FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Styczeñ 05, 2025, 18:50:53 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Mieszanki koni m³p z innymi rasami  (Przeczytany 9803 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« : Sierpieñ 06, 2008, 18:10:59 »

Napewno spotkali¶cie jakies konie, bed±ce potomkiem ma³opolaka i rodzica innej rasy.
Wiele w Polsce zwierzaków o rodowodach m/¶l, m/wlkp, m/sp, m/hc, czy m/han, m/hol, m/kwpn
Co s±dzicie o tych po³aczeniach ?
Czy s± jakies takie krzyzówki, które Wam przypad³y do gustu ? moze zapad³ w pamiêæ jakis konkretny koñ, bêdacy tak± mieszank± ?
Albo jakie ³±czenie sami chcieliby¶cie zaryzykowac ?
Czy matki ma³opolanki to dobre klacze pod ogiery zachodnich ras szlachetnych ? 

Ja osobiscie mam ciagoty na Wschód, pod Krakowem mozna spotkac konie m/acha³ i takiego konia chcia³abym kiedys sobie mo¿e wyhodowac  Chichot
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 06, 2008, 20:16:10 »

mi siê bardzo podobaj± mieszanki prudnickie, bardzo dobrze z m³p klaczami ³±czy³ siê Luron, jego najbardziej znane potomstwo od matek m³p
- D¿ahil od D¿onka/Len
-Imequyl od Iluzja/Len
- Eternal od Elektra/Len
- Eula od Elektra/Len

i podobne mieszanki (od klaczy w po³owie m³p)te¿ po tym og.
- Otill od Olita/Mag
- Ensilla od Endora/Gon

wszystkie te konie maj± duze uzdolnienia skokowe i zosta³y wysoko ocenione na próbach dzielno¶ci - D¿ahil zwyciêstwo, jednego pkt zabrak³o do oceny wybitnej !

Imequyl za¶ startuje najwy¿sze konkursy po Andrzejem G³oskowskim - ostatnie osi±gniêcia m.in
- 2 m.w Grand Prix na CSIO **** w Bratys³awie, 10 miejsce na MPS, zwyciêstwo w GP Bogus³awic, udany start w Wilnie
przy tym jest to ogier szalenie urodziwy (bije nma g³owê nie jednego m³p zaawansowanego w krew francusk± i nie tylko )

Moja klacz u poprzedniej w³a¶cicielki by³a kryta sp' kami i na trzy konie jeden by³ w miarê reszta taka sobie, my¶lê ¿e m³p partnerzy bardziej jej le¿±

wa³. po Emetic sp

i wa³. po Lancetnik m³p

kl. po Emetyt m³p

moim zdaniem jest ró¿nica i ca³y czas siê wkurzam dlaczego przez trzy sezony stanówkowe marnowano j± byle jakimi sp 
Dahoman
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 07, 2008, 08:41:49 »

No a ju¿ najlepszymi mieszankami to m/z !
Ja jestem przeciwny wszelkim zamieszankom.
Marta
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 212

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 07, 2008, 11:03:30 »

Fajny temat, nie zauwa¿y³am wcze¶niej. Mieszanki typu prudnickie klacze i Luron ¶wietnie sprawdzaj± siê w sporcie, ale mam co do nich z³o¿one uczucia. W ka¿dym razie niektóre mieszanki s± dla mnie bezsensowne, zw³aszcza jak siê pomy¶li o hodowaniu koni na ich podstawie. Nagle w którym¶ pokoleniu wychodz± zupe³nie niepo¿±dane cechy. Zdaje siê, ¿e jestem okropn± rasistk±...
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 07, 2008, 11:51:01 »

Ja mogê siê wypowiedzieæ na temat m/hc poniewa¿ znam kilka takich mieszanek. Moim zdaniem efektem takiego po³±czenia s± konie bardzo kiepskie pokrojowo - du¿e g³owy, kanciasta k³oda, wzrost ok 150 - ogólnie kompletna dysproporcja pomiêdzy poszczególnymi partiami cia³a Je¶li chodzi o u¿ytkowo¶æ to bez rewelacji - jako alternatywa dla hucu³a dla wiêkszych osób w teren to ok (w takim celu chyba stworzono t± mieszankê w G³adyszowie). Natomiast mieszanka taka po³±czona z arabem da³a ju¿ du¿o lepsze efekty wizualne mam trochê zdjêæ jak kogo¶ interesuj±

je¶li chodzi o po³±czenie m/sp to to bardzo szeroki temat tak samo jak sama rasa sp
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 07, 2008, 12:30:02 »

ar...? w³a¶nie na te konie liczy³am w tym temacie, czeka³am na Imequyla
Prudnik ma w stadzie klacze matki sp z matek ma³opolskich po ogierach takich jak :
Fanimo, Elvis, Nobody, Luron, Ishan, ( KWPN )
Brentano II, Genius ( han )
I w³asnie te klacze by³y chyba z zasady juz kryte pozniej D¿ahilem, Cordialem, Weronalem, Maramem, Questerem, a nie ma³opolanki ( pewnie tez przez dotacje )

Marta, bo to ca³kiem nowy temat, pewnie dlatego, nie zauwa¿y³a¶
a rasistów jest Was ju¿ dwoje, hehe

Goha, wiem, wiem, ze to rozleg³y, nawet nie ma o czym mówiæ
No o ile z rasami skonsolidowanymi mo¿emy ewentualnie czego¶ oczekiwac, czy przewidywac u potomstwa, o tyle z ogólnie powiedzianym sp bêdzie gorzej...

Nasze klacze te¿ wczesniej mia³y okazje dawaæ dzieciaki sklasyfikowane jako sp, po hanowerach i ogierach sp z rodowodami pelnymi koni zachodnich ras ( takich jak Gasparone, Fliper, Sprint ), ale nic nie wiem o tych ¼rebakach niestety.
Ogólnie tendencja ostatnich 15 lat to krycie wszystkich polskich klaczy zachodnimi ogierami  Z politowaniem
Co i tak ewentualnie uwa¿am za mo¿e nieco bardziej sensowne i celowe ni¿ krycie ogierami wlkp czy ¶l, a nawet takich koni sp mamy sporo.

No w³a¶nie dotacje...., zgodzicie sie z tym, ze zatrzyma³y to masowe krzy¿owanie wypieraj±ce i ekspansjê spków czy nie ? ( choæ moze to dyskusja do innego tematu )
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 12, 2008, 17:43:30 »

ja do¶æ d³ugo zastanawia³am sie nad mieszanka z sf ... ale w koncu spe³z³o na niczym.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 12, 2008, 17:47:36 »

ale rozmy¶li³a¶ sie na rzecz ogiera ma³opolskiego, czy spe³z³o na niczym z innych niezale¿nych przyczyn ?
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 12, 2008, 17:50:44 »

tak naprawde to dlugo nie chciala zaskoczyc..inseminowalam mrozonka i nic z tego nie wyszlo.. wiec w tym roku postanowilam malopolakiem i jesli wszystko bedzie ok to wtedy chcialabym sprobowac sf.. marzy mi sie ma³y Diament

ale co wogole myslicie o takiej krzyzowce.. czy w ogole jest sens na takie zabawy..mamy tyle fajnych koni i czy warto dla zwyklej fanaberii :/
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 22, 2008, 13:59:26 »

A ja mam pytanie jak.Kiedy¶ w artykule z KP charakteryzuj±cego poszczególne rasy konie hodowanych w Polsce zaznaczono, ¿e na pocz±tku lat 60 importowano klacze kabardyñskie do SK w Stubnie.Ciekaw jestem czy to jako¶ zaznaczy³o siê w hodowli ma³opolskiej.Wiem, ¿e z tych mieszanek by³y jakie¶ ogiery uznane.

I mam te¿ pytanie na jakiej zasadzie dobiera siê ogiery ma³opolskie do hodowli wielkoplskiej.¦l±skiej jak to kiedys bywa³o niestety ju¼ nie.A szkoda bo hodowcy ¶l±zaków bardzo chêtnie by takie widzieli pomni warto¶ci jakie wnios³y.A tak¿e sucho¶æ i szlachetno¶æ.
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 22, 2008, 14:06:42 »

zgodzê siê z przedmówcami- prudnickie konie od klaczy po Len , po Luronie miodek, Do tego mieszanki  z Greyem- wyrówna³y jego paskudny ³eb:)
sama zachwycona jestem klaczami wlkp z Racotu, które maj± Plona w papierach- szalenie urodziwe, ale i kalibrowe babeczki.
Ostatnio zaeksperymentowali¶my z SF ale papierowo AA uznanym nawet dla AA we Francji na  tych w³a¶nie klaczach efekty od stycznia;)
a zimniuchy z m³p widzialam u Emi sasi±dek:D po Hufie...i takie podobne;) ino z ma¶ci;)
korsarz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 22, 2008, 14:14:08 »

No w³asnie.A jakie wymagania musz± spe³niaæ ogiery ma³opolskie by kryc kalcze wielkopslkie?Kiedys ogiery kry³y te¼ klacze sla¶kie i niez³e konie wychodzi³y.Szlachetniejsze i nardziej suche.Do dzi¶ hodowcy wspomniaj± je sentymentem.No niez³e w sporcie.Po Roncevalu by³ Medar w uje¼d¼eniu i Dolar w zaprzêgach.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 22, 2008, 17:05:59 »

Drapik
po Warce jestem ca³kiem zabujana w Imequylu, jak mi koby³ê na sp z m³p przerobi± bêde wiedzia³a czym kryæ 
Ciekawe na ile skoczy stanówka ?
Drapik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 446

« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 22, 2008, 17:14:02 »

co do Imusia to u dr £oja jedna klacz-chyba Azalia jest pokryta rudym, fakt ona nie  jest czysta mlp mimo ze kiedys tam czempionka i jej syn zdal test dla mlp...
ale co tam
co do xo do wlkp- kiedys bylo tylko kilka ogierow uznanych dla wlkp i trak a teraz...z tych co robia /robily lepsza robote niz w mlp to wymienie burgunda, saganka, greya, bolivara i askara
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: