FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Styczeñ 05, 2025, 19:51:43 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Regiony hodowli m³p w PL  (Przeczytany 4702 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« : Czerwiec 15, 2008, 09:39:17 »

Czy w Waszej okolicy du¿o jest koni ma³opolskich ?
w pensjonatach, szkó³kach przewazaj± konie m³p czy konie innych ras ? a moze ma³opolaka ze ¶wieczk± szukac ?
Z jak± reakcj± sie spotykacie, kiedy mówicie, ze Wasz kon to ma³opolak ?
( bo ja kiedys zosta³am niemalze wy¶miana, a czasami ludzie nie staraja sie nawet ukryæ zdziwienia )
Mnie sie zdawa³o, ze nie tylko kazdy s³ysza³ o tej rasie, ale tez kazdy wie mniej wiecej jakie to konie i potrafi kilka wymienic i tutaj moje zdziwienie, kiedy okazuje sie, ze to tylko moje wyobrazenia, a wielu ludzi, "koniarzy" zwi±zanych od lat z "horse industry" nie maj± zielonego pojêcia o koniach m³p.
W Krakowie i okolicach, na Podhalu, to jednak na prawde koñ rodzimy, zadomowiony i z renom±, na dodatek w kazdej stajni gdzie jest kilka koni mozna znale¼æ ma³opolaka, w lubelskim do ogiera mo¿na wierzchem jechaæ, bo i odleg³o¶æ na to pozwala,
a s± regiony, gdzie ma³opolak jest egzotyczny niczym shar pei ...
Gdybym nie do¶wiadczy³a, to bym nie uwierzy³a, hehe, idealistka niedowiarek z ma³opolski.
Jakie macie do¶wiadczenia i spostrze¿enia na ten temat ?
Maksowa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 15, 2008, 10:36:48 »

ja jestem z warmii
i tu ma³opolaki niezbyt popularne
kazdy wie ze istnieja
ale sa odlegle nie wiem jak fryzy
u mnie w stajni sa 2 malopolaki to juz niezle jak na ten region (to raczej takie jezdzieckie zadupie )
tutaj króluja trakeny sp i rozne niemieckie wynalazki
a ja tam wychodze z zalozenia "dobre bo polskie"
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2008, 18:17:28 »

U mnie, na podlasiu s± dwie hodowle koni ma³opolskich (my i Reszkowce), w klubach je¼dzieckich jest sporo ma³opolaków i krzy¿ówek z du¿ym udzia³em m³p, jednak to g³ównie rekreacja.
Moim zdaniem najmocniej wy¶miewaj± ma³opolaki w rajdach (wy¿szych klas), bo to niby dyscyplina dla arabów. Okazuje siê, ¿e wygrywa odpowiedni trening, a rasa ma mniejsze znaczenie.
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 15, 2008, 20:12:37 »

zdaniem inspektorow z lzhk lukow jest regionem hodowli koni malopolskich dla ciekawosci odsylam do KP 9 z 1979r.Obecnie na terenie powiatu jest ok 30 klaczy malopolskich.
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 16, 2008, 08:41:53 »

Ja¶ku, toæ ja w 79 jeszcze na chleb mówi³am bep, a na muchy - tapty 
Skan jaki by siê przyda³...

W moim powiecie klaczy ma³opolskich jak na lekarstwo, nieliczne wierzchowe to takie wszystko ze wszystkim (czyli SP Chichot), a ogierów niet. Sta³ kiedy¶ w Kaniwoli Matador, a w Janowicy Karino i dobrze by³o, a teraz same niemce (sztuk w porywach do 2).
Za to grubych... hoho.
robo118
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 42

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 28, 2008, 09:32:56 »

U was to ma³opolaków jak mrówek bo u mnie w woj zachodniopomorskim to trzeba siê nie¼le namêczyæ aby znale¼æ ma³opolaka.Wszêdzie tylko sp i niemiecki import. S± jeszcze wielkopolaki ale te¿ z du¿± domieszk± niemieck±. Jestem jedynym posiadaczem czterech klaczy m³p w promieniu 180 km. W maju sprowadzi³em do nich syna Emetyta,Bawariansa. Zaproponowa³em s±siadowi krycie jego klaczy(ró¿nej zbieraniny) ale odpar³ ¿e on inseminuje swoje klacze nasieniem ogierów ras niemieckich z wy¿szej pó³ki. Przepraszam je¶li ojciec Bawariansa to nie najwy¿sza pó³ka to co?Co???
Poza tym sami rolnicy rozmna¿aj±cy konie na " grubej nodze!!!!!" Naprawdê p³akaæ siê chce.
Dahoman
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 20, 2008, 22:18:14 »

U nas na mazowszu sporo ma³opolaków w okolicy, wiêkszo¶æ s±siednich stajen ma takie konie, w promieniu 50 km mo¿na odwiedziæ kilku hodowców.
Nasz pobliski s±siad sprawi³ sobie ostatnio konia- m³odego ogierka ma³opolskiego
bushido
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 28

« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 21, 2008, 11:46:10 »

W mojej okolicy powiatach kra¶nickim i Janów Lubelski przewa¿aj± znacz±co ma³opolaki. Ich w³a¶ciciele szczególnie rolnicy prawie nie maj± innych koni jak ma³opolaki lub ich mieszanki g³ownie z grubasami. I zauwa¿am co¶ zupe³nie odwrotnego mia³em kiedy¶ klientów którzy na s³owo klacz sp skrzywili siê i pytali to jakie¶ dziwne rzeczy czy ona spokojna czy zrównowa¿ona itp. Wiêc znajomo¶æ ras  te¿ zale¿y znacz±co od regionu. Brakuje jednak ogierów ma³opolskich, ju¿ nie jest tak jak kto¶ wcze¶niej napisa³ ¿e wierzchem mo¿na pojechaæ. Odk±d Bia³ka zmieni³a zasady dzier¿awy w tych dwóch powiatach s± zaledwie 4 ogiery a w 2007 roku by³o ich 8 wiêc nie ma bardzo w czym wybieraæ.
Dahoman
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 21, 2008, 12:00:42 »

hehe, to u nas niby koni ma³opolskich do¶æ sporo ( ale obok licznych zimn, sp, xx, oo....)
a ogierów nie ma !
powiaty : bia³obrzeski, grójecki, kozienicki, lipski, radomski, szyd³owiecki, zwoleñski nie maj± ogiera ma³opolskiego
Z dostêpno¶ci± inseminacji te¿ kiepsko, pozostaje wie¼æ do Bogus³awic, £±cka, czy Walewic.
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 21, 2008, 12:14:03 »

w ³ódzkim z dostepnoscia nie ma problemu jesli chodzi o ogiery, ale to raczej ze wzgledu na bliskosc Walewic, Bogus³awic i £±cka. Jesli chodzi zas o same malopolaki to troche by sie tego uzbieralo.. i jakis prywatny ogier sie znajdzie i troche ludzi którzy maja klacze i zajmuja sie hodowla (i nawet robia to z oglowa)
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 20, 2008, 12:23:02 »

fajny, bo czytelny przyk³ad, dostêpno¶ci ogierów u nas ( bo moje klacze pod radomskim ozhk )

OZHK Kielce - 207 ogierów
http://www.ozhk-kielce.pl/ogiery/ogiery_rasy.html
29 m³p,
5 oo,
9 ¶l,
3 sp
i inne ( kuce, hc, kn, z )

s±siedni OZHK Radom - 175 ogierów
http://www.wzhk.radom.pl/katalog.html
1 xxoo ,
2 oo ,
2 wlkp ( z czego jeden nie ¿yje