FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 11:46:11 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MaÂłopolaki w DÂługodystansowych Rajdach Konnych  (Przeczytany 50494 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #15 : Sierpień 03, 2008, 09:36:46 »

Koral jest po og. maÂłopolskim Model (Pakt / Huzar - Medina oo / Czako albo Messyna / Partner, nie wiem dokÂładnie), a jego matkÂą jest klacz w typie huculskim, sprowadzona z Rosji. Koral oficjalnie jest NN, ojciec nie miaÂł licencji, jednak jego jedyne Âźrebaki (Koral, Gandalf od Gorka, Mentor od Mufka i Leon od Lena) osiÂągajÂą bardzo wysokie wyniki na ogĂłlnopolskich zawodach w rajdach (1*, 2*) i w regionalnych zawodach ujeÂżdÂżeniowych (L, P)
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #16 : Sierpień 03, 2008, 13:07:15 »

Rzeczony Koral :

Z budowy raczej ciĂŞÂżki, mocno odstawaÂł od delikatnych arabkĂłw, aÂż siĂŞ dziwiÂłam Âże taki masywny koĂą lata na takich dystansach  .
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #17 : Sierpień 03, 2008, 13:09:47 »

KoĂą jest niesamowity
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #18 : Sierpień 03, 2008, 13:15:14 »

Tak teÂż sobie pomyÂślaÂłam jak go zobaczyÂłam , 120 km to juÂż nie w kij dmuchaÂł a on dzielnie siĂŞ spisywaÂł.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #19 : Sierpień 05, 2008, 11:12:51 »

m jaki papierek ma ta Sahiba ? CzytaÂłam wÂłaÂśnie artykuÂł z tych zawodĂłw i bardzo mnie zaciekawiÂła
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Sierpień 05, 2008, 15:53:07 »

niestety wÂłasnie za bardzo go nie ma :
Sahiba 1996 ( Grandorr oo - nn )
na pewno mo¿na j¹ okreœliÌ mianem konia pó³krwi arabskiej
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #21 : Lipiec 06, 2009, 10:19:24 »

WrĂłciÂłam z rajdu z Raciechowic,
najlepszym koniem MaÂłopolskim rajdu byÂł (ogier o ile siĂŞ nie mylĂŞ) Fred

w 20 km
z koni maÂłopolskich ktĂłre pamiĂŞtam byÂł Âśliczny koĂą Dino po Krymie, matka po Lubaniu, niestety nie ukoĂączyÂł, spadÂła podkowa i koĂą okulaÂł
Herkules  po Psalm, matka po Humorze, nie ukoĂączyÂł z powodu tĂŞtna
na 4 miejscu uplasowaÂł siĂŞ Piruet po Wigorze, matka Pawana po Jasyrze i nie jestem pewna, na pierwszym miejscy byÂła klacz Hrabina, w wynikach jest typem szlachetnym, natomiast na karcie w stajni byÂła wpisana jako maÂłopolak... pochodzenia nie znam...

nasze folbluciki byÂły 2 i 3 i moja wygraÂła best condition  na 20 km 
cichopekpiotr
UÂżytkownik

« Odpowiedz #22 : Lipiec 06, 2009, 21:43:05 »

byÂłem w Raciechowicach i jak dla mnie z roku na rok powyÂższa impreza zmierza ..............Co?Co??   no wÂłaÂśnie....gdzie ? 
myÂśle Âże sami organizatorzy tego nie wiedzÂą
konie powoli stajÂą siĂŞ jedynie dodatkiem do reszty ....
wiĂŞc nasuwa siĂŞ pytanie dokÂąd idziesz rajdzie Raciechowicki ?
oczywiÂście jestem peÂłen szacunku dla organizatorĂłw Âże jednak prĂłbujÂą
mo¿e za pare lat wypracuj¹ w³aœciw¹ formu³ê i proporcjê miêdzy festynem a rajdem
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #23 : Lipiec 07, 2009, 12:59:48 »

nie zaprzeczĂŞ, najwiĂŞkszym problemem w Raciechowicach jest trasa, dopĂłki nie bĂŞdzie lepiej oznaczana i lepiej dobrana, koni bĂŞdzie tylko mniej... a szkoda, bo rajdy majÂą swojÂą dÂługÂą tradycjĂŞ tam i organizatorzy sÂą bardzo mocno zaangaÂżowani, widaĂŚ Âże mocno przeÂżywajÂą imprezĂŞ, sama atmosfera rajdu caÂłkiem przyjemna, natomiast sam rajd to potĂŞÂżne wyzwanie dla amatorĂłw i ich koni, cieszymy siĂŞ z sukcesĂłw, zwÂłaszcza Âże jedna z naszych klaczy miaÂła bardzo dobre wyniki na przeglÂądzie, to powaÂżnie zastanowimy siĂŞ czy za rok teÂż siĂŞ wybieraĂŚ...
ten rajd to prawdziwa lekcja przetrwania...
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 03, 2009, 20:34:58 »

Rajdowe MPMK

W dniach 2–4 paÂździernika, na terenie Klubu JeÂździeckiego BIK Gieniusze (woj. podlaskie) odbĂŞdÂą siĂŞ pierwsze w historii Mistrzostwa Polski MÂłodych Koni w dÂługodystansowych rajdach konnych. MPMK zostanÂą rozegrane w trzech kategoriach wiekowych: koni 4-letnich (klasa L, dystans 31,3 km), koni 5-letnich (klasa P, dystans 58,3 km) oraz koni 6-letnich (klasa N, dystans 89,6 km). Klasy L, P, N sÂą to konkursy z limitem prĂŞdkoÂści (obowiÂązuje maksymalna oraz minimalna prĂŞdkoœÌ), ktĂłre sÂą wstĂŞpem do konkursĂłw Âściganych na dÂłuÂższych dystansach. Punktowane sÂą takie elementy, jak czas wejÂścia na bramkĂŞ weterynaryjnÂą, odwodnienie, ruch oraz wynik testu Ridgeweya. Suma zdobytych punktĂłw za powyÂższe parametry jest mnoÂżona przez wspó³czynnik prĂŞdkoÂści (uzyskana prĂŞdkoœÌ podzielona przez 10). W klasie L maksymalnie moÂżna uzyskaĂŚ 23,8 pkt. W klasie P, w ktĂłrej wynik koĂącowy jest sumÂą punktĂłw uzyskanych z dwĂłch bramek weterynaryjnych, moÂżna zdobyĂŚ maksymalnie 54,4 pkt. Klasa N normalnie nie jest rozgrywana na zasadach punktowych, ale na MPMK zostanie rozegrana na takich samych zasadach jak klasy L oraz P i maksymalny wynik punktowy z trzech bramek weterynaryjnych bĂŞdzie wynosiÂł 81,6 pkt.

We wszystkich kategoriach wiekowych zostanie przeprowadzona ocena koni na trĂłjkÂącie. Oceniane bĂŞdÂą: typ i pokrĂłj, kondycja oraz pielĂŞgnacja oraz ruch w stĂŞpie i kÂłusie. Skala ocen bĂŞdzie wynosiÂła od 0 do 10 pkt. za kaÂżdy z wymienionych elementĂłw, z dokÂładnoÂściÂą do 0,1 pkt. Oceny dokona komisja w skÂładzie: Marek Trela (przewodniczÂący), Anna Stefaniuk, Jerzy Gawarecki oraz WiesÂław NiwiĂąski. Suma punktĂłw za poszczegĂłlne elementy przemnoÂżona przez 0,05 zostanie dodana do caÂłkowitego wyniku punktowego w konkursie.

W Mistrzostwach tych bêd¹ mog³y wzi¹Ì udzia³ konie polskiej hodowli rasy ma³opolskiej, wielkopolskiej, polskiego konia szlachetnego pó³krwi, œl¹skiej, pe³nej krwi angielskiej, czystej krwi arabskiej oraz konie trakeùskie. Dla koni 4-letnich minimum kwalifikacyjne stanowi ukoùczenie klasy L z 12 pkt., dla koni 5-letnich ukoùczenie klasy P z 27 pkt., a dla koni 6-letnich dwukrotne ukoùczenie klasy P z 27 pkt. lub jednokrotne ukoùczenie klasy N. Konkursy MPMK rozegrane zostan¹ w ramach ostatnich Zawodów Ogólnopolskich w tym sezonie.

Chichot
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 03, 2009, 22:19:38 »

Jak koĂą pozwoli to wezmĂŞ udziaÂł
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #26 : Październik 07, 2009, 14:40:01 »

Wyniki ZO w rajdach dÂługodystansowych Gieniusze 2-4.10.2009r.

2* (ok. 130,6 km)

1 m-ce - waÂł. Gaj (Borek [oo] - Galia / Glif)

2 m-ce - waÂł. Mentor (Model - Mufka / Dank)

elim. - kl. Lambada (Vasco - Lena / Litaur)

1* (96,6 km)

4 m-ce - waÂł. Mocarz (Cenzus - Mona [oo])

kl. P (58,3 km)
4 m-ce - kl. Kalifornia (Diatos [xx] - Kobra / Senator [oo])
8 m-ce - waÂł. Menuet (Vasco - Mufka / Dank)
10 m-ce - kl. Kora (Entyk [oo] - Kobra / Senator [oo])

fot. endurance.pl (Mateusz Jaworski)

Wyniki I Mistrzostw Polski MÂłodych koni w rajdach dÂługodystansowych:

5-latki:
3 m-ce - waÂł. Mileks (Leksykon - Miluza / Hippies) 
6 m-ce - og. Bazylik (El Batal [oo] - Barbi / Bardysz)

4-latki:
1 m-ce - og. Bazalt (Harpun - Beza / Zagon)
7 m-ce - waÂł. Debiut (Burgund - Dializa [wlkp] / Germanic [wlkp])
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Październik 08, 2009, 18:54:36 »

Iza90,  brawo, gratulacje !!!
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #28 : Styczeń 06, 2010, 17:52:43 »

Pierwsze 10 koni maÂłopolskich w rankingu za 2009r.
1. Ferro (First Des Termes - Sahima / Grandorr [oo]) /3 ogó³em/
2. Gaj (Borek [oo] - Galia / Glif) /9/
3. Harfa (Eston - Hula / Aragon) /14/
4. BandÂżi (Eston - Babilonia / Lechistan) /15/
5. Mentor (Model - Mufka / Dank) /18/
6. Sahiba (Grandorr [oo] - ) /23/
7. Bazylik (El Batal [oo] - Barbi / Bardysz) /30/
8. Meron (Pakt - Messyna [oo] / Partner [oo]) /32/
9. Mileks (Leksykon - Miluza / Hippies) /35/
10. Mocarz (Cenzus - Mona [oo] / Europejczyk) /36/
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 24, 2010, 19:44:49 »

Dzisiaj z Mileksem zajêliœmy I miejsce w kl. N (83 km) Chichot Oprócz nas w kl. N doskona³y wynik osi¹gn¹³ Bazylik (El Batal oo - Barbi / Bardysz). Jutro (po oficjalnych wynikach i startach ni¿szych klas) wypiszê wyniki wszystkich startuj¹cych ma³opolaków.
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: