FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 20:24:00 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Konie kolorowe - czyli o maÂściach  (Przeczytany 85534 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
duke
UÂżytkownik

« Odpowiedz #135 : Grudzień 16, 2010, 23:01:48 »

ponoĂŚ miaÂł lewy rodowĂłd
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #136 : Listopad 16, 2011, 21:33:27 »

zachorowaÂłam na michaÂłowskie taranty ! Szok
http://www.michalow.arabians.pl/gify/konie/bejrut_2007_wpawlowski2010_2989-bz.jpg
http://www.michalow.arabians.pl/gify/konie/turkus_2006_wpawlowski2010_2955-bz.jpg

http://www.michalow.arabians.pl/gify/konie/brodnica_2006_wpawlowski2010_2636-bz.jpg
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #137 : Grudzień 13, 2011, 17:26:42 »

Do ich znamiennych cech naleÂży zaliczyĂŚ:

* suchÂą konstytucjĂŞ, dÂługie linie, harmonijnÂą budowĂŞ i orientalnÂą urodĂŞ
    * szyja powinna byĂŚ doœÌ dÂługa, najlepiej ÂłabĂŞdzia
    * koĂączyny suche, Âłopatka dÂługa i skoÂśna, zad z wysokÂą nasadÂą ogona, k³¹b dobrze zarysowany, grzbiet mocny
    * temperament Âżywy, charakter Âłagodny
    * preferowana jest maœÌ gniada i siwa
    * nie dopuszcza siĂŞ maÂści dereszowatej
http://www.bioroznorodnosc.izoo.krakow.pl/konie/rasy/kon-malopolski

Fragment charakterstyki rasy ze strony Instytutu Zootechniki
Temat maœci zwróci³ moj¹ uwagê, zw³aszcza w po³¹czeniu ze zdjêciem do artyku³u, które jest pod spodem, kasztanów

Co znaczy preferowana maœÌ ? czy te maœci pojawiaj¹ siê tylko w kontekœcie programu ochrony ? No i ma³opolskie deresze, przecie istniej¹ i nawet maj¹ wpis do Ksiêgi G³ównej.
korsarz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #138 : Grudzień 13, 2011, 18:25:00 »

Ten czaparczny bardzo fajny. Ale te dwa pierwsze...
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #139 : Grudzień 13, 2011, 18:33:23 »

CoÂś czujĂŞ, Âże niedÂługo IZ stworzy taki model mÂłp, ktĂłry nie istnieje  Spoko
Marta
UÂżytkownik

« Odpowiedz #140 : Grudzień 13, 2011, 18:54:19 »

Cytat Montany - no i po co wy hodujecie maÂłopolaki, na araby siĂŞ przestawcie! Opis pasuje  Spoko Tylko dereszowatoœÌ bruÂździ, bo coraz wiĂŞcej arabĂłw w Polsce ma dziwny kolor.
korsarz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #141 : Grudzień 13, 2011, 19:05:35 »

Deresz nieeee... :)Siwy, gniady,skarogniady jak najbardziej. No kasztan jeszcze da radĂŞ jak niezÂły. Srokacz to juÂź musi byĂŚ amator na niego...
s .
UÂżytkownik

« Odpowiedz #142 : Październik 07, 2012, 16:05:53 »

cieszy mnie powrĂłt ogiera Fodel, to chyba najciekawszy obecnie (obok Top Guna) francuski AA w Polsce - tylko kasztan i pewnie i tak nikt nie skorzysta
a co zÂłego hodowcy widzÂą w kasztanach Co?
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #143 : Październik 07, 2012, 23:34:02 »

Samo zÂło. "Kto nie miaÂł kasztana, ten nie mial gaÂłgana". Jest to jedno z kardynalnych zaÂłoÂżeĂą polskiej myÂśli hodowlanej, obowiÂązuje gdzieÂś od polowy XIX wieku. WczeÂśniej byÂło "JeÂśli w boju pragniesz slawy, niech ciĂŞ niesie koĂą cisawy". Prawdopodobnie coÂś nam z tymi bojami nie wyszÂło. Wiadomo, Âże zawsze winne sÂą konie.
korsarz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #144 : Październik 08, 2012, 08:11:28 »

NaparwdĂŞ tak jest, Âże kasztan to persona non grata w hodowli? J tam lubiĂŞ ciemne kasztany ;)Jakby ktoÂś miaÂł to proszĂŞ pisaĂŚ...
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #145 : Październik 08, 2012, 09:05:08 »

sei
Nie wiem co nasi hodowcy majÂą, ale jedyni nie jesteÂśmy - w holsztynie kasztany prawie nie wystepujÂą W tamtym roku na Korungu wygraÂł rudzielec - dla niektĂłrych byÂł to mega szok
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #146 : Październik 08, 2012, 13:28:07 »

sei
Nie wiem co nasi hodowcy majÂą, ale jedyni nie jesteÂśmy - w holsztynie kasztany prawie nie wystepujÂą W tamtym roku na Korungu wygraÂł rudzielec - dla niektĂłrych byÂł to mega szok

CzĂŞsto w ofertach stanĂłwki na zachodzie wrĂŞcz zachwalajÂą, Âże ogier nie daje kasztanĂłw. I to bez wzglĂŞdu na ksiĂŞgĂŞ i rasĂŞ.
brumby
UÂżytkownik

« Odpowiedz #147 : Październik 08, 2012, 13:59:59 »

Tak na powaÂżnie to z historycznego punktu sprawa jest ciekawa. W XVI i XVII wiecznych rejestrach wojskowych, gdzie spisywano kto z czym i na jakim koniu staje, odmiany maÂści kasztanowatej, czyli jak wtedy okreslano maœÌi rydza, cisawa i zrydzapleÂśniawa (czyli kasztan w siwiÂźnie) wystĂŞpujÂą bodaj najczĂŞÂściej. WidaĂŚ wiĂŞc Âże albo je ceniono, a na pewno nie dyskryminowano. Wojna to powaÂżna sprawa i na byle czym siĂŞ na niÂą nie jechaÂło. Jeszcze na poczÂątku XIX oficerowie szwoleÂżerĂłw wyszukiwali kasztanowatych koni czarnomorskich i doĂąskich do sÂłuÂżby liniowej, ze wzglĂŞdu na ich niezwyk³¹ wytrzymaÂłoœÌ. Kawaleria traciÂła wtedy wiĂŞcej koni w czasie kilkusetkilometrowych przemarszĂłw niÂż w samych bitwach. Zwrot w poglÂądach nastÂąpiÂł gdzieÂś w drugiej polowie XIX wieku i miaÂł przyczyny moim zdaniem bardziej estetyczne  niz merytoryczne. ByĂŚ moÂże wiÂązaÂło siĂŞ to to teÂż z coraz wiĂŞkszym udziaÂłem koni peÂłnej krwi w hodowli (co miaÂło bardzo wielu zaciekÂłych przeciwnikĂłw) w ktĂłrej to rasie kasztany stanowiÂły doœÌ znacznÂą czêœÌ. JeÂśli obserwuje siĂŞ zmagania na tych najpowazniejszych parkurach, to widaĂŚ, Âże kasztany wystĂŞpujÂą tam znacznie czĂŞÂściej, niÂżby wynikaÂło to z ich procentowego udziaÂłu w caÂłej populacji. Ja sam gdybym miaÂł wybieraĂŚ miĂŞdzy porĂłwnywalnymi koĂąmi zawsze wybiorĂŞ kasztana, choĂŚ jak to mĂłwiÂą "dobry koĂą nie ma maÂści". Generalnie nie lubiÂą kasztanĂłw Niemcy, Francuzom, Holendrom i Belgom ta maœÌ raczej nie przeszkadza.
korsarz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #148 : Październik 08, 2012, 19:11:32 »

O tak niemcy lubiÂą tylko kare konie i jeszcze do tego malowane. Takie maja upodobnia
jarmarczne... MaœÌ maœci¹, ale budowa liczy siê nade wszytsko. A kasztan nie jest z³y:)Ale ciemny kasztan...
s .
UÂżytkownik

« Odpowiedz #149 : Październik 08, 2012, 19:49:33 »

to ja biedna nigdy nawet nie bĂŞdĂŞ prĂłbowaÂła siĂŞ bawiĂŚ w hodowlĂŞ. skrzywiona jestem w stronĂŞ kasztanĂłw i dla mnie nie ma piĂŞkniejszej maÂści. w dodatku jakie praktyczne! brudu tak nie widaĂŚ  Chichot

zarys historyczny ciekawy

w ujeÂżdÂżeniu chyba te konie nie sÂą tak dyskryminowane. z tego co wiem podobajÂą siĂŞ raczej na czworobokach(?)

co do powiedzonek "kto nie miaÂł rudego, ten nie miaÂł dobrego" 
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: