FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 10:36:00 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Takie tam...  (Przeczytany 30186 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #30 : Maj 04, 2009, 22:19:37 »

Dobrze wiedzieæ Waszmo¶ci i na pewno JA z zaproszenia skorzystam!

Dobrze, ¿e s± jeszcze Waszmo¶ciowie którzy s± Rycerzami! Z wami nie zginiemy!
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #31 : Maj 05, 2009, 07:36:31 »

ja do Bia³ki nie przyjadê niestety w tym roku, ale ¿yczê udanej zabawy wszystkim zapalonym hodowcom
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #32 : Maj 05, 2009, 09:37:10 »

Waszmosæ Jasiek ma racje odno¶nie fantazji p³ynaæej z kalwiarury.Wszak jak nigdy za hodowcê sie nie uwa¿a³em, a jedynie za skromnego uzytkownika i to innej rasy koni ;)A brak odwago...No có¿.Symptomatyczne w naszych czasach.Co chwila kto¶ twierdzi, ¿e tego czy tamtego nie ma nie bior±æ odpwoiedzialno¶æ za to co przekazuje w imieniu np.w³adz,sejmu,zwi±zku itp.Nie szanuj± ludzie swego nazwiska i st±d pludry siê szerz±.
Wachmistrz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #33 : Maj 21, 2009, 18:46:14 »

Wzglêdem w³a¶nie pludrackiego zadufania, chcia³em zamie¶ciæ cytat pewnego spostrze¿enia i za³¿enia Szymona Kobyliñskiego.
,, ... lisowczycy z XVII wieku, nazwani tak od swego pierwszego dowódcy Juzefa Lisowskiego (+ 1616r) - ju¿ nie mieli tego formatu duchowego. Na nich byæ mo¿e Sienkiewicc wzorowa³ zawadiaków, s³awn± Kmicicow± kompanoê, jako ¿e prucz fantazji pogna³a ich a¿ w niderlandzkie s³u¿bu ¿±dza ³upu i chêæ bitki. Nie wiedzieli ¿e najwiêkszy skarb tam osi±gniêty na wieki to wizerunek jednego z nich, pêdzla samego Rembranta, co prawda z twarz± syna artysty, lecz oddaj±cy wiernie wygl±d rysztunku, ¿y³owato¶æ i fason Polskiego je¼d¼ca - jak brzmi tytu³ tego obrazu. Zauwa¿yæ nale¿y, i¿ wcale nie angielscy pocztylioni z XIX wieku, jak chce historia hippiki, wymy¶lili dla u³atwienia jazdy skrucone strzemiona i unoszenie siê na nich w rytmie k³usa, bo w³a¶nie taki dosiad demonstruje nasz buñczuczny wojak!!! " 
Co Waæpanny i Waszmo¶ciowie na to?
Obraz ten zamie¶ci³em kiedy¶ na tym forum. Bodaj¿e w ,, Koñ w ¿yciu szlachty... ?"
cichopekpiotr
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 33

« Odpowiedz #34 : Maj 21, 2009, 20:27:07 »

mam nadzieje ¿e w tym roku z Waszmo¶ciami uda mi siê beczu³eczke wódeczki wypiæ .....Marko rok temu zaprasza³ co bym osta³ sie jeden dzieñ d³u¿ej ....lecz niestety nie mog³em  ....ale w tym roku zostaje do niedzieli wiêc mam nadzieje ¿e z onej beczki wódki co¶ uszczkne .....pozdrawiam Waszmo¶ciów !
Ewex
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 48

« Odpowiedz #35 : Lipiec 29, 2009, 15:17:48 »

Ja mam pytanko, nie wiedzia³am gdzie pisaæ wiêc piszê tu:
Jak najlepiej dojechaæ z Katowic do Janowa Podlaskiego??
Ewex
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 48

« Odpowiedz #36 : Lipiec 29, 2009, 17:18:53 »

hihi to ja wiem ale akurat auta nie mam no i muszê jechaæ poci±giem, chodzi³o mi o to ko³o jakiego miasta trzeba wysi±¶æ ¿eby jako¶ do Janowa dojechaæ...?
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #37 : Pa¼dziernik 21, 2011, 16:34:46 »

Czy jak za³o¿ê takie podkowy to mój koñ te¿ bêdzie tak tupa³? czy to jest dozwolone
http://hoofcare.blogspot.com/2011/10/dressage-fuego-style-its-whats.html
Mo¿e kto¶ z Was stre¶ciæ artyku³?
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #38 : Pa¼dziernik 29, 2011, 23:04:55 »

Ciekawe jak to wp³ywa ogólnie na kopyto/nogi...? W przodach nie ma podparcia na ¶ciance kopyta tylko na podeszwie-koñ na koturnach? Z ludzkiej perspektywy-niezwykle niewygodne....
Lumi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #39 : Listopad 09, 2011, 15:57:14 »

Wersja dla dziewczynek
[/URL]
wersja dla ch³opców
[/URL]
ja juz jestem zdecydowana, ¿e na takie siê przestawiam

Lumi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #40 : Styczeñ 28, 2013, 13:41:08 »

Poniewa¿ zupe³nie nie wiem gdzie to zamie¶ciæ to postanowi³am zrobiæ to tutaj
 i zapytaæ czy to wkrótce bêdzie obowi±zywa³o wszêdzie i  wszystkich Z politowaniem
http://kampinoski-pn.gov.pl/images/stories/turystyka/dokumenty/cennik%20oplat%20kpn.pdf
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #41 : Styczeñ 28, 2013, 18:24:30 »

Ustawa o lasach z 1991 roku w artykule nr 29 mówi, ¿e jazda konna na drogach le¶nychj est dozwolona tylko na szlakach wytyczonych przez nadle¶nictwo. Swego czasu Dyrekcja Lasów Pañstwowych sugerowa³a nadle¶nictwom dwojakie rozwi±zania w tym temacie: pierwsze - udostêpnianie szlaków bezp³atnie, ale te¿ bez odpowiedzialno¶ci nadle¶nictwa za stan szlaku,  drugie - odplatne, z odpowiedzialno¶ci± nadle¶nictwa za stan pod³o¿a i m.in. za dopilnowanie tego, by nie korzystali z niego inni u¿ytkownicy (np. piesi czy rowerzy¶ci). Jak dot±d kwestia tej odpowiedzialno¶ci zdaje siê nie jest jednoznaczna i nadle¶nictwo z gmina odpowiadaj± tak czy inaczej. Nie jest te¿ rozwi±zana prawnie kwestia pobierania op³at. Pobieranie op³at nie jest obowi±zkowe , ale te¿ prawo tego nie zabrania, co mo¿na jeszcze zrozumieæ, je¶li szlak jest profesjonalnie przygotowany i utrzymywany, a nadle¶nictwo bierze odpowiedzialno¶æ za szkody wynik³e z powodu dziury w ¶cie¿ce lub quada na szlaku.
Generalnie jednak polityka Lasów Pañstwowych jest taka, ¿e bêdzie chcia³a wprowadzenia op³at za korzystanie ze szlaków i o spenalizowaæ nieprzestrzeganie postanowieñ  ustawy o lasach  o je¼dzie konnej po terenach le¶nych.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #42 : Styczeñ 28, 2013, 20:13:47 »

Nic tylko sadziæ las i robiæ kasiorê na tych nadzianych koniarzach  Chichot
korsarz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #43 : Styczeñ 28, 2013, 21:20:14 »

Tak. Sadziæ las, tylko kto po nim bêdzie je¿dzi³... A swoj± drog± pora¿ka. Wszystko odpa³tne jakabym ¿y³ w Kuwejcie , a zarabia³ jak w Emiratach...
Lumi
U¿ytkownik

« Odpowiedz #44 : Styczeñ 29, 2013, 11:43:41 »

op³aty s±  wysokie  Szok
Strony: 1 2 [3] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: