FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Kwiecieñ 19, 2025, 14:05:25 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Na bosaka...  (Przeczytany 25155 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Cytryna
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 27

« Odpowiedz #15 : Listopad 03, 2008, 21:29:25 »

pokaza³a sie nowa ksi±¿ka "KUCIE z³o konieczne?" http://www.ochwat.pl/literatura.html
ciekawa ta strona www.ochwat.pl
xyz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 28

« Odpowiedz #16 : Listopad 03, 2008, 22:53:18 »

ja na swoim przez d³ugi czas je¼dzi³am na boso i by³o ca³kiem ok, od pewnego czasu go kuje na przód korekcyjnie, ma postawê francusk±, w tym roku podku³am go na ty³ te¿ ale na zime bedzie mia³ zdjête, musze przyznaæ ¿e na podkutym je¼dzi mi siê  lepiej ale na szczê¶cie czy by³ boso czy w podkowach nigdy nie mia³am problemów z kopytami, ¿adnych podbiæ, ropy
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #17 : Listopad 04, 2008, 00:26:25 »

Zapytaj konia, czy woli w podkowach czy bez.

Ja tam wolê bez, szkoda mi psuæ mechanikê i strukturê kopyta. Na sytuacje ekstremalne wymy¶lono buty, których koszt jest nieporównanie mniejszy ni¿ ci±g³ego przekuwania co 4-6 tygodni.
Matka natura nie bez powodu tak a nie inaczej ukszta³towa³a kopyto. Sêk w tym, ¿e ludzie jako¶ uparli siê j± ci±gle poprawiaæ.

"Kucie..." ju¿ zamówi³am, czekam na przesy³kê. Chichot
xyz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #18 : Listopad 04, 2008, 11:24:03 »

mo¿liwe ze masz racje, ja jeszcze nie jestem do koñca przekonana, my¶le ¿e koniu nie przeszkadzaj± a¿ tak bardzo podkowy i w niektórych sytuacjach s± przydatne, ja na lubie pojechaæ sobie w teren za³u¿my po deszczu kiedy jest mokro i nie zastanawiaæ siê na którym zakrêcie siê wy³o¿ymy, no ale to oczywi¶cie s± szczególne przypadki, przyznaje ze na codzien nie jest to niezbêdne
wiewióra
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 24

« Odpowiedz #19 : Listopad 04, 2008, 11:36:32 »

uwa¿am i¿ gdy koñ pracuje spokojnie, nie w wielkim sporcie i je¶li nie ma twardego pod³o¿a nie musi byæ kuty. Chyba i¿ ma jakie¶ problemy. Ogólnie nawet konie kute na zimê powinno siê rozkuæ by kopyta odpoczê³y. I w podkowach koñ wcale dobrej przyczepno¶ci na ¶liskim nie ma, a wielokrotnie przekona³am siê o tym.
xyz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Listopad 04, 2008, 16:20:00 »

na ¶liskim nie ale na mokrawym tak   ogólnie siê z tob± zgadzam, na ty³ bede rozkuwaæ jednak na przód chcia³abym kuc korekcyjnie, moze akurat co¶ troche sie wyprowadzi...
wiewióra
U¿ytkownik

« Odpowiedz #21 : Listopad 04, 2008, 18:56:08 »

a powiem ci ¿e i o ¶liskie mi sz³o.. ale nie bierzmy pod uwagê ¿e wkrêca siê hacele.. jednak konie bez podków u mnie super sobie radz± z pod³o¿em.. ale to mo¿e z racji i¿ wiedz± jak sobie poradziæ bo w czasie roku jak wiadomo pogoda daje siê we znaki i mam sucho jak i mokro.. no i na zawodach nie mam problemów ze ¶lizganiem.. ano jak konika trzeba korekcyjnie to trzeba kuæ.. bo to pomaga
xyz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #22 : Listopad 04, 2008, 18:58:36 »

no w³a¶nie chocia¿ nie wiem czy mojemu to co¶ da ale próbowaæ mo¿na, nie bede od razu na straty spisywaæ i zak³adaæ ze nie pomoze , tak je¶li chodzi o mokre to oczywi¶cie mia³am te¿ na my¶li hacele, bo jak sie nie wkrêci to przyznaje ze jeszcze gorzej sie zlizga ni¿ bez podków
wiewióra
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Listopad 04, 2008, 19:05:57 »

oczywi¶cie ¿e siê nie ¶lizga koñ z hacelami to nie ma porównania do bosego rumaka koniowi krzywdy korekcj± nie zrobisz a lepiej zrobiæ ni¿ zaprz±taæ sobie g³owê i¿ siê nie próbowa³o
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #24 : Listopad 04, 2008, 19:24:48 »

a my w stajni mamy teraz 7 koni pe³nej krwi, które uchodz± za ma³o szczê¶liwe co d kopyt i jednego ma³opolaka, ¿aden koñ nie jest kuty, chodz± po twardym pod³o¿u, poniewa¿ niestety jeszcze siê nie dorobili¶my porz±dnej piaskowej uje¿d¿alni, w tereny je¿d¿± czasami, mieszkamy w tej czê¶ci Polski o której montana pisa³a czyli Ma³opolska, ale na szczê¶cie nie zdarzy³o nam siê ¿eby koñ by³ odbity, ¿aden nie ma problemów z kopytami, kowal te¿ nie wyrazi³ takiej konieczno¶ci, konie czasami skacz± i jak mo¿na siê domy¶laæ w galopie siê nie oszczêdzaj±

zdecydowanie jestem za bosakiem, baby u nas w stadzie zadziorne, przynajmniej nie muszê siê baæ ¿e siê podkowami pozabijaj±, poza tym kopytka maj± w porz±dku :)a i jak z kowalami s± problemy, to nie musimy nerwicy siê nabawiaæ jak kowal nie mo¿e przyjechaæ w terminie...
wiewióra
U¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Listopad 04, 2008, 19:43:36 »

I ja te¿ jestem za tym aby konie jak najbardziej naturalnie hodowane by³y.. u mnie tylko jeden musia³ byæ kuty gdy¿ kopyto mu pêka³o.. ale od dwóch lat nie jest, skacze i to nie ma³e wysoko¶ci i nic siê mu nie dzieje...
xyz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #26 : Listopad 04, 2008, 19:47:54 »

noo to faktycznie jest plus, moj konis sam jest wypuszczany bo taki troche zadziorny, ja jestem z okolic wschoddniej granicy i u nas z kowaliami maasakra  Smutny zdarzy³o mi sie raz  ze sama musia³am sci±gaæ bo juz nie ciekawie by³o a kowal tak sie zbiera³ i zbiera³ ze sie nie zebra³ na czas :/
Paula
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 34

« Odpowiedz #27 : Listopad 12, 2008, 17:46:20 »

Hmmm a co zrobic w przypadku ,gdy koñ ma bardzo slabe kopyta i pekaj± mu na rogach? Od ponad miesiaca mam drugiego konia- araba. I stan jego kopyt byl tragiczny jak do mnie przyjechal, w 3 strzalkach mial dziury. Na dodatek zdarzylo mu sie podpic.. Ja jestem za kuciem... jesli duzo sie pracuje z koniem.

"Je¼dziæ konno mo¿e nauczyæ siê ka¿dy, ale jazda w harmonii z koniem jest sztuk±."
xyz
U¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Listopad 12, 2008, 18:05:15 »

no pewnie i tak , tylko najpier ja bym spróbowa³a troche nawil¿yc jakimi¶ ma¶ciami bo w takich suchych s³abych  kobytach to jak gwo¼dzie siê wbije to jeszcze bardziej mog± siê kruszyæ
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #29 : Listopad 12, 2008, 18:44:57 »

dok³adnie, same podkowy nie s± takie obojêtne dla kopyta, te¿ niszcz± je... je¿eli koñ ma takie kopyta, to oprócz zwil¿enia kupi³abym pewnie dobr± Biotynê i jakie¶ inne dodatki wzmacniaj±ce kopyto...
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: