jaÂśko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 19, 2008, 21:22:20 » |
|
witaminki to jedno a "oko" gospodarza to drugie
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 19, 2008, 21:38:24 » |
|
ale przynajmniej u Ciebie klacz nie trafi na rzeŸ za swoj¹ "trefnoœÌ" oj powiem Ci ar...? ze mialam juz takie pomysly  jaœko, z tym okiem to nie bardzo zrozumialam bo wydaje mi sie ze moje oko jest calkiem blisko klaczy i jakby wcale jej to nie pomaga w niczym 
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 19, 2008, 21:44:48 » |
|
zabobony z tym okiem 
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 20, 2008, 15:46:11 » |
|
Zawsze inseminowaÂłam klacze ÂświeÂżym nasieniem, w tym roku po raz pierwszy naturalnie , ale tylko dlatego , Âże nie byÂło innej moÂżliwoÂści ( zresztÂą z marnym skutkiem ). OsobiÂście jestem tylko za inseminacjÂą i TYLKO ÂświeÂżym nasieniem i tylko u siebie na miejscu. Z wÂłasnego przykrego doÂświadczenia nie kryjĂŞ mroÂżonym nasienie 
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 20, 2008, 21:13:16 » |
|
Lumitylko u nas trochê mo¿liwoœci brak, bo np w mojej okolicy brak inseminatora  jedyne wyjœcie to zawieŸÌ do Bogus³¹wic/Walewic/£¹cka, ale nawet nie wiem  czy ¿e tak powiem mo¿na tam zainseminowaÌ "us³ugowo" ??
|
|
|
|
|
|
|
Stacho
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 20, 2008, 21:24:28 » |
|
"Oko" gospodarza jest nizbedne, bo dobry hodowca przy niewielkiej liczbie klaczy wie kiedy kryĂŚ. JeÂżeli klacz ma staÂłe ruje i o dÂługoÂści wiemy, to na tzw. oko trafia sie prawie zawsze bezbÂłednie. A w przypadku klaczy nie zaÂźrebiajÂących siĂŞ, moÂże metody naturalne, ogier, gra wstepna itd. czasami to dziaÂła, a ja bym poszukal ogiernika z ze spraqewdzonym ogierem z ktĂłrym klacz mozna na padok pusciĂŚ moÂże klasyczny zew natury zrobi swoje, prywatnie jestem inseminatorem krĂłw i trzody chrum chlewnwej, i w przypadku bydÂła mogĂŞ powiedzieĂŚ, Âże jeÂżeli drogi rodne sa czyste to w ok 80% krycie naturalne jest skuteczne, kiedy inseminacja zawodzi, ot matka natura
|
|
|
|
|
|
|
Doma
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 25, 2008, 17:11:30 » |
|
Chcia³am poznaÌ Wasze pogl¹dy na ten temat, a szczególnie ile mieliœcie przypadków, kiedy przy inseminacji klacz w ogóle nie zachodzi³a w ci¹¿e? a dopiero przy ogierze udawa³o siê? pytam, bo oczywiœcie na przysz³y rok przymierzam siê do inseminacji, a coraz to kolejne osoby opowiadaj¹ mi o przypadkach kiedy klacz nie zachodzi³a po inseminacji... no i jestem w kropce 
|
|
|
|
|
|
|
breakaway
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 25, 2008, 17:43:51 » |
|
U mnie zawsze kryli naturalnie, a w tym roku bĂŞdziemy prĂłbowaĂŚ inseminowaĂŚ  .
|
|
|
|
|
|
|
emi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 25, 2008, 17:44:10 » |
|
bo to jest tak ze niektore lubia ogra a nie weteryniorza u nas jest jedna co to lubi sie popiescic raz oniesmielila ogiera i stracil ochote na wszytko
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 25, 2008, 18:58:28 » |
|
Doma wszystko zalezy od lekarza  ja inseminowaÂłam raz w BogusÂławicach (Emetytem), bo w terenie brak specjalisty i sporo zamieszania staÂła 4 dni zawieziona 3 dnia ruji (pomieszkaÂła sobie w stajni ogierĂłw czoÂłwoych nawet  ) i zaÂłapala od razu, ale od tego czasu czyli od 2006 troszkĂŞ siĂŞ to wszystko w BogusÂławicach pozmieniaÂło w sensie pensjonatowym niestety na gorsze ale to juÂż OT
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 25, 2008, 19:48:04 » |
|
powodzenie krycia zaleÂży od tylu czynnikĂłw, Âże nie sposĂłb powiedzieĂŚ czy coÂś jest winÂą sposobu krycia
krycie sztuczne ma tÂą przewagĂŞ nad naturalnym, Âże odbywa siĂŞ pod kontrolÂą USG, od razu widaĂŚ podwĂłjne owulacje, stany zapalne macicy itp.
|
|
|
|
|
|
|
robo118
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 25, 2008, 21:29:37 » |
|
Jeœli chodzi o krycie to zdecydowanie wiêksza skutecznoœÌ przy kryciu naturalnym. U mnie w tym roku na piêÌ klaczy cztery za³apa³y za pierwszym razem. Mam porównanie z insemionacj¹ poniewa¿ przebywa³em parê miesiêcy w stacji inseminacji we Francji. Inseminowali œwie¿ym i mro¿onym. SkutecznoœÌ 55%. Stacja by³a na dosc dobrym poziomie. Dodatkowym powodem za kryciem z rêki jest brak fachowców w okolicy. Jedna klacz która mia³a problemy, przebywa³a z ogierem na pastwisku od pocz¹tku ruji. Mi³o by³o popatrzeÌ jak "romansuj¹". Ruja siê nie powtórzy³a. Chcê zrobiÌ usg ale jedyny wet w okolicy ju¿ pi¹ty raz siê nie stawi³ na umówiony termin.
|
|
|
|
|
|
|
Doma
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 26, 2008, 11:50:59 » |
|
u mnie w okolicy od tego jest prof. Okólski, ale na ile jest dobry to te¿ trudno powiedzieÌ... klacz by³a kryta tylko naturalnie do tej pory i zachodzi³a praktycznie w 100%, klacz jest nerwowa bardzo, nie cierpi transportu, na dodatek bêdzie kryta zaraz po wyŸrebieniu, przy pierwszej rui, no i myœla³am nad Emetytem w³aœnie (takie upierdliwe marzenie), i gryzê siê, czy ci¹gn¹Ì j¹ do Bogus³awic, czy œci¹gaÌ nasienie, czy bez ogiera w ogóle mi zajdzie
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 26, 2008, 12:02:40 » |
|
z tego co wiem Emetyt ma nasienie kiepskiej jakosci jesli chodzi o inseminacje chÂłodzonym..a jeszcze gorzej mroÂżonkÂą, ale o ile mi wiadomo to w przypadku Emetyta tylko inseminacja wchodzi w gre
|
|
|
|
|
|
|
m.indira
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 26, 2008, 12:09:15 » |
|
u nas inseminuje dr Skwierczyùski .. ma³opolki kryje naturalnie , arabki inseminowane lub naturalnie , zale¿y od miejsca , ogiera itd ... nie wiem czy mam oko , lecz powiem tak , 3 klacze , ruje naturalne , puszczone tylko raz , ogier leciwy i wszystkie 3 Ÿrebne , bez poprzedzajacego badania usg ... jedna badana(czysta) , podstawiona , kryta 4 skokami , czeka na potwierdzenie , to ju¿ jej 3 krycie w tym roku ... i zabijcie zarznijcie od czego to zale¿y ... dodam jeszcze jeden fakt , koby³a sprawdzana na tzw 9 , Ÿrebie biegunka , widac ¿e koby³a w owulacji , a ma³o nie zabi³a ogiera i nas , tak przez 6 miechów wspomagana raz zastrzykiem ... i nagle teraz jej sie odmieni³o , pusci³a raz ... co do inseminacji ... znajomy lekarz kiedys powiedzia³ tak... nie chce nawet ogladac tego nasienia pod mikroskopem(chodzi³o o mrozone) ... ze œwie¿ym tez nie do koùca tak fajnie jest , no chyba ¿e podane jest od razu ... nie wiem czy jest prowadzona gdzies statystyka , co ma jak¹ skutecznoœÌ ... przypadki mieszania nasienia dwóch koni te¿ znam i to koni z bardzo wysokiej pó³ki ...
|
|
|
|
|
|
|
|