FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Maj 08, 2025, 17:59:33 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ciekawostki, te "Âśmiechowe" ;) i nie tylko  (Przeczytany 42792 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #30 : Październik 23, 2008, 18:12:13 »

hehe, nawet nie patrzyÂłam na zdjecia, nie przejrzaÂłam tych miniaturek
Jaka ona by nie byÂła, nie wnikajÂąc co w papierze a kto rodzicami, to jaki ludzie majÂą cel w kryciu zimnokrwistym ?
Podobnych mieszanek wci¹¿ powstaje ca³e mnóstwo, nie chcia³abym konia z takowego po³¹czenia :/
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #31 : Październik 23, 2008, 18:25:36 »

bo ciĂŞsze i handlarz zawsze weÂźmie, niestety
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #32 : Październik 23, 2008, 18:30:42 »

eeee tam handlarze juz byle czego nie biorÂą, prosiĂŚ sie ich trzeba, a jest w czym wybieraĂŚ
konie miĂŞsne to tak, ale takie mieszanki to ani pod siodÂło, ani na miĂŞso....
No ale byĂŚ moÂże jest to odpowiedÂź na to pytanie
Stacho
UÂżytkownik

« Odpowiedz #33 : Październik 23, 2008, 18:42:20 »

jest jescze jedna opcja, grubas staÂł najbliÂżej a po co siĂŞ mĂŞczyĂŚ z jechaniem daleko
siostra
UÂżytkownik

« Odpowiedz #34 : Listopad 07, 2008, 08:49:18 »

3/4 arab, ktĂłry od araba pewnei bĂŞdzie mniejszy  Z politowaniem
http://www.allegro.pl/item440737757_piekna_klaczka_malopolska_zrebak_transport.html
akurat po tej klaczy kupi³am wa³acha po arabie (Witalisie) który to ogr wzrostem do araba nie pasuje bo ma jedyne 146 a jeko synuœ z takiego po³¹czenia w wieku 3lat mia³ 155 a mama taka du¿a jak tatuœ
wiĂŞc maÂłych koni ta klacza nie daje Wit zresztÂą teÂż nie

a co do fotek w tym ogÂłoszeniu to dramat ja bym tej klaczy nie kupiÂła jak bym jej nie widziaÂła na zywo ( piekna jest)
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #35 : Grudzień 02, 2008, 15:31:02 »

http://www.allegro.pl/item490779616_kary_kucyk.html

zdjĂŞcia z lata czyli kucyk nie miaÂł nawet 1,5 roku?? Co?
Drapik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #36 : Styczeń 11, 2009, 21:30:49 »

http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=226523
Gromowa
UÂżytkownik

« Odpowiedz #37 : Styczeń 11, 2009, 21:33:02 »

Tez juÂż dzisiaj oblukaÂłam chÂłopaka
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #38 : Styczeń 18, 2009, 19:31:12 »

http://www.gieldakoni.com/index.php?strona=sprzedam12&id=5274

jest jeszcze jakiÂś inny Harbuz ? czy ktoÂś prĂłbowaÂł rodowĂłd do konia dopasowaĂŚ  Z politowaniem

montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #39 : Styczeń 18, 2009, 19:36:48 »

tak
ta klacz jest po Harbuz/Hipokryta, ur. 1992
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #40 : Styczeń 18, 2009, 19:52:27 »

ale on jest w ksiĂŞdze wlkp !  Z politowaniem
przynajmniej tak wynika z bazy pzhk
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #41 : Luty 03, 2009, 23:18:25 »

ano

ale napotkaÂłam artykuÂł, haha, ale sie uÂśmiaÂłam !
Kilka zdaù wyrwanych z kontekstu, ca³oœÌ, dla wytrwa³ych
http://www.ppr.pl/artykul.php?id=104708&dzial=1

-(...)Konie sÂą rasy maÂłopolskiej, wyhodowane w biedzie galicyjskiej, wiĂŞc maÂło jedzÂą i nie sÂą gÂłodne. Jest to jedno z kryteriĂłw ich szlachetnoÂści, ktĂłre oficjalnie nazywa siĂŞ stopniem wykorzystania owsa.

-Taka klacz, pokryta uznanym ogierem paĂąstwowym, szlachetnieje i ÂźrebiĂŞ moÂżna lepiej sprzedaĂŚ.

-Nie wiadomo, czy na wynajêcie prywatnego reproduktora mog³aby te¿ sobie pozwoliÌ Ewa Szadyn z ¯arnówki, która zorganizowa³a w swojej stajni punkt kopulacyjny i dziêki temu ma ogiera z Bia³ki za owies. Koù ju¿ zaprzyjaŸni³ siê z jej stadem, ma w nim czworo dzieci, wiêc nawet nie musi go mieÌ na oku. Przyszed³ z opini¹, ¿e jest dziki, a teraz je¿d¿¹ na nim nawet dzieci.

-Z prywatyzacjÂą nieuchronnie wi¹¿e siĂŞ inseminacja. NajwiĂŞksze stadniny problem rozrodu rozwiÂązujÂą juÂż w sposĂłb sztuczny. MoÂżna wiĂŞc mieĂŚ uzasadnione podejrzenia, Âże prywatny wÂłaÂściciel stada do obniÂżki kosztĂłw d¹¿yÂłby wÂłaÂśnie tÂą drogÂą, ktĂłra – nie ma co ukrywaĂŚ – wÂłaÂścicielom klaczy wydaje siĂŞ wstrĂŞtna.

– W ten sposĂłb z jednego wytrysku moÂżna zapÂłodniĂŚ cztery klacze – zdradza ZdzisÂław Siewierski, czyli jednak coÂś jest na rzeczy. Cenny ogier moÂże mieĂŚ wiĂŞcej potomstwa. TĂŞ drogĂŞ rozrodu popiera teÂż jedna ze szkó³ polskiego koniarstwa podkreÂślajÂąc, Âże chroni ona reproduktora przed zakaÂżeniem jak¹œ chorobÂą ze strony kobyÂły. – Ale przerzuca z konia na czÂłowieka ciĂŞÂżar trafienia w punkt owulacyjny klaczy

-Dla ogiera karÂą za niezdanie prĂłby dzielnoÂści jest kastracja i rekreacja, czyli skierowanie do jazdy pod wierzch. PozostawiĂŚ w spokoju go nie moÂżna, poniewaÂż jeÂździec na ogierze nie bĂŞdzie siĂŞ czuÂł bezpieczny. KoĂą natknie siĂŞ na klacz i wierzgnie albo poniesie, lepiej nie ryzykowaĂŚ.
  Z politowaniem

Zbyszek B.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #42 : Luty 04, 2009, 08:10:30 »

wkleje treœÌ jednego z og³oszeù
ÂŹrebak maÂłopolski 6 miesiĂŞczny, kasztan wszystkie nogi biaÂłe, bardzo urodziwy z dobrym ruchem. Matka duÂża klacz maÂłopolska 167 cm, ojciec czystej krwi arab. Konik do rekreacji zaprzĂŞgu a myslĂŞ Âże i do maÂłego sportu. Przewidywany wzrost 165-170 cm.

przewidywany wzrost jest jak dla mnie chyba w bardzo optymistycznych prognozach, nie sÂądzicie? 
Witam
Mam na imiĂŞ Zbyszek i wkurzyÂły mnie Twoje komentarze na temat przewidywanego wzrostu Âźrebaka ktĂłry podaÂłem.
Ta klacz o mktĂłrej piszĂŞ 167 cm sama jak na konia maÂłopolskiego jest duÂża i daje duÂże konie.
Jest juÂż od niej 3 ogiery powyÂżej 170 cm.
A odnoÂśnie tego czy po arabie moÂże byĂŚ duÂży koĂą to zobacz sobie Kton, Lap Bej, Mar Bej, Berlin Bej i inne.
I jeszcze jedna proÂśba jak siĂŞ na czymÂś nie znasz to siĂŞ nie wypowiadaj.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #43 : Luty 04, 2009, 10:31:33 »

po co te nerwy ?
wszytkie wymienione konie sa owszem ros³e - mo¿na jeszcze dodaÌ choÌby Hai Beja czy Bajta, ale ¿aden do 170 nie dorós³, a przecie¿ walewickie matki do drobnych nie nale¿¹ - choÌby matka Hai Beja 169-193-21, a on sam 166-195-21
moja klacz  daÂła 4 waÂłachy pow. 170, cĂłrka zapowiada siĂŞ na pow. 165, ale po ogierach sp i mÂłp, wiĂŞc takie przewidywanie dla mnie to trochĂŞ wró¿enie z fusĂłw
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #44 : Luty 04, 2009, 10:40:29 »

wkleje treœÌ jednego z og³oszeù
ÂŹrebak maÂłopolski 6 miesiĂŞczny, kasztan wszystkie nogi biaÂłe, bardzo urodziwy z dobrym ruchem. Matka duÂża klacz maÂłopolska 167 cm, ojciec czystej krwi arab. Konik do rekreacji zaprzĂŞgu a myslĂŞ Âże i do maÂłego sportu. Przewidywany wzrost 165-170 cm.

przewidywany wzrost jest jak dla mnie chyba w bardzo optymistycznych prognozach, nie sÂądzicie? 
Witam
Mam na imiĂŞ Zbyszek i wkurzyÂły mnie Twoje komentarze na temat przewidywanego wzrostu Âźrebaka ktĂłry podaÂłem.
Ta klacz o mktĂłrej piszĂŞ 167 cm sama jak na konia maÂłopolskiego jest duÂża i daje duÂże konie.
Jest juÂż od niej 3 ogiery powyÂżej 170 cm.
A odnoÂśnie tego czy po arabie moÂże byĂŚ duÂży koĂą to zobacz sobie Kton, Lap Bej, Mar Bej, Berlin Bej i inne.
I jeszcze jedna proÂśba jak siĂŞ na czymÂś nie znasz to siĂŞ nie wypowiadaj.

Panie Zbyszku, chyba kaÂżdy moÂże mieĂŚ swoje zdanie, dla mnie jest to wzrost optymistycznym,  a nie optymalny  i tego siĂŞ bĂŞdĂŞ trzymaĂŚ, po wstawieniu mojego postu kilka osĂłb wyraziÂło swoje zdanie na ten temat, chĂŞtnie przeÂśledzĂŞ przyszÂłoœÌ mÂłodej i zobaczymy kto miaÂł racjĂŞ... czy  mĂłgÂłby Pan napisaĂŚ po jakich ogierach byÂły poprzednie Âźrebaki?
Paùskie oburzenie wydaje mi siê mimo wszystko bezpodstawne... Tym bardziej, je¿eli by Pan odrobinkê opanowa³ emocje i dok³adnie przeczyta³ mój post, to nie umkn¹³ by Panu pytajnik na koùcu! Forum jest od wyra¿ania swoich opinii a tym bardziej zadawania pytaù! napisa³am, dosta³am odpowiedzi pogl¹dowe i jestem m¹drzejsza o kilka nowych wiadomoœci, przykro mi, ale zdobywania nowej wiedzy Pan mi zabroniÌ nie mo¿e nawet kosztem swoich og³oszeù o sprzeda¿y
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: