|
xyz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 03, 2008, 22:53:18 » |
|
ja na swoim przez dÂługi czas jeÂździÂłam na boso i byÂło caÂłkiem ok, od pewnego czasu go kuje na przĂłd korekcyjnie, ma postawĂŞ francuskÂą, w tym roku podkuÂłam go na tyÂł teÂż ale na zime bedzie miaÂł zdjĂŞte, musze przyznaĂŚ Âże na podkutym jeÂździ mi siĂŞ lepiej ale na szczĂŞÂście czy byÂł boso czy w podkowach nigdy nie miaÂłam problemĂłw z kopytami, Âżadnych podbiĂŚ, ropy
|
|
|
|
|
|
|
Wiwiana
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 04, 2008, 00:26:25 » |
|
Zapytaj konia, czy woli w podkowach czy bez.  Ja tam wolĂŞ bez, szkoda mi psuĂŚ mechanikĂŞ i strukturĂŞ kopyta. Na sytuacje ekstremalne wymyÂślono buty, ktĂłrych koszt jest nieporĂłwnanie mniejszy niÂż ciÂągÂłego przekuwania co 4-6 tygodni. Matka natura nie bez powodu tak a nie inaczej uksztaÂłtowaÂła kopyto. SĂŞk w tym, Âże ludzie jakoÂś uparli siĂŞ jÂą ciÂągle poprawiaĂŚ. "Kucie..." juÂż zamĂłwiÂłam, czekam na przesyÂłkĂŞ. 
|
|
|
|
|
|
|
xyz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 04, 2008, 11:24:03 » |
|
moÂżliwe ze masz racje, ja jeszcze nie jestem do koĂąca przekonana, myÂśle Âże koniu nie przeszkadzajÂą aÂż tak bardzo podkowy i w niektĂłrych sytuacjach sÂą przydatne, ja na lubie pojechaĂŚ sobie w teren zaÂłuÂżmy po deszczu kiedy jest mokro i nie zastanawiaĂŚ siĂŞ na ktĂłrym zakrĂŞcie siĂŞ wyÂłoÂżymy, no ale to oczywiÂście sÂą szczegĂłlne przypadki, przyznaje ze na codzien nie jest to niezbĂŞdne 
|
|
|
|
|
|
|
wiewiĂłra
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 04, 2008, 11:36:32 » |
|
uwaÂżam iÂż gdy koĂą pracuje spokojnie, nie w wielkim sporcie i jeÂśli nie ma twardego podÂłoÂża nie musi byĂŚ kuty. Chyba iÂż ma jakieÂś problemy. OgĂłlnie nawet konie kute na zimĂŞ powinno siĂŞ rozkuĂŚ by kopyta odpoczĂŞÂły. I w podkowach koĂą wcale dobrej przyczepnoÂści na Âśliskim nie ma, a wielokrotnie przekonaÂłam siĂŞ o tym. 
|
|
|
|
|
|
|
xyz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 04, 2008, 16:20:00 » |
|
na Âśliskim nie ale na mokrawym tak  ogĂłlnie siĂŞ z tobÂą zgadzam, na tyÂł bede rozkuwaĂŚ jednak na przĂłd chciaÂłabym kuc korekcyjnie, moze akurat coÂś troche sie wyprowadzi...
|
|
|
|
|
|
|
wiewiĂłra
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 04, 2008, 18:56:08 » |
|
a powiem ci Âże i o Âśliskie mi szÂło.. ale nie bierzmy pod uwagĂŞ Âże wkrĂŞca siĂŞ hacele..  jednak konie bez podkĂłw u mnie super sobie radzÂą z podÂłoÂżem.. ale to moÂże z racji iÂż wiedzÂą jak sobie poradziĂŚ bo w czasie roku jak wiadomo pogoda daje siĂŞ we znaki i mam sucho jak i mokro.. no i na zawodach nie mam problemĂłw ze Âślizganiem.. ano jak konika trzeba korekcyjnie to trzeba kuĂŚ.. bo to pomaga 
|
|
|
|
|
|
|
xyz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 04, 2008, 18:58:36 » |
|
no wÂłaÂśnie chociaÂż nie wiem czy mojemu to coÂś da ale prĂłbowaĂŚ moÂżna, nie bede od razu na straty spisywaĂŚ i zakÂładaĂŚ ze nie pomoze , tak jeÂśli chodzi o mokre to oczywiÂście miaÂłam teÂż na myÂśli hacele, bo jak sie nie wkrĂŞci to przyznaje ze jeszcze gorzej sie zlizga niÂż bez podkĂłw 
|
|
|
|
|
|
|
wiewiĂłra
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 04, 2008, 19:05:57 » |
|
oczywiÂście Âże siĂŞ nie Âślizga koĂą z hacelami to nie ma porĂłwnania do bosego rumaka  koniowi krzywdy korekcjÂą nie zrobisz a lepiej zrobiĂŚ niÂż zaprzÂątaĂŚ sobie gÂłowĂŞ iÂż siĂŞ nie prĂłbowaÂło 
|
|
|
|
|
|
|
Doma
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 04, 2008, 19:24:48 » |
|
a my w stajni mamy teraz 7 koni pe³nej krwi, które uchodz¹ za ma³o szczêœliwe co d kopyt i jednego ma³opolaka, ¿aden koù nie jest kuty, chodz¹ po twardym pod³o¿u, poniewa¿ niestety jeszcze siê nie dorobiliœmy porz¹dnej piaskowej uje¿d¿alni, w tereny je¿d¿¹ czasami, mieszkamy w tej czêœci Polski o której montana pisa³a czyli Ma³opolska, ale na szczêœcie nie zdarzy³o nam siê ¿eby koù by³ odbity, ¿aden nie ma problemów z kopytami, kowal te¿ nie wyrazi³ takiej koniecznoœci, konie czasami skacz¹ i jak mo¿na siê domyœlaÌ w galopie siê nie oszczêdzaj¹  zdecydowanie jestem za bosakiem, baby u nas w stadzie zadziorne, przynajmniej nie muszê siê baÌ ¿e siê podkowami pozabijaj¹, poza tym kopytka maj¹ w porz¹dku :)a i jak z kowalami s¹ problemy, to nie musimy nerwicy siê nabawiaÌ jak kowal nie mo¿e przyjechaÌ w terminie...
|
|
|
|
|
|
|
wiewiĂłra
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 04, 2008, 19:43:36 » |
|
I ja teÂż jestem za tym aby konie jak najbardziej naturalnie hodowane byÂły.. u mnie tylko jeden musiaÂł byĂŚ kuty gdyÂż kopyto mu pĂŞkaÂło.. ale od dwĂłch lat nie jest, skacze i to nie maÂłe wysokoÂści i nic siĂŞ mu nie dzieje...
|
|
|
|
|
|
|
xyz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 04, 2008, 19:47:54 » |
|
noo to faktycznie jest plus, moj konis sam jest wypuszczany bo taki troche zadziorny, ja jestem z okolic wschoddniej granicy i u nas z kowaliami maasakra  zdarzyÂło mi sie raz ze sama musiaÂłam sciÂągaĂŚ bo juz nie ciekawie byÂło a kowal tak sie zbieraÂł i zbieraÂł ze sie nie zebraÂł na czas :/
|
|
|
|
|
|
|
Paula
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 12, 2008, 17:46:20 » |
|
Hmmm a co zrobic w przypadku ,gdy koĂą ma bardzo slabe kopyta i pekajÂą mu na rogach? Od ponad miesiaca mam drugiego konia- araba. I stan jego kopyt byl tragiczny jak do mnie przyjechal, w 3 strzalkach mial dziury. Na dodatek zdarzylo mu sie podpic.. Ja jestem za kuciem... jesli duzo sie pracuje z koniem.
|
|
|
|
"JeÂździĂŚ konno moÂże nauczyĂŚ siĂŞ kaÂżdy, ale jazda w harmonii z koniem jest sztukÂą."
|
|
|
xyz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 12, 2008, 18:05:15 » |
|
no pewnie i tak , tylko najpier ja bym sprĂłbowaÂła troche nawilÂżyc jakimiÂś maÂściami bo w takich suchych sÂłabych kobytach to jak gwoÂździe siĂŞ wbije to jeszcze bardziej mogÂą siĂŞ kruszyĂŚ
|
|
|
|
|
|
|
Doma
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 12, 2008, 18:44:57 » |
|
dokÂładnie, same podkowy nie sÂą takie obojĂŞtne dla kopyta, teÂż niszczÂą je... jeÂżeli koĂą ma takie kopyta, to oprĂłcz zwilÂżenia kupiÂłabym pewnie dobrÂą BiotynĂŞ i jakieÂś inne dodatki wzmacniajÂące kopyto...
|
|
|
|
|
|
|
|