FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 08:34:53 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wzrost koni ma³opolskich  (Przeczytany 54806 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
brumby
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 318

« Odpowiedz #60 : Styczeñ 22, 2013, 23:45:49 »

Nie. Je¶li kto¶ wyhodowa³ konia a ten ca³y wstrêtny ¶wiat nie zechcia³ go nabyæ, to co ? Ten ca³y wstrêtny ¶wiat go sprzeda³ na rze¼ ? Nie. Ten kto go w beztroskiej a mo¿e  naiwnej wierze wyhodowa³ a potem zaprowadzi³ do szlachtuza. Nie obarczajmy ¶wiata odpowiedzialno¶ci± za swoje poczynania, bo one wynikaj± z naszych decyzji. Nikt nie kazal konia wyhodowaæ, to by³ tylko i wy³±cznie nasz pomys³.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #61 : Styczeñ 22, 2013, 23:55:22 »

"Ratowanie" to jest subiektywna ocena pewnego zachowania. Wyobra¼ sobie, ¿e na przyk³ad komu¶ bardziej zale¿y na g³oduj±cych dzieciach w Afryce, ni¿ na jakim¶ sier¶ciuchu kopytnym i dla niego taki "uratowany" koñ jest paso¿ytem, który zjada zbo¿e, które mog³oby uratowaæ ¿ycie jakiego¶ dziecka na Czarnym L±dzie.

Hodowca tego konia nie ma problemu z oddaniem go na rze¼, dla niego to nie jest kwestia odpowiedzialno¶ci, bo on nie czujê w ten sposób. W koñcu go odda³ na rze¼, nieprawda¿? Dla niego koñ jest zwierzêciem rze¼nym i on nie zrobi³ nic "z³ego".

W tych kategoriach "ratowania" i "wysy³ania" my¶li za to nasz nowa forumowiczka. I to dlatego ona "wys³a³a" innego konia, a nie hodowca, któremu to zwisa.

Oczywi¶cie nie piszê tego, ¿eby nasz± now± forumowiczkê oskar¿aæ, obci±¿aæ, etc. Ale je¶li ju¿ "ratujecie" konie, to chocia¿ "ratujcie" te zdrowe.

adunia08
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 11

« Odpowiedz #62 : Styczeñ 23, 2013, 09:22:23 »

brumby - dziêkujê, ¿e chocia¿ Ty stan±³e¶ po mojej stronie.

jasiek - "Ale je¶li ju¿ "ratujecie" konie, to chocia¿ "ratujcie" te zdrowe."  A KTO POWIEDZIA£, ¯E MÓJ KOÑ JEST CHORY?
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #63 : Styczeñ 23, 2013, 10:28:22 »

Je¿eli forumowiczka pisze, ¿e uratowa³a konia to siê mo¿na zastanowiæ tylko i wy³±cznie nad tym, czy istotnie go uratowa³a, czy nie. Wydaje siê ¿e tak, i to jest dla mnie pocz±tek i koniec sprawy. By³a to jej suwerenna, wolna decyzja i tyle,  i nie mo¿na jej przenosiæ gdziekolwiek i na cokolwiek innego co mog³a zrobiæ albo czego nie zrobi³a, bo to jest absurdalne.

Problem moralnej oceny tego, czy my sami mamy wydawaæ pieni±dze na te czy inne konie, pieski, kotki, papu¿ki, kino domowe, papierosy albo cukierki czy na dzieci w Trzecim ¦wiecie, jak równie¿ tego czego nie zrobili¶my a mogli zrobiæ, o ile nie przekroczyli¶my w naszych poczynaniach prawa,  nale¿y do nas samych i naszego sumienia a mo¿e te¿ do jakiej¶ prawdopodobnie Bardzo Wyskokiej Instancji, której ja sam nie wa¿y³bym siê zastêpowaæ.

Wracaj±c z tej filozoficznej podró¿y do konia, to dla mnie sprawia on wra¿enie bardziej odsadka ni¿ dwulatka i jest bardzo ¼rebiêcy. To dla niego plus, bo byæ mo¿e jest z tych bardzo pó¼no dojrzewaj±cych i bêdzie siê rozwija³ d³u¿ej . Ma do¶c obszern± klatkê  piersiow±, ³eb  nieco ciê¿ki, ale moim zdaniem nie jest to taki klasyczny du¿y ³eb bardzo zabiedzonego ¼rebaka,  nie ma te¿ zapadniêtej przed k³êbem szyi, co zdarza siê sysakom s³abo karmionym lub powa¿nie choruj±cym w tym okresie. To s± zmiany nieodwracalne, pó¼niejsze zaniedbania mo¿na w jakim¶ tam stopniu nieco nadrobiæ. Prawdopodobnie jako sysak odchowany by³ nie¼le, a to co go przyhamowa³o w rozwoju trafi³o siê ju¿ mo¿e w nowych rêkach. Ma te¿ do¶æ d³ugie nadpêcia, co te¿ jak±s szansê wzrostu daje, wydaje siê ¿e reszta cia³a mo¿e jeszcze to nadpêcie trochê "dogoniæ". Brak ruchu trzeba mu bêdzie zrekompensowaæ bardzo delikatnym i d³ugim wdra¿aniem do pracy. Statystycznie powinien wyl±dowaæ w przedziale 153 - 155, ale przecie¿ wiele przypadków statystyce siê wymyka, ten akurat t± szansê mo¿e jeszcze sugerowaæ. Zobaczymy za trzy lata.
adunia08
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 11

« Odpowiedz #64 : Styczeñ 23, 2013, 11:12:28 »

brumby - dziêkujê za tê ocenê.

Do 6 miesi±ca ¿ycia Patron na pewno nie by³ zaniedbywany. Parê dni przed kupnem dotar³am do jego hodowcy, dowiedzia³am siê, ¿e zosta³ sprzedany, tak jak pozosta³e 30 koni z powodów d³ugów, w które popad³ hodowca. Zosta³y u niego tylko 2 ogiery (konkretnie ojciec i dziadek mojego konia). Niestety pó¼niejszy los mojego konia jest nieznany i prawda jest taka, ¿e nie wiem dok³adnie ile Patron sta³ u handlarza, od którego go kupi³am, ciê¿ko by³o mi siê dogadaæ z tym cz³owiekiem.
Tak jak pisa³am odk±d kupi³am Patrona staram siê mu zapewniæ wszystko czego potrzebuje m³ody koñ do prawid³owego rozwoju oraz nadgoniæ to czego mu brakowa³o.
sirdarek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 19

« Odpowiedz #65 : Styczeñ 23, 2013, 21:16:35 »

Nie , dziêki takim takim jak ty i takiemu my¶leniu. Zysk ze ¶wiñ jest stosunkowo ³atwy, poniewa¿ w zasadzie nie trzeba ich niczego uczyæ a warte s± tyle, ile wa¿±, podobnie jak konie rze¼ne. Ka¿dy inny koñ jest w zasadzie tyle wart, ile potrafi, niestety. Rynek jest posuty g³ownie przez ca³± rzeszê fantastów z mentalno¶ci± hodowcy ¿ywca, zabieraj±cych siê za hodowlê koni u¿ytkowych.

Fakt, kraj nasz jest pogr±¿ony w kryzysie, ale to raczej dziêki osobom, które nie do¶æ, ¿e same siê nie porz±dnie wyuczy³y , to próbuj± pouczaæ innych. A to, na co kto wydaje pieni±dze, to jest jego osobista sprawa i nic nikomu do tego. Skoro nie masz nic do powiedzenia na temat wzrostu, to nie pisz, bo nikt ciê o sens zakupu tego konia nie pyta³.

Wydaje mi siê ¿e wyraznie napisa³em ze pisze o koniach rzeznych wiêc nie rozumiem , poczatku twojej wypowiedzi , a koñ nie tylko jest wart tyle ile potrafi lecz wchodzi w to wiele aspektów m.in predyspozycje, zdrowie czy pochodzenie . Masz racje ¿e rynek jest psuty przez rzeszê fantastów ... ale te¿ przez ludzi którzy nie wydoro¶leli , i bawi± siê w ,, ratowanie ¶wiata''
A co do mojego wyuczenia to jest ono wystarczaj±ce aby pouczac nie swiadome  osoby niszcz±ce ten kraj , ludzi , koñski rynek oraz w konsekwencji samych siebie.
Oczywi¶cie ka¿dy wydaje pieni±dze na co chce , czemu by nie wykupic ca³ego transportu byd³a , przecie¿ te zwierzeta id± na ¶mierc

A na wzrost stosowac   tran , mo¿e pomo¿e .
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #66 : Styczeñ 24, 2013, 11:18:05 »

Dwie refleksje:
w zasadzie codziennie gdy wracam z pracy mija mnie transport z koñmi do rze¼ni i tak sobie czêsto my¶lê, ¿e w zasadzie moje konie te¿ mog± siê tam znale¼æ jak mi funduszy zabraknie na ich utrzymanie , bo raczej klientów na nie  nie znajdê bo przecie¿ im nic nie jest i niczego im nie brakuje
i ci±gle s³yszê ¶miech handlarzy i taki o to tekst :  ...." Pani czym gorzej koñ wygl±da to go szybciej sprzedam i nawet siê nie targuj±......"
brumby
U¿ytkownik

« Odpowiedz #67 : Styczeñ 24, 2013, 14:04:50 »

...." Pani czym gorzej koñ wygl±da to go szybciej sprzedam i nawet siê nie targuj±......"

Na tym pomy¶le jedzie wiêkszo¶æ fundacji, im koñ w gorszym, a najlepiej tragicznym stanie, tym bardziej medialny i ¶ci±ga wiêcej kasy. My¶lê jednak, ¿e na takie konie ludzie chêtniej daj± pieni±dze, ni¿ takie konie kupuj±.
Nie wiem czy konie kupowane w takim, nazwijmy, odruchu serca to istotna czêæ rynku, nie wydaje mi siê ¿eby tak by³o. Koñski rynek w Polsace to chyba spora zagadka, o ile mo¿na jako tako siê zorientowaæ kto, za ile i co sprzedaje, to z tym kto i dlaczego kupuje jest chyba gorzej.
Na moje oko sporo kupujacych to dyletanci, kupuj±cy konie jak samochody - jak jest m³ody, b³yszcz±cy, pêdzi do przodu i jest, co najwa¿niejsze tani, to na pewno ¶wietna okazja. Potem siê okazuje ¿e koñ niekoniecznie nadaje siê do tego, po co zosta³ kupiony i trzeba go pchn±c dalej, nawet za byle co, na czym ¿eruje spora ilo¶æ przeró¿nych handlarzy i po¶redników.
ariwa20077
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 30

« Odpowiedz #68 : Styczeñ 24, 2013, 17:00:35 »

dziwny tor obra³a ta dyskusja.....
poza tym osoby które kochaj± konie nie równaj± siê osobom przeciwnym koniom id±cym na ubój...sorry z czego¶ trzba ¿yc...ja kocham konie fakt ale i rozumiem ludzi posiadaj±cych hodowle koni na miêso....
a dziewczynie od Patrona nale¿a siê gratki za odwagê cywiln± i pomoc jednemu istnieniu
7tomas7
Go¶æ
« Odpowiedz #69 : Maj 25, 2013, 10:17:28 »

U mnie we wsi powsta³y oprócz mojej dwa miejsca, gdzie jest du¿o koni. Konie siê ludziom podobaj±. Fajnie jest na nich podró¿owaæ.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #70 : Maj 25, 2013, 12:54:11 »

U mnie we wsi powsta³y oprócz mojej dwa miejsca, gdzie jest du¿o koni. Konie siê ludziom podobaj±. Fajnie jest na nich podró¿owaæ.

spamer do wywalenia
Mod
Moderator Globalny
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 32

« Odpowiedz #71 : Maj 26, 2013, 20:35:21 »

zrobione
Strony: 1 ... 3 4 [5] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: