FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Kwiecieñ 12, 2025, 03:45:51 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Rozród w hodowli koni m³p  (Przeczytany 23821 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« : Czerwiec 20, 2008, 11:53:43 »

Jakie s± najbardziej popularne i najczê¶ciej stosowane metody w rozrodzie koni m³p ?
To znaczy przypuszczam, ze krycie z rêki wci±¿ jest najbardziej powszechne, ale zastanawiam sie jak u was z dostêpno¶ci± innych metod, jak z ich wykorzystaniem, zainteresowaniem hodowców.
W hodowli koni arabskich z roku na rok co raz to wiêkszy odsetek klaczy nie widuje ogiera.
W hodowli angloarabów przyk³adowo klacze ochabskie od wielu juz lat sa tylko i wy³±cznie inseminowane.
A z drugiej strony znam miejsce, gdzie ogier chodzi sobie ze swoimi klaczami, jest grzeczny, potulny i podporz±dkowany w stadzie, a mamu¶ki razem z ojcem odchowuj± dzieciaki...¬rebno¶æ wysoka, ogier szczesliwy, zrównowa¿ony i bardzo "rozsadny" przy kryciu klaczy.

Dlatego chcialam spytac jak jest u was, czy konwencjonalnie, czy mniej konwensjonalnie, nowoczesnie czy tradycyjnie.
Hucu³y, koniki polskie i folbluty maj± zakaz inseminacji, musz± sobie radziæ tej mo¿liwo¶ci. W hodowli koni ma³opolskich inseminacja jest metod± dostêpn±, ale czy szeroko wykorzystywan± ? jaki jest jej udzia³ w rozrodzie ?

http://www.hij.com.pl/art.php?dzial=hodowla&id=abc_cz17.htm
Dynamiczny rozwój sztucznej inseminacji obserwujemy od po³owy lat 80. Najwiêkszym powodzeniem z uwagi na relatywnie niskie koszty w stosunku do du¿ej skuteczno¶ci cieszy siê inseminacja nasieniem ¶wie¿ym. W Niemczech ma ona zastosowanie u oko³o 75% klaczy, podczas gdy u oko³o 2% stosuje siê nasienie mro¿one, a pozosta³e klacze s± kryte w sposób naturalny. Liczby te jednak uwzglêdniaj± wszystkie rasy hodowane w tym kraju, w tym tak¿e rasy, u których obowi±zuje zasada krycia naturalnego. Bior±c pod uwagê tylko grupê koni sportowych, procent klaczy krytych w sposób naturalny jest znacznie ni¿szy, na korzy¶æ inseminacji, szczególnie nasieniem ¶wie¿ym.
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 20, 2008, 20:41:39 »

u mnie 2 naturalnie kryje 1 inseminuje z dobrym skutkiem
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 21, 2008, 13:23:36 »

ja na razie trzy razy kry³am naturalnie, raz inseminowa³am w Bogus³awicach, niestety u mnie ze specjalist± od inseminacji jest powa¿ny problem i niestety czê¶æ ogierów jest niedostêpna Smutny

na szcze¶cie poziom ¼rebno¶ci w stadzie póki co , tfu tfu ¿eby nie zapeszyæ, 100 % na inseminacjê do Bogus³awice zqwioz³am klacz 4 dnia ruiji, przywioz³am po trzech dniach i za³apa³a za pierwszym razem (inseminacja nasieniem ¶wie¿ym) , polecam SO Bogus³awice, pe³en profesjonalizm
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 19, 2008, 08:42:31 »

u mnie niestety "ma³y Halogen" zosta³ resorbowany Smutny

mo¿e macie pomys³y albo do¶wiadczenie co mo¿e byc przyczyna resorpcji? klacz zdrowa, pochwa i macica czyste... wychuchana wygrzana a tu takie numery Smutny juz nie wiem co robic
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 19, 2008, 08:57:48 »

przykro mi Smutny wielka szkoda
ile czasu od za¿rebienia ?

U zdrowych i p³odnych klaczy 5-25% ci±¿ ulega przerwaniu w okresie zarodkowym, u klaczy z problemami ten odsetek mo¿e byæ wy¿szy. Obumieranie i resorbcja zarodka mo¿e odbywaæ siê zupe³nie bezobjawowo i jedynym sygna³em jest wyst±pienie rui u klaczy, które mia³y byæ ¼rebne. Krytyczny okres dla p³odu trwa do oko³o 40 dnia ci±¿y, potem p³ód jest bardziej zabezpieczony. Obumieranie zarodka po tym czasie grozi wyst±pieniem pozornej ci±¿y, prowadz±cej zwykle do d³ugotrwa³ego zahamowania wystêpowania cykli p³ciowych. Taki stan mo¿e utrzymywaæ siê nawet do 5 miesiêcy. Powtórne badanie przez lekarza na stwierdzenie ci±¿y jest bardzo wskazane, poniewa¿ jak ju¿ wspomnia³em po tym okresie mo¿e siê du¿o zmieniæ . Zdarzaj± siê klacze, u kórych mimo ci±¿y wystêpuj± objawy rui co sk³ania w³a¶ciciela do ponownego krycia i mo¿e byæ powodem poronienia. Poronienie dotyczy p³odów od 40 do oko³o 300 dnia ci±¿y. Powy¿ej trzeciego miesi±ca ci±¿y poronienie wystêpuje u oko³o 3-4% klaczy. Klacz mo¿e poroniæ wczesny p³ód zupe³nie bezobjawowo i je¿eli w³a¶ciciel nie znajdzie p³odu, nie bêdzie wiedzia³ o zaistnia³ym fakcie. Przyczyn wywo³uj±cych poronienie oraz zamieranie zarodków i przedwczesne porody mo¿e byæ wiele. Do najczêstrzych nale¿± infekcyjne choroby ³o¿yska, ci±¿a bli¼niacza, choroby wirusowe, zaburzenia hormonalne, choroby ogólne, zaburzenia rozwojowe, wady wrodzone p³odu oraz przypadkowe przyczyny np. wypadki czy zatrucia. Przyczyn± infekcji prowadz±cych do obumierania zarodków i poronieñ mog± byæ wady budowy sromu i pochwy, wtórne lub pierwotne, prowadz±ce do zalegania moczu w pochwie lub do zasysania powietrza podczas ruchu klaczy. Dochodzi wtedy do zapaleñ narz±dów rodnych. Wady takie w wielu wypadkach mo¿na usun±æ operacyjnie wykonuj±c plastykê sromu. Resorbcje i poronienie wystêpuj± równie¿ w wypadku zaka¿enia wirusem wywo³uj±cym wirusowe zapalenie têtnic u koni, jak równie¿ infekcje bakteryjne i grzybicze.
tekst Lek.wet. Janusz Petelicki
http://www.konski-targ.pl/index.html?strona=artykuly&jezyk=pl&p1=3&dok=42

W kraju mamy swoje lokalne obci±¿enia toksyczne- pospolitymi grzybami i ple¶niami, rozwijaj±cymi siê na ¿le przechowywanych zbo¿ach, s³omie i sianie. Konie spo¿ywaj±c kês takiej paszy w prosty sposób doprowadzaj± do zatrucia organizmu toksynami grzybów i ple¶ni. Objawy kliniczne takiego stanu to : pokrzywka na skórze, kaszel, wyp³yw z nosa i oczu, biegunka na skutek dysbiozy ( zaburzenie w³a¶ciwego sk³adu bakterii ) w jelitach,uszkodzenia p³odu u ciê¿arnych klaczy, ³±cznie z zamieraniem zarodków, resorpcj± p³odu i poronieniem.(...)
Lek. wet. Bogumi³ Wojnowski

tyle moge na ten temat w tej chwili podsun±æ

A co do tematu przewodniego, moje klacze by³y kryte z rêki.
ess_Ka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 19, 2008, 09:01:23 »

po trzech tygodniach.. niby nic ale smutek jest. zastanawiam sie mocno czy probowac dalej. po wielu nieudanych probach teraz chociaz zawiazal sie zarodek... pojawia sie tylko pytanie czy znow sie nie powtorzy 

dzięki montana, czytałam wlasnie wczoraj ten wątek. juz chyba przeczytałam większość artykułów które mogłam znaleść w necie.. chyba nie da sie przed tym uchronic.

zeby tak bardzo nie bylo to off to ta także była kryta z ręki
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 19, 2008, 10:04:27 »

Ja proponujê w tym roku ju¿ nie kryæ - ju¿ pó¼no, a zaczynaæ od wczesnej wiosny (luty, marzec).
ess_Ka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 19, 2008, 10:22:21 »

ehh pewnie tak bede musiala zrobic.. tylko ze to juz drugi sezon probujemy i nic Smutny
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 19, 2008, 16:28:38 »

U nas w rejonie weterynarze maj± takie wyt³umaczenie " taki rok" i po sprawie
ms_konik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 105

« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 19, 2008, 17:52:24 »

Ess_ka- nie poddawaj siê!
Jedna z naszych koby³ ma na drugie resorbcja .
Przez dwa sezony albo siê nie za¼rebia³a albo resorbowa³a w okolicy 100 dni Smutny.
Tej wiosny za¼rebi³a siê s³ab± mro¿yzn± za pierwszym razem .
Pi±ty miech ju¿ za nami!
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 19, 2008, 20:49:04 »

ess_Ka

oj strasznie szkoda Smutny
ess_Ka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 19, 2008, 21:00:04 »

w tym roku dam jej juz spokoj. zrobie teraz wszystkie badania, poszczepiê na co sie da i zaczniemy w nowym sezonie.. oby by³ lepszy od poprzednich dwoch
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 19, 2008, 21:06:20 »

swoj± drog± jak to jest klacz pod tak± opiek± nie mo¿e siê za¼rebiæ, podczas gdy byle koby³a u ch³opa rok w rok daje ¼rebaki stoj±c w ciemnej komórce i niewiele jedz±c  Smutny
ess_Ka
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 19, 2008, 21:09:35 »

za kazdym razem gdy usg nie daje tego obrazu ktorego oczekiwa³am zastanawia³am sie dok³adnie nad tym samym...

witaminki, suplementy, badania, najlepsze pasze, super nasienie a tu nic.. a taki chlop nakarmi byle czym o wecie sie nawet nie mysli a zrebaki kundlaki sa
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 19, 2008, 21:20:18 »

chyba po prostu na tym polega niesprawiedliwo¶c ¶wiata Smutny
ale przynajmniej u Ciebie klacz nie trafi na rze¼ za swoj± "trefno¶æ" trzymam kciuki
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: