FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 30, 2025, 08:18:00 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Punkt kopulacyjny / dzierÂżawa ogierĂłw z SO  (Przeczytany 5237 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dahoman
UÂżytkownik

« : Sierpień 01, 2008, 16:46:43 »

Jak wyÂżej.
Kto z Was prowadzi punkt kopulacyjny ?
Posiadacie swoje ogiery czy dzier¿awicie na sezon ze stad ? Jak uk³ada sie wspó³paca ze Stadami Ogierów w tej kwestii ?
Lepiej mieĂŚ wÂłasnego reproduktora czy dzierÂżawionego i dlaczego ?
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2008, 16:08:41 »

WÂłaÂśnie bardzo powaÂżnie siĂŞ zastanawiam nad dzierÂżawÂą ogiera ze Stada, mam juÂż nawet upatrzonego Spoko ProszĂŞ napiszcie coÂś o problemach  z tym zwiÂązanymi, kiedy, za ile itd?, jakie warunki trzeba speÂłniĂŚ ....
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2008, 16:21:54 »

ha, to jak nic bedzie Rashim u Lumi staÂł  Chichot

ja moge tylko troche teorii podrzuciĂŚ

z tego co wiem, takie wymagania teoretycznie muszÂą byĂŚ speÂłnione, Âżeby dostac pozwolenie na prowadzenie punktu, to tak ogĂłlnie
§ 3. 1. Teren punktu kopulacyjnego, w którym odbywa siê krycie, powinien byÌ ogrodzony.
2. Przy wjeÂździe na ogrodzony teren, o ktĂłrym mowa w ust. 1, oraz przed wejÂściem do budynku wykÂłada siĂŞ maty dezynfekcyjne.
3. Na teren punktu kopulacyjnego nie mogÂą mieĂŚ wstĂŞpu osoby postronne oraz zwierzĂŞta, niebiorÂące udziaÂłu w kryciu.
4. ÂŚrodki do mycia i dezynfekcji umieszcza siĂŞ w zamykanym pojemniku albo szafie.
5. Reproduktora przetrzymuje siĂŞ w przeznaczonym do tego celu boksie, kojcu albo pomieszczeniu z dostĂŞpem do wybiegu.
6. Miejsce do przetrzymywania reproduktora, o ktĂłrym mowa w ust. 5, powinno byĂŚ:
  1)   oznakowane;
  2)   zabezpieczone przed dostĂŞpem innych zwierzÂąt;
  3)   dostosowane do gatunku i wielkoÂści reproduktora;
  4)   zlokalizowane w sÂąsiedztwie miejsca do krycia;
  5)   Âłatwe do sprzÂątania i dezynfekcji, posiadajÂące podÂłogĂŞ o nienasiÂąkliwej powierzchni i o nachyleniu umoÂżliwiajÂącym odprowadzanie zanieczyszczeĂą w stanie pÂłynnym;
  6)   wybielone, czyste, oÂświetlane ÂświatÂłem dziennym i sztucznym.

§ 4. Prowadz¹cy punkt kopulacyjny powinien:
  1)   zapewniĂŚ urzÂądzenia lub sprzĂŞt do poskramiania zwierzÂąt oraz urzÂądzenia dla samcĂłw, uÂłatwiajÂące krycie samic;
  2)   obserwowaĂŚ stan zdrowia samic przyprowadzanych do krycia;
  3)   gromadziĂŚ informacje dotyczÂące krycia, odnotowujÂąc:
a)  datĂŞ krycia,
b)  numer identyfikacyjny zwierzĂŞcia - w przypadku samicy,
c)  firmĂŞ lub nazwĂŞ posiadacza zwierzĂŞcia, na rzecz ktĂłrego zostaÂła wykonana usÂługa, jego siedzibĂŞ i adres oraz oznaczenie formy prawnej prowadzonej dziaÂłalnoÂści, a w przypadku osoby fizycznej - jej imiĂŞ i nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres;
  4)   wydaĂŚ wÂłaÂścicielowi samicy Âświadectwo pokrycia buhajem, knurem, trykiem, kozÂłem albo ogierem, zgodne ze wzorem okreÂślonym w odrĂŞbnych przepisach.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0121.htm

A tutaj juz bardzo konkretnie :
http://stadolack.home.pl/indexm.php?id=125&r=2&ret=index2.php%3Fr%3D2

a jeÂśli chodzi o stada, to na stronach sÂą opisane mniej wiĂŞcej zasady
http://stadolack.home.pl/indexm.php?id=119&r=1

to sÂłowem wstĂŞpu
czekamy na praktykĂłw
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2008, 06:59:35 »

ja dzierzawie ogiery od 97 roku na poczatku byly lepsze warunki nie placilo sie dzierzawy,konia przywiezli teraz minimum 2000 za dzierzawe i samemu trzeba przywiezc.
emi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2008, 07:54:09 »

ja mam wÂłasnego ogiera kryjacego kÂłopotow rzadnych ze stadem nic niemussze im odprowadzac jedynie co to ze badania na wÂłasna Âłape i takie tam ale swoj to swoj prawda
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 06, 2008, 16:41:19 »

Ja sama nie wiem czy wolaÂłabym swojego mieĂŚ czy dzierÂżawionego, bo kaÂżda z tych opcji ma plusy i minusy.
Swój to swój i ta swiadomoœÌ jest to wielki plus i wygoda.
Ale jednak ci hodowcy, którzy maj¹ swojego, jednego reproduktora narzekaj¹, ze po tych 3-4 latach przychodzi moment rozstania przewaznie i trzeba ogiera wymieniÌ, a z tym ró¿nie bywa, a poza tym wielu nie odpowiada krycie co rok tym samym ogierem, wiêc s¹ to argumenty za dzier¿aw¹.
Ale to trzeba jednak rozpatrywac indywidualnie pod kÂątem kazdego gospodarstwa.
Jeden przecieÂż lubi miec jednego ogiera, ktorego zna i ma ulozonego, nie chciaÂłby co roku obcego do stajni przyjmowaĂŚ,
a drugi lubi zmiany, wyzwania i nowe konie poznawac
Wiwiana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 06, 2008, 16:50:39 »

... i naprawiaĂŚ byki Âżywieniowo/uÂżytkowo/wychowawcze, przez kogo innego popeÂłnione ;P

Najlepiej dwa mieĂŚ, swojego i dzierÂżawionego.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 09, 2008, 13:02:43 »

ot co !

jak ktoÂś ma chĂŞĂŚ na swojego to pod Krakowem jest wÂłasnie do sprzedania Hades po LubaĂą http://www.allbreedpedigree.com/hades11
bagatelka 35,000 zÂł
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: