brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #60 : Styczeń 22, 2013, 23:45:49 » |
|
Nie. Jeœli ktoœ wyhodowa³ konia a ten ca³y wstrêtny œwiat nie zechcia³ go nabyÌ, to co ? Ten ca³y wstrêtny œwiat go sprzeda³ na rzeŸ ? Nie. Ten kto go w beztroskiej a mo¿e naiwnej wierze wyhodowa³ a potem zaprowadzi³ do szlachtuza. Nie obarczajmy œwiata odpowiedzialnoœci¹ za swoje poczynania, bo one wynikaj¹ z naszych decyzji. Nikt nie kazal konia wyhodowaÌ, to by³ tylko i wy³¹cznie nasz pomys³.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #61 : Styczeń 22, 2013, 23:55:22 » |
|
"Ratowanie" to jest subiektywna ocena pewnego zachowania. WyobraÂź sobie, Âże na przykÂład komuÂś bardziej zaleÂży na gÂłodujÂących dzieciach w Afryce, niÂż na jakimÂś sierÂściuchu kopytnym i dla niego taki "uratowany" koĂą jest pasoÂżytem, ktĂłry zjada zboÂże, ktĂłre mogÂłoby uratowaĂŚ Âżycie jakiegoÂś dziecka na Czarnym LÂądzie.
Hodowca tego konia nie ma problemu z oddaniem go na rzeÂź, dla niego to nie jest kwestia odpowiedzialnoÂści, bo on nie czujĂŞ w ten sposĂłb. W koĂącu go oddaÂł na rzeÂź, nieprawdaÂż? Dla niego koĂą jest zwierzĂŞciem rzeÂźnym i on nie zrobiÂł nic "zÂłego".
W tych kategoriach "ratowania" i "wysyÂłania" myÂśli za to nasz nowa forumowiczka. I to dlatego ona "wysÂłaÂła" innego konia, a nie hodowca, ktĂłremu to zwisa.
Oczywiœcie nie piszê tego, ¿eby nasz¹ now¹ forumowiczkê oskar¿aÌ, obci¹¿aÌ, etc. Ale jeœli ju¿ "ratujecie" konie, to chocia¿ "ratujcie" te zdrowe.
|
|
|
|
|
|
|
adunia08
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #62 : Styczeń 23, 2013, 09:22:23 » |
|
brumby - dziêkujê, ¿e chocia¿ Ty stan¹³eœ po mojej stronie.
jasiek - "Ale jeÂśli juÂż "ratujecie" konie, to chociaÂż "ratujcie" te zdrowe." A KTO POWIEDZIAÂŁ, ÂŻE MĂJ KOĂ JEST CHORY?
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #63 : Styczeń 23, 2013, 10:28:22 » |
|
Je¿eli forumowiczka pisze, ¿e uratowa³a konia to siê mo¿na zastanowiÌ tylko i wy³¹cznie nad tym, czy istotnie go uratowa³a, czy nie. Wydaje siê ¿e tak, i to jest dla mnie pocz¹tek i koniec sprawy. By³a to jej suwerenna, wolna decyzja i tyle, i nie mo¿na jej przenosiÌ gdziekolwiek i na cokolwiek innego co mog³a zrobiÌ albo czego nie zrobi³a, bo to jest absurdalne.
Problem moralnej oceny tego, czy my sami mamy wydawaĂŚ pieniÂądze na te czy inne konie, pieski, kotki, papuÂżki, kino domowe, papierosy albo cukierki czy na dzieci w Trzecim ÂŚwiecie, jak rĂłwnieÂż tego czego nie zrobiliÂśmy a mogli zrobiĂŚ, o ile nie przekroczyliÂśmy w naszych poczynaniach prawa, naleÂży do nas samych i naszego sumienia a moÂże teÂż do jakiejÂś prawdopodobnie Bardzo Wyskokiej Instancji, ktĂłrej ja sam nie waÂżyÂłbym siĂŞ zastĂŞpowaĂŚ.
Wracaj¹c z tej filozoficznej podró¿y do konia, to dla mnie sprawia on wra¿enie bardziej odsadka ni¿ dwulatka i jest bardzo Ÿrebiêcy. To dla niego plus, bo byÌ mo¿e jest z tych bardzo póŸno dojrzewaj¹cych i bêdzie siê rozwija³ d³u¿ej . Ma doœc obszern¹ klatkê piersiow¹, ³eb nieco ciê¿ki, ale moim zdaniem nie jest to taki klasyczny du¿y ³eb bardzo zabiedzonego Ÿrebaka, nie ma te¿ zapadniêtej przed k³êbem szyi, co zdarza siê sysakom s³abo karmionym lub powa¿nie choruj¹cym w tym okresie. To s¹ zmiany nieodwracalne, póŸniejsze zaniedbania mo¿na w jakimœ tam stopniu nieco nadrobiÌ. Prawdopodobnie jako sysak odchowany by³ nieŸle, a to co go przyhamowa³o w rozwoju trafi³o siê ju¿ mo¿e w nowych rêkach. Ma te¿ doœÌ d³ugie nadpêcia, co te¿ jak¹s szansê wzrostu daje, wydaje siê ¿e reszta cia³a mo¿e jeszcze to nadpêcie trochê "dogoniÌ". Brak ruchu trzeba mu bêdzie zrekompensowaÌ bardzo delikatnym i d³ugim wdra¿aniem do pracy. Statystycznie powinien wyl¹dowaÌ w przedziale 153 - 155, ale przecie¿ wiele przypadków statystyce siê wymyka, ten akurat t¹ szansê mo¿e jeszcze sugerowaÌ. Zobaczymy za trzy lata.
|
|
|
|
|
|
|
adunia08
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #64 : Styczeń 23, 2013, 11:12:28 » |
|
brumby - dziĂŞkujĂŞ za tĂŞ ocenĂŞ.
Do 6 miesi¹ca ¿ycia Patron na pewno nie by³ zaniedbywany. Parê dni przed kupnem dotar³am do jego hodowcy, dowiedzia³am siê, ¿e zosta³ sprzedany, tak jak pozosta³e 30 koni z powodów d³ugów, w które popad³ hodowca. Zosta³y u niego tylko 2 ogiery (konkretnie ojciec i dziadek mojego konia). Niestety póŸniejszy los mojego konia jest nieznany i prawda jest taka, ¿e nie wiem dok³adnie ile Patron sta³ u handlarza, od którego go kupi³am, ciê¿ko by³o mi siê dogadaÌ z tym cz³owiekiem. Tak jak pisa³am odk¹d kupi³am Patrona staram siê mu zapewniÌ wszystko czego potrzebuje m³ody koù do prawid³owego rozwoju oraz nadgoniÌ to czego mu brakowa³o.
|
|
|
|
|
|
|
sirdarek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #65 : Styczeń 23, 2013, 21:16:35 » |
|
Nie , dziêki takim takim jak ty i takiemu myœleniu. Zysk ze œwiù jest stosunkowo ³atwy, poniewa¿ w zasadzie nie trzeba ich niczego uczyÌ a warte s¹ tyle, ile wa¿¹, podobnie jak konie rzeŸne. Ka¿dy inny koù jest w zasadzie tyle wart, ile potrafi, niestety. Rynek jest posuty g³ownie przez ca³¹ rzeszê fantastów z mentalnoœci¹ hodowcy ¿ywca, zabieraj¹cych siê za hodowlê koni u¿ytkowych.
Fakt, kraj nasz jest pogr¹¿ony w kryzysie, ale to raczej dziêki osobom, które nie doœÌ, ¿e same siê nie porz¹dnie wyuczy³y , to próbuj¹ pouczaÌ innych. A to, na co kto wydaje pieni¹dze, to jest jego osobista sprawa i nic nikomu do tego. Skoro nie masz nic do powiedzenia na temat wzrostu, to nie pisz, bo nikt ciê o sens zakupu tego konia nie pyta³. Wydaje mi siê ¿e wyraznie napisa³em ze pisze o koniach rzeznych wiêc nie rozumiem , poczatku twojej wypowiedzi , a koù nie tylko jest wart tyle ile potrafi lecz wchodzi w to wiele aspektów m.in predyspozycje, zdrowie czy pochodzenie . Masz racje ¿e rynek jest psuty przez rzeszê fantastów ... ale te¿ przez ludzi którzy nie wydoroœleli , i bawi¹ siê w ,, ratowanie œwiata'' A co do mojego wyuczenia to jest ono wystarczaj¹ce aby pouczac nie swiadome osoby niszcz¹ce ten kraj , ludzi , koùski rynek oraz w konsekwencji samych siebie. Oczywiœcie ka¿dy wydaje pieni¹dze na co chce , czemu by nie wykupic ca³ego transportu byd³a , przecie¿ te zwierzeta id¹ na œmierc A na wzrost stosowac tran , mo¿e pomo¿e .
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #66 : Styczeń 24, 2013, 11:18:05 » |
|
Dwie refleksje: w zasadzie codziennie gdy wracam z pracy mija mnie transport z koùmi do rzeŸni i tak sobie czêsto myœlê, ¿e w zasadzie moje konie te¿ mog¹ siê tam znaleŸÌ jak mi funduszy zabraknie na ich utrzymanie , bo raczej klientów na nie nie znajdê bo przecie¿ im nic nie jest i niczego im nie brakuje i ci¹gle s³yszê œmiech handlarzy i taki o to tekst :  ...." Pani czym gorzej koù wygl¹da to go szybciej sprzedam i nawet siê nie targuj¹......" 
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #67 : Styczeń 24, 2013, 14:04:50 » |
|
...." Pani czym gorzej koĂą wyglÂąda to go szybciej sprzedam i nawet siĂŞ nie targujÂą......"
Na tym pomyœle jedzie wiêkszoœÌ fundacji, im koù w gorszym, a najlepiej tragicznym stanie, tym bardziej medialny i œci¹ga wiêcej kasy. Myœlê jednak, ¿e na takie konie ludzie chêtniej daj¹ pieni¹dze, ni¿ takie konie kupuj¹. Nie wiem czy konie kupowane w takim, nazwijmy, odruchu serca to istotna czêÌ rynku, nie wydaje mi siê ¿eby tak by³o. Koùski rynek w Polsace to chyba spora zagadka, o ile mo¿na jako tako siê zorientowaÌ kto, za ile i co sprzedaje, to z tym kto i dlaczego kupuje jest chyba gorzej. Na moje oko sporo kupujacych to dyletanci, kupuj¹cy konie jak samochody - jak jest m³ody, b³yszcz¹cy, pêdzi do przodu i jest, co najwa¿niejsze tani, to na pewno œwietna okazja. Potem siê okazuje ¿e koù niekoniecznie nadaje siê do tego, po co zosta³ kupiony i trzeba go pchn¹c dalej, nawet za byle co, na czym ¿eruje spora iloœÌ przeró¿nych handlarzy i poœredników.
|
|
|
|
|
|
|
ariwa20077
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #68 : Styczeń 24, 2013, 17:00:35 » |
|
dziwny tor obraÂła ta dyskusja..... poza tym osoby ktĂłre kochajÂą konie nie rĂłwnajÂą siĂŞ osobom przeciwnym koniom idÂącym na ubĂłj...sorry z czegoÂś trzba Âżyc...ja kocham konie fakt ale i rozumiem ludzi posiadajÂących hodowle koni na miĂŞso.... a dziewczynie od Patrona naleÂża siĂŞ gratki za odwagĂŞ cywilnÂą i pomoc jednemu istnieniu
|
|
|
|
|
|
|
7tomas7
Gość
|
 |
« Odpowiedz #69 : Maj 25, 2013, 10:17:28 » |
|
U mnie we wsi powsta³y oprócz mojej dwa miejsca, gdzie jest du¿o koni. Konie siê ludziom podobaj¹. Fajnie jest na nich podró¿owaÌ.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #70 : Maj 25, 2013, 12:54:11 » |
|
U mnie we wsi powsta³y oprócz mojej dwa miejsca, gdzie jest du¿o koni. Konie siê ludziom podobaj¹. Fajnie jest na nich podró¿owaÌ.
spamer do wywalenia
|
|
|
|
|
|
|
Mod
Moderator Globalny
UÂżytkownik

|