|
Dahoman
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2008, 10:27:05 » |
|
Bosak juÂż sie nie liczy, LPR poza parlamentem a i w taĂącu z gwiazdami sie nie pokazaÂł za bardzo.  A u nas Âżadna nie kuta, w tereny chodzÂą.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2008, 11:41:16 » |
|
U mnie Âżaden koĂą nie kuty - teraz (czyli na koniec czerwca XD) Mileks (2004, Leksykon - Miluza / Hippies) pĂłjdzie na rajd 30km i zobaczymy, jak wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
Wiwiana
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2008, 20:46:49 » |
|
Nic ja nie wiem o Âżadnym Bosku, Bosaku czy innym taĂącu z gwiazdami, i niech tak zostanie  Pytam, bo wielu wÂłaÂścicieli, ktĂłrych znam, kuje swoje konie "bo tak ma byĂŚ", "bo kowal powiedziaÂł, Âże trzeba", "bo koĂą bez podkĂłw maca, a podkuty - nie" itd. A tak naprawdĂŞ, po zadaniu kilku pytaĂą, okazuje siĂŞ, Âże nie bardzo wiedzÂą na czym polega mechanika kopyta i dlaczego jest ono tak, a nie inaczej skonstruowane. Jeszcze trzy lata temu sama nie wiedziaÂłam, dopĂłki mi siĂŞ koĂą nie ochwaciÂł  Za czym pytanie - jak pracujÂą Wasze konie kute/niekute?
|
|
|
|
|
|
|
axo
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2008, 22:32:57 » |
|
Moja Alma od kilku lat chodzi "na bosaka", bo kowal powiedziaÂł, Âże tak moÂże i powinno byĂŚ  Wiec chodzi w tereny i skacze, a przez caÂły ten czas raz minimalnie siĂŞ podbiÂła... Nie mam Âżadnych problemĂłw z kopytami (i oby tak dalej  ).
|
|
|
|
"chcĂŞ sÂłoĂąca, wichru i tententu..."
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 25, 2008, 11:53:37 » |
|
zazdroszczĂŞ  mĂłj bez podkĂłw nabawiÂł siĂŞ ropy w kopycie, podbijaÂł siĂŞ teÂż czĂŞsto bo tereny twarde. JesteÂśmy podkuci na 4 nogi juÂż od dÂłuÂższego czasu, chociaÂż nie powiem - tez jestem zwolenniczkÂą biegania na bosaka jak siĂŞ tylko da 
|
|
|
|
|
|
|
Marko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2008, 14:12:01 » |
|
ja kuje tylko na zime na kulig. Na rajd do Firleje i iz powrotem idÂą na bosaka i jeszcze sie nie zdarzyÂło rzeby siĂŞ ktĂłryÂś podbiÂł a jest okoÂło 60 km. w jednÂą strone _________________________________________________________________ ps. jeden warunek trzeba umieĂŚ prowadziĂŚ konia tempo jazdy dostosowaĂŚ do danej nawierzchni  a nie gonic na oÂślep
|
|
|
|
JeÂśli zajmujesz siĂŞ koĂąmi – MYÂŚL CZÂŁOWIEKU TO NIE BOLI
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 25, 2008, 15:08:49 » |
|
ja je¿d¿e rekreacyjnie, g³ównie tereny konie niepodkute, bo ani pod³o¿e tego nie wymaga, ani kopyta Mam to szczêscie, ze trasy moich konnych przeja¿d¿ek to drogi polne, leœne, piaszczyste...
Ale w wielu stajniach w MaÂłopolsce wyjazd konmi niepodkutymi poza pastwisko jest rzeczÂą niemal niemoÂżliwÂą, na pewno nie wskazanÂą, takie jest trudne podÂłoÂże, im bardziej na poÂłudnie tym gorzej ....
|
|
|
|
|
|
|
breakaway
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 25, 2008, 17:04:18 » |
|
U mnie w stajni te¿ wszystkie na bosaka. Konie tylko tuptaj¹ pod siod³em czasem i padokuj¹, a jak jedziemy w teren to te¿ same drogi leœne, ³¹ki itp. Tuptusie rekreacyjne  .
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 25, 2008, 17:35:13 » |
|
Mam to szczĂŞscie, ze trasy moich konnych przejaÂżdÂżek to drogi polne, leÂśne, piaszczyste...
to jest na prawdĂŞ wielkie szczĂŞÂście 
|
|
|
|
|
|
|
pestka
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 26, 2008, 08:21:35 » |
|
My niestety z koniecznoÂści 4 x 4 na przĂłd korekcja a tyÂł z racji sÂłabych kopyt i ciĂŞÂżkiego terenu
|
|
|
|
|
|
|
Maksowa
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2008, 00:37:15 » |
|
moj biega na bosaka ..coprawda byl pomysl okucia na korekcyjne bo w zadnie ma takie sobie ale kowal odradzil wsumie nie ma potrzeby LL czy L moge spokojnie na bosym pojechac ...podloze mamy dosc dobre ...no a pozatym ufam naszemu kowalowi  swoja droga jak bym okula swojego malucha to przez te jego koslawe stawianie zadow to musialabym jakies pancerne bardzo wysokie ochraniacze kupic
|
|
|
|
|
|
|
Tysia
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 28, 2008, 23:47:30 » |
|
Nasze wszystkie na bosaka, Kalal byla kuta ortopedycznie, i jeszcze Emi jak miala problemy. Generalnie to wszystkie sie maja dobrze nawet w terenei ktory nie jest piaszczysty, ale Belilka to kamykow nie lubi, reszta nie nic przeciwko. No i ona jedna sie czesciej podbija niz inne... Czemu...? no nie wiem.. leniwa chyba jest 
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 29, 2008, 09:17:43 » |
|
mĂłj od 5 dni nie ma butĂłw z tyÂłu ale na razie mu siĂŞ to nie podoba 
|
|
|
|
|
|
|
Wiwiana
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 11, 2008, 20:56:10 » |
|
Strzegó³ów kopytowych ci¹g dalszy. Mi³ego ogl¹dania, od razu oœwiadczam, ¿e prezentowane obrazki s¹ doœÌ krwiste  Ale obejrzeÌ warto jak dzia³a kopyto w œrodku http://pl.youtube.com/user/SwedishHoofSchool
|
|
|
|
|
|
|
|