Lumi
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 754
|
|
« Odpowiedz #45 : Styczeñ 22, 2013, 15:25:43 » |
|
adunia08 ale mia³am te¿ inny przypadek ¬rebak urodzony u mnie ( warunki zachowane jak powy¿ej ) matka 156 cm, ojciec 172 cm a ¼rebak osi±gn±³ wzrost 152 cm
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1700
|
|
« Odpowiedz #46 : Styczeñ 22, 2013, 17:15:06 » |
|
Lumi - zazdroszczê takiego konicha to po co takiego kurdupla kupowa³a¶ i to jeszcze od handlarza, gdzie sta³ uwi±zany zamiast biegaæ, gdy mu to najbardziej potrzebne by³o?
|
|
|
|
|
|
|
adunia08
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 11
|
|
« Odpowiedz #47 : Styczeñ 22, 2013, 18:57:11 » |
|
jasiek - "to po co takiego kurdupla kupowa³a¶ i to jeszcze od handlarza, gdzie sta³ uwi±zany zamiast biegaæ, gdy mu to najbardziej potrzebne by³o?"
Bo chcia³am uratowaæ mu ¿ycie, my¶lê, ¿e jest to satysfakcjonuj±ca odpowied¼.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #48 : Styczeñ 22, 2013, 19:03:14 » |
|
jasiek - "to po co takiego kurdupla kupowa³a¶ i to jeszcze od handlarza, gdzie sta³ uwi±zany zamiast biegaæ, gdy mu to najbardziej potrzebne by³o?"
Wszystkich nie uratujesz. Zreszt± konie s± hodowane na miêso, wiêc ich ratowanie to, no, równie dobrze mo¿esz brojlery ratowaæ...
|
|
|
|
|
|
|
adunia08
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #49 : Styczeñ 22, 2013, 19:37:26 » |
|
Wszystkich nie uratujesz. Zreszt± konie s± hodowane na miêso, wiêc ich ratowanie to, no, równie dobrze mo¿esz brojlery ratowaæ... Owszem zgadzam siê, ¿e nie uratujê wszystkich koni, ale mam tê ¶wiadomo¶æ, ¿e chocia¿ Patron do¿yje szczê¶liwie staro¶ci i serce mi ro¶nie jak patrzê, jak teraz mo¿e sobie swobodnie biegaæ, bawiæ z innymi koñmi, jak podbiega do mnie jak mnie widzi, jak mo¿e siê po³o¿yæ wygodnie w du¿ym boksie. To jest dla mnie najwa¿niejsze, ¿e da³am mu dobre, szczê¶liwe ¿ycie, na które zas³uguje ka¿de ¿ywe stworzenie. Na szczê¶cie jest sporo osób, które wychodz± z tego samego za³o¿enia co ja i równie¿ wykupuj± konie od handlarzy zapewniaj±c im godne ¿ycie. I na tym powinna siê zakoñczyæ ta dyskusja, poniewa¿ odbiegli¶my od g³ównego tematu tego w±tku.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #50 : Styczeñ 22, 2013, 20:10:47 » |
|
jasiek Walka z wiatrakami.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #51 : Styczeñ 22, 2013, 20:40:11 » |
|
ale mam tê ¶wiadomo¶æ, ¿e chocia¿ Patron do¿yje szczê¶liwie staro¶ci i serce mi ro¶nie jak patrzê, jak teraz mo¿e sobie swobodnie biegaæ, bawiæ z innymi koñmi, jak podbiega do mnie jak mnie widzi
Nie ¿yczê Ci tego, trzymam kciuki ¿eby Wam wysz³o, ale jest taka szansa, ¿e Twojemu wetowi na widok Twojego konia serce bêdzie jeszcze bardziej ros³o, a w zasadzie to portfel
|
|
|
|
|
|
|
adunia08
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #52 : Styczeñ 22, 2013, 20:52:07 » |
|
ale mam tê ¶wiadomo¶æ, ¿e chocia¿ Patron do¿yje szczê¶liwie staro¶ci i serce mi ro¶nie jak patrzê, jak teraz mo¿e sobie swobodnie biegaæ, bawiæ z innymi koñmi, jak podbiega do mnie jak mnie widzi
Nie ¿yczê Ci tego, trzymam kciuki ¿eby Wam wysz³o, ale jest taka szansa, ¿e Twojemu wetowi na widok Twojego konia serce bêdzie jeszcze bardziej ros³o, a w zasadzie to portfel Je¿eli nie wydarzy siê jaki¶ niefortunny wypadek b±d¼ kontuzja na któr± nara¿ony jest ka¿dy z w³a¶cicieli koni, to my¶lê, ¿e nie, poniewa¿ robi³am ju¿ wszystkie badania i na szczê¶cie mój koñ jest w pe³ni zdrów Bardzo dziêkujê za kciuki
|
|
|
|
|
|
|
brumby
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 318
|
|
« Odpowiedz #53 : Styczeñ 22, 2013, 20:53:54 » |
|
To jest dla mnie najwa¿niejsze, ¿e da³am mu dobre, szczê¶liwe ¿ycie, na które zas³uguje ka¿de ¿ywe stworzenie.
Indianie wierzyli, ¿e przed Stwórc± s±dz± ludzi duchy stworzeñ, z którymi zetknêli siê za ¿ycia. Dlatego do ka¿dej formy ¿ycia, nawet tej, któr± musieli zabiæ, mieli nabo¿ny stosunek, który nasza wspania³a cywilizacja zast±pi³a maszynk± do ucinania g³ówek brojlerom. Czy indiañskie pomys³y s± prawd± czy te¿ nie, tego stwierdziæ nie da , ale nie mia³bym nic przeciwko temu, ¿eby tak w³a¶nie by³o. Howgh! A tzw. "kurduple, no có¿, nie tak dawne to czasy kiedy ogiery (!) ma³opolskie mia³y 150-155 cm i jako¶ to bardzo nie przeszkadza³o, a jak siê pokaza³ ogier 161 cm to siê zje¿d¿ali hodowcy z ca³ej okolicy, ¿eby zobaczyæ tego "olbrzyma". I na takich koni±tkach siê dyga³o 120 cm a bywa³o ¿e i lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #54 : Styczeñ 22, 2013, 21:03:25 » |
|
A tzw. "kurduple, no có¿, nie tak dawne to czasy kiedy ogiery (!) ma³opolskie mia³y 150-155 cm i jako¶ to bardzo nie przeszkadza³o, a jak siê pokaza³ ogier 161 cm to siê zje¿d¿ali hodowcy z ca³ej okolicy, ¿eby zobaczyæ tego "olbrzyma". I na takich koni±tkach siê dyga³o 120 cm a bywa³o ¿e i lepiej.
Jest ró¿nic apomiêdzy kurduplem z natury, a koniem zaniedbanym adunia08Idealny TUV to nie wszystko, bo jest jeszcze co¶ takiego jak hartowanie. Je¿eli koñ pó³ roku swojego ¿ycia przesta³ (oby nie), to niestety trzeba siê liczyæ z tym, ¿e nogi mog± nie wytrzymaæ obci±¿eñ Inna rzecz, ¿e kupowanie koni od handlarzy jest niczym innym jak napêdzaniem im interesu
|
|
|
|
|
|
|
sirdarek
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 19
|
|
« Odpowiedz #55 : Styczeñ 22, 2013, 21:51:28 » |
|
Owszem zgadzam siê, ¿e nie uratujê wszystkich koni, ale mam tê ¶wiadomo¶æ, ¿e chocia¿ Patron do¿yje szczê¶liwie staro¶ci i serce mi ro¶nie jak patrzê, jak teraz mo¿e sobie swobodnie biegaæ, bawiæ z innymi koñmi, jak podbiega do mnie jak mnie widzi, jak mo¿e siê po³o¿yæ wygodnie w du¿ym boksie. To jest dla mnie najwa¿niejsze, ¿e da³am mu dobre, szczê¶liwe ¿ycie, na które zas³uguje ka¿de ¿ywe stworzenie. Na szczê¶cie jest sporo osób, które wychodz± z tego samego za³o¿enia co ja i równie¿ wykupuj± konie od handlarzy zapewniaj±c im godne ¿ycie. I na tym powinna siê zakoñczyæ ta dyskusja, poniewa¿ odbiegli¶my od g³ównego tematu tego w±tku.
W³a¶nie dziêki takim osob± , z tak bezsensownym my¶leniem rynek koñski jest w tak kiepskiej sytuacji , koñ jest to zwierze , m.in rzezne , i po to jest hodowany ¿eby miec z niego jaki¶ zysk tak jak z krowy czy ¶wini. Wcale nie dziwi mnie fakt ¿e w nasz kraj pogr±¿ony jest w kryzysie skoro ludzie zaprzestali korzystania z g³owy . przepraszam za niezbyt mi³y charakter ,mojej wypowiedzi ale czytaj±c takie g³upoty trudno sie nie denerwowac
|
|
|
|
|
|
|
adunia08
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #56 : Styczeñ 22, 2013, 22:38:39 » |
|
sirdarek - "W³a¶nie dziêki takim osob± , z tak bezsensownym my¶leniem rynek koñski jest w tak kiepskiej sytuacji , koñ jest to zwierze , m.in rzezne , i po to jest hodowany ¿eby miec z niego jaki¶ zysk tak jak z krowy czy ¶wini. Wcale nie dziwi mnie fakt ¿e w nasz kraj pogr±¿ony jest w kryzysie skoro ludzie zaprzestali korzystania z g³owy . przepraszam za niezbyt mi³y charakter ,mojej wypowiedzi ale czytaj±c takie g³upoty trudno sie nie denerwowac"
a ja my¶la³am, ¿e jest to forum dla ludzi kochaj±cych konie, a nie traktuj±cych je jak chodz±ce kabanosy, które i tak kiedy¶ wyl±duj± na talerzach.... Proponujê zakoñczyæ ten tamta, który odbiega od tematu za³o¿onego w±tku na temat wzrostu koni ma³opolskich!
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #57 : Styczeñ 22, 2013, 23:21:22 » |
|
Ratuj±c takiego konia, jednocze¶nie wys³a³a¶ do rze¼ni innego, zdrowego, dobrze odchowanego, etc. Takie mamy czasy, ¿e zdrowe wa³achy jad± na stó³.
|
|
|
|
|
|
|
brumby
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 318
|
|
« Odpowiedz #58 : Styczeñ 22, 2013, 23:31:56 » |
|
W³a¶nie dziêki takim osob± , z tak bezsensownym my¶leniem rynek koñski jest w tak kiepskiej sytuacji , koñ jest to zwierze , m.in rzezne , i po to jest hodowany ¿eby miec z niego jaki¶ zysk tak jak z krowy czy ¶wini. Wcale nie dziwi mnie fakt ¿e w nasz kraj pogr±¿ony jest w kryzysie skoro ludzie zaprzestali korzystania z g³owy . Nie , dziêki takim takim jak ty i takiemu my¶leniu. Zysk ze ¶wiñ jest stosunkowo ³atwy, poniewa¿ w zasadzie nie trzeba ich niczego uczyæ a warte s± tyle, ile wa¿±, podobnie jak konie rze¼ne. Ka¿dy inny koñ jest w zasadzie tyle wart, ile potrafi, niestety. Rynek jest posuty g³ownie przez ca³± rzeszê fantastów z mentalno¶ci± hodowcy ¿ywca, zabieraj±cych siê za hodowlê koni u¿ytkowych. Fakt, kraj nasz jest pogr±¿ony w kryzysie, ale to raczej dziêki osobom, które nie do¶æ, ¿e same siê nie porz±dnie wyuczy³y , to próbuj± pouczaæ innych. A to, na co kto wydaje pieni±dze, to jest jego osobista sprawa i nic nikomu do tego. Skoro nie masz nic do powiedzenia na temat wzrostu, to nie pisz, bo nikt ciê o sens zakupu tego konia nie pyta³.
Ratuj±c takiego konia, jednocze¶nie wys³a³a¶ do rze¼ni innego, zdrowego, dobrze odchowanego, etc. Takie mamy czasy, ¿e zdrowe wa³achy jad± na stó³.
Nie, pos³a³a nikogo na rze¼. Ka¿dy, kto powoluje zwierzê do zycia, bierze za niego odpowiedzialno¶æ. Nie mo¿na jej przerzucac na nikogo. A pos³a³ go na rze¼ ten, kto go tam sprzeda³ i nikt inny.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #59 : Styczeñ 22, 2013, 23:38:28 » |
|
Je¶li tego "uratowa³a" to innego "pos³a³a" (w sensie, ¿e nie "uratowa³a"), jak ju¿ siê bawimy w Pana Boga, to to niestety dzia³a w dwie strony.
|
|
|
|
|
|
|
|