FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 23:08:38 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wzrost koni maÂłopolskich  (Przeczytany 57040 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dahoman
UÂżytkownik

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 19, 2008, 20:50:49 »

jakbym si ĂŞ wdrapywaÂła na konia 170 i wiĂŞcej, a i w terenie to przecieÂż totalnie niepraktyczne na wielkim koniu jechaĂŚ

a ile to zeÂżre! Szok
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 21, 2008, 13:26:17 »

a ile to zeÂżre! Szok

myÂślĂŞ, Âże niwiele wiĂŞcej niÂż koĂą przeciĂŞtnego wzrostu

a co do tych oo, montana czy mogÂłabyÂś zdradziĂŚ gdzieÂś ty takie "cuda" widziaÂła  Szok
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 21, 2008, 13:30:59 »

Obawiam sie, ze koù o wzroœcie 170 cm i co za tym idzie du¿o wiêkszej masie bêdzie potrzebowa³ zjeœÌ jednak sporo wiecej od tego nawet dajmy na to 165 cm,
teraz zaleÂży co dla kogo znaczy niewiele wiecej...

Jasne, ze moge, na przegl¹dzie w SK Micha³ów
przykÂładowo :
Eiger 2003 Gazal Al Shaquab - Elicja/Wachlarz 160 -174 -19
Dioksan 2006 Poganin - Diastema/Eldon 159 -179 -19,5
Espa 2004 Kulig - Espadrilla /Monogramm 159 -180 -19
Daga 2004 Gazal Al Shaquab - Dajana/WojsÂław 162 -182 -18

ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 21, 2008, 13:50:02 »

no to rzeczywiÂście niedobrze, takie giganty u arabĂłw   Smutny
patrzÂąc na czempionat w BiaÂłce 08 jakoÂś bardzo wzrostem mÂłp bym siĂŞ nie martwiÂła - byÂło kilka koni nadmiernie wyroÂśniĂŞtych, ale byÂły teÂż zupeÂłnie nieduÂże choĂŚby kolorowy Master, maÂły MÂąciwoda czy Hebabka od klaczy Adurka po Adur
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 21, 2008, 13:53:53 »

ale byÂły teÂż zupeÂłnie nieduÂże choĂŚby kolorowy Master, maÂły MÂąciwoda czy Hebabka od klaczy Adurka po Adur

ale odnosze wrazenie, ze ten ich niÂższy wzrost jest postrzegany in minus
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #20 : Marzec 15, 2011, 11:13:18 »

Dla mnie wzrost konia nie ma znaczenia. Mam i lubiĂŞ jeÂździĂŚ na tych co majÂą  153 i 170 ( ale ten najwyÂższy jest wyjÂątkowy - typ folbluta, wiĂŞc nie jest jeszcze tak strasznie ). Niestety konie sp, wlkp. powyÂżej 169 cm to dla mnie tragedia, w przypadku wad budowy ( za dÂługie ) lub twarde , wybijajÂące chody to  te konie sÂą do "odstrzaÂłu" - nie wiem dlaczego ludzie tak siĂŞ mĂŞczÂą.
Niestety sprzedajÂąc konie spotykam siĂŞ, Âże konie do 165 w zasadzie nie majÂą wziĂŞcia, tylko wysokie. Niestety kupujÂącymi sÂą w zasadzie laicy i dla nich koĂą musi byĂŚ duÂży ( nawet jeÂżeli bĂŞdzie na nim jeÂździĂŚ dziecko, zgroza ), dodatkowo kary lub siwy  , ewentualnie malowany kasztan, gniade do odstrzaÂłu. W rekreacji najlepiej dla dzieciakĂłw sprawdzajÂą siĂŞ konie od 145 - 164 w zaleÂżnoÂści od wzrostu dziecka, ale one i tak nie chcÂą jeÂździĂŚ na niskich, bo siĂŞ inni ÂśmiejÂą ( zgroza ), nawet rodzice zwracajÂą uwagĂŞ, Âże oni chcÂą aby ich dziecko jeÂździÂło na duÂżym koniu . DÂługo moÂżna by  wymieniaĂŚ .....Jak dla mnie do hodowli najlepsze klacze w przedziale 164-168, wtedy siĂŞ nie martwiĂŞ, Âże ten ogier za duÂży a ten za maÂły.
I jak powyÂżej post , koĂą musi byĂŚ proporcjonalny i harmonijnie zbudowany  Spoko
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #21 : Marzec 15, 2011, 11:30:39 »

chyba coœ sie w tym nieco zmienia-mia³am juz kilku klientów-ale byle nie by³a za wysoka! Ma mieÌ okr¹g³¹ d..pe,³adn¹ g³owe i tak ze 160.
Wiec niektĂłrzy juz sie przekonuja do porĂŞczniejszych" koni. Poza tym oba moje najwyzsze-168 i 170 sa najgorsze w utrzymaniu-zrÂą,ÂżrÂą i ÂżrÂą a efekt najwyÂżej zadowalajacy gdy reszta przy 1/3 tego zboÂża jest jabÂłkowita
z tymi malowanymi koĂąmi to teÂż nie wiem...2 malowane mi stojÂą, a trzy najzwyklejsze,wrecz bez odmian poszÂły...
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #22 : Marzec 15, 2011, 12:18:23 »

MoÂże miaÂły zielone odmiany?
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #23 : Marzec 15, 2011, 12:29:13 »

168 i 170 sa najgorsze w utrzymaniu-zrÂą,ÂżrÂą i ÂżrÂą a efekt najwyÂżej zadowalajacy gdy reszta przy 1/3 tego zboÂża jest jabÂłkowita

moja klacz 175 cm jest w ci¹¿y, wygl¹da jak przys³owiowy p¹czek w maœle, a je tylko trochê ponad po³owê tego co frazeska, która ma 161 cm i wa¿y ze dwa razy mniej, tak¿e tu te¿ nie ma regu³...

jak koù ma w sobie "gumê", to mu wzrost nie przeszkadza, wrêcz odwrotnie, jazda na wysokim, elastycznym, "gumowym" koniu, to chyba najwiêksza przyjemnoœÌ z pokonywania przestrzeni, jak¹ sobie mo¿na wyobraziÌ
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #24 : Marzec 15, 2011, 18:27:49 »

JaÂśko-majÂą biaÂłe-jakby miaÂły zielone to chyba by siĂŞ o nie kupcy bili

jest jeszcze jeden aspekt-dla ktĂłrego sporo osĂłb lubi wielkie konie oprĂłcz "wyglÂądania"...zanim to zrobi dowolny sus-to mimo poteÂżnego wybicia jeÂżdziec czĂŞsto jeszcze siĂŞ zaÂłapie na zawiÂśniĂŞcie na szyi itp a maÂły? jak myrgnie to nagle goÂśc siedzi w powietrzu bo mu siĂŞ koĂą "skoĂączyÂł" Chichot
meghana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #25 : Marzec 15, 2011, 21:53:21 »

jest jeszcze jeden aspekt-dla ktĂłrego sporo osĂłb lubi wielkie konie oprĂłcz "wyglÂądania"...zanim to zrobi dowolny sus-to mimo poteÂżnego wybicia jeÂżdziec czĂŞsto jeszcze siĂŞ zaÂłapie na zawiÂśniĂŞcie na szyi itp a maÂły? jak myrgnie to nagle goÂśc siedzi w powietrzu bo mu siĂŞ koĂą "skoĂączyÂł" Chichot

Oj tak zgadzam siĂŞ z tym spostrzeÂżeniem.  Chichot
korsarz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #26 : Maj 25, 2011, 20:11:41 »

A mi najbardziej pasujÂą konie o wzroÂście 163-165 cm... ;)Nie lubiĂŞ Âżyraf mimo, Âże maÂły nie jestem. A jak widzĂŞ 2-2.5 latka o wzroÂście 1.70 to w ciemno obstawiam, Âże niĂŚ z niego nie bĂŞdzie...
floren
UÂżytkownik

« Odpowiedz #27 : Październik 22, 2011, 12:50:54 »

Ja zaznaczyÂłam wzrost dla klaczy w przedziale 155-159cm, dla ogierĂłw wyznajĂŞ 160-165cm. Akurat jestem zwolenniczkÂą maÂłopolakĂłw w starym, lekkim i orientalnym typie, a nie wyroÂśniĂŞtych skoczkĂłw hodowanych. Z przeraÂżeniem czytam o tym co tutaj piszecie... Niestety jest to prawda, coraz wiĂŞcej spotyka siĂŞ pseudo-maÂłopolakĂłw po ok.170 przypominajÂących bardziej ÂślÂązaki...
Ciekawy temat, tak siê sk³ada ¿e bêdê pisa³a pracê in¿yniersk¹ nt. zmiany i ró¿nic w typie w rasie ma³opolskiej od czasów jej powstania. Jakby ktoœ mia³ mo¿e jakieœ ciekawe materia³y, artyku³y, spostrze¿enia na ten temat to by³abym wdziêczna za informacje
misiek11
UÂżytkownik

« Odpowiedz #28 : Październik 23, 2011, 16:26:55 »

ja zaznaczy³em 155-159 dla klaczy. Jestem zwolennikiem filigranowych, starych ma³opolakow. Wysoki wzrost to moda. Niestety tendencja do zwiêkszania kalibru jest zauwa¿alna, decyduje chyba przede wszystkim chêÌ zrobienia z malopolaka za wszelk¹ cenê skoczka, rywalizuj¹cego z rasami choÌby niemieckimi(tyle, ¿e dla mnie równa siê to zag³adzie malopolaka jakiego znamy). Zgadzam siê te¿ z opini¹ ze niskie konie trac¹ na ocenie na czempionatach, wystawach itp(szczególnie tych koni ras szlachetnych gdzie oceniany jest bardziej typ sportowy niz rasowy). Szkoda, ¿e hodowla nie zmierza ku rozwiniêciu pierwotnych cech ma³opolaków(wytrzyma³oœÌ, zdrowie, wykorzystanie paszy), które na pewno sprawdzi³yby siê w rajdach d³ugodystansowych...
maÂły76
UÂżytkownik

« Odpowiedz #29 : Styczeń 04, 2013, 13:09:20 »

Witam wszystkich na forum,jestem nowy i nie bardzo wiem jak siê poruszaÌ na forum, mam pytanie posiadam klacz czteroletni¹ z bardzo dobrym pochodzeniem lecz jest niska ma 152 w k³êbie,pytanie brzmi czy czy dostanie licencjê czy nie mo¿e ktoœ z was mia³ podobny przypadek pozdrawiam.
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: