FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 08, 2025, 23:40:19 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Huzar po Jalienny  (Przeczytany 49042 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Doma
UÂżytkownik

« : Lipiec 06, 2008, 13:57:21 »

Ogier 72 G.ÂŁd HUZAR xo
Umaszczenie:kary
Urodzony: 2004
Wymiary: 168-191-21,5
Ojciec: Jalienny xo
Matka:Huanita xo po Toledo xx
Wyhodowany: Stadnina Koni Walewice
W³asnoœÌ: Stadnina Koni Walewice

Czy ktoÂś z Was kryÂł w tym sezonie wyÂżej wymienionym ogierem? co o nim sÂądzicie? widziaÂł go ktoÂś na Âżywo? macie jakieÂś zdjĂŞcia moÂże??
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 06, 2008, 15:44:05 »

Ja spodziewam siĂŞ w marcu 2009 Âźrebaczka po nim.
Na Âżywo ogier bardzo urodziwy, koĂą z temperamentem. W ruchu nie jest tak powalajÂący jak synowie Sebastiana, ale jest w porzÂądku. Nie widziaÂłam go w skoku, ale w ZT dostaÂł za skoki wysokie oceny.
Jestem ciekawa jego wystĂŞpu na tegorocznym MPMK w WKKW (jeÂżeli wystartuje) - nieÂźle siĂŞ zapowiada.

Z przeglÂądu w Walewicach:

MogĂŞ wysÂłaĂŚ filmik na e-mail.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 06, 2008, 17:57:30 »

ja nim kryÂłem w tym roku, ale nie wiem jeszcze czy coÂś z tego bĂŞdzie, bo w samej koĂącĂłwce czerwca udaÂło mi siĂŞ dopiero...

koĂą obdarzony bardzo dobrym ruchem w kÂłusie i galopie, trochĂŞ trudnym charakterem, w nowoczesnym (dla mnie zbyt nowoczesnym) typie angloarabskim

z zakÂładu pamiĂŞtam, Âże w skokach luzem byÂł maÂło uwaÂżny, pukaÂł w drÂągi, duÂżo lepiej pod jeÂźdÂźcem

du¿o bryka³, nie chcia³ wspó³pracowaÌ z jeŸdŸcem, nie mogli sobie z nim poradziÌ na pocz¹tku, teraz ju¿ jest podobno super pod tym wzglêdem, ostatnio poszed³a L-kê WKKW z krosem i parkurem na 0 punktów

na Âżywo robi na mnie duÂżo lepsze wraÂżenie niÂż na tych zdjĂŞciach, ma to coÂś, Âże Âłapie za oko

________________________________________________________________________________________________

W ruchu nie jest tak powalajÂący jak synowie Sebastiana, ale jest w porzÂądku.

moim zdaniem ruchowo w kÂłusie na poziomie Frazesa, lepszy niÂż Browar i Haracz, w galopie kasuje wszystkie "Sebastiany", przy tym poprawny i duÂżo urodziwszy, sÂłowem najciekawszy, obok Hindusa, ogier w Walewicach w tym sezonie
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 30, 2008, 18:22:54 »

no i ogierowi moÂżna w CV dopisaĂŚ 3 miejsce wÂśrĂłd czterolatkĂłw w MPMK ÂŁÂąck 2008
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2008, 09:53:09 »

i 2 miejsce w 4-latkach  na MPMK w WKKW 
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2008, 10:19:15 »

proste, Âże jest najlepszy Huzar:)
Ewex
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 08, 2009, 12:49:01 »

a jaki jest jego indeks ujeÂżdÂżeniowy ? Wie ktoÂś??
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 08, 2009, 13:50:18 »

Wynik prĂłby dzielnoÂści, BogusÂławice 2007
Miejsce: 8
Index ogĂłlny: 108
Index ujeÂżdÂżeniowy: 115
Index skokowy: 109

a jaki jest jego indeks ujeÂżdÂżeniowy ? Wie ktoÂś??
Nie nikt nie wie, te informacje sÂą powszechnie dostĂŞpne choĂŚby tu

http://www.bazakoni.pl/
i tu
http://www.pzhk.pl - w zakÂładce wyniki, dalej odpowiedni rok i szukana "impreza"

Przy okazji dodajĂŞ zdjecia Huzara z BogusÂławic, maj 2009

jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2009, 18:45:31 »

uda³o siê komuœ tym ogierem zaŸrebiÌ??? u mnie pierwiastka mia³a trzy ruje Huzarem obs³u¿one i nic nie wysz³o, czwart¹ rujê podaliœmy Herba i od jednego strza³u zasz³a w ci¹¿ê...
ogurek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 11, 2009, 08:31:51 »

jadna za pierwszym
jedna za drugim
jedna tydzieĂą temu trzeci raz
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 19, 2009, 10:52:26 »

Walewice 2008
http://www.youtube.com/watch?v=pxgeJPTqPgw
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 19, 2009, 14:29:27 »

o super Iza09 !!

jasiek jak widzisz Huzara pod klacz xx?
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Sierpień 19, 2009, 15:26:47 »

Doma, chyba NA klacz xx...
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpień 19, 2009, 17:20:58 »

Juz pisalem, ze ogolnie nie uwazam stosowania klaczy xx w hodowli angloarabskiej za dobry pomysl, ogiery xx przekazuja wiecej zalet swojej rasy, a mniej wad, niz klacze. Historia naszej hodowli pokazuje, ze lepiej wyjsc od klaczy prymitywnej, a najlepiej od orientalnej.

Wracajac do pytania, to Huzar ma duzo krwi arabskiej (ok. 33%, dzieki og. Jalienny i Emetyt) i to po nim widac.

W kontekscie krycia klaczy xx warto pamietac, ze najslabsza strona tego ogiera jest jego charakter. I nie mowie tu nawet o trudnosci w obsludze. Ten ogier, przez swoj charakter, nie jest w stanie pokazac pod siodlem pelni swoich mozliwosci.

Kolejna rzecz, o ktorej nalezy pamietac to bliska obecnosc og. Toledo xx, ktory przekazywal wiele "folblucich" wad, jak slabe kopyta, krzywe nogi, dosc rachityczne szyje czy pobudliwy temperament. Sam Huzar moglby miec dluzsza, wyzej osadzona szyje i wieksze kopyta. Warto przesledzic rodowod swojej klaczy, by uniknac przykrych w skutkach inbredow.

Podsumowujac, nie kryl bym klaczy xx angloarabem. Jezeli jakims bym kryl, to raczej nie Huzarem. Huzara bym widzial na glebokie klacze xo, sredniej miary, z wyraznie zaznaczonym orientalnym pietnem, z dobrym charakterem i z dluga szyja.

Ale to wszystko tylko moja subiektywna opinia. Sam probowalem dwa lata nim pokryc (bezskutecznie) klacz z udzialem ok. 50 % xx.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Sierpień 19, 2009, 17:26:10 »

PS. jak ciezko chorujesz na Huzara dla swojej klaczy, to pomysl o Jasnym Poranku
Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: