korsarz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #60 : Wrzesień 15, 2008, 10:18:59 » |
|
A ja coraz bardziej przekonujĂŞ siĂŞ do maÂści jednomaÂścistych.Zdecydwoanie ciemnogniade,skarogniade. No i ciemne siwki.Szpaki.ZresztÂą sam gnaidy teÂź ostatnio siĂŞ przekonaÂłem brzydki nie jest.
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #61 : Wrzesień 15, 2008, 15:56:39 » |
|
Zdecydwoanie ciemnogniade,skarogniade. No i ciemne siwki.Szpaki.ZresztÂą sam gnaidy teÂź ostatnio siĂŞ przekonaÂłem brzydki nie jest.
Taak, to same szlachetne maÂści.
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #62 : Wrzesień 15, 2008, 18:22:04 » |
|
Wiem, ¿e kiedyœ ka¿da maœÌ mia³a swoisty odpwiednik powi¹zany z maœci¹.Gniadt weso³y,kasztan urwis itp.Cieakwe czy to ma odzwierciedlenie na podstawie obserwacji czy tylko to m¹droœc ludowa.
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #63 : Wrzesień 16, 2008, 08:08:03 » |
|
No, kary np. wedÂług tego miaÂł by byĂŚ gÂłupi.
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #64 : Wrzesień 16, 2008, 08:33:07 » |
|
G³upi?Przyznam siê, ¿e o tym nie wiedzia³em.S³ysza³em, ¿e koù o tej maœÌi mia³ byÌ koniem niby przynosz¹cym nieszczêœcie dla posiadacza.
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #65 : Wrzesień 16, 2008, 16:06:45 » |
|
 W tej ksi¹¿eczce mo¿na takie ciekawe rzeczy wyczytaÌ i nie tylo. W³aœnie taka bliska sercu to pozycja.
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #66 : Wrzesień 16, 2008, 16:40:06 » |
|
DyĂŚ jÂą mam od 20 bez maÂła lat... :DTylko dawno nie czytaÂłem.MuszĂŞ sobie przypomnieĂŚ.DziĂŞki.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #67 : Wrzesień 17, 2008, 15:54:35 » |
|
Najtrwalsz¹ jest sierœÌ kara, najpiêkniejsz¹ gniada, Lub która pomieszany w³os z obydwóch sk³ada. Bu³ana z p³ow¹ plemiê odrodne oznacza, Ale ka¿da, przy sile, dobra dla oracza. Bia³a, co jasnej per³y powabem polyska S³awne u staro¿ytnych zdobi³a igrzyska ...St¹ Grecy kiedy pêdzlem Olimpu dosiêgli, Do wozu s³oùca œnie¿ne rumaki zaprzêgli. Kajetan KoŸmian "Ziemiaùstwo Polskie" G³upi?Przyznam siê, ¿e o tym nie wiedzia³em.S³ysza³em, ¿e koù o tej maœÌi mia³ byÌ koniem niby przynosz¹cym nieszczêœcie dla posiadacza.
i tak te¿ jest napisane w wyzej przytoczonej ksi¹zce na temat karych A ja sie z tym zgodzê ; ) Jeszcze sie uczepie tych izabelowatych ma³opolski ogier ( tym razem na pewno ogier, pytanie czy na pewno izabelowaty : ) ) http://www.allbreedpedigree.com/lemnos7, ktoœ zna ? i klacz izabelowata http://www.allbreedpedigree.com/otoka2tak szukam i szukam tych izabeli w rasie i znaleŸÌ jest wyj¹tkowo ciêzko kto spotka niech tu napisze koniecznie Warto kontynuowaÌ linie takiej maœci, czy nikogo nie bedzie interesowa³ ma³opolak izabelowaty ? Bo ja te¿ w zasadzie mi³oœniczka gniadych jestem 
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #68 : Wrzesień 18, 2008, 09:05:00 » |
|
Izabel?Brzydki nie jest.Podono taki by³ koù Króla Jana III pod Wiedniem o imieniu Pa³asz.Ale ze wzglêdów praktycznych i przekonaia wolê maœci ciemniejsze.Jeszcze dorzuci³bym ciemnego kasztana.TeŸ mi sie podoba ta maœÌ 
|
|
|
|
|
|
|
Marta
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #69 : Wrzesień 20, 2008, 09:20:50 » |
|
Gniade najpiĂŞkniejsze  Ale sk.gniade, siwe i kare teÂż mogÂą byĂŚ. Kasztany hmmm...
|
|
|
|
|
|
|
AleksandraAlicja
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #70 : Październik 03, 2008, 10:53:42 » |
|
Mam duÂżo do czynienia z izabelami, choĂŚ w rasie trochĂŞ innej: aqh. I powiem Wam, Âże Âżeby izabel byÂł Âładny, to musi byĂŚ zÂłoty. Bo taki wyblakÂły to juÂż nijaki. A niestety, wiĂŞcej jest tych wyblakÂłych, niÂż takich fajnych, intensywnie wybarwionych. Inna sprawa, Âże izabel siĂŞ brudzi rĂłwnie mocno, jak siwek  Ja wÂłaÂśnie ze wzglĂŞdu na to brudzenie siĂŞ najbardziej lubiĂŞ konie ciemne- gniade, skaro-gniade, kare. Ewentualnie ciemno-siwe, bo na nich teÂż sÂłabo widaĂŚ brud, ale Âżeby nie jaÂśniaÂł  Srokaty teÂż moÂże byĂŚ fajny, ale morduj siĂŞ potem czÂłowieku z doczyszczaniem biaÂłych Âłatek A osobiÂście moim najwiĂŞkszym marzeniem jest mocno malowany kasztan 
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #71 : Październik 07, 2008, 14:16:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #72 : Październik 07, 2008, 14:39:32 » |
|
a fe! 
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #73 : Październik 15, 2008, 12:53:57 » |
|
Ciemne siwku jak najbardziej.Szpaki w jabÂłka.Mniam,mniam...Izabelowate to tylko te ciemniejsze.Te jasne to wyglÂądajÂą strasznie. 
|
|
|
|
|
|
|
Gromowa
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #74 : Październik 16, 2008, 21:04:36 » |
|
BĂŞdĂŞ nie oryginalna i powiem GNIADE, ale jak moÂżna inaczej, jak ukochany koĂą gniady jest... Poza tym siwki, ale takie srebrne, czyli jeszcze nie caÂłkowicie biaÂłe, ale w wiĂŞkszoÂści juÂż tak, a grzywa i ogon (chociaÂż ogon jest juÂż mniej waÂżny, bo biaÂły czysty ogonek b. Âładnie wyglÂąda), a na ciele maÂłe jabÂłuszka... Taka srebrna grzywa jest the best  ... ÂŁadnie wyglÂądajÂą niektĂłre taranciki maÂłopolskie, ale te chwytajÂące za oko, bo te z MichaÂłowa to jakoÂś nie chwytajÂą za oko. Jedynie taka kasztanowato-tarantowata klacz ze Âźrebakiem na tych fotach mi siĂŞ podobaÂła. Moja koleÂżanka miaÂła taranta i jest cudny!!! ÂŚliczne sÂą tez srokate konie. RzucajÂą sie w oczy, a jak ucieknÂą to widaĂŚ je z daleka... Ciemne kasztany o barwie kasztanĂłw (takich normalnych z drzew) lub czekolady... boskie... Jeszcze jak majÂą ciemny ogon i grzywĂŞ to juÂż w ogĂłle 
|
|
|
|
|
|
|
|