m.indira
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 79
|
|
« : Lipiec 11, 2008, 20:54:18 » |
|
dzis siê w³asnie dowiedzia³am , ¿e potomkowie Hebaba , czyli shagii , tudzie¿ Dahomna nie bêd± mia³y prawa do dotacji ... a wiêc po ciula ja sie pytam by³a promocja Hebaba , skoro araba mozna dolaæ za przeproszeniem 99% i jest gites? kto¶ namodzi³ i to nie¼le , co z urodzonymi bowiem Hebabami i reszt± kto za to powinien ponie¶æ teraz konsekwencje?
|
|
|
|
|
|
|
ja¶ko
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 215
|
|
« Odpowiedz #1 : Lipiec 11, 2008, 21:03:06 » |
|
dla pani Wrony Hebab i kazdy AA to jeden gips a tak naprawde to dawno o tym slyszalem ze idzie polemika w tym temacie , pewnie teraz to juz decyzja zapadla.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 2362
|
|
« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2008, 07:48:58 » |
|
dzis siê w³asnie dowiedzia³am , ¿e potomkowie Hebaba , czyli shagii , tudzie¿ Dahomna nie bêd± mia³y prawa do dotacji ...
o masz ja te¿ nie wiedzia³am o tym wcze¶niej, ale i tak gwi¿d¿ê na dotacjê bo z moich 4 m³p ³apie siê tylko jedna czym ju¿ dawno przesta³am siê przejmowaæ ale najwiêcej Hebabó jest chyba i tak w stadninach ? m.indira wa takim razie wnuki shagyii te¿ nie maj± takiego prawa ? mog³aby¶ zacytowaæ fragment dotycz±cy shagyi ??
|
|
|
|
|
|
|
m.indira
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2008, 11:31:29 » |
|
nie zacytujê tylko powiem to co s³ysza³am , ¿e jest to poprostu traktowane jak obca krew ... no wlasnie i tutaj hmmm dylemat bo , kiedy¶ gdy wypada³o w 4 pokoleniu "¶wiñstwo" to koñ by³ zapisywany do rasowców , teraz ma byæ tak , ¿e maj±c klaczkê od klaczy np która jest sp(rodowód np ma³opolski do 4 pok gdzie pojawia sie np wlkp) nie wpiszemy ju¿ ani jej ani jej potomków do rasy m tylko do koñca ma byæ to sp .... hmmm fajnie bedzie za kilka lat taki rodowód wyglada³ , same m w nim (prócz linii matki, gdzie kazda z nich bedzie zapisywana do sp, z racji zasmiecenia) i jednak nie m , choæ kiedy¶ takie konie z takim w³asnie rodowodem by³y i s± jak najbardziej ma³opolskie...
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 1575
|
|
« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2008, 11:53:11 » |
|
ja te¿ sie dowiedzia³am o tym ostatnio, dos³ownie kilka dni temu, przypadkiem przy okazji znanej klaczy Arnika, http://www.allbreedpedigree.com/arnika3która te¿ nie ma prawa do dotacji.... Ale dlaczego Hebab w takim razie jest na li¶cie ogierów dopuszczonych do krycia klaczy w programie ? jak dla mnie to wielka niekonsekwencja ! fragment programu - ojcami klaczy urodzonych od 1 stycznia 2006 r. mog± byæ sprowadzone z zagranicy ogiery z dawnych rodów austro-wêgierskich (szczególnie rodu Shagya), pod warunkiem, ¿e nie posiadaj± w rodowodzie, do trzeciego pokolenia, przodków obcej rasy (rasy hanowerskiej, holsztyñskiej, oldenburskiej itd., czyli ras nie bior±cych udzia³u w tworzeniu tej rasy) i uzyska³y zgodê prowadz±cego ksiêgê na u¿ycie w rozrodzie w populacji chronionej czyli z koñmi ur. od 2006 nie ma problemu ? czemu taka data akurat ?, nie rozumiem...
|
|
|
|
|
|
|
ja¶ko
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2008, 20:21:47 » |
|
maja poprostu za duzo koni odzucali klacz ktorych babki mialy mniej jak 13 za typ
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Lipiec 15, 2008, 07:21:53 » |
|
¿e maj±c klaczkê od klaczy np która jest sp(rodowód np ma³opolski do 4 pok gdzie pojawia sie np wlkp) nie wpiszemy ju¿ ani jej ani jej potomków do rasy m tylko do koñca ma byæ to sp ....
mam nadziejê, ¿e mnie to nie dotknie - mam klacz z janowskiej rodziny H, która ma trochê ba³aganu w rodowodzie, ale wpisana jest do g³ównej ksiêgi m³p (zreszt± samo to wpisywanie nadaje siê na d³ug± opowie¶æ ) czy jej dzieciaki bêd± mia³y prawo wpisu do rasy m ?? dla u³atwienia oto rodowód http://www.allbreedpedigree.com/habanera36martwiê siê, bo jej pó³brat po Wachlarz oo jest niestety w sp - choæ p. Kordalski w swoim artykule w KP nazywa go m³p totalny ba³agan dopiero siê szykujê widzê a swoj± drog± to trochê tak samo jakby klacze, które w 4 pokoleniu maj± puste kratki wpisaæ do sp - przezcie¿ nigdy nie wiadomo co siê pod tym NN kryje
|
|
|
|
|
|
|
m.indira
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Lipiec 15, 2008, 10:10:49 » |
|
powiem tak , opisywana u nas klacz w 2000 roku maj±ca w 4 pok nabrudzone jest sp , ale jej matka ma wpis do ma³opolskiej ... czy¿by wszystko zale¿a³o od punktu siedzenia?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 15, 2008, 13:18:02 » |
|
wiesz moja by³a jako roczniaczk± jeszcze m³p - by³a w czo³ówce czempionatu w Bia³ce, a potem przy wpisie okaza³o siê ¿e jednak jest sp, po interwencji znowu jest w m³p. Tylko je¶li oka¿e siê ,¿e bêzdie traktowana nadal jako sp, bez szans dzieciaków na wpis do m³p to nie bêdzie sensu jej kryæ m³p
|
|
|
|
|
|
|
ja¶ko
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Lipiec 15, 2008, 19:34:22 » |
|
ar co ma w paszporcie Habanery Hajfa wpisana za rase?
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Lipiec 16, 2008, 12:45:19 » |
|
pozwole sobie Hajfa jest w ksiedze wlkp, Harda tak¿e, a Hañcza w ksiêdze sp Dziwne to troche co m.indira mówi, mnie sie to nie podoba... A dzieciaki Habanery po ma³opolskim ojcu powinny jak najbardziej byæ ma³opolskie, tak uwa¿am U nas stoi wielkopolanka, ksiêga g³ówna, z matki sp, 7/8 wlkp i 1/8 m i uwa¿am ze to powinno tak zostaæ jako dopuszczalne przy okazji, choc wiem, ze to moze nie na temat, bo to wlkp, ale powiedzcie mi jakim cudem taki rodowód pozwala na wpisanie do Ksiêgi G³ównej wlkp ? to ju¿ lekka przesada
|
|
|
|
|
|
|
ja¶ko
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Lipiec 16, 2008, 20:35:04 » |
|
no to Habanera jest niedotacyjna!
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Lipiec 16, 2008, 20:40:49 » |
|
no tak, jest niedotacyjna, zgadza sie, oczywista sprawa ani ona ani jej dzieciaki, ale ar...? o tym wie : )
|
|
|
|
|
|
|
m.indira
U¿ytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2008, 08:43:18 » |
|
przypadki takich wpisów to nagminna sprawa... z tego co sie orientujê przepisy mówi³y jasno co moze miec dolew i ile go ma byæ ... dzi¶ jednak jestem coraz bardziej przekonana , ¿e wszystko zale¿y od tego kto siedzi wy¿ej i jakie ma zdanie na temat dolewów .... tak jest z wpisem Ar...? i niewiadomej ilo¶ci luda co ma takie wpisy ... szlag mnie trafia gdy koñ który ma nn w rodowodzie ma wpis do kisêgi danej rasy tylko z uwagi na udokumentowane pochodzenie innych rodowodowych ... u nas jest ¼rebak z matki nn typ totalnie gruby (800 kg wagi plus kopyto jak du¿y talerz) , od ogiera m i jest opisany jako ma³opolak ... totalna paranoja ... gdyby to by³a klacz jesli wyprze to nn w 5 pokoleniu , bedzie mia³a wpis do g³ownej jako m!!!! g³upota i paranoja !!!!
sprawa smietnika polskiego(sp) to odrebna dziedzina , to dla mnie jest w³asnie ¶mietnik a nic innego , bo jesli wk³ada sie w niego konie rasy han , lub krzy¿ówki wlkp z m , z udekomentowanym poch do wieków wstecz i konie z nn w papierach to wybaczcie , czyz to nie jest po prostu burdel?
|
|
|
|
|
|
|
goha
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 635
|
|