FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:39:31 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 11 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Konie kolorowe - czyli o ma¶ciach  (Przeczytany 82150 razy)
0 u¿ytkowników i 12 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« : Marzec 14, 2008, 11:42:44 »

Jeste¶cie zwolennikami ma³opolaków kolorowych czy jednoma¶cistych ?

Tych kolorowych jest jednak zdecydowanie mniej, ale s± nieliczne hodowle, gdzie konie kolorowe to wiêksza czê¶æ stada.
Jak Wam sie one podobaj± ?

Na tym najnowszym wykazie ogierów srokaczy jest 6 na 212 wszystkich ujetych w li¶cie ogierów, co stanowi 2,8 % :

Amor po Amigo
Artedy po Emir
Cenzus po Barak
Harbuz po Vis Versa
Karton po Hipokryta
Oman po Fis

moze znacie jeszcze jakies srokate reproduktory ? bo ta lista moze byc niekompletna
W sam raz czy za ma³o takich ogierów ?
co mo¿ecie na ich temat powiedzieæ ?

A teraz do tarantów
W wykazie znalaz³o sie ich 5
Borasko po Bachus
Dam Dam po Dandys
Dixan po Dandys
Legion po Lechistan
Pinokio po Pakt

pytania do Was, takie jak powy¿ej
Ja moge dopisac do tej listy dwa ogiery czo³owe w SK Micha³ów
Birkut po Buncol i Leopard po Lechistan

Jeden deresz, Hiacynt po Donbas
¿adnego izabela

Jaka jest przysz³o¶æ koni kolorowych ? bêd± ros³y w si³ê i w liczbê, czy ich udzia³ bedzie spada³ w rasie ma³opolskiej ? bêd± widoczne na czempionatach, czy moze zostan± w stajni w tym czasie jak s±dzicie ?

Czy znacie jakie¶ konie ma³opolskie izabelowate ?
bo ja chyba nie ( to znaczy jezdzilam kiedy¶ tak± klacz, ale ona by³a niby ma³opolska, a dokumentów nie by³o, jak to sie mówi zagine³y )

Deresza ma³opolskiego te¿ nigdy z bliska nie widzia³am
A Hiacynt ma identyczn± niemal¿e m³odsz± siostrê Hipotezê po Plaster.
Nawet mi sie one podobaj± w takim gniado dereszowatym kolorku : )

Które z koni kolorowych najbardziej sie Wam podobaj± i chcieliby¶cie takiego mieæ ? srokacza, taranta, deresza, izabela ?
Kto by³by sk³onny pokryæ swoj± jednoma¶cist± klacz tarantem ? : D
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2008, 15:26:01 »

Hiacynt pokrojowo kompletnie mi siê nie podoba, za ciê¿ki i kanciasty.
Dawno dawno temu, bo na pocz±tku lat 90 by³a moda na krycie kolorowymi, ale problem polega³ na tym, ¿e znaczna wiêkszo¶æ tych ogierów wielkich zalet poza ma¶ci± nie posiada³a, a przekazywa³a rozmaite wady. St±d zapewne przekonanie, ¿e kolorowe to paskudztwo.
Osobi¶cie za nimi nie przepadam, ale to jedynie kwestia gustu.
Kawusia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2008, 17:06:25 »

A jak to jest z ogierem BURGUND (Brañsk - Legia) 1994 r., on sam jest sp ale ojciec i matka m.

montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2008, 17:21:39 »

a przyznam, ze czeka³am na tego konia
BURGUND sp     
izab. 159-193-20, bonit. 80     
Briañsk m - Legia m /Lansjer wlkp     
Hod. Stanis³aw Janda
z najnowszego wykazu wynika, ze kryje w woj. lubelskim, pow. zamojski
Kto go zna ? kto go widzia³ ? jest po nim izabelowate potomstwo ?

Tu jest jego dok³adny rodowód
http://www.allbreedpedigree.com/burgund5

problem w tym, ze i matka i ojciec to konie m/wlkp ( choæ w ksiêdze koni ma³opolskich, zgadza sie )  wiêc on jest te¿ tak pó³ na pó³ w sumie ma³opolakowielkopolak
Po kim on niesie t± ma¶æ ?
Ojciec ojca Markiz wlkp to srokacz, Barwa II gniada, wiêc raczej nie od strony ojca 
zatem od strony matki, ale tam te¿ nie wiem sk±d j± wzi±³ : )
Babka siwa, a zaraz za ni± ju¿ nny
Ten wielkopolski Lansjer jakiej ma¶ci ?

Uwa¿am za uzasadnione ewentualne u¿ycie takiego konia w rasie ma³opolskiej dla wprowadzenia ma¶ci izabelowatej.
Wiesz o nim cos wiêcej ?
Kawusia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2008, 17:37:34 »

Znam Burgunda z widzenia bo kiedy¶ sta³ w Milanówku u Pana Bukowskiego, kry³ ale nie przekazywa³ jako¶ wybitnie ma¶ci (gdzie¶ 20 % pokrytych nim klaczy da³o izabele), widzia³am kilka ¼rebaków, poprawne i urodziwe. Zakocha³am siê w izabelowatej klaczce po nim (wtedy dwuletnia), Arizona od matki wlkp, ale w³a¶ciciel nie chicia³ za nic sprzedaæ a po paru miesi±cach mu siê ma³a powiesi³a w stajni na uwi±zie. Kolejny ¶lad tego konia to Lubelszczyzna, Pan Szanyñski Ryszard, Majdan Skierbieszowski 26, te. 664-679-505, podobno kryje, chyba 150 z³ stanówka. Sam Burgund chwytaj±cy za oko, ³agodny temperament, poprawny, wiadomo ¿e co do u¿ytkowo¶ci to nie ma siê co spodziewaæ cudów...bo nikt go nie sprawdza³ raczej zanadto. tylko ¿eby dostyaæ licencjê to chyba musia³ mieæ za soba zak³ad.... A ma¶æ...miooodzio.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2008, 17:41:23 »

Zakocha³am siê w izabelowatej klaczce po nim (wtedy dwuletnia), Arizona od matki wlkp, ale w³a¶ciciel nie chicia³ za nic sprzedaæ a po paru miesi±cach mu siê ma³a powiesi³a w stajni na uwi±zie.

Szok zauroczy³a¶ !
ja Cie do swojej stajni nie wpuszcze ! ; )

tylko ¿eby dostyaæ licencjê to chyba musia³ mieæ za soba zak³ad....

w tamtych czasach zdaje sie wcale nie musia³, móg³ dostaæ licencje na " ³adne oczy" czy na ³adn± ma¶æ ; )
ale nie on jeden...
Kawusia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2008, 18:01:44 »

Montana przestañ bo siê bêdê czu³a winna... Smutny. ¯al mi by³o tej koby³y niemi³osiernie bo by³a super .
No to jak mu dali licencjê na ³adne oczy to wracamy do punktu ¿e nikt go nie sprawdza³ u¿ytkowo, a szkoda. To ¿e izabel wcale nie musi oznaczaæ ¿e kiepski, tylko ma³o komu siê chce sprawdzaæ, jak co¶ ³aciate, nakrapiane czy inne to nie mo¿e byc dobre..., i nie bêdzie jak siê nie zmieni podej¶cie.

Jak ju¿ o fajnych izabelach, to jeszcze ogier INTERES (Hebab-Izis). Nie wiem jak tam z wyrabianiem u niego licencji ale chyba jakies problemy z oddechem mia³. Mia³ zdawaæ próbê zaprzêgow± bo by³ ju¿ za stary na Zak³ad i wogóle jakie¶ perturbacje z tym by³y. Teraz nie wiem co siê z nim dzieje, ale eksterierowo fajny:
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2008, 18:19:25 »

Montana przestañ bo siê bêdê czu³a winna... Smutny(. ¯al mi by³o tej koby³y niemi³osiernie bo by³a super .

¿artuje, ¿artuje,
no co¶ Tym jakie winna, oszala³a¶ ? : )
nie ma nawet o czym mówic

Tego Interesa te¿ kojarze, ale w³a¶ciwie tylko i wy³±cznie z tego zdjêcia w³asnie, z KT
Ale on nie ma licencji i juz mieæ nie bedzie, ma teraz juz 6 lat zdaje sie (?)
Znasz rodowód tej jego matki ? jej ojca chociaz ?

tutaj jest to samo zdjêcie, ale oryginalne w super jako¶ci
http://drartur.republika.pl/konie/interes.jpg
http://drartur.republika.pl/1.html
Kawusia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2008, 18:32:56 »

No wiêc IZIS ma fajny papier bo jest po Baroku a matka to jelenia moszninañska folblutka Izabell po Wolver Heights. Fotki:
Izis

Kawusia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2008, 18:37:41 »

Jeszcze Izabell xx:
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 14, 2008, 18:38:42 »

ooo, ¶wietnie, s± nawet foteczki ! super
izabelowata ma³opolanka, wow, o to mi chodzi³o, dzieki

no to mamy gotowy rodowód Interesa
http://www.allbreedpedigree.com/interes4

a ja sie musze poduczyc, zapisac sie na kurs genetyki i dziedziczenia ma¶ci bo zachodze w g³owe skad ta Izis sie izabelka urodzi³a ? chyb ze wzglêdu na imie swojej matki ; )

edit :
aha, teraz zobaczy³am t± now± wiadomo¶c, to chyba co¶ mi juz wyja¶nia w sprawie tych ma¶ci

Kawusia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 14, 2008, 18:43:37 »

Montana Izabell jest ma¶ci jeleniej, czyli ma gen rozja¶niaj±cy (w jej wypadku ma¶æ gniad± do jeleniej czyli takiej jak bu³ana ale bez prêgi na grzbiecie), ten sam gen rozja¶nia kasztana do izabela. Masz to wszystko dobrze wyja¶nione w ksi±¿ce Anny Stachurskiej "Identyfikacja koni". Pytanie jak ten gen siê przemyci³ do Izabell...hahaha
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #12 : Marzec 14, 2008, 20:44:02 »

Teraz to nie dojdziemy bez fotek rodziców, bo po ma¶ciach zapisanych w ksiêgach nic nie wywnioskujemy. Sama Izabell mia³a w papierach "jasnogniada" 
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 14, 2008, 20:52:13 »

Masz to wszystko dobrze wyja¶nione w ksi±¿ce Anny Stachurskiej "Identyfikacja koni".

tak, tak, mam t± ksi±zke, bardzo j± lubiê
faktycznie jest tu nawet zdjecie owej jeleniej folblutki

No nie dojdzie sie
a u folblutów jednak ró¿ne cuda kolorowe czasem wychodz±

S³ysza³am, ze kiedys w dawnych czasach kazdy gor±cokrwisty deresz by³ zapisywany jako kon w siwi¼nie, bo uwa¿ano, ze ma¶æ dereszowata jest charakterystyczna tylko dla zimnokrwistych.
Wiêc szukanie po przodkach, opieranie sie na zapisanych danych jest obarczone du¿ym blêdem.
Kawusia
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 14, 2008, 20:53:46 »

Wiele koni ma w papierach nie to co powinny, wtedy jeszcze nie by³o takiego rozeznania w ma¶ciach to raz a dwa ¿e folblutowi by nie wpisali jeleniej ma¶ci . Teoretycznie jedno z rodziców musia³o nie¶æ rozja¶nij±cy gen Ccr, ale to by znaczy³o ¿e mia³o ¼le opisane umaszczenie (np. w³a¶nie jasnogniade... bo izabela to by by³o trudno pomyliæ...no chyba ¿eby by³ do¶æ ciemny i by mu wpisali kasztana z jasn± grzyw± ).
Strony: [1] 2 3 ... 11 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: