|
Dahoman
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 116
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2008, 10:27:05 » |
|
Bosak ju¿ sie nie liczy, LPR poza parlamentem a i w tañcu z gwiazdami sie nie pokaza³ za bardzo.  A u nas ¿adna nie kuta, w tereny chodz±.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 718
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2008, 11:41:16 » |
|
U mnie ¿aden koñ nie kuty - teraz (czyli na koniec czerwca XD) Mileks (2004, Leksykon - Miluza / Hippies) pójdzie na rajd 30km i zobaczymy, jak wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
Wiwiana
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 242
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2008, 20:46:49 » |
|
Nic ja nie wiem o ¿adnym Bosku, Bosaku czy innym tañcu z gwiazdami, i niech tak zostanie  Pytam, bo wielu w³a¶cicieli, których znam, kuje swoje konie "bo tak ma byæ", "bo kowal powiedzia³, ¿e trzeba", "bo koñ bez podków maca, a podkuty - nie" itd. A tak naprawdê, po zadaniu kilku pytañ, okazuje siê, ¿e nie bardzo wiedz± na czym polega mechanika kopyta i dlaczego jest ono tak, a nie inaczej skonstruowane. Jeszcze trzy lata temu sama nie wiedzia³am, dopóki mi siê koñ nie ochwaci³  Za czym pytanie - jak pracuj± Wasze konie kute/niekute?
|
|
|
|
|
|
|
axo
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 75
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2008, 22:32:57 » |
|
Moja Alma od kilku lat chodzi "na bosaka", bo kowal powiedzia³, ¿e tak mo¿e i powinno byæ  Wiec chodzi w tereny i skacze, a przez ca³y ten czas raz minimalnie siê podbi³a... Nie mam ¿adnych problemów z kopytami (i oby tak dalej  ).
|
|
|
|
"chcê s³oñca, wichru i tententu..."
|
|
|
goha
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 635
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 25, 2008, 11:53:37 » |
|
zazdroszczê  mój bez podków nabawi³ siê ropy w kopycie, podbija³ siê te¿ czêsto bo tereny twarde. Jeste¶my podkuci na 4 nogi ju¿ od d³u¿szego czasu, chocia¿ nie powiem - tez jestem zwolenniczk± biegania na bosaka jak siê tylko da 
|
|
|
|
|
|
|
Marko
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 104
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2008, 14:12:01 » |
|
ja kuje tylko na zime na kulig. Na rajd do Firleje i iz powrotem id± na bosaka i jeszcze sie nie zdarzy³o rzeby siê który¶ podbi³ a jest oko³o 60 km. w jedn± strone _________________________________________________________________ ps. jeden warunek trzeba umieæ prowadziæ konia tempo jazdy dostosowaæ do danej nawierzchni  a nie gonic na o¶lep
|
|
|
|
Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1575
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 25, 2008, 15:08:49 » |
|
ja je¿d¿e rekreacyjnie, g³ównie tereny konie niepodkute, bo ani pod³o¿e tego nie wymaga, ani kopyta Mam to szczêscie, ze trasy moich konnych przeja¿d¿ek to drogi polne, le¶ne, piaszczyste...
Ale w wielu stajniach w Ma³opolsce wyjazd konmi niepodkutymi poza pastwisko jest rzecz± niemal niemo¿liw±, na pewno nie wskazan±, takie jest trudne pod³o¿e, im bardziej na po³udnie tym gorzej ....
|
|
|
|
|
|
|
breakaway
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 265
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 25, 2008, 17:04:18 » |
|
U mnie w stajni te¿ wszystkie na bosaka. Konie tylko tuptaj± pod siod³em czasem i padokuj±, a jak jedziemy w teren to te¿ same drogi le¶ne, ³±ki itp. Tuptusie rekreacyjne  .
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 25, 2008, 17:35:13 » |
|
Mam to szczêscie, ze trasy moich konnych przeja¿d¿ek to drogi polne, le¶ne, piaszczyste...
to jest na prawdê wielkie szczê¶cie 
|
|
|
|
|
|
|
pestka
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 26
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 26, 2008, 08:21:35 » |
|
My niestety z konieczno¶ci 4 x 4 na przód korekcja a ty³ z racji s³abych kopyt i ciê¿kiego terenu
|
|
|
|
|
|
|
Maksowa
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 18
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2008, 00:37:15 » |
|
moj biega na bosaka ..coprawda byl pomysl okucia na korekcyjne bo w zadnie ma takie sobie ale kowal odradzil wsumie nie ma potrzeby LL czy L moge spokojnie na bosym pojechac ...podloze mamy dosc dobre ...no a pozatym ufam naszemu kowalowi  swoja droga jak bym okula swojego malucha to przez te jego koslawe stawianie zadow to musialabym jakies pancerne bardzo wysokie ochraniacze kupic
|
|
|
|
|
|
|
Tysia
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 18
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 28, 2008, 23:47:30 » |
|
Nasze wszystkie na bosaka, Kalal byla kuta ortopedycznie, i jeszcze Emi jak miala problemy. Generalnie to wszystkie sie maja dobrze nawet w terenei ktory nie jest piaszczysty, ale Belilka to kamykow nie lubi, reszta nie nic przeciwko. No i ona jedna sie czesciej podbija niz inne... Czemu...? no nie wiem.. leniwa chyba jest 
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 29, 2008, 09:17:43 » |
|
mój od 5 dni nie ma butów z ty³u ale na razie mu siê to nie podoba 
|
|
|
|
|
|
|
Wiwiana
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 242
|
 |
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 11, 2008, 20:56:10 » |
|
Strzegó³ów kopytowych ci±g dalszy. Mi³ego ogl±dania, od razu o¶wiadczam, ¿e prezentowane obrazki s± do¶æ krwiste  Ale obejrzeæ warto jak dzia³a kopyto w ¶rodku http://pl.youtube.com/user/SwedishHoofSchool
|
|
|
|
|
|
|
|