FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:26:52 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wzrost koni ma³opolskich  (Przeczytany 54822 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #30 : Styczeñ 04, 2013, 13:49:04 »

Witam wszystkich na forum,jestem nowy i nie bardzo wiem jak siê poruszaæ na forum, mam pytanie posiadam klacz czteroletni± z bardzo dobrym pochodzeniem lecz jest niska ma 152 w k³êbie,pytanie brzmi czy czy dostanie licencjê czy nie mo¿e kto¶ z was mia³ podobny przypadek pozdrawiam.

Oficjalnie nie powinna dostaæ wpisu do ksiêgi ma³opolskiej, tylko do ma³ych koni.
W aktualnie dostêpnym programie hodowlanym minimalna warto¶æ dotycz±ca wzrostu jaka siê pojawia to 155 cm dla klaczy, s± to jednak wide³ki wzrostu okre¶lone jako wysoko¶æ po¿±dana, co daje pewn± swobodê. Program hodowlany nigdzie nie okre¶la tego w sposób zdecydowany i ostateczny.
maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #31 : Styczeñ 04, 2013, 17:03:48 »

Niestety Twoja klacz na pewno nie dostanie licencji, mia³am klacz xxoo o bardzo dobrym rodowodzie, ale tylko 152centymetrow±... jakby mia³a 154cm to jeszcze mo¿na by³oby co¶ kombinowaæ, znajomych klacz m³p mia³a w³a¶nie taki prawie wzorcowy wzrost, inspektor mia³ dobry humor i polecia³ jej na to konto po ocenie za typ, ale jako¶ punktowo wyrobi³a na te minimum. 152 cm nie przejdzie...zostaje kategoria "ma³y koñ".
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #32 : Styczeñ 04, 2013, 17:25:11 »

Za typ czêsto "urywaj±" ma³ym koniom.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #33 : Styczeñ 04, 2013, 17:55:03 »

Mojej te¿ siê oberwa³o za typ, a ma z kolei 175 cm. Mogliby siê zdecydowaæ o jaki typ im chodzi
ma³y76
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 7

« Odpowiedz #34 : Styczeñ 06, 2013, 18:49:24 »

Witam ponownie,do tej pory hodowa³em hucu³y ma³opolaki mam od niedawna dlatego ma³o o nich wiem ,moja klacz ma prawie piêæ lat i jeszcze nie by³a ¿rebna w tej chwili ma 152 w k³êbie pytanie czy jeszcze podro¶nie czy nie?
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #35 : Styczeñ 06, 2013, 20:35:01 »

Nie liczy³abym, ¿e podro¶nie.
maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #36 : Styczeñ 08, 2013, 07:37:37 »

Trzech centymetrów raczej na pewno nie Z politowaniem
adunia08
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 11

« Odpowiedz #37 : Styczeñ 21, 2013, 01:27:57 »

Witam wszystkich!

Od 4 miesiêcy jestem posiadaczk± ma³opolskiego wa³acha.
Kupi³am go od handlarza, gdzie sta³ d³u¿szy czas (oko³o pó³ roku), by³ pozbawiony ruchu - sta³ uwi±zany w komórce. W wieku 5 miesiêcy zosta³ odstawiony od matki i zosta³ sprzedany.

W chwili obecnej ma 21miesiêcy i 148cm w k³êbie. Ca³y czas s³yszê, ¿e jest on za ma³y jak na swój wiek.
Wykastrowa³am go 2 tygodnie temu.
Dostaje 3kg owsa + ok. 0,5kg otrêbów pszennych + 1kg ³uski s³onecznika + owoce i warzywa + witaminki. Parê dni temu kupi³am paszê Pavo Podo Grow 3, jak na razie dostaje 0,5kg tej paszy, ¿eby siê przyzwyczai³, docelowo bêdzie dostawa³ 1,5kg dziennie. Od rana do wieczora jest padokowany, dodatkowo zapewniam mu ruch w postaci przeganiania go na uje¿d¿alni.
Jego ojciec ma 165cm, nie wiem ile ma matka.
http://www.bazakoni.pl/horse_175981.html

St±d moje pytanie, czy mogê liczyæ na to, ¿e podro¶nie chocia¿ do 160?
Proszê o wyrozumia³o¶æ i normalne odpowiedzi:)
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #38 : Styczeñ 21, 2013, 09:06:57 »

21-miesiêczny koñ ma gdzie¶ 95-97% swojego doros³ego wzrostu, wiêc na 160 cm raczej nie mozna liczyæ, powinien mieæ jako doros³y koñ oko³o 153-156 cm.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #39 : Styczeñ 21, 2013, 09:13:31 »

Faktycznie praktyka mówi, ¿e to mo¿e byæ trudne do osi±gniêcia.
Ale przy odpowiednim ¿ywieniu my¶lê, ¿e mo¿na liczyæ na pewn± kompensacjê wzrostu, m³odzie¿ potrafi nieco nadrabiaæ braki,
fakt, ¿e zosta³ wykastrowany nie pozostaje bez znaczenia,
Przejrzyj artyku³ http://hij.com.pl/wzrost-i-rozwoj-zrebiat/

Jest tez taka stara metoda ze sznurkiem, bierzesz sznurek, odmierzasz od ³okcia do stawu pêcinowego ( do ostrogi ) i potem, t± sam± d³ugo¶æ od ³okcia w górê, nad k³±b,
Podobno w ten sposób mo¿na oszacowaæ ile oñ jeszcze uro¶nie. Na ile siê to sprawdza, nie wiem, ale z ciekawo¶ci mo¿na sobie taki test wykonaæ.

Zmierz mu 3 pomiary, jak bêdzie mia³ dwa lata skoñczone dok³adnie i porównaj z koñmi w tym w±tku, tam s± liczne przyk³ady.
http://www.malopolaki.darmowefora.pl/index.php?topic=396.0
Istotne ¿eby¶ mia³a laskê zoometryczn±, ¿eby pomiar wzrostu by³ jak najbardziej dok³adny.
adunia08
U¿ytkownik

« Odpowiedz #40 : Styczeñ 21, 2013, 14:08:38 »

Dziêkujê bardzo za odpowiedzi:)

S³ysza³am, ¿e po kastracji konie mocno id± w górê (oczywi¶cie nie z tego wzglêdu go wykastrowa³am).

Po cichu liczê, ¿e jednak uda nam siê dobiæ do 160cm A jak nie, no to có¿ bêdê je¼dziæ na "kucyku"

Pozdrawiam:)
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #41 : Styczeñ 21, 2013, 18:11:51 »

Ta kompensancja wzrostu, o której s³usznie wspomina montana jest znacznie silniejsza u koni zimnokrwistych. Na 160 cm siê nie nastawiaj. Najwa¿niejsze, to zapewniæ mu odpowiedni± ilo¶æ ruchu. To nawet lepiej, ¿e nie wybuja³, nie wiadomo jak u tego handlarza by³ odchowywany (czy mia³ do dyspozycji du¿y wybieg/pastwisko).

BTW "nasz" (sprzedany) czterolatek urós³ od maja 3 cm Mia³ 162 cm, teraz ma 165, sama nie liczy³am, ¿e tak podskoczy
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #42 : Styczeñ 22, 2013, 11:46:28 »

Przyk³ad z mojego podwórka
Kupi³am kiedy¶ klacz (hodowli pañstwowej) od handlarza ( sta³a u niego pól roku ), mia³a oko³o 3 lat i oko³o 161 cm, zabiedzona  i szalona. Obecnie ma 172 cm, ale:
- jej papierowi rodzice to te¿ nie u³omki od 168-174 cm - wiêc by³a genetycznie obci±¿ona Chichot
- ca³odobowe wybiegi kilkuhektarowe
- pasza, witaminy itp.

adunia08 - pytasz nas czy twój konik uro¶nie - byæ mo¿e tak , byæ mo¿e nie, ja mam nadziejê, ¿e przekroczy choæ 150 cm Spoko
adunia08
U¿ytkownik

« Odpowiedz #43 : Styczeñ 22, 2013, 15:19:18 »

Lumi - zazdroszczê takiego konicha Mój co prawda a¿ tak wysokich rodziców mój nie ma, tzn. tak jak pisa³am, nie mam pojêcia jak wysoka by³a matka, pozostali przodkowie nie schodzili poni¿ej 160. Zapewniam ma³emu duuu¿o ruchu, poniewa¿ wiem, ¿e to istotne oraz dostaje paszê pavo podo grow i witaminki Wiêc mo¿e co¶ z niego bêdzie.

No có¿, jak nie bêdzie du¿y i tak bêdê go kochaaa³a natomiast powiem szczerze, ¿e uwielbiam du¿e konie i bardzo bym chcia³a, ¿eby mój mia³ chocia¿ te 160cm.

montana - "Jest tez taka stara metoda ze sznurkiem, bierzesz sznurek, odmierzasz od ³okcia do stawu pêcinowego ( do ostrogi ) i potem, t± sam± d³ugo¶æ od ³okcia w górê, nad k³±b, " - sprawdzi³am t± star± metodê i wg niej wychodzi na to, ¿e Patron bêdzie mia³ ok. 170cm hehe
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #44 : Styczeñ 22, 2013, 15:25:43 »

adunia08
ale mia³am te¿ inny przypadek
¬rebak urodzony u mnie ( warunki zachowane jak powy¿ej ) matka 156 cm, ojciec 172 cm a ¼rebak osi±gn±³ wzrost 152 cm  Szok
Strony: 1 2 [3] 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: