FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:48:11 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 11 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Konie kolorowe - czyli o ma¶ciach  (Przeczytany 82212 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
m.indira
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 79

« Odpowiedz #30 : Marzec 25, 2008, 18:17:30 »

gniade , wszelkie odcienie , skarogniade , kare , ostatecznie siwe , broñ bo¿e kasztany !!! i powiem wam co¶ , mój kowal mówi ¿e kasztany to najgorsze wredoty do roboty ... i widz±c kilkana¶cie koni tej ma¶ci przy robieniu kopyt , podpisuje sie pod tym obiema rêkami ...
w stajni mam 6 kasztanów , powalon± ma³opolkê , super grzeczn± w obej¶ciu ale pod siod³em sza³ niebieskich cia³ , powalonego , czerwonego kasztana ex ogiera te¿ m rasy , który osobi¶cie mnie wywióz³ cwa³em w krzaki , tylko dlatego ¿e co¶ mu siê ubzdura³o , i troje dzieci og Miech po Paszkwilu , od matki po Manhattanie ... m³ode s± nawet nawet , prócz córeczki innej kasztanki , która jest po prostu t³ukiem , jak jej wielka , przero¶niêta i uparta jak mu³ , mamusia ...
nie powiem ¿e w¶ród gniadych czy karych i siwych nie ma postrzeleñców , ale sentymentu do rudego nie mam i nigdy nie bêde mia³a ...

U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #31 : Marzec 25, 2008, 18:59:01 »

Lubiê kare i skarogniade, siwe te¿, ale jak znam ¿ycie bêdê mia³a rudego 
Moim pierwszym koniem mia³ byæ kary a du¿y. Mam siwego kuca... Chichot
Rude osobi¶cie mi nie przeszkadza, wola³abym takiego ni¿ srokatego albo taranta (fuj fuj).
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #32 : Kwiecieñ 08, 2008, 13:22:12 »

Poni¿ej jeden z nielicznych tarantów, ktory móg³by mi sie podobaæ
Ma swój urok, ³adnie sie prezentuje, ³adnie umaszczony i podoba mi sie pokrojowo.
Ale krycia tarantem póki co nie zaryzykujemy na pewno...
Unikam tez siwków.
Kasztana nie mamy teraz ¿adnego w stajni. Tylko gniade, c.gniade, kara i siwa. Ale nie mam nic przeciwko cisawym, mog³abym kasztana mieæ, czy kasztanem kryæ.

Czo³owy w SK Micha³ów

Leopard po Lechistan
http://www.allbreedpedigree.com/leopard31
Wiwiana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #33 : Kwiecieñ 08, 2008, 13:48:22 »

Nie wiadomo jaki tarant by wyszed³. A jak wyjdzie jaki¶ za przeproszeniem, obrzygano-zaple¶nia³y wzorek ...?
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #34 : Kwiecieñ 09, 2008, 12:07:02 »

Witam serdecznie wszystkich ;)Mi izabele pasuja bardzi, ale w ma³opolakach to nie spotka³em siê z tak± ma¶ci±.Srokacze jesli s± atrakcyjnie umaszczone czyli w moim przypadku przewaga ciemnego umaszczenia to mog± byæ.A z kasztanów to tylko ciemne kasztany.Z ma³opolaków by³ Elew po Greyu jesli sie nie mylê obdarzony tak± ma¶ci± Chichot
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #35 : Kwiecieñ 09, 2008, 16:12:40 »

Witaj korsarz !
te¿ lubie takie srokacze z nieduz± ilo¶ci± bia³ego, o regularnym rozmieszczeniu plam, dlatego wola³abym kupiæ srokacza ni¿ wyhodowac
Bo jakby mi sie urodzi³ koñ bia³y z br±zowym ³bem to bym sie za³ama³a chyba, a i takie bywaj±

Ciemny ciemny kasztan to tez Gon po Saroyanie

"(...) Gniada sier¶æ tedy jest powietrza uczestniczk±, a wilgo¶ci krwawej podleg³±, co sama weso³o¶æ w koniach ja¶nie pokazuje. Cisawa zasiê, ta jako ogniowej natury, tak te¿ ¿ó³ci najwiêcej w sobie zamyka, co i sama rzecz w koniach pokazuje, jako tacy gniewliwi i wa¶niwi bywaj±. Siwa albo bia³a sier¶æ ¿ywio³owi wodnemu i flegmie jest poddana, a zt±d¿e bia³o¶æ swoja bierze. Wrona a ostateczna, ta z ziemi wszystko przyrodzenie bierze, której dla podobno¶ci ma¶ci czarnej, melancholia przydana jest (...)"
- tak o charakterach ma¶ci pisze w dziele "Hippika" z 1603 roku Krzysztof Drorohostajski,

kto mi to przet³umaczy ?

co nieco o ma¶ciach, dla zainteresowanych

http://www.hij.com.pl/art.php?dzial=hodowla&id=geny_cz15.htm

http://www.hij.com.pl/art.php?dzial=hodowla&id=dziedziczenie_masci.htm
Wiwiana
U¿ytkownik

« Odpowiedz #36 : Kwiecieñ 09, 2008, 17:15:34 »

W telegraficznym skrócie - gniade s± weso³e, rude wredne, siwe flegmatyczne (haha!!), kare melancholiczne.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #37 : Kwiecieñ 09, 2008, 18:50:22 »

Ja uwielbiam siwki! Gniade mogê byæ, ale takie ciemne, podpalane, ale nie za ciemne. Kocham równie¿ srokatki, ale z du¿± ilo¶ci± gniadego i bez rybiego oka (tzn. najlepiej z br±zow± g³ow±). Kasztanów nie lubiê, ale Luron (KWPN) by³ ¶wietny i wszystkie konie po nim innej ma¶ci wydaj± mi siê nie tak ³adne jak tatu¶ (wszystkie oprócz siwego Iluzjona Chichot). Taranty s± ³adne, ale tylko te ciapate na zadzie, takie ca³kowite dalmatyñczyki mi siê nie podobaj±.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #38 : Kwiecieñ 14, 2008, 19:11:57 »

a mnie sie w³a¶nie rybie oczy podobaj±, mog³abym mieæ konia z rybim okiem : )
rochnar
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 45

« Odpowiedz #39 : Kwiecieñ 15, 2008, 19:50:12 »

heh, ja mam
nawet z dwoma!

"prawdziwy przyjaciel to rzadki ptak"
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #40 : Kwiecieñ 16, 2008, 13:08:56 »

A mi z rybim oczkiem choæ przyznam orginalne wygl±daja konie,nie pasuje zupe³nie.Ale bu³anki...
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #41 : Maj 03, 2008, 13:44:29 »

Jutlandia czyli mała Harbuzia

czyli srokate młp tez moze byc piekne ;p
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #42 : Maj 04, 2008, 17:24:15 »

Jest fantastyczna, ju¿ nie moge sie doczekaæ jej widoku w Bia³ce !
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #43 : Maj 04, 2008, 20:13:01 »

¶liczno¶ci
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #44 : Maj 05, 2008, 05:41:38 »

w bialce nie jedzie do klikowej jednak
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 11 |   Do góry
  Drukuj