FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Kwiecieñ 19, 2025, 07:26:25 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Rozród w hodowli koni m³p  (Przeczytany 23888 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 19, 2008, 21:22:20 »

witaminki to jedno a "oko" gospodarza to drugie
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 19, 2008, 21:38:24 »

ale przynajmniej u Ciebie klacz nie trafi na rze¼ za swoj± "trefno¶æ"

oj powiem Ci ar...? ze mialam juz takie pomysly

ja¶ko, z tym okiem to nie bardzo zrozumialam bo wydaje mi sie ze moje oko jest calkiem blisko klaczy i jakby wcale jej to nie pomaga w niczym
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 19, 2008, 21:44:48 »

zabobony z tym okiem 
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 20, 2008, 15:46:11 »

Zawsze inseminowa³am klacze ¶wie¿ym nasieniem, w tym roku po raz pierwszy naturalnie , ale tylko dlatego , ¿e nie by³o innej mo¿liwo¶ci ( zreszt± z marnym skutkiem ). Osobi¶cie jestem tylko za inseminacj±  i  TYLKO ¶wie¿ym nasieniem i tylko u siebie  na miejscu. Z w³asnego  przykrego do¶wiadczenia nie  kryjê mro¿onym nasienie  Zawstydzony
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 20, 2008, 21:13:16 »

Lumi

tylko u nas trochê mo¿liwo¶ci brak, bo np w mojej okolicy brak inseminatora Smutny jedyne wyj¶cie to zawie¼æ do Bogus³±wic/Walewic/£±cka, ale nawet nie wiem  Zawstydzony czy ¿e tak powiem mo¿na tam zainseminowaæ "us³ugowo" ??
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 20, 2008, 21:24:28 »

"Oko" gospodarza jest nizbedne, bo dobry hodowca przy niewielkiej liczbie klaczy wie kiedy kryæ. Je¿eli klacz ma sta³e ruje i o d³ugo¶ci wiemy, to na tzw. oko trafia sie prawie zawsze bezb³ednie. A w przypadku klaczy nie za¼rebiaj±cych siê, mo¿e metody naturalne, ogier, gra wstepna itd. czasami to dzia³a, a ja bym poszukal ogiernika z ze spraqewdzonym ogierem z którym klacz mozna na padok pusciæ mo¿e klasyczny zew natury zrobi swoje, prywatnie jestem inseminatorem krów i trzody chrum chlewnwej, i w przypadku byd³a mogê powiedzieæ, ¿e je¿eli drogi rodne sa czyste to w ok 80% krycie naturalne jest skuteczne, kiedy inseminacja zawodzi, ot matka natura
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #21 : Listopad 25, 2008, 17:11:30 »

Chcia³am poznaæ Wasze pogl±dy na ten temat, a szczególnie ile mieli¶cie przypadków, kiedy przy inseminacji klacz w ogóle nie zachodzi³a w ci±¿e? a dopiero przy ogierze udawa³o siê?

pytam, bo oczywi¶cie na przysz³y rok przymierzam siê do inseminacji, a coraz to kolejne osoby opowiadaj± mi o przypadkach kiedy klacz nie zachodzi³a po inseminacji... no i jestem w kropce Z politowaniem
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #22 : Listopad 25, 2008, 17:43:51 »

U mnie zawsze kryli naturalnie, a w tym roku bêdziemy próbowaæ inseminowaæ .
emi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #23 : Listopad 25, 2008, 17:44:10 »

bo to jest tak ze niektore lubia ogra a nie weteryniorza u nas jest jedna co to lubi sie popiescic raz oniesmielila ogiera i stracil ochote na wszytko
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Listopad 25, 2008, 18:58:28 »

Doma
wszystko zalezy od lekarza ja inseminowa³am raz w Bogus³awicach (Emetytem), bo w terenie brak specjalisty i sporo zamieszania
sta³a 4 dni zawieziona 3 dnia ruji (pomieszka³a sobie w stajni ogierów czo³woych nawet  ) i za³apala od razu, ale od tego czasu czyli od 2006 troszkê siê to wszystko w Bogus³awicach pozmienia³o w sensie pensjonatowym niestety na gorsze ale to ju¿ OT
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #25 : Listopad 25, 2008, 19:48:04 »

powodzenie krycia zale¿y od tylu czynników, ¿e nie sposób powiedzieæ czy co¶ jest win± sposobu krycia

krycie sztuczne ma t± przewagê nad naturalnym, ¿e odbywa siê pod kontrol± USG, od razu widaæ podwójne owulacje, stany zapalne macicy itp.
robo118
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 42

« Odpowiedz #26 : Listopad 25, 2008, 21:29:37 »

Je¶li chodzi o krycie to zdecydowanie wiêksza skuteczno¶æ przy kryciu naturalnym. U mnie w tym roku na piêæ klaczy cztery za³apa³y za pierwszym razem. Mam porównanie z insemionacj± poniewa¿ przebywa³em parê miesiêcy w stacji inseminacji we Francji. Inseminowali ¶wie¿ym i mro¿onym. Skuteczno¶æ 55%. Stacja by³a na dosc dobrym poziomie.
Dodatkowym powodem za kryciem z rêki jest brak fachowców w okolicy.
Jedna klacz która mia³a problemy, przebywa³a z ogierem na pastwisku od pocz±tku ruji. Mi³o by³o popatrzeæ jak "romansuj±". Ruja siê nie powtórzy³a. Chcê zrobiæ usg ale jedyny wet w okolicy ju¿ pi±ty raz siê nie stawi³ na umówiony termin.
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #27 : Listopad 26, 2008, 11:50:59 »

u mnie w okolicy od tego jest prof. Okólski, ale na ile jest dobry to te¿ trudno powiedzieæ... klacz by³a kryta tylko naturalnie do tej pory i zachodzi³a praktycznie w 100%, klacz jest nerwowa bardzo, nie cierpi transportu, na dodatek bêdzie kryta zaraz po wy¼rebieniu, przy pierwszej rui, no i my¶la³am nad Emetytem w³a¶nie (takie upierdliwe marzenie), i gryzê siê, czy ci±gn±æ j± do Bogus³awic, czy ¶ci±gaæ nasienie, czy bez ogiera w ogóle mi zajdzie Z politowaniem Co?
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #28 : Listopad 26, 2008, 12:02:40 »

z tego co wiem Emetyt ma nasienie kiepskiej jakosci jesli chodzi o inseminacje ch³odzonym..a jeszcze gorzej mro¿onk±, ale o ile mi wiadomo to w przypadku Emetyta tylko inseminacja wchodzi w gre
m.indira
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 79

« Odpowiedz #29 : Listopad 26, 2008, 12:09:15 »

u nas inseminuje dr Skwierczyñski ..
ma³opolki kryje naturalnie , arabki inseminowane lub naturalnie , zale¿y od miejsca , ogiera itd ...
nie wiem czy mam oko , lecz powiem tak , 3 klacze , ruje naturalne , puszczone tylko raz , ogier leciwy i wszystkie 3 ¼rebne , bez poprzedzajacego badania usg ... jedna badana(czysta) , podstawiona , kryta 4 skokami , czeka na potwierdzenie , to ju¿ jej 3 krycie w tym roku ... i zabijcie zarznijcie od czego to zale¿y ... dodam jeszcze jeden fakt , koby³a sprawdzana na tzw 9 , ¼rebie biegunka , widac ¿e koby³a w owulacji , a ma³o nie zabi³a ogiera i nas , tak przez 6 miechów wspomagana raz zastrzykiem ... i nagle teraz jej sie odmieni³o , pusci³a raz ...
co do inseminacji ... znajomy lekarz kiedys powiedzia³ tak... nie chce nawet ogladac tego nasienia pod mikroskopem(chodzi³o o mrozone) ... ze ¶wie¿ym tez nie do koñca tak fajnie jest , no chyba ¿e podane jest od razu ...
nie wiem czy jest prowadzona gdzies statystyka , co ma jak± skuteczno¶æ ...
przypadki mieszania nasienia dwóch koni te¿ znam i to koni z bardzo wysokiej pó³ki ...
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: