FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Styczeñ 05, 2025, 18:54:05 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Punkt kopulacyjny / dzier¿awa ogierów z SO  (Przeczytany 5040 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Dahoman
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 116

« : Sierpieñ 01, 2008, 16:46:43 »

Jak wy¿ej.
Kto z Was prowadzi punkt kopulacyjny ?
Posiadacie swoje ogiery czy dzier¿awicie na sezon ze stad ? Jak uk³ada sie wspó³paca ze Stadami Ogierów w tej kwestii ?
Lepiej mieæ w³asnego reproduktora czy dzier¿awionego i dlaczego ?
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 04, 2008, 16:08:41 »

W³a¶nie bardzo powa¿nie siê zastanawiam nad dzier¿aw± ogiera ze Stada, mam ju¿ nawet upatrzonego Spoko Proszê napiszcie co¶ o problemach  z tym zwi±zanymi, kiedy, za ile itd?, jakie warunki trzeba spe³niæ ....
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 04, 2008, 16:21:54 »

ha, to jak nic bedzie Rashim u Lumi sta³  Chichot

ja moge tylko troche teorii podrzuciæ

z tego co wiem, takie wymagania teoretycznie musz± byæ spe³nione, ¿eby dostac pozwolenie na prowadzenie punktu, to tak ogólnie
§ 3. 1. Teren punktu kopulacyjnego, w którym odbywa siê krycie, powinien byæ ogrodzony.
2. Przy wje¼dzie na ogrodzony teren, o którym mowa w ust. 1, oraz przed wej¶ciem do budynku wyk³ada siê maty dezynfekcyjne.
3. Na teren punktu kopulacyjnego nie mog± mieæ wstêpu osoby postronne oraz zwierzêta, niebior±ce udzia³u w kryciu.
4. ¦rodki do mycia i dezynfekcji umieszcza siê w zamykanym pojemniku albo szafie.
5. Reproduktora przetrzymuje siê w przeznaczonym do tego celu boksie, kojcu albo pomieszczeniu z dostêpem do wybiegu.
6. Miejsce do przetrzymywania reproduktora, o którym mowa w ust. 5, powinno byæ:
  1)   oznakowane;
  2)   zabezpieczone przed dostêpem innych zwierz±t;
  3)   dostosowane do gatunku i wielko¶ci reproduktora;
  4)   zlokalizowane w s±siedztwie miejsca do krycia;
  5)   Â³atwe do sprz±tania i dezynfekcji, posiadaj±ce pod³ogê o nienasi±kliwej powierzchni i o nachyleniu umo¿liwiaj±cym odprowadzanie zanieczyszczeñ w stanie p³ynnym;
  6)   wybielone, czyste, o¶wietlane ¶wiat³em dziennym i sztucznym.

§ 4. Prowadz±cy punkt kopulacyjny powinien:
  1)   zapewniæ urz±dzenia lub sprzêt do poskramiania zwierz±t oraz urz±dzenia dla samców, u³atwiaj±ce krycie samic;
  2)   obserwowaæ stan zdrowia samic przyprowadzanych do krycia;
  3)   gromadziæ informacje dotycz±ce krycia, odnotowuj±c:
a)  datê krycia,
b)  numer identyfikacyjny zwierzêcia - w przypadku samicy,
c)  firmê lub nazwê posiadacza zwierzêcia, na rzecz którego zosta³a wykonana us³uga, jego siedzibê i adres oraz oznaczenie formy prawnej prowadzonej dzia³alno¶ci, a w przypadku osoby fizycznej - jej imiê i nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres;
  4)   wydaæ w³a¶cicielowi samicy ¶wiadectwo pokrycia buhajem, knurem, trykiem, koz³em albo ogierem, zgodne ze wzorem okre¶lonym w odrêbnych przepisach.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0121.htm

A tutaj juz bardzo konkretnie :
http://stadolack.home.pl/indexm.php?id=125&r=2&ret=index2.php%3Fr%3D2

a je¶li chodzi o stada, to na stronach s± opisane mniej wiêcej zasady
http://stadolack.home.pl/indexm.php?id=119&r=1

to s³owem wstêpu
czekamy na praktyków
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 05, 2008, 06:59:35 »

ja dzierzawie ogiery od 97 roku na poczatku byly lepsze warunki nie placilo sie dzierzawy,konia przywiezli teraz minimum 2000 za dzierzawe i samemu trzeba przywiezc.
emi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 05, 2008, 07:54:09 »

ja mam w³asnego ogiera kryjacego k³opotow rzadnych ze stadem nic niemussze im odprowadzac jedynie co to ze badania na w³asna ³ape i takie tam ale swoj to swoj prawda
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 06, 2008, 16:41:19 »

Ja sama nie wiem czy wola³abym swojego mieæ czy dzier¿awionego, bo ka¿da z tych opcji ma plusy i minusy.
Swój to swój i ta swiadomo¶æ jest to wielki plus i wygoda.
Ale jednak ci hodowcy, którzy maj± swojego, jednego reproduktora narzekaj±, ze po tych 3-4 latach przychodzi moment rozstania przewaznie i trzeba ogiera wymieniæ, a z tym ró¿nie bywa, a poza tym wielu nie odpowiada krycie co rok tym samym ogierem, wiêc s± to argumenty za dzier¿aw±.
Ale to trzeba jednak rozpatrywac indywidualnie pod k±tem kazdego gospodarstwa.
Jeden przecie¿ lubi miec jednego ogiera, ktorego zna i ma ulozonego, nie chcia³by co roku obcego do stajni przyjmowaæ,
a drugi lubi zmiany, wyzwania i nowe konie poznawac
Wiwiana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 242

« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 06, 2008, 16:50:39 »

... i naprawiaæ byki ¿ywieniowo/u¿ytkowo/wychowawcze, przez kogo innego pope³nione ;P

Najlepiej dwa mieæ, swojego i dzier¿awionego.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 09, 2008, 13:02:43 »

ot co !

jak kto¶ ma chêæ na swojego to pod Krakowem jest w³asnie do sprzedania Hades po Lubañ http://www.allbreedpedigree.com/hades11
bagatelka 35,000 z³
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: