FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 02, 2025, 20:10:10 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: niedotacyjne maÂłopolaki  (Przeczytany 7615 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
m.indira
UÂżytkownik

« : Lipiec 11, 2008, 20:54:18 »

dzis siĂŞ wÂłasnie dowiedziaÂłam , Âże potomkowie Hebaba , czyli shagii , tudzieÂż Dahomna nie bĂŞdÂą miaÂły prawa do dotacji ...
a wiĂŞc po ciula ja sie pytam byÂła promocja Hebaba , skoro araba mozna dolaĂŚ za przeproszeniem 99% i jest gites?
ktoœ namodzi³ i to nieŸle , co z urodzonymi bowiem Hebabami i reszt¹ Co? kto za to powinien ponieœÌ teraz konsekwencje?
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 11, 2008, 21:03:06 »

dla pani Wrony Hebab i kazdy AA to jeden gips a tak naprawde to dawno o tym slyszalem ze idzie polemika w tym temacie , pewnie teraz to juz decyzja zapadla.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2008, 07:48:58 »

dzis siĂŞ wÂłasnie dowiedziaÂłam , Âże potomkowie Hebaba , czyli shagii , tudzieÂż Dahomna nie bĂŞdÂą miaÂły prawa do dotacji ...

o masz
ja te¿ nie wiedzia³am o tym wczeœniej, ale i tak gwi¿d¿ê na dotacjê bo z moich 4 m³p ³apie siê tylko jedna czym ju¿ dawno przesta³am siê przejmowaÌ
ale najwiĂŞcej HebabĂł jest chyba i tak w stadninach ?

m.indira

wa takim razie wnuki shagyii teÂż nie majÂą takiego prawa ? mogÂłabyÂś zacytowaĂŚ fragment dotyczÂący shagyi ??
m.indira
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2008, 11:31:29 »

nie zacytujĂŞ tylko powiem to co sÂłyszaÂłam , Âże jest to poprostu traktowane jak obca krew ...
no wlasnie i tutaj hmmm dylemat bo , kiedyÂś gdy wypadaÂło w 4 pokoleniu "ÂświĂąstwo" to koĂą byÂł zapisywany do rasowcĂłw , teraz ma byĂŚ tak , Âże majÂąc klaczkĂŞ od klaczy np ktĂłra jest sp(rodowĂłd np maÂłopolski do 4 pok gdzie pojawia sie np wlkp)  nie wpiszemy juÂż ani jej ani jej potomkĂłw do rasy m tylko do koĂąca ma byĂŚ to sp .... hmmm fajnie bedzie za kilka lat taki rodowĂłd wygladaÂł , same m w nim (prĂłcz linii matki, gdzie kazda z nich bedzie zapisywana do sp, z racji zasmiecenia) i jednak nie m , choĂŚ kiedyÂś takie konie z takim wÂłasnie rodowodem byÂły  i sÂą jak najbardziej maÂłopolskie...

montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2008, 11:53:11 »

ja teÂż sie dowiedziaÂłam o tym ostatnio, dosÂłownie kilka dni temu, przypadkiem przy okazji znanej klaczy Arnika, http://www.allbreedpedigree.com/arnika3
ktĂłra teÂż nie ma prawa do dotacji....

Ale dlaczego Hebab w takim razie jest na liÂście ogierĂłw dopuszczonych do krycia klaczy w programie ? jak dla mnie to wielka niekonsekwencja !

fragment programu

-     ojcami klaczy urodzonych od 1 stycznia 2006 r. mogÂą byĂŚ sprowadzone z zagranicy ogiery z dawnych rodĂłw austro-wĂŞgierskich (szczegĂłlnie rodu Shagya), pod warunkiem, Âże nie posiadajÂą w rodowodzie, do trzeciego pokolenia, przodkĂłw obcej rasy (rasy hanowerskiej, holsztyĂąskiej, oldenburskiej itd., czyli ras nie biorÂących udziaÂłu w tworzeniu tej rasy) i uzyskaÂły zgodĂŞ prowadzÂącego ksiĂŞgĂŞ na uÂżycie w rozrodzie w populacji chronionej

czyli z koĂąmi ur. od 2006 nie ma problemu ? czemu taka data akurat ?, nie rozumiem...
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2008, 20:21:47 »

maja poprostu za duzo koni odzucali klacz ktorych babki mialy mniej  jak 13 za typ
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 15, 2008, 07:21:53 »

Âże majÂąc klaczkĂŞ od klaczy np ktĂłra jest sp(rodowĂłd np maÂłopolski do 4 pok gdzie pojawia sie np wlkp)  nie wpiszemy juÂż ani jej ani jej potomkĂłw do rasy m tylko do koĂąca ma byĂŚ to sp .... 

mam nadziejê, ¿e mnie to nie dotknie - mam klacz z janowskiej rodziny H, która ma trochê ba³aganu w rodowodzie, ale wpisana jest do g³ównej ksiêgi m³p (zreszt¹ samo to wpisywanie nadaje siê na d³ug¹ opowieœÌ Smutny ) czy jej dzieciaki bêd¹ mia³y prawo wpisu do rasy m ??
dla uÂłatwienia oto rodowĂłd
http://www.allbreedpedigree.com/habanera36
martwiê siê, bo jej pó³brat po Wachlarz oo jest niestety w sp - choÌ p. Kordalski w swoim artykule w KP nazywa go m³p
totalny baÂłagan dopiero siĂŞ szykujĂŞ widzĂŞ  Z politowaniem

a swojÂą drogÂą to trochĂŞ tak samo jakby klacze, ktĂłre w 4 pokoleniu majÂą puste kratki wpisaĂŚ do sp - przezcieÂż nigdy nie wiadomo co siĂŞ pod tym NN kryje  Co?
m.indira
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 15, 2008, 10:10:49 »

powiem tak , opisywana u nas klacz w 2000 roku majÂąca w 4 pok nabrudzone jest sp , ale jej matka ma wpis do maÂłopolskiej ...
czyÂżby wszystko zaleÂżaÂło od punktu siedzenia?
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 15, 2008, 13:18:02 »

wiesz moja by³a jako roczniaczk¹ jeszcze m³p - by³a w czo³ówce czempionatu w Bia³ce, a potem przy wpisie okaza³o siê ¿e jednak jest sp, po interwencji znowu jest w m³p.
Tylko jeÂśli okaÂże siĂŞ ,Âże bĂŞzdie traktowana nadal jako sp, bez szans dzieciakĂłw na wpis do mÂłp to nie bĂŞdzie sensu jej kryĂŚ mÂłp  Z politowaniem
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 15, 2008, 19:34:22 »

ar co ma w paszporcie Habanery Hajfa wpisana za rase?
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 16, 2008, 12:45:19 »

pozwole sobie
Hajfa jest w ksiedze wlkp, Harda takÂże, a HaĂącza w ksiĂŞdze sp

Dziwne to troche co m.indira mĂłwi, mnie sie to nie podoba...
A dzieciaki Habanery po maÂłopolskim ojcu powinny jak najbardziej byĂŚ maÂłopolskie, tak uwaÂżam

U nas stoi wielkopolanka, ksiêga g³ówna, z matki sp,
7/8 wlkp i 1/8 m i uwaÂżam ze to powinno tak zostaĂŚ jako dopuszczalne

przy okazji, choc wiem, ze to moze nie na temat, bo to wlkp, ale powiedzcie mi jakim cudem taki rodowód pozwala na wpisanie do Ksiêgi G³ównej wlkp ? to ju¿ lekka przesada

jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 16, 2008, 20:35:04 »

no to Habanera jest niedotacyjna!
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 16, 2008, 20:40:49 »

no tak, jest niedotacyjna, zgadza sie, oczywista sprawa
ani ona ani jej dzieciaki,
ale ar...? o tym wie : )
m.indira
UÂżytkownik

« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2008, 08:43:18 »

przypadki takich wpisĂłw to nagminna sprawa...
z tego co sie orientujĂŞ przepisy mĂłwiÂły jasno co moze miec dolew i ile go ma byĂŚ ...
dziÂś jednak jestem coraz bardziej przekonana , Âże wszystko zaleÂży od tego kto siedzi wyÂżej i jakie ma zdanie na temat dolewĂłw ....
tak jest z wpisem Ar...? i niewiadomej iloÂści luda co ma takie wpisy ...
szlag mnie trafia gdy koĂą ktĂłry ma nn w rodowodzie ma wpis do kisĂŞgi danej rasy tylko z uwagi na udokumentowane pochodzenie innych rodowodowych ... u nas jest Âźrebak z matki nn typ totalnie gruby (800 kg wagi plus kopyto jak duÂży talerz) , od ogiera m i jest opisany jako maÂłopolak ... totalna paranoja ... gdyby to byÂła klacz jesli wyprze to nn w 5 pokoleniu , bedzie miaÂła wpis do gÂłownej jako m!!!!
gÂłupota i paranoja !!!!

sprawa smietnika polskiego(sp) to odrebna dziedzina , to dla mnie jest w³asnie œmietnik a nic innego , bo jesli wk³ada sie w niego konie rasy han , lub krzy¿ówki wlkp z m , z udekomentowanym poch do wieków wstecz i konie z nn w papierach to wybaczcie , czyz to nie jest po prostu burdel?
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #14 : Lipiec 17, 2008, 12:04:16 »

burdel jest i to ogromny niestety Niezdecydowany
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: