ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 29, 2011, 13:41:20 » |
|
Ja jestem ciekawa czemu SK UdĂłrz, nie jest zainteresowane promocjÂą Sentendera w sporcie. W koĂącu to chyba najlepszy techniczie w skokach xo w PL, a przynajmniej jeden z najlepszych. ÂŹrebaki po Huzarze podobajÂą mi siĂŞ bardziej niÂż ojciec, jestem tylko ciekawa jakie to bĂŞdzie miaÂło przeloÂżenie na uÂżytkowanie wiezrchowe - podczas tegorocznego czempionatu, dwulateniemu ogierowi po Huzar wĂŞdzidÂło zakÂładano na... dutce, wyglÂądaÂło to niestety bardzo nieprzyjemnie.
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #46 : Czerwiec 29, 2011, 13:54:07 » |
|
Ja jestem ciekawa czemu SK UdĂłrz, nie jest zainteresowane promocjÂą Sentendera w sporcie. W koĂącu to chyba najlepszy techniczie w skokach xo w PL, a przynajmniej jeden z najlepszych. ÂŹrebaki po Huzarze podobajÂą mi siĂŞ bardziej niÂż ojciec, jestem tylko ciekawa jakie to bĂŞdzie miaÂło przeloÂżenie na uÂżytkowanie wiezrchowe - podczas tegorocznego czempionatu, dwulateniemu ogierowi po Huzar wĂŞdzidÂło zakÂładano na... dutce, wyglÂądaÂło to niestety bardzo nieprzyjemnie.
A na czym zakÂładano dutkĂŞ? 
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 29, 2011, 13:58:20 » |
|
A propos kucyka, to trzeba wiedzieÌ co koù mo¿e, a na co mu jeŸdziec nie pozwala. Koùczy³ za to parkury 130 pod juniork¹ a móg³ wiêcej. A propos nóg trzeba wiedzieÌ co do czego dobraÌ, idea³ów nie ma, no mo¿e w Holandii. Huzarowi du¿o zdrowia ¿yczê, bo ¿eby siê sprawdziÌ jako ogier bêdzie musia³ bardzo d³ugo pracowaÌ. Mo¿e siê w koùcu uda.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #48 : Czerwiec 29, 2011, 13:59:40 » |
|
Jasiek nie udawaj proszê greka  Ja naprawde podziwiam parê Huzar/Pawe³ Warszawski, ale na litoœÌ daj sobie coœ powiedzieÌ. Bronisz go tak jakby od niego Twoje ¿ycie zale¿a³o...
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #49 : Czerwiec 29, 2011, 14:02:31 » |
|
Jasiek nie udawaj proszê greka  Ja naprawde podziwiam parê Huzar/Pawe³ Warszawski, ale na litoœÌ daj sobie coœ powiedzieÌ. Bronisz go tak jakby od niego Twoje ¿ycie zale¿a³o...  Z ciekawoœci pyta³em, bo wydaje mi siê, ¿e trudniej takiemu m³odemu "œwirowi" za³o¿yÌ jednak dutkê ni¿ og³owie...
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #50 : Czerwiec 29, 2011, 14:06:59 » |
|
hihi, masztalerze z Walewic majÂą nawet problem z zaÂłoÂżeniem kantara , a w BiaÂłce zwÂłaszcza, tam powietrze inne i "woda " 
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #51 : Czerwiec 29, 2011, 14:12:54 » |
|
jasiek Masz PW
Lumi Mnie bardzo zdziwiÂło pokazywanie koni w tym roku przez walewice. Zawsze dla mnie byÂły wzorem, zawsze konei poakzywano na wĂŞdzidÂłach. Nie wiem czemu w tym roku wybrano prezenterki ? Maniera arabska chyba siĂŞ bardziej sĂŞdziom podoba ?
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #52 : Czerwiec 29, 2011, 14:13:17 » |
|
nie trzeba siĂŞ ÂśmiaĂŚ, w stadninach teraz tak jest Âże na 180 koni bywa 4 masztalerzy. raczej podziwiaĂŚ tych ludzi trzeba Âże chcÂą jeszcze pracowaĂŚ, z reguÂły za kiepskie pieniÂądze.
|
|
|
|
|
|
|
Lumi
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #53 : Czerwiec 29, 2011, 14:21:57 » |
|
W BiaÂłce zawsze preferowano "styl arabski" wystarczy spojrzeĂŚ na zdjĂŞcia i zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ na prezenterĂłw  Ar... moÂże ogÂłowia zabrali inni na zawody  Brumby ja siĂŞ nie ÂśmiejĂŞ 
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #54 : Czerwiec 29, 2011, 15:42:32 » |
|
Wracaj¹c do Huzara, to ja broniê tego ogiera, bo on mi przypomina nieco casus ogiera Len czy nawet Frazesa. Jest wreszcie dostêpny ogier z ruchem, poprawny, szlachetny, urodziwy, w typie, z temperamentem, dzielny, waleczny, wra¿liwy, chodzi krosy 2*, s³owem angloarab jak z obrazka. To siê wszyscy czepiaj¹, ¿e wygl¹da jak ogórek, ¿e zjad³ masztalerza na pokazie, ¿e siê nie rusza, ¿e ma nierówno pod kopu³¹, ¿e nie ma potêgi, ¿e nie ma techniki, ¿e to, ¿e tamto.
ChociaÂż podobno w tym roku siĂŞ zmieniÂło i wiĂŞcej klaczy pokryÂł, w tym sporo niezÂłych prywatnych, nie tylko xo.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #55 : Czerwiec 29, 2011, 15:52:30 » |
|
Ja myœlê, ¿e dobry ogier siê sam obroni, albo obroni go jego potomstwo. Ja jestem z niego zadowolona i szczerze mówi¹c mile zaskoczona. Moja klaczka po nim ma bardzo fajn¹ szyjê, jest proœciutka na nó¿kach i kopytach. A ruchowo to siê oka¿e jak bêdzie starsza. I charakter te¿ mi odpowiada, bardzo szybko siê uczy, nie ma z ni¹ ¿adnych problemów, chocia¿ w oczach widaÌ ten b³ysk szaleùstwa 
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #56 : Czerwiec 29, 2011, 17:35:26 » |
|
Wracaj¹c do Huzara, to ja broniê tego ogiera, bo on mi przypomina nieco casus ogiera Len czy nawet Frazesa. Jest wreszcie dostêpny ogier z ruchem, poprawny, szlachetny, urodziwy, w typie, z temperamentem, dzielny, waleczny, wra¿liwy, chodzi krosy 2*, s³owem angloarab jak z obrazka. To siê wszyscy czepiaj¹, ¿e wygl¹da jak ogórek, ¿e zjad³ masztalerza na pokazie, ¿e siê nie rusza, ¿e ma nierówno pod kopu³¹, ¿e nie ma potêgi, ¿e nie ma techniki, ¿e to, ¿e tamto.
ChociaÂż podobno w tym roku siĂŞ zmieniÂło i wiĂŞcej klaczy pokryÂł, w tym sporo niezÂłych prywatnych, nie tylko xo.
aleÂż jaÂśku to wszystko prawda. piĂŞkny, nieÂźle siĂŞ rusza, dzielny, b. silny. to bardzo poÂżyteczne ogier. ale techniki nie ma.trzeba mu takie klacze dac, ktĂłre majÂą . i tyle
|
|
|
|
|
|
|
jasiek
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #57 : Czerwiec 29, 2011, 17:41:45 » |
|
Zgadzam siê w 100%, mówi¹c o luŸnej ³opatce mia³em na myœli k³us, bo s¹dzi³em, ¿e piszesz o wnioskowaniu o technice skoku na podstawie ruchu w k³usie. A co do samej techniki skoku to nie jest ona dobra, brakuje mu nie tylko pracy przodu ale i elastycznoœci, wystarczaj¹cej pracy szyi, baskilu, ale nie ma te¿ tragedii, nie ma wisz¹cych nóg jak chocia¿by Arcus i wiêkszoœÌ jego potomstwa.
|
|
|
|
|
|
|
Drapik
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #58 : Czerwiec 29, 2011, 22:10:05 » |
|
brumby ten kto to powiedzia³ jest na tyle m¹dry i skuteczny by co jakiœ czas byÌ w kadrze swojego kraju w wkkw  -o k³usie pierwszy raz us³ysza³am od Cullena z reszta potwierdzili to tak¿e jeŸdŸcy w Lewitz, z którymi rozmawia³am,aaa i ciekawostka-znam kilka koni uj z luŸnymi,otwartymi ³opatkami a nie posiadaj¹cych db ruchu w k³usie tak dobrego jak w innych chodach co do pozosta³ych info o ³opatkach jak najbardziej siê zgadzam generalnie koniowi ma³o elastycznemu ( z ró¿nych powodow) trudniej jest skakaÌ zachowuj¹c dobr¹ sylwetkê nad przeszkod¹, koni z petard¹ w dupie z wisz¹cymi peda³ami i skacz¹cymi cytujê "na pieska" sporo, ale nie zawsze potrafi¹ sobieporadziÌ na pe³nowymiarowym parkurze w szerokich przeszkodach. ja jestem mega ciekawa jakie potomstwo zostawi w trakenach,bo poszedl na eltarne klacze,ktore daly juz potomstwo w sporcie
|
|
|
|
|
|
|
brumby
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #59 : Czerwiec 30, 2011, 08:45:16 » |
|
k³usem sie parkurów nie wygrywa, ale k³usem siê konia rozprê¿a, w k³usie odbywa siê te¿ wiêkszoœÌ roboty prowadz¹cej do wyrobienia w koniu giêtkoœci, elastycznoœci i rozluŸnienia. konie do wyczynu to ok. 10% produkcji, mo¿e mniej. na œwiecie bardzo siê dba, by konie by³y jezdne i lekko nosz¹ce, bo wtedy ³atwiej je sprzedaÌ. dlatego na selekcjach wycina siê k³usuj¹ce obszernie, ale p³asko. w czasie godzinnej jazdy ile jeŸdzisz galopem, a ile k³usem? k³usem siê nie wygrywa parkurów, ale sie wygrywa czworoboki. ogier Huzar chodzi wkkw i rozmawiamy o ogierze Huzar. dwa lata temu s³ysza³em w Strzegomiu wywiad a potem rozmawia³em prywatnie(m.in. jak pracuje i jakich koni szuka ) z pewnym mi³ym cz³owiekiem. nazywa siê Michael Jung. nie mówmy kto i gdzie by³ i co od kogo s³ysza³, jak bêdzie taki w¹tek to owszem. na razie interesuje nas ogier Huzar.
|
|
|
|
|
|
|
|