FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 10:52:23 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: U¿ycie ogiera Shagya w hodowli koni ma³opolskich  (Przeczytany 5043 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« : Luty 08, 2015, 20:56:58 »

Proszê o Wasze opinie w temacie u¿ycia ogiera Shagya w hodowli koni ma³opolskich.
Trafi³am na interesuj±cy egzemplarz ogiera tej rasy i rozwa¿am mo¿liwo¶æ u¿ycia tego reproduktora.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2015, 14:13:18 »

To chyba zale¿y od tego co to za koñ, jakie ma przymioty i co mia³by wnie¶æ do hodowli.
meghana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2015, 14:54:16 »

Moja klacz ma du¿y udzia³ pe³nej krwi i chcia³abym dolaæ nieco krwi arabskiej ale nie przez u¿ycie Araba tylko byæ mo¿e pó³krwi arabskiej.
Nastêpnie koñ ten dobry charakter i temperament (co jest wa¿ne dla mnie, bo koñ ma byæ w³asno¶ci± amatora) a do tego nie¼le siê rusza. Spe³nia te¿ pozosta³e moje kryteria: prawid³owe nogi przednie, dobrej jako¶ci i nie za ma³e kopyta, dobra szyja.
A wybiegaj±c my¶l± w przysz³o¶æ efekt takiego kojarzenia (o ile bêdzie to klacz i nie bêdzie totaln± pora¿k±) chcia³abym skojarzyæ z ogierem o du¿ym dolewie XX, który jest sprawdzony sportowo (np. Dionizos).
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2015, 17:20:03 »

A czy ten shagya bêdzie spe³nia³  jakie¶ kryteria, które pozwol± go uznaæ w KS m³p ? Poza tym, je¶li siê my¶li w perspektywie o jakim¶ potomstwie z predyspozycjami sportowymi, to uwa¿am ¿e przez trzy, cztery pokolenia trzeba u¿ywaæ wy³±cznie sprawdzonych sportowo reproduktorów. Nie wiem, czy ten shagya ma zaliczon± jak±¶ próbê dzielno¶ci, wiêc czy nie boisz siê, ¿e u¿ycie takiego ogiera mo¿e cofn±æ jak±¶ do tej pory prowadzon± pracê hodowlan± ?
meghana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 10, 2015, 18:12:46 »

Jestem w trakcie ustalenia jaki rodzaj próby dzielnosci przeszed³ ten kon w swoim kraju. Bo rodowodowo na pewno mie¶ci siê w za³o¿eniach programu hodowlanego.

Z tego co uda³o mi siê znale¼æ odno¶nie walorów u¿ytkowych koni Shagya to przede wszystkim wykorzystanie ich w rajdach dlugodystansowych, w sporcie zaprzegowym oraz na ma³± skalê ( regionaln±) w ujezdzeniu i skokach.
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #5 : Luty 25, 2015, 22:53:49 »

Z tego co wiem to w Niemczech chodz± te¿ WKKW i zaprzêgi, nie wiem czy wy¿ej niz regionalki, ale startuj±.
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #6 : Marzec 01, 2015, 23:13:37 »

Co to za ogier, w Polsce stoi?
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #7 : Marzec 02, 2015, 10:49:37 »

Szczerze mówi±c wola³abym, ¿eby by³y wiêksze mo¿liwo¶ci u¿ycia ogierów czystej krwi arabskiej ni¿ na si³ê ¶ci±gaæ ogiera shagya.
Zw³aszcza, ¿e dysponujemy kilkoma ciekawymi, dobrze ruszaj±cymi siê, dobrze biegaj±cymi, du¿ymi ogierami arabskimi, które nie s± dopuszczone do pó³krwi (i nie bêd±, bo ich w³a¶cicielom na tym nie zale¿y). Mam nadziejê, ¿e w przysz³o¶ci trochê otworzy siê droga uznania dla ogierów arabskich (bo Wadi Nur, którego jako¶æ nóg jest w±tpliwa, i Sabat, zosta³y raczej uznane ze wzglêdu na ma³e zainteresowanie hodowców w czysto¶ci rasy). I je¿eli zosta³by program dotacji, który nie dopuszcza³by ogierów xx i oo, a jednocze¶nie ksiêga stadna dopuszcza³aby krycie ka¿dym ogierem xx i oo (tak jak w czysto¶ci ras), w±tpiê, ¿eby by³by jaki¶ bum na te ogiery, raczej u¿ycie tych ogierów by³oby przemy¶lane i tylko przez tych hodowców, dla których dotacje nie s± jedynym powodem prowadzenia hodowli.
Marzy mi siê u¿ycie którego¶ z synów og. Enzo (¶wietnie ruszaj±ce siê!), wy¶cigowych rusków, czy ogierów sprawdzonych w rajdach (jak Cyryl), które niestety nie s± w typie preferowanym przez komisjê uznaj±c± ogiery.
W rajdach ró¿nie z tymi shagyami bywa, raz wypadaj± lepiej, raz gorzej, maj± swoich przeciwników i zwolenników.
Ja po obserwacji potomstwa Hebaba chyba bym nie zaryzykowa³a.
meghana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 03, 2015, 21:50:56 »

Ogier, którego mia³am na my¶li stoi w Czechach.  Zwraca na siebie uwagê ju¿ w stajni. Pochodzenie konia ze stadniny Radovce, z linii Mersucha.
Obecnie jest w treningu rajdowym ale tak¿e pracowa³ w zaprzegu. Sprawa siê w³o¿y³a na wymogu pzhk co do próby dzielnosci. Mo¿e wrócê do tego tematu w  przysz³o¶ci je¶li ogier poka¿e siê w du¿ym sporcie rajdowym to móg³by byæ zaakceptowany przez komisjê ksiêgi stadnej.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: