FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Styczeñ 05, 2025, 19:44:52 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: niedotacyjne ma³opolaki  (Przeczytany 6935 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
m.indira
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 79

« : Lipiec 11, 2008, 20:54:18 »

dzis siê w³asnie dowiedzia³am , ¿e potomkowie Hebaba , czyli shagii , tudzie¿ Dahomna nie bêd± mia³y prawa do dotacji ...
a wiêc po ciula ja sie pytam by³a promocja Hebaba , skoro araba mozna dolaæ za przeproszeniem 99% i jest gites?
kto¶ namodzi³ i to nie¼le , co z urodzonymi bowiem Hebabami i reszt± Co? kto za to powinien ponie¶æ teraz konsekwencje?
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #1 : Lipiec 11, 2008, 21:03:06 »

dla pani Wrony Hebab i kazdy AA to jeden gips a tak naprawde to dawno o tym slyszalem ze idzie polemika w tym temacie , pewnie teraz to juz decyzja zapadla.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2008, 07:48:58 »

dzis siê w³asnie dowiedzia³am , ¿e potomkowie Hebaba , czyli shagii , tudzie¿ Dahomna nie bêd± mia³y prawa do dotacji ...

o masz
ja te¿ nie wiedzia³am o tym wcze¶niej, ale i tak gwi¿d¿ê na dotacjê bo z moich 4 m³p ³apie siê tylko jedna czym ju¿ dawno przesta³am siê przejmowaæ
ale najwiêcej Hebabó jest chyba i tak w stadninach ?

m.indira

wa takim razie wnuki shagyii te¿ nie maj± takiego prawa ? mog³aby¶ zacytowaæ fragment dotycz±cy shagyi ??
m.indira
U¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2008, 11:31:29 »

nie zacytujê tylko powiem to co s³ysza³am , ¿e jest to poprostu traktowane jak obca krew ...
no wlasnie i tutaj hmmm dylemat bo , kiedy¶ gdy wypada³o w 4 pokoleniu "¶wiñstwo" to koñ by³ zapisywany do rasowców , teraz ma byæ tak , ¿e maj±c klaczkê od klaczy np która jest sp(rodowód np ma³opolski do 4 pok gdzie pojawia sie np wlkp)  nie wpiszemy ju¿ ani jej ani jej potomków do rasy m tylko do koñca ma byæ to sp .... hmmm fajnie bedzie za kilka lat taki rodowód wyglada³ , same m w nim (prócz linii matki, gdzie kazda z nich bedzie zapisywana do sp, z racji zasmiecenia) i jednak nie m , choæ kiedy¶ takie konie z takim w³asnie rodowodem by³y  i s± jak najbardziej ma³opolskie...

montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2008, 11:53:11 »

ja te¿ sie dowiedzia³am o tym ostatnio, dos³ownie kilka dni temu, przypadkiem przy okazji znanej klaczy Arnika, http://www.allbreedpedigree.com/arnika3
która te¿ nie ma prawa do dotacji....

Ale dlaczego Hebab w takim razie jest na li¶cie ogierów dopuszczonych do krycia klaczy w programie ? jak dla mnie to wielka niekonsekwencja !

fragment programu

-     ojcami klaczy urodzonych od 1 stycznia 2006 r. mog± byæ sprowadzone z zagranicy ogiery z dawnych rodów austro-wêgierskich (szczególnie rodu Shagya), pod warunkiem, ¿e nie posiadaj± w rodowodzie, do trzeciego pokolenia, przodków obcej rasy (rasy hanowerskiej, holsztyñskiej, oldenburskiej itd., czyli ras nie bior±cych udzia³u w tworzeniu tej rasy) i uzyska³y zgodê prowadz±cego ksiêgê na u¿ycie w rozrodzie w populacji chronionej

czyli z koñmi ur. od 2006 nie ma problemu ? czemu taka data akurat ?, nie rozumiem...
ja¶ko
U¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2008, 20:21:47 »

maja poprostu za duzo koni odzucali klacz ktorych babki mialy mniej  jak 13 za typ
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 15, 2008, 07:21:53 »

¿e maj±c klaczkê od klaczy np która jest sp(rodowód np ma³opolski do 4 pok gdzie pojawia sie np wlkp)  nie wpiszemy ju¿ ani jej ani jej potomków do rasy m tylko do koñca ma byæ to sp .... 

mam nadziejê, ¿e mnie to nie dotknie - mam klacz z janowskiej rodziny H, która ma trochê ba³aganu w rodowodzie, ale wpisana jest do g³ównej ksiêgi m³p (zreszt± samo to wpisywanie nadaje siê na d³ug± opowie¶æ Smutny ) czy jej dzieciaki bêd± mia³y prawo wpisu do rasy m ??
dla u³atwienia oto rodowód
http://www.allbreedpedigree.com/habanera36
martwiê siê, bo jej pó³brat po Wachlarz oo jest niestety w sp - choæ p. Kordalski w swoim artykule w KP nazywa go m³p
totalny ba³agan dopiero siê szykujê widzê  Z politowaniem

a swoj± drog± to trochê tak samo jakby klacze, które w 4 pokoleniu maj± puste kratki wpisaæ do sp - przezcie¿ nigdy nie wiadomo co siê pod tym NN kryje  Co?
m.indira
U¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 15, 2008, 10:10:49 »

powiem tak , opisywana u nas klacz w 2000 roku maj±ca w 4 pok nabrudzone jest sp , ale jej matka ma wpis do ma³opolskiej ...
czy¿by wszystko zale¿a³o od punktu siedzenia?
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 15, 2008, 13:18:02 »

wiesz moja by³a jako roczniaczk± jeszcze m³p - by³a w czo³ówce czempionatu w Bia³ce, a potem przy wpisie okaza³o siê ¿e jednak jest sp, po interwencji znowu jest w m³p.
Tylko je¶li oka¿e siê ,¿e bêzdie traktowana nadal jako sp, bez szans dzieciaków na wpis do m³p to nie bêdzie sensu jej kryæ m³p  Z politowaniem
ja¶ko
U¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 15, 2008, 19:34:22 »

ar co ma w paszporcie Habanery Hajfa wpisana za rase?
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 16, 2008, 12:45:19 »

pozwole sobie
Hajfa jest w ksiedze wlkp, Harda tak¿e, a Hañcza w ksiêdze sp

Dziwne to troche co m.indira mówi, mnie sie to nie podoba...
A dzieciaki Habanery po ma³opolskim ojcu powinny jak najbardziej byæ ma³opolskie, tak uwa¿am

U nas stoi wielkopolanka, ksiêga g³ówna, z matki sp,
7/8 wlkp i 1/8 m i uwa¿am ze to powinno tak zostaæ jako dopuszczalne

przy okazji, choc wiem, ze to moze nie na temat, bo to wlkp, ale powiedzcie mi jakim cudem taki rodowód pozwala na wpisanie do Ksiêgi G³ównej wlkp ? to ju¿ lekka przesada

ja¶ko
U¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 16, 2008, 20:35:04 »

no to Habanera jest niedotacyjna!
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 16, 2008, 20:40:49 »

no tak, jest niedotacyjna, zgadza sie, oczywista sprawa
ani ona ani jej dzieciaki,
ale ar...? o tym wie : )
m.indira
U¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2008, 08:43:18 »

przypadki takich wpisów to nagminna sprawa...
z tego co sie orientujê przepisy mówi³y jasno co moze miec dolew i ile go ma byæ ...
dzi¶ jednak jestem coraz bardziej przekonana , ¿e wszystko zale¿y od tego kto siedzi wy¿ej i jakie ma zdanie na temat dolewów ....
tak jest z wpisem Ar...? i niewiadomej ilo¶ci luda co ma takie wpisy ...
szlag mnie trafia gdy koñ który ma nn w rodowodzie ma wpis do kisêgi danej rasy tylko z uwagi na udokumentowane pochodzenie innych rodowodowych ... u nas jest ¼rebak z matki nn typ totalnie gruby (800 kg wagi plus kopyto jak du¿y talerz) , od ogiera m i jest opisany jako ma³opolak ... totalna paranoja ... gdyby to by³a klacz jesli wyprze to nn w 5 pokoleniu , bedzie mia³a wpis do g³ownej jako m!!!!
g³upota i paranoja !!!!

sprawa smietnika polskiego(sp) to odrebna dziedzina , to dla mnie jest w³asnie ¶mietnik a nic innego , bo jesli wk³ada sie w niego konie rasy han , lub krzy¿ówki wlkp z m , z udekomentowanym poch do wieków wstecz i konie z nn w papierach to wybaczcie , czyz to nie jest po prostu burdel?
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #14 : Lipiec 17, 2008, 12:04:16 »

burdel jest i to ogromny niestety Niezdecydowany
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: