FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 03:21:32 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 11 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Konie kolorowe - czyli o maÂściach  (Przeczytany 85520 razy)
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« : Marzec 14, 2008, 11:42:44 »

JesteÂście zwolennikami maÂłopolakĂłw kolorowych czy jednomaÂścistych ?

Tych kolorowych jest jednak zdecydowanie mniej, ale s¹ nieliczne hodowle, gdzie konie kolorowe to wiêksza czêœÌ stada.
Jak Wam sie one podobajÂą ?

Na tym najnowszym wykazie ogierĂłw srokaczy jest 6 na 212 wszystkich ujetych w liÂście ogierĂłw, co stanowi 2,8 % :

Amor po Amigo
Artedy po Emir
Cenzus po Barak
Harbuz po Vis Versa
Karton po Hipokryta
Oman po Fis

moze znacie jeszcze jakies srokate reproduktory ? bo ta lista moze byc niekompletna
W sam raz czy za maÂło takich ogierĂłw ?
co moÂżecie na ich temat powiedzieĂŚ ?

A teraz do tarantĂłw
W wykazie znalazÂło sie ich 5
Borasko po Bachus
Dam Dam po Dandys
Dixan po Dandys
Legion po Lechistan
Pinokio po Pakt

pytania do Was, takie jak powyÂżej
Ja moge dopisac do tej listy dwa ogiery czo³owe w SK Micha³ów
Birkut po Buncol i Leopard po Lechistan

Jeden deresz, Hiacynt po Donbas
Âżadnego izabela

Jaka jest przysz³oœÌ koni kolorowych ? bêd¹ ros³y w si³ê i w liczbê, czy ich udzia³ bedzie spada³ w rasie ma³opolskiej ? bêd¹ widoczne na czempionatach, czy moze zostan¹ w stajni w tym czasie jak s¹dzicie ?

Czy znacie jakieÂś konie maÂłopolskie izabelowate ?
bo ja chyba nie ( to znaczy jezdzilam kiedyÂś takÂą klacz, ale ona byÂła niby maÂłopolska, a dokumentĂłw nie byÂło, jak to sie mĂłwi zagineÂły )

Deresza maÂłopolskiego teÂż nigdy z bliska nie widziaÂłam
A Hiacynt ma identycznÂą niemalÂże mÂłodszÂą siostrĂŞ HipotezĂŞ po Plaster.
Nawet mi sie one podobajÂą w takim gniado dereszowatym kolorku : )

KtĂłre z koni kolorowych najbardziej sie Wam podobajÂą i chcielibyÂście takiego mieĂŚ ? srokacza, taranta, deresza, izabela ?
Kto byÂłby skÂłonny pokryĂŚ swojÂą jednomaÂścistÂą klacz tarantem ? : D
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2008, 15:26:01 »

Hiacynt pokrojowo kompletnie mi siĂŞ nie podoba, za ciĂŞÂżki i kanciasty.
Dawno dawno temu, bo na pocz¹tku lat 90 by³a moda na krycie kolorowymi, ale problem polega³ na tym, ¿e znaczna wiêkszoœÌ tych ogierów wielkich zalet poza maœci¹ nie posiada³a, a przekazywa³a rozmaite wady. St¹d zapewne przekonanie, ¿e kolorowe to paskudztwo.
OsobiÂście za nimi nie przepadam, ale to jedynie kwestia gustu.
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2008, 17:06:25 »

A jak to jest z ogierem BURGUND (BraĂąsk - Legia) 1994 r., on sam jest sp ale ojciec i matka m.

montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2008, 17:21:39 »

a przyznam, ze czekaÂłam na tego konia
BURGUND sp     
izab. 159-193-20, bonit. 80     
BriaĂąsk m - Legia m /Lansjer wlkp     
Hod. StanisÂław Janda
z najnowszego wykazu wynika, ze kryje w woj. lubelskim, pow. zamojski
Kto go zna ? kto go widziaÂł ? jest po nim izabelowate potomstwo ?

Tu jest jego dokÂładny rodowĂłd
http://www.allbreedpedigree.com/burgund5

problem w tym, ze i matka i ojciec to konie m/wlkp ( choĂŚ w ksiĂŞdze koni maÂłopolskich, zgadza sie )  wiĂŞc on jest teÂż tak pó³ na pó³ w sumie maÂłopolakowielkopolak
Po kim on niesie t¹ maœÌ ?
Ojciec ojca Markiz wlkp to srokacz, Barwa II gniada, wiĂŞc raczej nie od strony ojca 
zatem od strony matki, ale tam te¿ nie wiem sk¹d j¹ wzi¹³ : )
Babka siwa, a zaraz za niÂą juÂż nny
Ten wielkopolski Lansjer jakiej maÂści ?

UwaÂżam za uzasadnione ewentualne uÂżycie takiego konia w rasie maÂłopolskiej dla wprowadzenia maÂści izabelowatej.
Wiesz o nim cos wiĂŞcej ?
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2008, 17:37:34 »

Znam Burgunda z widzenia bo kiedyœ sta³ w Milanówku u Pana Bukowskiego, kry³ ale nie przekazywa³ jakoœ wybitnie maœci (gdzieœ 20 % pokrytych nim klaczy da³o izabele), widzia³am kilka Ÿrebaków, poprawne i urodziwe. Zakocha³am siê w izabelowatej klaczce po nim (wtedy dwuletnia), Arizona od matki wlkp, ale w³aœciciel nie chicia³ za nic sprzedaÌ a po paru miesi¹cach mu siê ma³a powiesi³a w stajni na uwi¹zie. Kolejny œlad tego konia to Lubelszczyzna, Pan Szanyùski Ryszard, Majdan Skierbieszowski 26, te. 664-679-505, podobno kryje, chyba 150 z³ stanówka. Sam Burgund chwytaj¹cy za oko, ³agodny temperament, poprawny, wiadomo ¿e co do u¿ytkowoœci to nie ma siê co spodziewaÌ cudów...bo nikt go nie sprawdza³ raczej zanadto. tylko ¿eby dostyaÌ licencjê to chyba musia³ mieÌ za soba zak³ad.... A maœÌ...miooodzio.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2008, 17:41:23 »

ZakochaÂłam siĂŞ w izabelowatej klaczce po nim (wtedy dwuletnia), Arizona od matki wlkp, ale wÂłaÂściciel nie chiciaÂł za nic sprzedaĂŚ a po paru miesiÂącach mu siĂŞ maÂła powiesiÂła w stajni na uwiÂązie.

Szok zauroczyÂłaÂś !
ja Cie do swojej stajni nie wpuszcze ! ; )

tylko Âżeby dostyaĂŚ licencjĂŞ to chyba musiaÂł mieĂŚ za soba zakÂład....

w tamtych czasach zdaje sie wcale nie musia³, móg³ dostaÌ licencje na " ³adne oczy" czy na ³adn¹ maœÌ ; )
ale nie on jeden...
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2008, 18:01:44 »

Montana przestaĂą bo siĂŞ bĂŞdĂŞ czuÂła winna... Smutny. ÂŻal mi byÂło tej kobyÂły niemiÂłosiernie bo byÂła super .
No to jak mu dali licencjĂŞ na Âładne oczy to wracamy do punktu Âże nikt go nie sprawdzaÂł uÂżytkowo, a szkoda. To Âże izabel wcale nie musi oznaczaĂŚ Âże kiepski, tylko maÂło komu siĂŞ chce sprawdzaĂŚ, jak coÂś Âłaciate, nakrapiane czy inne to nie moÂże byc dobre..., i nie bĂŞdzie jak siĂŞ nie zmieni podejÂście.

Jak juÂż o fajnych izabelach, to jeszcze ogier INTERES (Hebab-Izis). Nie wiem jak tam z wyrabianiem u niego licencji ale chyba jakies problemy z oddechem miaÂł. MiaÂł zdawaĂŚ prĂłbĂŞ zaprzĂŞgowÂą bo byÂł juÂż za stary na ZakÂład i wogĂłle jakieÂś perturbacje z tym byÂły. Teraz nie wiem co siĂŞ z nim dzieje, ale eksterierowo fajny:
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2008, 18:19:25 »

Montana przestaĂą bo siĂŞ bĂŞdĂŞ czuÂła winna... Smutny(. ÂŻal mi byÂło tej kobyÂły niemiÂłosiernie bo byÂła super .

Âżartuje, Âżartuje,
no coÂś Tym jakie winna, oszalaÂłaÂś ? : )
nie ma nawet o czym mĂłwic

Tego Interesa te¿ kojarze, ale w³aœciwie tylko i wy³¹cznie z tego zdjêcia w³asnie, z KT
Ale on nie ma licencji i juz mieĂŚ nie bedzie, ma teraz juz 6 lat zdaje sie (?)
Znasz rodowĂłd tej jego matki ? jej ojca chociaz ?

tutaj jest to samo zdjĂŞcie, ale oryginalne w super jakoÂści
http://drartur.republika.pl/konie/interes.jpg
http://drartur.republika.pl/1.html
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2008, 18:32:56 »

No wiĂŞc IZIS ma fajny papier bo jest po Baroku a matka to jelenia moszninaĂąska folblutka Izabell po Wolver Heights. Fotki:
Izis

Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2008, 18:37:41 »

Jeszcze Izabell xx:
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 14, 2008, 18:38:42 »

ooo, Âświetnie, sÂą nawet foteczki ! super
izabelowata maÂłopolanka, wow, o to mi chodziÂło, dzieki

no to mamy gotowy rodowĂłd Interesa
http://www.allbreedpedigree.com/interes4

a ja sie musze poduczyc, zapisac sie na kurs genetyki i dziedziczenia maÂści bo zachodze w gÂłowe skad ta Izis sie izabelka urodziÂła ? chyb ze wzglĂŞdu na imie swojej matki ; )

edit :
aha, teraz zobaczyÂłam tÂą nowÂą wiadomoÂśc, to chyba coÂś mi juz wyjaÂśnia w sprawie tych maÂści

Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 14, 2008, 18:43:37 »

Montana Izabell jest maœci jeleniej, czyli ma gen rozjaœniaj¹cy (w jej wypadku maœÌ gniad¹ do jeleniej czyli takiej jak bu³ana ale bez prêgi na grzbiecie), ten sam gen rozjaœnia kasztana do izabela. Masz to wszystko dobrze wyjaœnione w ksi¹¿ce Anny Stachurskiej "Identyfikacja koni". Pytanie jak ten gen siê przemyci³ do Izabell...hahaha
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 14, 2008, 20:44:02 »

Teraz to nie dojdziemy bez fotek rodzicĂłw, bo po maÂściach zapisanych w ksiĂŞgach nic nie wywnioskujemy. Sama Izabell miaÂła w papierach "jasnogniada" 
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 14, 2008, 20:52:13 »

Masz to wszystko dobrze wyjaœnione w ksi¹¿ce Anny Stachurskiej "Identyfikacja koni".

tak, tak, mam tÂą ksiÂązke, bardzo jÂą lubiĂŞ
faktycznie jest tu nawet zdjecie owej jeleniej folblutki

No nie dojdzie sie
a u folblutów jednak ró¿ne cuda kolorowe czasem wychodz¹

S³ysza³am, ze kiedys w dawnych czasach kazdy gor¹cokrwisty deresz by³ zapisywany jako kon w siwiŸnie, bo uwa¿ano, ze maœÌ dereszowata jest charakterystyczna tylko dla zimnokrwistych.
WiĂŞc szukanie po przodkach, opieranie sie na zapisanych danych jest obarczone duÂżym blĂŞdem.
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 14, 2008, 20:53:46 »

Wiele koni ma w papierach nie to co powinny, wtedy jeszcze nie by³o takiego rozeznania w maœciach to raz a dwa ¿e folblutowi by nie wpisali jeleniej maœci . Teoretycznie jedno z rodziców musia³o nieœÌ rozjaœnij¹cy gen Ccr, ale to by znaczy³o ¿e mia³o Ÿle opisane umaszczenie (np. w³aœnie jasnogniade... bo izabela to by by³o trudno pomyliÌ...no chyba ¿eby by³ doœÌ ciemny i by mu wpisali kasztana z jasn¹ grzyw¹ ).
Strony: [1] 2 3 ... 11 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: