FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 19:55:38 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Na bosaka...  (Przeczytany 24178 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
xyz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 28

« Odpowiedz #30 : Listopad 12, 2008, 18:54:16 »

w³asnie, podkowy to raczej jak ju¿ struktura kopyta jest w miare ok, mam na mysli ze nie za suche itd, przynajmniej mi sie tak zdaje
wiewióra
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 24

« Odpowiedz #31 : Listopad 13, 2008, 10:51:23 »

Kopyta ma za suche. Mo¿e du¿o sta³ w boksie? Pole i po b³ocie niech chodzi.. u mnie koniska maj± ró¿ne pod³o¿e zale¿y od pogody i b³otko ¶wietnie im na kopyta robi bo nawil¿a.. Ano jak krusz± siê mu kopyta to nie mêcz ich na razie podkowami..
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #32 : Listopad 13, 2008, 12:05:28 »

u mojego kopyta by³y bardzo przesuszone pomimo tego ¿e nie sta³ w boksie. W lecie marnie z deszczem i to wystarczy. Smarowanie moim zdaniem niewiele pomaga na krusz±ce siê kopyto - tak jak Doma napisa³a kup dobr± biotynê - stosowa³am Kerafortin i efekty s± widoczne ju¿ po ok 2 miesi±cach. Dopiero jak kopyta przestan± siê kruszyæ to pomy¶la³abym o kuciu je¶li taka jest potrzeba, a je¿eli nie to zostawiæ na bosaka
Paula
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 34

« Odpowiedz #33 : Listopad 15, 2008, 00:04:01 »

Narazie to leczymy. Dbamy o strzalki ,nawilzami same kopyta. Kupa roboty ,ale efekty sa widoczne. Podkuty pewnie bedzie na zime.. Mam pewne pytanie . Otoz jesli koniowi odpadna 2 podkowy na raz ,po okolo tygodniu noszenia to podlega to jakiejs reklamacji? Zdarzyla Wam sie taka sytuacja??

"Je¼dziæ konno mo¿e nauczyæ siê ka¿dy, ale jazda w harmonii z koniem jest sztuk±."
xyz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 28

« Odpowiedz #34 : Listopad 15, 2008, 19:33:08 »

hmm nigdy mi sie nie zdarzy³o co¶ takiego ale obawiam siê ¿e nie ma formalnie takiej opcji, choæ mogê byæ w b³êdzie. zdarzaj± siê przypadki odpadania 1 podkowy i z nie zostaje nic innego jak j± przybiæ z powrotem, jak kowal jest w porz±dku to i obejmuje to krótki czas to raczej bierze mniej albo wogóle kasy ale równie dobrze moze zedrzec jak za normalnie kucie...
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #35 : Listopad 16, 2008, 13:54:19 »

Trzymaliby¶cie Wasze konie w stajni wolnowybiegowej z wiat± zamiast stajni? Z jednym warunkiem - absolutnie bez podków?
m.indira
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 79

« Odpowiedz #36 : Listopad 16, 2008, 15:59:05 »

w wolno wybiegówce trzyma³ kolega , i to kutego wa³acha ... nigdy nie mia³ z nim problemów zdrowotnych , koñ nigdy tez nie dozna³ urazu , ani ¿aden inny (15 ha terenu , 15 koni) ...
Gromowa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 114

« Odpowiedz #37 : Listopad 29, 2008, 22:11:16 »

Mój koñ tez chodzi bosy. Kopyta ma bardzo dobre. Dzisiaj by³ u nas kowal i tez potwierdzi³, ze piêkne ma kopytka. Ma na czym chodziæ. Jest ma³o u¿ytkowany, wiêc nie potrzebuje kucia, a nawet kiedy¶ gdy chodzi³ czêsto te¿ nie by³ kuty... Jedynie jak w sporcie je¼dzi³ to by³ kuty na 4, ale kiedy to by³o... Obecnie mimo to, ze na pastwisku jest dosyæ mokro, nie gnij± mu kopyta, ale w stajni ma sucho, wiêc nie ma co siê dziwiæ .
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #38 : Listopad 29, 2008, 22:15:25 »

gdy chodzi³ czêsto te¿ nie by³ kuty

Im wiêcej koñ chodzi, tym szybciej róg ro¶nie.
Gromowa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 114

« Odpowiedz #39 : Styczeñ 07, 2009, 18:42:28 »

Wiwiana, pisząc "często" miałam na myśli mniejszy sport i dużą rekreacje. Obecnie nadal boso;) .
goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #40 : Sierpieñ 11, 2009, 09:28:45 »

od ponad roku ty³y rozkute i wszystko jest ok, dosyæ szybko siê przyzwyczai³, pocz±tek by³ trochê postrzêpiony ale szybko wszystko dosz³o do normy. Jakie¶ 1,5 mies. temu rozkuli¶my przód - no i to by³ dramat dla konia, ledwo chodzi³, na uj by³o ok ale przej¶cie po betonie czy kamykach by³o straszne. Po jaki¶ 3 tyg zaczêli¶my tereny, niby ok ale ca³y czas wybiera miêkkie ¶cie¿ki, kopyta siê postrzêpi³y ale tak w normie bez jakiej¶ tragedii, z tym ¿e jednak bêdziemy siê znowu podkuwaæ, bo jak siê okaza³o zrobi³y siê jakie¶ krwiaki. Dziwne jest to bo nie kuleje, no ale jednak u nas jest tak twardo ¿e jego kopyta tego najlepiej nie znosz±... Trudno - dobrze ¿e ty³y mo¿e mieæ rozkute
WojtekWr
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 10

« Odpowiedz #41 : Sierpieñ 11, 2009, 11:18:27 »

Goha na pocz±tku po rozkuciu tak siê dzieje, daj czas kopytu i nie ruszaj podeszfy kopyta. Mo¿e na pocz±tku spróbujesz butów do jazdy w teren s± naprawdê dobre.
A ja bym nie ku³ z tego powodu:
http://www.youtube.com/watch?v=df1w7dUoATM
Kopyto w podkowach jest nara¿one na du¿o wiêksze obci±¿enia.
Trochê wiêcej na ten temat jest tutaj: http://www.palohb.com/kopyta/
Goha je¶li chcesz skontaktuj siê z Ag± mo¿e co¶ na to zaradzimy
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #42 : Sierpieñ 13, 2009, 00:41:47 »

Przychylam sie do opinii WojtkaWr- jak mia³ d³ugo wyskrobywana podeszwe na maxa jak to robi wiekszosc kowali to trzeba miesiêcy zeby struktury wróci³y do normy.
Ja nie musze kuc niczego na szczêscie.Sporadycznie (2 razy)zdarza³o mi sie kucie ortopedyczne zrebi±t.
goha
U¿ytkownik

« Odpowiedz #43 : Wrzesieñ 03, 2009, 20:43:27 »

na razie zostajemy na bosaka
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #44 : Wrzesieñ 03, 2009, 22:20:55 »

Ja podku³am swojego na ty³y (+ przody oczywi¶cie) i powiem, ¿e lata nad ziemi± Chichot Czuj± du¿± ró¿nicê na plus w chodach w porównaniu do tego, co by³o na bosaka.
Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: