FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:48:23 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wzrost koni ma³opolskich  (Przeczytany 54845 razy)
0 u¿ytkowników i 11 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dahoman
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 19, 2008, 20:50:49 »

jakbym si ê wdrapywa³a na konia 170 i wiêcej, a i w terenie to przecie¿ totalnie niepraktyczne na wielkim koniu jechaæ

a ile to ze¿re! Szok
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 21, 2008, 13:26:17 »

a ile to ze¿re! Szok

my¶lê, ¿e niwiele wiêcej ni¿ koñ przeciêtnego wzrostu

a co do tych oo, montana czy mog³aby¶ zdradziæ gdzie¶ ty takie "cuda" widzia³a  Szok
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 21, 2008, 13:30:59 »

Obawiam sie, ze koñ o wzro¶cie 170 cm i co za tym idzie du¿o wiêkszej masie bêdzie potrzebowa³ zje¶æ jednak sporo wiecej od tego nawet dajmy na to 165 cm,
teraz zale¿y co dla kogo znaczy niewiele wiecej...

Jasne, ze moge, na przegl±dzie w SK Micha³ów
przyk³adowo :
Eiger 2003 Gazal Al Shaquab - Elicja/Wachlarz 160 -174 -19
Dioksan 2006 Poganin - Diastema/Eldon 159 -179 -19,5
Espa 2004 Kulig - Espadrilla /Monogramm 159 -180 -19
Daga 2004 Gazal Al Shaquab - Dajana/Wojs³aw 162 -182 -18

ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 21, 2008, 13:50:02 »

no to rzeczywi¶cie niedobrze, takie giganty u arabów   Smutny
patrz±c na czempionat w Bia³ce 08 jako¶ bardzo wzrostem m³p bym siê nie martwi³a - by³o kilka koni nadmiernie wyro¶niêtych, ale by³y te¿ zupe³nie niedu¿e choæby kolorowy Master, ma³y M±ciwoda czy Hebabka od klaczy Adurka po Adur
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 21, 2008, 13:53:53 »

ale by³y te¿ zupe³nie niedu¿e choæby kolorowy Master, ma³y M±ciwoda czy Hebabka od klaczy Adurka po Adur

ale odnosze wrazenie, ze ten ich ni¿szy wzrost jest postrzegany in minus
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #20 : Marzec 15, 2011, 11:13:18 »

Dla mnie wzrost konia nie ma znaczenia. Mam i lubiê je¼dziæ na tych co maj±  153 i 170 ( ale ten najwy¿szy jest wyj±tkowy - typ folbluta, wiêc nie jest jeszcze tak strasznie ). Niestety konie sp, wlkp. powy¿ej 169 cm to dla mnie tragedia, w przypadku wad budowy ( za d³ugie ) lub twarde , wybijaj±ce chody to  te konie s± do "odstrza³u" - nie wiem dlaczego ludzie tak siê mêcz±.
Niestety sprzedaj±c konie spotykam siê, ¿e konie do 165 w zasadzie nie maj± wziêcia, tylko wysokie. Niestety kupuj±cymi s± w zasadzie laicy i dla nich koñ musi byæ du¿y ( nawet je¿eli bêdzie na nim je¼dziæ dziecko, zgroza ), dodatkowo kary lub siwy  , ewentualnie malowany kasztan, gniade do odstrza³u. W rekreacji najlepiej dla dzieciaków sprawdzaj± siê konie od 145 - 164 w zale¿no¶ci od wzrostu dziecka, ale one i tak nie chc± je¼dziæ na niskich, bo siê inni ¶miej± ( zgroza ), nawet rodzice zwracaj± uwagê, ¿e oni chc± aby ich dziecko je¼dzi³o na du¿ym koniu . D³ugo mo¿na by  wymieniaæ .....Jak dla mnie do hodowli najlepsze klacze w przedziale 164-168, wtedy siê nie martwiê, ¿e ten ogier za du¿y a ten za ma³y.
I jak powy¿ej post , koñ musi byæ proporcjonalny i harmonijnie zbudowany  Spoko
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #21 : Marzec 15, 2011, 11:30:39 »

chyba co¶ sie w tym nieco zmienia-mia³am juz kilku klientów-ale byle nie by³a za wysoka! Ma mieæ okr±g³± d..pe,³adn± g³owe i tak ze 160.
Wiec niektórzy juz sie przekonuja do porêczniejszych" koni. Poza tym oba moje najwyzsze-168 i 170 sa najgorsze w utrzymaniu-zr±,¿r± i ¿r± a efekt najwy¿ej zadowalajacy gdy reszta przy 1/3 tego zbo¿a jest jab³kowita
z tymi malowanymi koñmi to te¿ nie wiem...2 malowane mi stoj±, a trzy najzwyklejsze,wrecz bez odmian posz³y...
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #22 : Marzec 15, 2011, 12:18:23 »

Mo¿e mia³y zielone odmiany?
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #23 : Marzec 15, 2011, 12:29:13 »

168 i 170 sa najgorsze w utrzymaniu-zr±,¿r± i ¿r± a efekt najwy¿ej zadowalajacy gdy reszta przy 1/3 tego zbo¿a jest jab³kowita

moja klacz 175 cm jest w ci±¿y, wygl±da jak przys³owiowy p±czek w ma¶le, a je tylko trochê ponad po³owê tego co frazeska, która ma 161 cm i wa¿y ze dwa razy mniej, tak¿e tu te¿ nie ma regu³...

jak koñ ma w sobie "gumê", to mu wzrost nie przeszkadza, wrêcz odwrotnie, jazda na wysokim, elastycznym, "gumowym" koniu, to chyba najwiêksza przyjemno¶æ z pokonywania przestrzeni, jak± sobie mo¿na wyobraziæ
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #24 : Marzec 15, 2011, 18:27:49 »

Ja¶ko-maj± bia³e-jakby mia³y zielone to chyba by siê o nie kupcy bili

jest jeszcze jeden aspekt-dla którego sporo osób lubi wielkie konie oprócz "wygl±dania"...zanim to zrobi dowolny sus-to mimo pote¿nego wybicia je¿dziec czêsto jeszcze siê za³apie na zawi¶niêcie na szyi itp a ma³y? jak myrgnie to nagle go¶c siedzi w powietrzu bo mu siê koñ "skoñczy³" Chichot
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #25 : Marzec 15, 2011, 21:53:21 »

jest jeszcze jeden aspekt-dla którego sporo osób lubi wielkie konie oprócz "wygl±dania"...zanim to zrobi dowolny sus-to mimo pote¿nego wybicia je¿dziec czêsto jeszcze siê za³apie na zawi¶niêcie na szyi itp a ma³y? jak myrgnie to nagle go¶c siedzi w powietrzu bo mu siê koñ "skoñczy³" Chichot

Oj tak zgadzam siê z tym spostrze¿eniem.  Chichot
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #26 : Maj 25, 2011, 20:11:41 »

A mi najbardziej pasuj± konie o wzro¶cie 163-165 cm... ;)Nie lubiê ¿yraf mimo, ¿e ma³y nie jestem. A jak widzê 2-2.5 latka o wzro¶cie 1.70 to w ciemno obstawiam, ¿e niæ z niego nie bêdzie...
floren
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 22, 2011, 12:50:54 »

Ja zaznaczy³am wzrost dla klaczy w przedziale 155-159cm, dla ogierów wyznajê 160-165cm. Akurat jestem zwolenniczk± ma³opolaków w starym, lekkim i orientalnym typie, a nie wyro¶niêtych skoczków hodowanych. Z przera¿eniem czytam o tym co tutaj piszecie... Niestety jest to prawda, coraz wiêcej spotyka siê pseudo-ma³opolaków po ok.170 przypominaj±cych bardziej ¶l±zaki...
Ciekawy temat, tak siê sk³ada ¿e bêdê pisa³a pracê in¿yniersk± nt. zmiany i ró¿nic w typie w rasie ma³opolskiej od czasów jej powstania. Jakby kto¶ mia³ mo¿e jakie¶ ciekawe materia³y, artyku³y, spostrze¿enia na ten temat to by³abym wdziêczna za informacje
misiek11
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 63

« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 23, 2011, 16:26:55 »

ja zaznaczy³em 155-159 dla klaczy. Jestem zwolennikiem filigranowych, starych ma³opolakow. Wysoki wzrost to moda. Niestety tendencja do zwiêkszania kalibru jest zauwa¿alna, decyduje chyba przede wszystkim chêæ zrobienia z malopolaka za wszelk± cenê skoczka, rywalizuj±cego z rasami choæby niemieckimi(tyle, ¿e dla mnie równa siê to zag³adzie malopolaka jakiego znamy). Zgadzam siê te¿ z opini± ze niskie konie trac± na ocenie na czempionatach, wystawach itp(szczególnie tych koni ras szlachetnych gdzie oceniany jest bardziej typ sportowy niz rasowy). Szkoda, ¿e hodowla nie zmierza ku rozwiniêciu pierwotnych cech ma³opolaków(wytrzyma³o¶æ, zdrowie, wykorzystanie paszy), które na pewno sprawdzi³yby siê w rajdach d³ugodystansowych...
ma³y76
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 7

« Odpowiedz #29 : Styczeñ 04, 2013, 13:09:20 »

Witam wszystkich na forum,jestem nowy i nie bardzo wiem jak siê poruszaæ na forum, mam pytanie posiadam klacz czteroletni± z bardzo dobrym pochodzeniem lecz jest niska ma 152 w k³êbie,pytanie brzmi czy czy dostanie licencjê czy nie mo¿e kto¶ z was mia³ podobny przypadek pozdrawiam.
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: