xyz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 12, 2008, 18:54:16 » |
|
wÂłasnie, podkowy to raczej jak juÂż struktura kopyta jest w miare ok, mam na mysli ze nie za suche itd, przynajmniej mi sie tak zdaje
|
|
|
|
|
|
|
wiewiĂłra
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 13, 2008, 10:51:23 » |
|
Kopyta ma za suche. Mo¿e du¿o sta³ w boksie? Pole i po b³ocie niech chodzi.. u mnie koniska maj¹ ró¿ne pod³o¿e zale¿y od pogody i b³otko œwietnie im na kopyta robi bo nawil¿a..  Ano jak krusz¹ siê mu kopyta to nie mêcz ich na razie podkowami..
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 13, 2008, 12:05:28 » |
|
u mojego kopyta byÂły bardzo przesuszone pomimo tego Âże nie staÂł w boksie. W lecie marnie z deszczem i to wystarczy. Smarowanie moim zdaniem niewiele pomaga na kruszÂące siĂŞ kopyto - tak jak Doma napisaÂła kup dobrÂą biotynĂŞ - stosowaÂłam Kerafortin i efekty sÂą widoczne juÂż po ok 2 miesiÂącach. Dopiero jak kopyta przestanÂą siĂŞ kruszyĂŚ to pomyÂślaÂłabym o kuciu jeÂśli taka jest potrzeba, a jeÂżeli nie to zostawiĂŚ na bosaka 
|
|
|
|
|
|
|
Paula
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 15, 2008, 00:04:01 » |
|
Narazie to leczymy. Dbamy o strzalki ,nawilzami same kopyta. Kupa roboty ,ale efekty sa widoczne. Podkuty pewnie bedzie na zime.. Mam pewne pytanie . Otoz jesli koniowi odpadna 2 podkowy na raz ,po okolo tygodniu noszenia to podlega to jakiejs reklamacji? Zdarzyla Wam sie taka sytuacja??
|
|
|
|
"JeÂździĂŚ konno moÂże nauczyĂŚ siĂŞ kaÂżdy, ale jazda w harmonii z koniem jest sztukÂą."
|
|
|
xyz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 15, 2008, 19:33:08 » |
|
hmm nigdy mi sie nie zdarzy³o coœ takiego ale obawiam siê ¿e nie ma formalnie takiej opcji, choÌ mogê byÌ w b³êdzie. zdarzaj¹ siê przypadki odpadania 1 podkowy i z nie zostaje nic innego jak j¹ przybiÌ z powrotem, jak kowal jest w porz¹dku to i obejmuje to krótki czas to raczej bierze mniej albo wogóle kasy ale równie dobrze moze zedrzec jak za normalnie kucie...
|
|
|
|
|
|
|
Wiwiana
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 16, 2008, 13:54:19 » |
|
TrzymalibyÂście Wasze konie w stajni wolnowybiegowej z wiatÂą zamiast stajni? Z jednym warunkiem - absolutnie bez podkĂłw? 
|
|
|
|
|
|
|
m.indira
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 16, 2008, 15:59:05 » |
|
w wolno wybiegĂłwce trzymaÂł kolega , i to kutego waÂłacha ... nigdy nie miaÂł z nim problemĂłw zdrowotnych , koĂą nigdy tez nie doznaÂł urazu , ani Âżaden inny (15 ha terenu , 15 koni) ...
|
|
|
|
|
|
|
Gromowa
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 29, 2008, 22:11:16 » |
|
MĂłj koĂą tez chodzi bosy. Kopyta ma bardzo dobre. Dzisiaj byÂł u nas kowal i tez potwierdziÂł, ze piĂŞkne ma kopytka. Ma na czym chodziĂŚ.  Jest maÂło uÂżytkowany, wiĂŞc nie potrzebuje kucia, a nawet kiedyÂś gdy chodziÂł czĂŞsto teÂż nie byÂł kuty... Jedynie jak w sporcie jeÂździÂł to byÂł kuty na 4, ale kiedy to byÂło... Obecnie mimo to, ze na pastwisku jest dosyĂŚ mokro, nie gnijÂą mu kopyta, ale w stajni ma sucho, wiĂŞc nie ma co siĂŞ dziwiĂŚ  .
|
|
|
|
|
|
|
Wiwiana
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 29, 2008, 22:15:25 » |
|
gdy chodziÂł czĂŞsto teÂż nie byÂł kuty
Im wiĂŞcej koĂą chodzi, tym szybciej rĂłg roÂśnie. 
|
|
|
|
|
|
|
Gromowa
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #39 : Styczeń 07, 2009, 18:42:28 » |
|
Wiwiana, pisząc "często" miałam na myśli mniejszy sport i dużą rekreacje. Obecnie nadal boso;) .
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 11, 2009, 09:28:45 » |
|
od ponad roku tyÂły rozkute i wszystko jest ok, dosyĂŚ szybko siĂŞ przyzwyczaiÂł, poczÂątek byÂł trochĂŞ postrzĂŞpiony ale szybko wszystko doszÂło do normy. JakieÂś 1,5 mies. temu rozkuliÂśmy przĂłd - no i to byÂł dramat dla konia, ledwo chodziÂł, na uj byÂło ok ale przejÂście po betonie czy kamykach byÂło straszne. Po jakiÂś 3 tyg zaczĂŞliÂśmy tereny, niby ok ale caÂły czas wybiera miĂŞkkie ÂścieÂżki, kopyta siĂŞ postrzĂŞpiÂły ale tak w normie bez jakiejÂś tragedii, z tym Âże jednak bĂŞdziemy siĂŞ znowu podkuwaĂŚ, bo jak siĂŞ okazaÂło zrobiÂły siĂŞ jakieÂś krwiaki. Dziwne jest to bo nie kuleje, no ale jednak u nas jest tak twardo Âże jego kopyta tego najlepiej nie znoszÂą... Trudno - dobrze Âże tyÂły moÂże mieĂŚ rozkute 
|
|
|
|
|
|
|
WojtekWr
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 11, 2009, 11:18:27 » |
|
Goha na pocz¹tku po rozkuciu tak siê dzieje, daj czas kopytu i nie ruszaj podeszfy kopyta. Mo¿e na pocz¹tku spróbujesz butów do jazdy w teren s¹ naprawdê dobre. A ja bym nie ku³ z tego powodu: http://www.youtube.com/watch?v=df1w7dUoATMKopyto w podkowach jest nara¿one na du¿o wiêksze obci¹¿enia. Trochê wiêcej na ten temat jest tutaj: http://www.palohb.com/kopyta/Goha jeœli chcesz skontaktuj siê z Ag¹ mo¿e coœ na to zaradzimy 
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 13, 2009, 00:41:47 » |
|
Przychylam sie do opinii WojtkaWr- jak miaÂł dÂługo wyskrobywana podeszwe na maxa jak to robi wiekszosc kowali to trzeba miesiĂŞcy zeby struktury wrĂłciÂły do normy. Ja nie musze kuc niczego na szczĂŞscie.Sporadycznie (2 razy)zdarzaÂło mi sie kucie ortopedyczne zrebiÂąt.
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 03, 2009, 20:43:27 » |
|
na razie zostajemy na bosaka 
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 03, 2009, 22:20:55 » |
|
Ja podku³am swojego na ty³y (+ przody oczywiœcie) i powiem, ¿e lata nad ziemi¹  Czuj¹ du¿¹ ró¿nicê na plus w chodach w porównaniu do tego, co by³o na bosaka.
|
|
|
|
|
|
|
|