FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Styczeñ 05, 2025, 19:11:38 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Pismo/czasopismo o ma³opolakach  (Przeczytany 4602 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« : Sierpieñ 06, 2008, 16:22:45 »

By³ kiedys dawno taki temat na Volcie, ale nie moge go znale¼æ..
Poruszona by³a w³a¶nie sprawa stworzenia takiego pisma na temat koni ma³opolskich, czego¶ na wzór wydawanych pozycji Trakeny czy Araby.
Czy my¶licie, ze mia³oby to szanse zaistnienia i przetrwania ?
Je¶li jeszcze nie teraz, to moze w przysz³o¶ci ? czy byloby potrzebne ?
W zasadzie mogloby byc przyk³adowo rozprowadzane jako kwartalnik przy pomocy jedynie prenumeraty na pocz±tku.
Co powinno sie znale¼æ w takiej gazecie, ¿eby znalaz³a sta³ych nabywców ?
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 07, 2008, 09:57:03 »

tak szacunkowo to my¶lê ¿e wiêcej jest mi³o¶ników koni Ma³opolskich ni¿ Trakeñskich, choæ moge siê myliæ oczywi¶cie, ale skoro jest czasopismo o koniach trakeñskich to tym bardziej powinno byæ o Ma³opolskich, w ogóle my¶lê ¿e pomys³ ¶wietny!

co do zawarto¶ci to my¶lê ¿e to forum doskonale obrazuje tematykê która powinna byæ zawarta w takiej gazecie, tak na pierwsz± my¶l :
1koñ ma³opolski w sporcie - skoki, uje¿d¿enie, wkkw, rajdy, wy¶cigi (choæ to nie koniecznie w tym dziale, w sumie to dyscyplina a selekcja hodowlana), powo¿enie
2hodowla- w ka¿dym numerze jaki¶ reporta¿ z wizyt i wywjadów z prywatnymi hodowlami, jak i przedstawienie tych najwiêkszych Pañstwowych hodowli, fajnie by by³o w ka¿dym numerze przedstawiaæ jakiego¶ ogiera ma³opolskiego, jego kariere, potomstwo  itp.
3jaki¶ dzia³ po¶wiêcony championatom, ZT i mo¿e tu wy¶cigi (sama nie wiem)
w sumie jeszcze sporo mo¿na powymy¶laæ, ale pomys³ jest inspiruj±cy
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 07, 2008, 10:24:46 »

kto wie jaki nak³ad maj± "Trakeny" ?

ot co, wydarzeñ jest do¶æ sporo, czempionaty, kwalifikacje do ZT, wyniki ZT, my¶le, MPMK, ze byloby o czym pisaæ do takiej gazety ....
Je¶li mia³by to byæ kwartalnik ( tak funkcjonuje Hodowca i Je¼dziec ) to by³oby, o czym pisaæ i co czytaæ
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 07, 2008, 10:55:59 »

Bardzo mi brakuje czego¶ takiego. W czasopismach ogólnych s± artyku³y o ma³opolakach, ale oprócz nich jest mnóstwo tekstów które mnie ma³o interesuj±. Kwartalnik z obszernymi! artyku³ami pisanymi przez fachowców, nie prze³adowany zdjêciami, by³by super.
Niestety nie wiem jak to wygl±da od strony finansowej i szans na utrzymanie pisma. Ale kupowa³abym na pewno.
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 07, 2008, 11:55:13 »

te¿ uwa¿am ¿e to ¶wietny pomys³
tak jak domka napisa³a sport, hodowla, przedstawienie hodowli pañstwowych i prywatnych, czempionaty, ogiery, zas³u¿one klacze, mo¿e przedstawianie w ka¿dym numerze jednej historii na zasadzie portretu jak w KP, polskie konie m³p za granic±........ no temat rzeka 
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 07, 2008, 12:00:52 »

stworzenie takiego pisma by³oby czym¶ wspania³ym, w zalezno¶ci od nak³adu, mo¿na by³oby znale¼æ chêtnych na reklamê w takim pi¶mie, co podci±gnê³oby bud¿et... o ma³opolakach jest tyle do pisania!! kwartalnik na pocz±tek by³by najlepszym rozwi±zaniem, w przysz³o¶ci, je¿eli znalaz³oby siê zainteresowanie a sprawdzi³by siê kwartalnik, mozna by³oby zmieniæ to na miesiêcznik.. ale to ju¿ raczej dalekosiê¿ne plany

montana co z tym biuletynem z Opatowca podaj adres to Ci go poczt± wy¶lê chyba ¿e ju¿ masz taki
Stacho
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 07, 2008, 21:06:35 »

Tylko ile odmian maopolaka tylu entuzjastów pisma i teraz kwestia pogodzenia wizji, o ile SK Janów Podlaski bierze udzia³ w czempionacie maopolskim o tyle w stosunku do swoich koni u¿ywa nazewnictwa rasowego angloarab. S± hodowcy dla których maopolak to oriental najlepiej o ( shagya, dahoman), mamy maopolaki x(furioso-przed¶wity stubniañsko-kalnikowskie) i obawiam siê ¿e to byby wielki m³yn, ale mo¿e by³oby to wtedy ciekawe. Ja bym kupowa³
ms_konik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 105

« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 07, 2008, 22:52:48 »

Trakeny maj± zdaje siê nak³ad 1000 egzemplarzy.
My¶lê, ¿e pomys³ z gazet± jest fajny
Ja w ka¿dym razie bym takow± naby³a...
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 08, 2008, 07:17:04 »

my¶lê ¿e ró¿norodno¶æ ma³opolaków jest tu w³a¶nie bardzo przydatna - mo¿na pisaæ i pisaæ a temat siê nie koñczy
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: