korsarz
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
|
|
« Odpowiedz #60 : Wrzesieñ 15, 2008, 10:18:59 » |
|
A ja coraz bardziej przekonujê siê do ma¶ci jednoma¶cistych.Zdecydwoanie ciemnogniade,skarogniade. No i ciemne siwki.Szpaki.Zreszt± sam gnaidy te¼ ostatnio siê przekona³em brzydki nie jest.
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #61 : Wrzesieñ 15, 2008, 15:56:39 » |
|
Zdecydwoanie ciemnogniade,skarogniade. No i ciemne siwki.Szpaki.Zreszt± sam gnaidy te¼ ostatnio siê przekona³em brzydki nie jest.
Taak, to same szlachetne ma¶ci.
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #62 : Wrzesieñ 15, 2008, 18:22:04 » |
|
Wiem, ¿e kiedy¶ ka¿da ma¶æ mia³a swoisty odpwiednik powi±zany z ma¶ci±.Gniadt weso³y,kasztan urwis itp.Cieakwe czy to ma odzwierciedlenie na podstawie obserwacji czy tylko to m±dro¶c ludowa.
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #63 : Wrzesieñ 16, 2008, 08:08:03 » |
|
No, kary np. wed³ug tego mia³ by byæ g³upi.
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #64 : Wrzesieñ 16, 2008, 08:33:07 » |
|
G³upi?Przyznam siê, ¿e o tym nie wiedzia³em.S³ysza³em, ¿e koñ o tej ma¶æi mia³ byæ koniem niby przynosz±cym nieszczê¶cie dla posiadacza.
|
|
|
|
|
|
|
Wachmistrz
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #65 : Wrzesieñ 16, 2008, 16:06:45 » |
|
W tej ksi±¿eczce mo¿na takie ciekawe rzeczy wyczytaæ i nie tylo. W³a¶nie taka bliska sercu to pozycja.
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #66 : Wrzesieñ 16, 2008, 16:40:06 » |
|
Dyæ j± mam od 20 bez ma³a lat... :DTylko dawno nie czyta³em.Muszê sobie przypomnieæ.Dziêki.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #67 : Wrzesieñ 17, 2008, 15:54:35 » |
|
Najtrwalsz± jest sier¶æ kara, najpiêkniejsz± gniada, Lub która pomieszany w³os z obydwóch sk³ada. Bu³ana z p³ow± plemiê odrodne oznacza, Ale ka¿da, przy sile, dobra dla oracza. Bia³a, co jasnej per³y powabem polyska S³awne u staro¿ytnych zdobi³a igrzyska ...St± Grecy kiedy pêdzlem Olimpu dosiêgli, Do wozu s³oñca ¶nie¿ne rumaki zaprzêgli. Kajetan Ko¼mian "Ziemiañstwo Polskie" G³upi?Przyznam siê, ¿e o tym nie wiedzia³em.S³ysza³em, ¿e koñ o tej ma¶æi mia³ byæ koniem niby przynosz±cym nieszczê¶cie dla posiadacza.
i tak te¿ jest napisane w wyzej przytoczonej ksi±zce na temat karych A ja sie z tym zgodzê ; ) Jeszcze sie uczepie tych izabelowatych ma³opolski ogier ( tym razem na pewno ogier, pytanie czy na pewno izabelowaty : ) ) http://www.allbreedpedigree.com/lemnos7, kto¶ zna ? i klacz izabelowata http://www.allbreedpedigree.com/otoka2tak szukam i szukam tych izabeli w rasie i znale¼æ jest wyj±tkowo ciêzko kto spotka niech tu napisze koniecznie Warto kontynuowaæ linie takiej ma¶ci, czy nikogo nie bedzie interesowa³ ma³opolak izabelowaty ? Bo ja te¿ w zasadzie mi³o¶niczka gniadych jestem
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #68 : Wrzesieñ 18, 2008, 09:05:00 » |
|
Izabel?Brzydki nie jest.Podono taki by³ koñ Króla Jana III pod Wiedniem o imieniu Pa³asz.Ale ze wzglêdów praktycznych i przekonaia wolê ma¶ci ciemniejsze.Jeszcze dorzuci³bym ciemnego kasztana.Te¼ mi sie podoba ta ma¶æ
|
|
|
|
|
|
|
Marta
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 212
|
|
« Odpowiedz #69 : Wrzesieñ 20, 2008, 09:20:50 » |
|
Gniade najpiêkniejsze Ale sk.gniade, siwe i kare te¿ mog± byæ. Kasztany hmmm...
|
|
|
|
|
|
|
AleksandraAlicja
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 129
|
|
« Odpowiedz #70 : Pa¼dziernik 03, 2008, 10:53:42 » |
|
Mam du¿o do czynienia z izabelami, choæ w rasie trochê innej: aqh. I powiem Wam, ¿e ¿eby izabel by³ ³adny, to musi byæ z³oty. Bo taki wyblak³y to ju¿ nijaki. A niestety, wiêcej jest tych wyblak³ych, ni¿ takich fajnych, intensywnie wybarwionych. Inna sprawa, ¿e izabel siê brudzi równie mocno, jak siwek Ja w³a¶nie ze wzglêdu na to brudzenie siê najbardziej lubiê konie ciemne- gniade, skaro-gniade, kare. Ewentualnie ciemno-siwe, bo na nich te¿ s³abo widaæ brud, ale ¿eby nie ja¶nia³ Srokaty te¿ mo¿e byæ fajny, ale morduj siê potem cz³owieku z doczyszczaniem bia³ych ³atek A osobi¶cie moim najwiêkszym marzeniem jest mocno malowany kasztan
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #71 : Pa¼dziernik 07, 2008, 14:16:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 635
|
|
« Odpowiedz #72 : Pa¼dziernik 07, 2008, 14:39:32 » |
|
a fe!
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #73 : Pa¼dziernik 15, 2008, 12:53:57 » |
|
Ciemne siwku jak najbardziej.Szpaki w jab³ka.Mniam,mniam...Izabelowate to tylko te ciemniejsze.Te jasne to wygl±daj± strasznie.
|
|
|
|
|
|
|
Gromowa
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 114
|
|
« Odpowiedz #74 : Pa¼dziernik 16, 2008, 21:04:36 » |
|
Bêdê nie oryginalna i powiem GNIADE, ale jak mo¿na inaczej, jak ukochany koñ gniady jest... Poza tym siwki, ale takie srebrne, czyli jeszcze nie ca³kowicie bia³e, ale w wiêkszo¶ci ju¿ tak, a grzywa i ogon (chocia¿ ogon jest ju¿ mniej wa¿ny, bo bia³y czysty ogonek b. ³adnie wygl±da), a na ciele ma³e jab³uszka... Taka srebrna grzywa jest the best ... £adnie wygl±daj± niektóre taranciki ma³opolskie, ale te chwytaj±ce za oko, bo te z Micha³owa to jako¶ nie chwytaj± za oko. Jedynie taka kasztanowato-tarantowata klacz ze ¼rebakiem na tych fotach mi siê podoba³a. Moja kole¿anka mia³a taranta i jest cudny!!! ¦liczne s± tez srokate konie. Rzucaj± sie w oczy, a jak uciekn± to widaæ je z daleka... Ciemne kasztany o barwie kasztanów (takich normalnych z drzew) lub czekolady... boskie... Jeszcze jak maj± ciemny ogon i grzywê to ju¿ w ogóle
|
|
|
|
|
|
|
|