ar...? w³a¶nie na te konie liczy³am w tym temacie, czeka³am na Imequyla
Prudnik ma w stadzie klacze matki sp z matek ma³opolskich po ogierach takich jak :
Fanimo, Elvis, Nobody, Luron, Ishan, ( KWPN )
Brentano II, Genius ( han )
I w³asnie te klacze by³y chyba z zasady juz kryte pozniej D¿ahilem, Cordialem, Weronalem, Maramem, Questerem, a nie ma³opolanki ( pewnie tez przez dotacje )
Marta, bo to ca³kiem nowy temat, pewnie dlatego, nie zauwa¿y³a¶
a rasistów jest Was ju¿ dwoje, hehe
Goha, wiem, wiem, ze to rozleg³y, nawet nie ma o czym mówiæ
No o ile z rasami skonsolidowanymi mo¿emy ewentualnie czego¶ oczekiwac, czy przewidywac u potomstwa, o tyle z ogólnie powiedzianym sp bêdzie gorzej...
Nasze klacze te¿ wczesniej mia³y okazje dawaæ dzieciaki sklasyfikowane jako sp, po hanowerach i ogierach sp z rodowodami pelnymi koni zachodnich ras ( takich jak Gasparone, Fliper, Sprint ), ale nic nie wiem o tych ¼rebakach niestety.
Ogólnie tendencja ostatnich 15 lat to krycie wszystkich polskich klaczy zachodnimi ogierami
Co i tak ewentualnie uwa¿am za mo¿e nieco bardziej sensowne i celowe ni¿ krycie ogierami wlkp czy ¶l, a nawet takich koni sp mamy sporo.
No w³a¶nie dotacje...., zgodzicie sie z tym, ze zatrzyma³y to masowe krzy¿owanie wypieraj±ce i ekspansjê spków czy nie ? ( choæ moze to dyskusja do innego tematu )