FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 09:39:13 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ma³opolaki w D³ugodystansowych Rajdach Konnych  (Przeczytany 48848 razy)
0 u¿ytkowników i 10 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #45 : Lipiec 15, 2012, 22:06:06 »

Z Gajem wygrali¶my w Zakrzowie na dystansie 85 km Chichot Jestem pod du¿ym wra¿eniem tego konia, zw³aszcza jego metabolizmu i chêci do ¶cigania siê (po 80 km nie ka¿dy koñ ma chêæ siê ¶cigaæ). Szkoda, ¿e nie uda³o siê na pocz±tku w Babolnej (wypadek na trasie), ciekawa jestem tego konia w wy¿szych konkursach
¦rednia prêdko¶æ 16,951 km/h, ostatnia pêtla 24,17 km/h
W klasyfikacji seniorów 5 m-ce zajê³a ma³opolska Lambada pod Jerzym Nideckim - 18,524 km/h.
Na 120 km wygra³ czeski koñ Dhab rasy shagya, 168cm w k³ebie! 18,822 km/h, przez pierwsze pêtle jecha³ równ± prêdko¶ci± co ekipa Bahrainu (jednak jego koñ by³ w du¿o lepszej kondycji). Po zawodach sprzedany do Bahrainu.
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #46 : Lipiec 17, 2012, 16:05:58 »

Dhab, który wygra³ 120 km jest wnukiem polskiego Etata
Dlaczego hodowcy koni ma³opolskich nie s± zainteresowani rajdami?
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #47 : Lipiec 17, 2012, 18:50:03 »

Dlaczego hodowcy koni ma³opolskich nie s± zainteresowani rajdami?

Sama próbowa³a¶ sprzedaæ konia rajdowego, to wiesz jaki to jest rynek. Polscy zawodnicy szukaj± raczej tanich arabów. Najlepszy biznes to w³a¶nie wy³apaæ takiego zdolnego konia, przygotowaæ go do konkursu powy¿ej 100km powy¿ej 18 na godzinê i sprzedaæ jeszcze na zawodach, o ile siê trafi ekipa z zachodu lub wschodu.

Nie masz szans sprzedaæ konia mlp do rajdow za jakie¶ rozs±dne pieni±dze trzylatkiem. Trzeba liczyæ co najmniej do 6-7 lat, do tego rok ci±¿y, czyli kryjê dzisiaj, a potem czekam osiem lat i inwestuje w trening i starty, ¿eby wzi±æ pieni±dze. Na to nak³ada siê ryzyko kontuzji, braku talentu, etc. To nie ma sensu ekonomicznego ¿adnego, ewentualnie ambicjonalne sprawy wchodz± w grê.
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #48 : Lipiec 17, 2012, 23:02:18 »

Mileks nie by³ koniem, który z daleka przypomina³ konia rajdowego.
A czy jest szansa sprzedaæ 3-letniego konia m³p do czegokolwiek poza rekreacj±? Je¿eli musisz oddaæ konia w trening (który nie jest przecie¿ za darmo), to ten "biznes" przestaje siê op³acaæ w ka¿dej dyscyplinie. Ryzyko kontuzji czy braku talentu jest takie samo jak przy treningu konia do czegokolwiek. Przygotowanie konia do rajdów nie wymaga infrastruktury takiej jak w skokach czy WKKW.
Widzê po prostu, ¿e ma³opolaki w rajdach, w porównaniu do innych dyscyplin, maj± wiêksze szanse na równ± rywalizacjê z innymi koñmi i mo¿e to jest w³a¶nie droga dla konia ma³opolskiego?
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #49 : Lipiec 18, 2012, 22:18:44 »

Mileks nie by³ koniem, który z daleka przypomina³ konia rajdowego.
A czy jest szansa sprzedaæ 3-letniego konia m³p do czegokolwiek poza rekreacj±? Je¿eli musisz oddaæ konia w trening (który nie jest przecie¿ za darmo), to ten "biznes" przestaje siê op³acaæ w ka¿dej dyscyplinie. Ryzyko kontuzji czy braku talentu jest takie samo jak przy treningu konia do czegokolwiek. Przygotowanie konia do rajdów nie wymaga infrastruktury takiej jak w skokach czy WKKW.
Widzê po prostu, ¿e ma³opolaki w rajdach, w porównaniu do innych dyscyplin, maj± wiêksze szanse na równ± rywalizacjê z innymi koñmi i mo¿e to jest w³a¶nie droga dla konia ma³opolskiego?

W WKKW maj± równie du¿± szansê. Do skoków nadal ³atwiej sprzedaæ m³odego xo ni¿ do rajdów. Po pierwsze dlatego, ¿e skoki uprawia w Polsce kilka tysiêcy osób, a rajdy kilkana¶cie, a po drugie dlatego, ¿e w rajdach prawie wszyscy chc± je¼dziæ na arabach, które po torach s± bezkonkurencyjne cenowo. Konie niemieckie czy holenderskie do skoków nie stanowi± na razie konkurencji dla mlp bo te równie dobre s± raczej z wy¿szej pó³ki cenowej.

Nie piszê, ¿e ³atwo jest sprzedaæ m³odego xo do skoków czy tym bardziej do WKKW, tylko ¿e jest to nadal znacznie ³atwiejsze ni¿ sprzeda¿ do rajdów, która jest praktycznie niemo¿liwa. A ¿e zawodnicy rajdowi ¼le robi±, to ju¿ ich trzeba zapytaæ dlaczego tak.
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #50 : Listopad 04, 2012, 14:04:43 »

Ma³opolaki trafi³y na pustyniê:
Delicja (Krym - Dara / Fez oo)

oraz Cekin (Don Carlos oo - Chmurka xx / Special Power), ale nie dosta³am jeszcze zdjêæ. I Mileks.
Jestem ciekawa, czy przystosuj± siê do tamtego klimatu i bêd± w stanie odnie¶æ jakie¶ sukcesy na konto rasy ma³opolskiej, na razie zapowiadaj± siê obiecuj±co Trzymam za nie kciuki
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #51 : Listopad 04, 2012, 14:39:34 »

Gratulujê tak fajnej transakcji. Dla hodowcy musi byæ to wielka satysfakcja. Pamiêtasz - kiedy¶ Ci pisa³em, ¿eby¶ nie wystawia³a koni za ¶mieszne pieni±dze, ¿e pokazuj±c je w rajdach masz szansê na sprzeda¿ za granicê, a teraz uda³o Ci siê je zapewne bardzo korzystnie sprzedaæ.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #52 : Listopad 04, 2012, 22:27:51 »

Iza, super ! Jestem pod wra¿eniem ! Trzymamy kciuki za sukcesy
s .
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 72

« Odpowiedz #53 : Listopad 05, 2012, 00:35:48 »

Nie piszê, ¿e ³atwo jest sprzedaæ m³odego xo do skoków czy tym bardziej do WKKW, tylko ¿e jest to nadal znacznie ³atwiejsze ni¿ sprzeda¿ do rajdów, która jest praktycznie niemo¿liwa. A ¿e zawodnicy rajdowi ¼le robi±, to ju¿ ich trzeba zapytaæ dlaczego tak.
ma³opolaki nie s± popularn± ras± do rajdów, poniewa¿ w 99% procentach przypadków odbiegaj± znacz±co od tego co koñ rajdowy ma sob± przedstawiaæ. du¿e i ciê¿kie jak na rajdowca. z reszt± poka¿cie mi ma³opolaka, który chodzi 160 km w ¶r.tempie powy¿ej 20 km/h? albo chocia¿ 120 km miêdzynarodowe 2* na jakich¶ znacz±cych zawodach?
osobi¶cie uwa¿am, ¿e konie m³p mog³yby siê dobrze sprawdzaæ w tej dyscyplinie sportu. ale nie te, które obecnie znajduj± siê na rynku.
araba do rajdów jest ju¿ bardzo ciê¿ko znale¼æ, a co dopiero xo...
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #54 : Listopad 05, 2012, 16:27:14 »

jasiek, dziêki mam nadziejê, ¿e to zapowied¼ "lepszego jutra"
s., ile koni w Polsce chodzi 120-160 km w tempie powy¿ej 20 km/h? Oczywistym jest, ¿e nie wszystkie m³p bêd± siê nadawa³y do rajdów, tak jak nie wszystkie bêd± siê nadawa³y do skoków czy WKKW Na razie te konie m³p, które bra³y udzia³ w rywalizacji w rajdach nie da³y plamy, co rokuje na przysz³o¶æ. My¶lê, ¿e prêdko¶ci polskich angloarabów na poziomie ponad 20 km/h na dystansach od 120 km w górê to tylko kwestia czasu. W ka¿dym razie ja w nie wierzê, mam nadziejê, ¿e nie tylko ja
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #55 : Listopad 05, 2012, 17:15:15 »

ma³opolaki nie s± popularn± ras± do rajdów, poniewa¿ w 99% procentach przypadków odbiegaj± znacz±co od tego co koñ rajdowy ma sob± przedstawiaæ. du¿e i ciê¿kie jak na rajdowca. z reszt± poka¿cie mi ma³opolaka, który chodzi 160 km w ¶r.tempie powy¿ej 20 km/h? albo chocia¿ 120 km miêdzynarodowe 2* na jakich¶ znacz±cych zawodach?

Rajdy s± na tyle now± dyscyplin± je¼dzieck±, ¿e nie wiadomo jaki typ konia jest dla niej optymalny. Na trasach rajdowych mo¿na spotkaæ bardzo ró¿ne konie. Natomiast te najlepsze, chodz±ce w tempie powy¿ej 25 km/h d³ugie rajdy zazwyczaj przypominaj± typem naszego angloaraba w starym typie, choæ na papierze to s± czyste oo.

Je¶li kto¶ pisze, ¿e dany koñ nie jest w typie rajdowca, to pachnie to trochê pych± lub dyletanctwem, nie ma po prostu jeszcze takiego jednolitego typu.
s .
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 72

« Odpowiedz #56 : Listopad 05, 2012, 18:33:43 »

rajdy s± stosunkowo now± dyscyplin±, ale bardziej w polsce ni¿ na ¶wiecie.
i je¿eli porozmawiasz z lud¼mi (hodowcy/sportowcy) tego najwy¿szego szczebla (m¶mk, m¶s, president cup itp itd) to z pewno¶ci± powiedz± ci jakiego konia sobie '¿ycz±'. wiadomo, ¿e zdarzaj± siê wyj±tki, ale to s± nadal tylko wyj±tki. takie, które w ¿aden sposób nie potwierdzaj± jeszcze regu³y.
w rajdach to co nie jest arabem jakiego znamy z polski, to franzucy, shagye albo inne wynalazki (np. z urugwaju). ¿adne z tych koni nie przypominaj± absolutnie (na szczê¶cie dla xo) ma³opolaków. 
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #57 : Listopad 05, 2012, 21:01:57 »

rajdy s± stosunkowo now± dyscyplin±, ale bardziej w polsce ni¿ na ¶wiecie.
i je¿eli porozmawiasz z lud¼mi (hodowcy/sportowcy) tego najwy¿szego szczebla (m¶mk, m¶s, president cup itp itd) to z pewno¶ci± powiedz± ci jakiego konia sobie '¿ycz±'.

Tak, tylko ka¿dy powie mi co innego.

Popatrz na progres wyników na ¶wiecie, nawet w ostatnich latach (porównaj z progresem w rekordach folblutów)- to ¶wiadczy, ¿e dyscyplina jest nowa i nie wiadomo jeszcze jaki model konia jest optymalny.

w rajdach to co nie jest arabem jakiego znamy z polski, to franzucy, shagye albo inne wynalazki (np. z urugwaju). ¿adne z tych koni nie przypominaj± absolutnie (na szczê¶cie dla xo) ma³opolaków. 

"ma³opolaków" mo¿e nie (cokolwiek to znaczy), ale naszego angloaraba w starym typie, takiego jak by³ w Janowie czy Walewicach jeszcze 30-40 lat temu, jak najbardziej.
Iza90
U¿ytkownik

« Odpowiedz #58 : Kwiecieñ 01, 2013, 18:54:06 »

Gaj (Borek oo - Galia / Glif) udanie rozpocz±³ sezon 3. miejscem na 120km w Weissenhorn. Prêdko¶æ 15,3 km/h. Potworna pogoda, konie w ogóle nie wymaga³y ch³odzenia (a raczej wrêcz przeciwnie), bardzo grz±skie pod³o¿e. Ale cel zosta³ osi±gniêty
Nie¼le sz³y wêgierskie i czeskie shagye.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #59 : Kwiecieñ 02, 2013, 10:24:20 »

Gratulacje  Spoko
Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: