FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 01, 2025, 11:15:46 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: RozrĂłd w hodowli koni mÂłp  (Przeczytany 24042 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« : Czerwiec 20, 2008, 11:53:43 »

Jakie sÂą najbardziej popularne i najczĂŞÂściej stosowane metody w rozrodzie koni mÂłp ?
To znaczy przypuszczam, ze krycie z rêki wci¹¿ jest najbardziej powszechne, ale zastanawiam sie jak u was z dostêpnoœci¹ innych metod, jak z ich wykorzystaniem, zainteresowaniem hodowców.
W hodowli koni arabskich z roku na rok co raz to wiĂŞkszy odsetek klaczy nie widuje ogiera.
W hodowli angloarabów przyk³adowo klacze ochabskie od wielu juz lat sa tylko i wy³¹cznie inseminowane.
A z drugiej strony znam miejsce, gdzie ogier chodzi sobie ze swoimi klaczami, jest grzeczny, potulny i podporz¹dkowany w stadzie, a mamuœki razem z ojcem odchowuj¹ dzieciaki...rebnoœÌ wysoka, ogier szczesliwy, zrównowa¿ony i bardzo "rozsadny" przy kryciu klaczy.

Dlatego chcialam spytac jak jest u was, czy konwencjonalnie, czy mniej konwensjonalnie, nowoczesnie czy tradycyjnie.
HucuÂły, koniki polskie i folbluty majÂą zakaz inseminacji, muszÂą sobie radziĂŚ tej moÂżliwoÂści. W hodowli koni maÂłopolskich inseminacja jest metodÂą dostĂŞpnÂą, ale czy szeroko wykorzystywanÂą ? jaki jest jej udziaÂł w rozrodzie ?

http://www.hij.com.pl/art.php?dzial=hodowla&id=abc_cz17.htm
Dynamiczny rozwój sztucznej inseminacji obserwujemy od po³owy lat 80. Najwiêkszym powodzeniem z uwagi na relatywnie niskie koszty w stosunku do du¿ej skutecznoœci cieszy siê inseminacja nasieniem œwie¿ym. W Niemczech ma ona zastosowanie u oko³o 75% klaczy, podczas gdy u oko³o 2% stosuje siê nasienie mro¿one, a pozosta³e klacze s¹ kryte w sposób naturalny. Liczby te jednak uwzglêdniaj¹ wszystkie rasy hodowane w tym kraju, w tym tak¿e rasy, u których obowi¹zuje zasada krycia naturalnego. Bior¹c pod uwagê tylko grupê koni sportowych, procent klaczy krytych w sposób naturalny jest znacznie ni¿szy, na korzyœÌ inseminacji, szczególnie nasieniem œwie¿ym.
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 20, 2008, 20:41:39 »

u mnie 2 naturalnie kryje 1 inseminuje z dobrym skutkiem
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 21, 2008, 13:23:36 »

ja na razie trzy razy kry³am naturalnie, raz inseminowa³am w Bogus³awicach, niestety u mnie ze specjalist¹ od inseminacji jest powa¿ny problem i niestety czêœÌ ogierów jest niedostêpna Smutny

na szczeÂście poziom ÂźrebnoÂści w stadzie pĂłki co , tfu tfu Âżeby nie zapeszyĂŚ, 100 % na inseminacjĂŞ do BogusÂławice zqwiozÂłam klacz 4 dnia ruiji, przywiozÂłam po trzech dniach i zaÂłapaÂła za pierwszym razem (inseminacja nasieniem ÂświeÂżym) , polecam SO BogusÂławice, peÂłen profesjonalizm
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2008, 08:42:31 »

u mnie niestety "maÂły Halogen" zostaÂł resorbowany Smutny

moÂże macie pomysÂły albo doÂświadczenie co moÂże byc przyczyna resorpcji? klacz zdrowa, pochwa i macica czyste... wychuchana wygrzana a tu takie numery Smutny juz nie wiem co robic
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2008, 08:57:48 »

przykro mi Smutny wielka szkoda
ile czasu od zaÂżrebienia ?

U zdrowych i p³odnych klaczy 5-25% ci¹¿ ulega przerwaniu w okresie zarodkowym, u klaczy z problemami ten odsetek mo¿e byÌ wy¿szy. Obumieranie i resorbcja zarodka mo¿e odbywaÌ siê zupe³nie bezobjawowo i jedynym sygna³em jest wyst¹pienie rui u klaczy, które mia³y byÌ Ÿrebne. Krytyczny okres dla p³odu trwa do oko³o 40 dnia ci¹¿y, potem p³ód jest bardziej zabezpieczony. Obumieranie zarodka po tym czasie grozi wyst¹pieniem pozornej ci¹¿y, prowadz¹cej zwykle do d³ugotrwa³ego zahamowania wystêpowania cykli p³ciowych. Taki stan mo¿e utrzymywaÌ siê nawet do 5 miesiêcy. Powtórne badanie przez lekarza na stwierdzenie ci¹¿y jest bardzo wskazane, poniewa¿ jak ju¿ wspomnia³em po tym okresie mo¿e siê du¿o zmieniÌ . Zdarzaj¹ siê klacze, u kórych mimo ci¹¿y wystêpuj¹ objawy rui co sk³ania w³aœciciela do ponownego krycia i mo¿e byÌ powodem poronienia. Poronienie dotyczy p³odów od 40 do oko³o 300 dnia ci¹¿y. Powy¿ej trzeciego miesi¹ca ci¹¿y poronienie wystêpuje u oko³o 3-4% klaczy. Klacz mo¿e poroniÌ wczesny p³ód zupe³nie bezobjawowo i je¿eli w³aœciciel nie znajdzie p³odu, nie bêdzie wiedzia³ o zaistnia³ym fakcie. Przyczyn wywo³uj¹cych poronienie oraz zamieranie zarodków i przedwczesne porody mo¿e byÌ wiele. Do najczêstrzych nale¿¹ infekcyjne choroby ³o¿yska, ci¹¿a bliŸniacza, choroby wirusowe, zaburzenia hormonalne, choroby ogólne, zaburzenia rozwojowe, wady wrodzone p³odu oraz przypadkowe przyczyny np. wypadki czy zatrucia. Przyczyn¹ infekcji prowadz¹cych do obumierania zarodków i poronieù mog¹ byÌ wady budowy sromu i pochwy, wtórne lub pierwotne, prowadz¹ce do zalegania moczu w pochwie lub do zasysania powietrza podczas ruchu klaczy. Dochodzi wtedy do zapaleù narz¹dów rodnych. Wady takie w wielu wypadkach mo¿na usun¹Ì operacyjnie wykonuj¹c plastykê sromu. Resorbcje i poronienie wystêpuj¹ równie¿ w wypadku zaka¿enia wirusem wywo³uj¹cym wirusowe zapalenie têtnic u koni, jak równie¿ infekcje bakteryjne i grzybicze.
tekst Lek.wet. Janusz Petelicki
http://www.konski-targ.pl/index.html?strona=artykuly&jezyk=pl&p1=3&dok=42

W kraju mamy swoje lokalne obci¹¿enia toksyczne- pospolitymi grzybami i pleœniami, rozwijaj¹cymi siê na ¿le przechowywanych zbo¿ach, s³omie i sianie. Konie spo¿ywaj¹c kês takiej paszy w prosty sposób doprowadzaj¹ do zatrucia organizmu toksynami grzybów i pleœni. Objawy kliniczne takiego stanu to : pokrzywka na skórze, kaszel, wyp³yw z nosa i oczu, biegunka na skutek dysbiozy ( zaburzenie w³aœciwego sk³adu bakterii ) w jelitach,uszkodzenia p³odu u ciê¿arnych klaczy, ³¹cznie z zamieraniem zarodków, resorpcj¹ p³odu i poronieniem.(...)
Lek. wet. BogumiÂł Wojnowski

tyle moge na ten temat w tej chwili podsun¹Ì

A co do tematu przewodniego, moje klacze byÂły kryte z rĂŞki.
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2008, 09:01:23 »

po trzech tygodniach.. niby nic ale smutek jest. zastanawiam sie mocno czy probowac dalej. po wielu nieudanych probach teraz chociaz zawiazal sie zarodek... pojawia sie tylko pytanie czy znow sie nie powtorzy 

dzięki montana, czytałam wlasnie wczoraj ten wątek. juz chyba przeczytałam większość artykułów które mogłam znaleść w necie.. chyba nie da sie przed tym uchronic.

zeby tak bardzo nie bylo to off to ta także była kryta z ręki
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2008, 10:04:27 »

Ja proponujê w tym roku ju¿ nie kryÌ - ju¿ póŸno, a zaczynaÌ od wczesnej wiosny (luty, marzec).
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2008, 10:22:21 »

ehh pewnie tak bede musiala zrobic.. tylko ze to juz drugi sezon probujemy i nic Smutny
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2008, 16:28:38 »

U nas w rejonie weterynarze majÂą takie wytÂłumaczenie " taki rok" i po sprawie
ms_konik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 19, 2008, 17:52:24 »

Ess_ka- nie poddawaj siĂŞ!
Jedna z naszych kobyÂł ma na drugie resorbcja .
Przez dwa sezony albo siĂŞ nie zaÂźrebiaÂła albo resorbowaÂła w okolicy 100 dni Smutny.
Tej wiosny zaÂźrebiÂła siĂŞ sÂłabÂą mroÂżyznÂą za pierwszym razem .
PiÂąty miech juÂż za nami!
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 19, 2008, 20:49:04 »

ess_Ka

oj strasznie szkoda Smutny
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 19, 2008, 21:00:04 »

w tym roku dam jej juz spokoj. zrobie teraz wszystkie badania, poszczepiĂŞ na co sie da i zaczniemy w nowym sezonie.. oby byÂł lepszy od poprzednich dwoch
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Sierpień 19, 2008, 21:06:20 »

swojÂą drogÂą jak to jest klacz pod takÂą opiekÂą nie moÂże siĂŞ zaÂźrebiĂŚ, podczas gdy byle kobyÂła u chÂłopa rok w rok daje Âźrebaki stojÂąc w ciemnej komĂłrce i niewiele jedzÂąc  Smutny
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpień 19, 2008, 21:09:35 »

za kazdym razem gdy usg nie daje tego obrazu ktorego oczekiwaÂłam zastanawiaÂłam sie dokÂładnie nad tym samym...

witaminki, suplementy, badania, najlepsze pasze, super nasienie a tu nic.. a taki chlop nakarmi byle czym o wecie sie nawet nie mysli a zrebaki kundlaki sa
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Sierpień 19, 2008, 21:20:18 »

chyba po prostu na tym polega niesprawiedliwoÂśc Âświata Smutny
ale przynajmniej u Ciebie klacz nie trafi na rzeŸ za swoj¹ "trefnoœÌ" trzymam kciuki
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: