FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 17:38:58 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: LUBAÑ  (Przeczytany 47742 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
KarolekG
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 49

« Odpowiedz #60 : Luty 27, 2013, 20:03:52 »

Lubañ do sprzedania za niewielkie pieni±dze!!!
Widzia³em kilka ¼rebaków z 2012roku naprawdê piêkne, my¶lê  ¿e warto nim pokryæ póki jeszcze ¿yje, bo niebawem pewnie do³±czy do Greya, Byrgunda, Saganka...
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #61 : Luty 27, 2013, 20:37:05 »

To co¶ tak, jakby do Jagie³³y, Sobieskiego i Pi³sudskiego mia³ do³±czyæ Maliniak
misiek11
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 63

« Odpowiedz #62 : Luty 27, 2013, 21:46:00 »

Bez przesady;) Lubañ dobry koñ, choæ u¿yty tylko w hodowli prywatnej...
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #63 : Luty 27, 2013, 22:24:44 »

No wiesz, wszystko zalezy od tego, czego siê od ogiera oczekuje. Jak tylko 1500 zl od UE to nawet o niebo lepszy.
misiek11
U¿ytkownik

« Odpowiedz #64 : Luty 27, 2013, 22:44:09 »

S³abi± mnie te dotacyjne przytyki. Ogier kry³ jeszcze przed wej¶ciem Polski do UE, zostawi³ szereg fajnych koni, a dzi¶ ¿e mo¿e kryæ dotacyjne kobyly, to ka¿dy kto go chwali czy u¿ywa jest be. Ja dziele ogiery na dobre i s³abe zamiast na dotacyjne i nie, a Luban moim zdaniem na swój czas by³ ogierem dobrym.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #65 : Luty 27, 2013, 22:54:08 »

A na ten szereg fajnych koni to co siê mniej wiêcej sk³ada i dlaczego one fajne ?
misiek11
U¿ytkownik

« Odpowiedz #66 : Luty 28, 2013, 07:53:24 »

Wiesz, ja ekspertem nie jestem, ale wydaje mi siê, ¿e kilku uznanych synów mimo ¿e kry³ tylko w sektorze prywatnym, ju¿ ¶wiadczy ¿e spe³ni³ pok³adane w nim nadzieje. Nie nazwa³em go koniem wybitnym, wiem, ¿e nie chodzi³ wielkiego sportu, ale w naszym kraju, sport jest zbyt ma³y, a przy tym wpatrzony w gotowe zagraniczne sredniaki, ¿eby chodzi³ w nim ka¿dy dobry koñ polskiej hodowli.
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #67 : Luty 28, 2013, 11:05:00 »

Brumby przyk³ad fany, ale porównanie Pi³sudzkiego do króli nie na miejscu.
Mustafa 64
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 23

« Odpowiedz #68 : Luty 28, 2013, 11:13:22 »

Wszystkie uznane ogiery ma³opolskie s± dotacyjne. Lubañ to bardzo dobry koñ,potomstwo po nim jest ros³e,mocne i chêtne do pracy lecz niezbyt urodziwe.Przy kryciu zbyt pobudliwy,ale w jego wieku ¶wiadczy tak¿e o potencjale i zdrowiu mimo ¿e chodzi³ po ró¿nych punktach i nie ka¿dy sobie z nim radzi³.
A co u niego teraz ,kiedy by³ w naszej okolicy wygl±da³ dobrze ,bez oznak staro¶ci,mia³ du¿e powodzenie u klaczy.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #69 : Luty 28, 2013, 11:35:32 »

Dobra, zamieniam na Chrobrego 

Tak w kwestii Lubania - dla mnie to taki ogier "stagnacyjny", za bardzo nie popsuje ale te¿ i nic nie wniesie w hodowli. A w hodowli trzeba postêpu, inaczej konkurencja idzie do przodu, my zostajemy w tyle i potem narzekamy, ¿e nikt nie chce kupowaæ naszych koni. Hodowla prywatna moim zdaniem je¶li jest gorsza od pañstwowej, co tu siê sugeruje, to w³a¶nie dlatego ¿e w wiêkszo¶ci zadawala siê tym co jest, lubi Lubania  i jako¶ tak ma³o kombinuje do przodu.
misiek11
U¿ytkownik

« Odpowiedz #70 : Luty 28, 2013, 12:07:44 »

Nie chcia³em sugerowaæ ¿e hodowla prywatna jest s³aba,  uwa¿am, ¿e jest bardzo nierówna, jest w niej sporo koni ¶wietnych ale te¿ masa dziadostwa, tymczasem stada pañstwowe s± wyrównane i ogiera tam u¿ytego ³atwiej oceniæ w kategorii dobry/s³aby.

Zgodze siê ¿e epokowym koniem nie by³, mimo to ze wzglêdu na popularno¶æ wywar³ pewien wp³yw na hodowlê, doda³ dzielnosci tak jak np Berberys dodawa³ urody mimo ¿e równie¿ mia³ wielu oponentów.
bask
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #71 : Luty 28, 2013, 17:50:01 »

Kasztanka Pi³sudzkiego"
zdjêcie z Wikipedii

Korsarz -tak siê sk³ada, ze niektórzy tutaj bardzo  lubi±  kasztanowate
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #72 : Luty 28, 2013, 17:54:35 »

Mi tak¼e ta ma¶æ siê podoba.Choæ Jagie³³o i Sobieski podobno dosiadali cisawych.
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #73 : Luty 28, 2013, 18:13:13 »

Sobieski bu³anego, przynajmniej pod Wiedniem. Nazywa³ siê Pa³asz. Nie wiem co to ma do Lubania, ale niech bêdzie.
bask
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 70

« Odpowiedz #74 : Luty 28, 2013, 18:16:22 »

Wszystkie uznane ogiery ma³opolskie s± dotacyjne.

Wcale nie.Wiêkszo¶æ  ogierow w rasie  jest  prawdopodobnie dotacyjna ale nie wszystkie .Te ogiery,ktore nie sa dotacyjne, walcza o przetrwanie bo nikt nimi nie kryje bo nie s± dotacyjne
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: