Dahoman
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 19, 2008, 20:50:49 » |
|
jakbym si ĂŞ wdrapywaÂła na konia 170 i wiĂŞcej, a i w terenie to przecieÂż totalnie niepraktyczne na wielkim koniu jechaĂŚ  a ile to zeÂżre!
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 21, 2008, 13:26:17 » |
|
a ile to zeÂżre! myÂślĂŞ, Âże niwiele wiĂŞcej niÂż koĂą przeciĂŞtnego wzrostu  a co do tych oo, montana czy mogÂłabyÂś zdradziĂŚ gdzieÂś ty takie "cuda" widziaÂła 
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 21, 2008, 13:30:59 » |
|
Obawiam sie, ze koù o wzroœcie 170 cm i co za tym idzie du¿o wiêkszej masie bêdzie potrzebowa³ zjeœÌ jednak sporo wiecej od tego nawet dajmy na to 165 cm, teraz zale¿y co dla kogo znaczy niewiele wiecej...
Jasne, ze moge, na przegl¹dzie w SK Micha³ów przyk³adowo : Eiger 2003 Gazal Al Shaquab - Elicja/Wachlarz 160 -174 -19 Dioksan 2006 Poganin - Diastema/Eldon 159 -179 -19,5 Espa 2004 Kulig - Espadrilla /Monogramm 159 -180 -19 Daga 2004 Gazal Al Shaquab - Dajana/Wojs³aw 162 -182 -18
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 21, 2008, 13:50:02 » |
|
no to rzeczywiÂście niedobrze, takie giganty u arabĂłw  patrzÂąc na czempionat w BiaÂłce 08 jakoÂś bardzo wzrostem mÂłp bym siĂŞ nie martwiÂła - byÂło kilka koni nadmiernie wyroÂśniĂŞtych, ale byÂły teÂż zupeÂłnie nieduÂże choĂŚby kolorowy Master, maÂły MÂąciwoda czy Hebabka od klaczy Adurka po Adur 
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 21, 2008, 13:53:53 » |
|
ale byÂły teÂż zupeÂłnie nieduÂże choĂŚby kolorowy Master, maÂły MÂąciwoda czy Hebabka od klaczy Adurka po Adur  ale odnosze wrazenie, ze ten ich niÂższy wzrost jest postrzegany in minus
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 15, 2011, 11:13:18 » |
|
Dla mnie wzrost konia nie ma znaczenia. Mam i lubiĂŞ jeÂździĂŚ na tych co majÂą 153 i 170 ( ale ten najwyÂższy jest wyjÂątkowy - typ folbluta, wiĂŞc nie jest jeszcze tak strasznie ). Niestety konie sp, wlkp. powyÂżej 169 cm to dla mnie tragedia, w przypadku wad budowy ( za dÂługie ) lub twarde , wybijajÂące chody to te konie sÂą do "odstrzaÂłu" - nie wiem dlaczego ludzie tak siĂŞ mĂŞczÂą. Niestety sprzedajÂąc konie spotykam siĂŞ, Âże konie do 165 w zasadzie nie majÂą wziĂŞcia, tylko wysokie. Niestety kupujÂącymi sÂą w zasadzie laicy i dla nich koĂą musi byĂŚ duÂży ( nawet jeÂżeli bĂŞdzie na nim jeÂździĂŚ dziecko, zgroza ), dodatkowo kary lub siwy  , ewentualnie malowany kasztan, gniade do odstrzaÂłu. W rekreacji najlepiej dla dzieciakĂłw sprawdzajÂą siĂŞ konie od 145 - 164 w zaleÂżnoÂści od wzrostu dziecka, ale one i tak nie chcÂą jeÂździĂŚ na niskich, bo siĂŞ inni ÂśmiejÂą ( zgroza ), nawet rodzice zwracajÂą uwagĂŞ, Âże oni chcÂą aby ich dziecko jeÂździÂło na duÂżym koniu . DÂługo moÂżna by wymieniaĂŚ .....Jak dla mnie do hodowli najlepsze klacze w przedziale 164-168, wtedy siĂŞ nie martwiĂŞ, Âże ten ogier za duÂży a ten za maÂły. I jak powyÂżej post , koĂą musi byĂŚ proporcjonalny i harmonijnie zbudowany 
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 15, 2011, 11:30:39 » |
|
chyba coœ sie w tym nieco zmienia-mia³am juz kilku klientów-ale byle nie by³a za wysoka! Ma mieÌ okr¹g³¹ d..pe,³adn¹ g³owe i tak ze 160. Wiec niektórzy juz sie przekonuja do porêczniejszych" koni. Poza tym oba moje najwyzsze-168 i 170 sa najgorsze w utrzymaniu-zr¹,¿r¹ i ¿r¹ a efekt najwy¿ej zadowalajacy gdy reszta przy 1/3 tego zbo¿a jest jab³kowita  z tymi malowanymi koùmi to te¿ nie wiem...2 malowane mi stoj¹, a trzy najzwyklejsze,wrecz bez odmian posz³y...
|
|
|
|
|
|
|
jaÂśko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 15, 2011, 12:18:23 » |
|
MoÂże miaÂły zielone odmiany?
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 15, 2011, 12:29:13 » |
|
168 i 170 sa najgorsze w utrzymaniu-zr¹,¿r¹ i ¿r¹ a efekt najwy¿ej zadowalajacy gdy reszta przy 1/3 tego zbo¿a jest jab³kowita  moja klacz 175 cm jest w ci¹¿y, wygl¹da jak przys³owiowy p¹czek w maœle, a je tylko trochê ponad po³owê tego co frazeska, która ma 161 cm i wa¿y ze dwa razy mniej, tak¿e tu te¿ nie ma regu³... jak koù ma w sobie "gumê", to mu wzrost nie przeszkadza, wrêcz odwrotnie, jazda na wysokim, elastycznym, "gumowym" koniu, to chyba najwiêksza przyjemnoœÌ z pokonywania przestrzeni, jak¹ sobie mo¿na wyobraziÌ 
|
|
|
|
|
|
|
boswell
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 15, 2011, 18:27:49 » |
|
JaÂśko-majÂą biaÂłe-jakby miaÂły zielone to chyba by siĂŞ o nie kupcy bili  jest jeszcze jeden aspekt-dla ktĂłrego sporo osĂłb lubi wielkie konie oprĂłcz "wyglÂądania"...zanim to zrobi dowolny sus-to mimo poteÂżnego wybicia jeÂżdziec czĂŞsto jeszcze siĂŞ zaÂłapie na zawiÂśniĂŞcie na szyi itp a maÂły? jak myrgnie to nagle goÂśc siedzi w powietrzu bo mu siĂŞ koĂą "skoĂączyÂł" 
|
|
|
|
|
|
|
meghana
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 15, 2011, 21:53:21 » |
|
jest jeszcze jeden aspekt-dla ktĂłrego sporo osĂłb lubi wielkie konie oprĂłcz "wyglÂądania"...zanim to zrobi dowolny sus-to mimo poteÂżnego wybicia jeÂżdziec czĂŞsto jeszcze siĂŞ zaÂłapie na zawiÂśniĂŞcie na szyi itp a maÂły? jak myrgnie to nagle goÂśc siedzi w powietrzu bo mu siĂŞ koĂą "skoĂączyÂł"  Oj tak zgadzam siĂŞ z tym spostrzeÂżeniem. 
|
|
|
|
|
|
|
korsarz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 25, 2011, 20:11:41 » |
|
A mi najbardziej pasujÂą konie o wzroÂście 163-165 cm... ;)Nie lubiĂŞ Âżyraf mimo, Âże maÂły nie jestem. A jak widzĂŞ 2-2.5 latka o wzroÂście 1.70 to w ciemno obstawiam, Âże niĂŚ z niego nie bĂŞdzie...
|
|
|
|
|
|
|
floren
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 22, 2011, 12:50:54 » |
|
Ja zaznaczy³am wzrost dla klaczy w przedziale 155-159cm, dla ogierów wyznajê 160-165cm. Akurat jestem zwolenniczk¹ ma³opolaków w starym, lekkim i orientalnym typie, a nie wyroœniêtych skoczków hodowanych. Z przera¿eniem czytam o tym co tutaj piszecie... Niestety jest to prawda, coraz wiêcej spotyka siê pseudo-ma³opolaków po ok.170 przypominaj¹cych bardziej œl¹zaki... Ciekawy temat, tak siê sk³ada ¿e bêdê pisa³a pracê in¿yniersk¹ nt. zmiany i ró¿nic w typie w rasie ma³opolskiej od czasów jej powstania. Jakby ktoœ mia³ mo¿e jakieœ ciekawe materia³y, artyku³y, spostrze¿enia na ten temat to by³abym wdziêczna za informacje 
|
|
|
|
|
|
|
misiek11
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 23, 2011, 16:26:55 » |
|
ja zaznaczy³em 155-159 dla klaczy. Jestem zwolennikiem filigranowych, starych ma³opolakow. Wysoki wzrost to moda. Niestety tendencja do zwiêkszania kalibru jest zauwa¿alna, decyduje chyba przede wszystkim chêÌ zrobienia z malopolaka za wszelk¹ cenê skoczka, rywalizuj¹cego z rasami choÌby niemieckimi(tyle, ¿e dla mnie równa siê to zag³adzie malopolaka jakiego znamy). Zgadzam siê te¿ z opini¹ ze niskie konie trac¹ na ocenie na czempionatach, wystawach itp(szczególnie tych koni ras szlachetnych gdzie oceniany jest bardziej typ sportowy niz rasowy). Szkoda, ¿e hodowla nie zmierza ku rozwiniêciu pierwotnych cech ma³opolaków(wytrzyma³oœÌ, zdrowie, wykorzystanie paszy), które na pewno sprawdzi³yby siê w rajdach d³ugodystansowych...
|
|
|
|
|
|
|
maÂły76
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #29 : Styczeń 04, 2013, 13:09:20 » |
|
Witam wszystkich na forum,jestem nowy i nie bardzo wiem jak siê poruszaÌ na forum, mam pytanie posiadam klacz czteroletni¹ z bardzo dobrym pochodzeniem lecz jest niska ma 152 w k³êbie,pytanie brzmi czy czy dostanie licencjê czy nie mo¿e ktoœ z was mia³ podobny przypadek pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|