FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Kwiecieñ 19, 2025, 13:02:49 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ciekawostki, te "¶miechowe" ;) i nie tylko  (Przeczytany 42547 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #30 : Pa¼dziernik 23, 2008, 18:12:13 »

hehe, nawet nie patrzy³am na zdjecia, nie przejrza³am tych miniaturek
Jaka ona by nie by³a, nie wnikaj±c co w papierze a kto rodzicami, to jaki ludzie maj± cel w kryciu zimnokrwistym ?
Podobnych mieszanek wci±¿ powstaje ca³e mnóstwo, nie chcia³abym konia z takowego po³±czenia :/
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #31 : Pa¼dziernik 23, 2008, 18:25:36 »

bo ciêsze i handlarz zawsze we¼mie, niestety
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #32 : Pa¼dziernik 23, 2008, 18:30:42 »

eeee tam handlarze juz byle czego nie bior±, prosiæ sie ich trzeba, a jest w czym wybieraæ
konie miêsne to tak, ale takie mieszanki to ani pod siod³o, ani na miêso....
No ale byæ mo¿e jest to odpowied¼ na to pytanie
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #33 : Pa¼dziernik 23, 2008, 18:42:20 »

jest jescze jedna opcja, grubas sta³ najbli¿ej a po co siê mêczyæ z jechaniem daleko
siostra
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 11

« Odpowiedz #34 : Listopad 07, 2008, 08:49:18 »

3/4 arab, który od araba pewnei bêdzie mniejszy  Z politowaniem
http://www.allegro.pl/item440737757_piekna_klaczka_malopolska_zrebak_transport.html
akurat po tej klaczy kupi³am wa³acha po arabie (Witalisie) który to ogr wzrostem do araba nie pasuje bo ma jedyne 146 a jeko synu¶ z takiego po³±czenia w wieku 3lat mia³ 155 a mama taka du¿a jak tatu¶
wiêc ma³ych koni ta klacza nie daje Wit zreszt± te¿ nie

a co do fotek w tym og³oszeniu to dramat ja bym tej klaczy nie kupi³a jak bym jej nie widzia³a na zywo ( piekna jest)
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #35 : Grudzieñ 02, 2008, 15:31:02 »

http://www.allegro.pl/item490779616_kary_kucyk.html

zdjêcia z lata czyli kucyk nie mia³ nawet 1,5 roku?? Co?
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #36 : Styczeñ 11, 2009, 21:30:49 »

http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=226523
Gromowa
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 114

« Odpowiedz #37 : Styczeñ 11, 2009, 21:33:02 »

Tez ju¿ dzisiaj obluka³am ch³opaka
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #38 : Styczeñ 18, 2009, 19:31:12 »

http://www.gieldakoni.com/index.php?strona=sprzedam12&id=5274

jest jeszcze jaki¶ inny Harbuz ? czy kto¶ próbowa³ rodowód do konia dopasowaæ  Z politowaniem

montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #39 : Styczeñ 18, 2009, 19:36:48 »

tak
ta klacz jest po Harbuz/Hipokryta, ur. 1992
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #40 : Styczeñ 18, 2009, 19:52:27 »

ale on jest w ksiêdze wlkp !  Z politowaniem
przynajmniej tak wynika z bazy pzhk
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #41 : Luty 03, 2009, 23:18:25 »

ano

ale napotka³am artyku³, haha, ale sie u¶mia³am !
Kilka zdañ wyrwanych z kontekstu, ca³o¶æ, dla wytrwa³ych
http://www.ppr.pl/artykul.php?id=104708&dzial=1

-(...)Konie s± rasy ma³opolskiej, wyhodowane w biedzie galicyjskiej, wiêc ma³o jedz± i nie s± g³odne. Jest to jedno z kryteriów ich szlachetno¶ci, które oficjalnie nazywa siê stopniem wykorzystania owsa.

-Taka klacz, pokryta uznanym ogierem pañstwowym, szlachetnieje i ¼rebiê mo¿na lepiej sprzedaæ.

-Nie wiadomo, czy na wynajêcie prywatnego reproduktora mog³aby te¿ sobie pozwoliæ Ewa Szadyn z ¯arnówki, która zorganizowa³a w swojej stajni punkt kopulacyjny i dziêki temu ma ogiera z Bia³ki za owies. Koñ ju¿ zaprzyja¼ni³ siê z jej stadem, ma w nim czworo dzieci, wiêc nawet nie musi go mieæ na oku. Przyszed³ z opini±, ¿e jest dziki, a teraz je¿d¿± na nim nawet dzieci.

-Z prywatyzacj± nieuchronnie wi±¿e siê inseminacja. Najwiêksze stadniny problem rozrodu rozwi±zuj± ju¿ w sposób sztuczny. Mo¿na wiêc mieæ uzasadnione podejrzenia, ¿e prywatny w³a¶ciciel stada do obni¿ki kosztów d±¿y³by w³a¶nie t± drog±, która – nie ma co ukrywaæ – w³a¶cicielom klaczy wydaje siê wstrêtna.

– W ten sposób z jednego wytrysku mo¿na zap³odniæ cztery klacze – zdradza Zdzis³aw Siewierski, czyli jednak co¶ jest na rzeczy. Cenny ogier mo¿e mieæ wiêcej potomstwa. Tê drogê rozrodu popiera te¿ jedna ze szkó³ polskiego koniarstwa podkre¶laj±c, ¿e chroni ona reproduktora przed zaka¿eniem jak±¶ chorob± ze strony koby³y. – Ale przerzuca z konia na cz³owieka ciê¿ar trafienia w punkt owulacyjny klaczy

-Dla ogiera kar± za niezdanie próby dzielno¶ci jest kastracja i rekreacja, czyli skierowanie do jazdy pod wierzch. Pozostawiæ w spokoju go nie mo¿na, poniewa¿ je¼dziec na ogierze nie bêdzie siê czu³ bezpieczny. Koñ natknie siê na klacz i wierzgnie albo poniesie, lepiej nie ryzykowaæ.
  Z politowaniem

Zbyszek B.
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 35

« Odpowiedz #42 : Luty 04, 2009, 08:10:30 »

wkleje tre¶æ jednego z og³oszeñ
¬rebak ma³opolski 6 miesiêczny, kasztan wszystkie nogi bia³e, bardzo urodziwy z dobrym ruchem. Matka du¿a klacz ma³opolska 167 cm, ojciec czystej krwi arab. Konik do rekreacji zaprzêgu a myslê ¿e i do ma³ego sportu. Przewidywany wzrost 165-170 cm.

przewidywany wzrost jest jak dla mnie chyba w bardzo optymistycznych prognozach, nie s±dzicie? 
Witam
Mam na imiê Zbyszek i wkurzy³y mnie Twoje komentarze na temat przewidywanego wzrostu ¼rebaka który poda³em.
Ta klacz o mktórej piszê 167 cm sama jak na konia ma³opolskiego jest du¿a i daje du¿e konie.
Jest ju¿ od niej 3 ogiery powy¿ej 170 cm.
A odno¶nie tego czy po arabie mo¿e byæ du¿y koñ to zobacz sobie Kton, Lap Bej, Mar Bej, Berlin Bej i inne.
I jeszcze jedna pro¶ba jak siê na czym¶ nie znasz to siê nie wypowiadaj.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #43 : Luty 04, 2009, 10:31:33 »

po co te nerwy ?
wszytkie wymienione konie sa owszem ros³e - mo¿na jeszcze dodaæ choæby Hai Beja czy Bajta, ale ¿aden do 170 nie dorós³, a przecie¿ walewickie matki do drobnych nie nale¿± - choæby matka Hai Beja 169-193-21, a on sam 166-195-21
moja klacz  da³a 4 wa³achy pow. 170, córka zapowiada siê na pow. 165, ale po ogierach sp i m³p, wiêc takie przewidywanie dla mnie to trochê wró¿enie z fusów
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #44 : Luty 04, 2009, 10:40:29 »

wkleje tre¶æ jednego z og³oszeñ
¬rebak ma³opolski 6 miesiêczny, kasztan wszystkie nogi bia³e, bardzo urodziwy z dobrym ruchem. Matka du¿a klacz ma³opolska 167 cm, ojciec czystej krwi arab. Konik do rekreacji zaprzêgu a myslê ¿e i do ma³ego sportu. Przewidywany wzrost 165-170 cm.

przewidywany wzrost jest jak dla mnie chyba w bardzo optymistycznych prognozach, nie s±dzicie? 
Witam
Mam na imiê Zbyszek i wkurzy³y mnie Twoje komentarze na temat przewidywanego wzrostu ¼rebaka który poda³em.
Ta klacz o mktórej piszê 167 cm sama jak na konia ma³opolskiego jest du¿a i daje du¿e konie.
Jest ju¿ od niej 3 ogiery powy¿ej 170 cm.
A odno¶nie tego czy po arabie mo¿e byæ du¿y koñ to zobacz sobie Kton, Lap Bej, Mar Bej, Berlin Bej i inne.
I jeszcze jedna pro¶ba jak siê na czym¶ nie znasz to siê nie wypowiadaj.

Panie Zbyszku, chyba ka¿dy mo¿e mieæ swoje zdanie, dla mnie jest to wzrost optymistycznym,  a nie optymalny  i tego siê bêdê trzymaæ, po wstawieniu mojego postu kilka osób wyrazi³o swoje zdanie na ten temat, chêtnie prze¶ledzê przysz³o¶æ m³odej i zobaczymy kto mia³ racjê... czy  móg³by Pan napisaæ po jakich ogierach by³y poprzednie ¼rebaki?
Pañskie oburzenie wydaje mi siê mimo wszystko bezpodstawne... Tym bardziej, je¿eli by Pan odrobinkê opanowa³ emocje i dok³adnie przeczyta³ mój post, to nie umkn±³ by Panu pytajnik na koñcu! Forum jest od wyra¿ania swoich opinii a tym bardziej zadawania pytañ! napisa³am, dosta³am odpowiedzi pogl±dowe i jestem m±drzejsza o kilka nowych wiadomo¶ci, przykro mi, ale zdobywania nowej wiedzy Pan mi zabroniæ nie mo¿e nawet kosztem swoich og³oszeñ o sprzeda¿y
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 8 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: