FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 15, 2025, 07:03:55 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZdjĂŞcia koni maÂłopolskich  (Przeczytany 208561 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
galopada
UÂżytkownik

« Odpowiedz #450 : Maj 28, 2011, 17:55:46 »

przychudy? delikatnie mowiÂąc chudy. No ale moÂże ja mam spaczone pojĂŞcie o tym jak powinien wyglÂądaĂŚ koĂą. :|
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #451 : Maj 28, 2011, 18:20:17 »

Jak dla mnie to nie wyglÂąda tak strasznie. BywajÂą duÂżo chudsze konie, bywajÂą grubsze. W kondycji hodowlanej na pewno nie jest i powinien nabraĂŚ, ale tragedii nie ma. WyglÂąda jak koĂą w treningu wyÂścigowym. MoÂże siĂŞ spala, jak jego charakter?
meghana
UÂżytkownik

« Odpowiedz #452 : Maj 28, 2011, 18:33:38 »

Gdyby mój koù dostawa³ tyle paszy treœciwej to rozwali³by ca³a okolicê w drobny mak. A mo¿e nawet wygl¹da³aby na spasion¹ œl¹zaczkê w ci¹¿y. Mo¿e faktycznie Arioso jest nerwusem, który "siê spala"?
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #453 : Maj 28, 2011, 20:29:34 »

galopada ma racje ,ogier jak na kryjacego wyglÂąda nĂŞdznie jeszcze to Âżywienie!brakewey powiedz wlaÂścicielce moÂże by marcepanĂłw mu dawaĂŚ,zastanawiam siĂŞ po co rozmnaÂżaĂŚ takiego konia,ani Âładny,ani dzielny jeszcze to wykorzystanie paszy?
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #454 : Maj 28, 2011, 22:34:40 »

WÂłaÂścicielowi nie wÂłaÂścicielce po 1. Po 2 poÂśrednikiem nie jestem - sami mu powiedzcie. No i nie podoba siĂŞ koĂą? Nikt kryĂŚ nie kaÂże . Ja nie decydujĂŞ o tym jakim ogierem te klacze sÂą kryte, ale mi siĂŞ koĂą podoba.

meghana nerwusem raczej nie jest, owszem denerwuje siĂŞ kiedy stoi w boksie, a konie chodzÂą po dworze, ale nie jest typem zabijaki . Pod siodÂłem spokojny, w obejÂściu rĂłwnieÂż. Z tego co mi wiadomo, koĂą im spadÂł mocno z masy ostatnimi czasy, dlaczego? Nie mam bladego pojĂŞcia i nie mnie to oceniaĂŚ. W kaÂżdym razie wolĂŞ chudszego konia w dobrej formie, niÂż tak zapasione konie jak np. nasz siwy czy siwa.

PodsumowujÂąc mogĂŞ stwierdziĂŚ, Âże nie mam prawa decydowaĂŚ o jego diecie/iloÂści, czy jakoÂści pracy i dostosowaniu do tego diety. RobiĂŞ tylko to, co polecono mi przy nim robiĂŚ .

___________________________________________________________________________________________

DopiszĂŞ post pod postem, bo nie mogĂŞ edytowaĂŚ, nie wiem dlaczego  Z politowaniem. ÂŻeby nie byÂło: nie uwaÂżam, Âże tak powinien ten koĂą wyglÂądaĂŚ - myÂślĂŞ, Âże dobrze by byÂło, jakby przybraÂł ciaÂłka, to oczywiste. Ale nie przesadzajmy, nie jest to obraz nĂŞdzy i rozpaczy, nie jest to koĂą zabiedzony, nie karmiony, w tragicznej kondycji  Z politowaniem. PrzyjechaÂł do nas koĂą zadbany, przepeÂłniony energiÂą, wesoÂły, chĂŞtny do biegania, mam informacje Âże regularnie jeÂżdÂżony, powodĂłw jego spadniĂŞcia z masy nie znam i nie wnikam. Prezes chce go 'poprawiĂŚ', wiĂŞc moÂże mu siĂŞ uda pomĂłc trochĂŞ wÂłaÂścicielom w owym 'poprawieniu'. MrugniĂŞcie
k213
UÂżytkownik

« Odpowiedz #455 : Maj 29, 2011, 12:15:07 »

to ja siĂŞ wypowiem...bo widzĂŞ Âże wszyscy rozumy pozjadali a sytuacji nie znajÂą.

1. Arioso pojechaÂł na krycie, poniewaÂż u nas jest remont stajni i nie ma miejsc Âżeby wstawiĂŚ 4klacze na stanĂłwkĂŞ. ByÂła opcja woÂżenia go ale jest to bezsensowne woziĂŚ konia co drugi dzieĂą 70km w jednÂą stronĂŞ. WiĂŞc pojechaÂł, zrobi co ma zrobiĂŚ i wraca do domu.

2. Charakter - jest bardzo spokojny, nie spala siĂŞ, nie ma "korby" jak dostanie owies, jest grzeczny jak dziecko
3. Trening - koĂą jest w regularnym treningu skokowym. Na trening skÂładajÂą siĂŞ jazdy skokowe wysokoÂściowe, gimnastyczne, jazdy ujeÂżdÂżeniowe, lonÂża, trening interwaÂłowy (swobodny galop ok 6km w terenie). I co jak co ale nie moÂżna powiedzieĂŚ Âże ma sÂłabÂą muskulaturĂŞ....ten koĂą to sama kupa miĂŞÂśni a zero tÂłuszczu i tu leÂży jego/nasz problem

4. ÂŻywienie - jak pisaÂłam koĂą jest w treningu, stÂąd dostaje takie iloÂści urozmaiconej paszy. Jest to koĂą baaaardzo trudny do "utuczenia", typ szybkiego matabolika. UdaÂło nam siĂŞ go trochĂŞ poprawiĂŚ, niestety przy zmianie sierÂści zimowej spadÂł z wagi na Âłeb na szyjĂŞ i wyglÂąda tak jak wyglÂąda, co oczywiÂście nas nie cieszy...bynajmniej, bo kg hodowaliÂśmy u niego starannie i kaÂżdy jeden byÂł naszÂą radoÂściÂą :/
JaÂśko nie wiem jaki jest powĂłd uszczypliwej marcepanowej uwagi ale skoro sÂądzisz Âże na nich ma szanse siĂŞ poprawiÂś to oczywiÂście mu je kupimy Z politowaniem Nasze konie dostajÂą muesli, granulaty, lucerne, oleje, suplementy, witaminy....wg Ciebie to Âźle??
JeÂśli Wasze konie wyglÂądajÂą jak pÂączki w maÂśle na garstce owsa i sianie no to gratulujĂŞ i zazdroszczĂŞ takich koni i nie ÂżyczĂŞ Wam ÂżebyÂście kiedyÂś trafili na takiego, ktĂłrego utuczenie bĂŞdzie WaszÂą zmorÂą, bo uwierzcie kombinowanie w dawkach Âżywieniowych, kupowanie 100 dodatkĂłw, robienie wszystkiego Âżeby koĂą wyglÂądaÂł dobrze do fajnych nie naleÂży...
Odrobaczany jest regularnie, badania krwi i sprawdzane zĂŞby rĂłwnieÂż.

Co do ÂładnoÂści i dzielnoÂści. O gustach siĂŞ nie dyskutuje. Skoro juÂż jest przekategoryzowany na kategoriĂŞ B z iloÂściÂą ok35 opisanych ÂźrebiÂąt, byÂł czempionem jako 2-latek, ukoĂączyÂł ZT na 3lokacie z wysokim indeksem, zdobyÂł zÂłoty medal na Polagrze 2011 i razem z Biagaczem miaÂł najlepsze wyniki za skoki luzem, jest zbonitowany na 80pkt no to chyba jednak komuÂś siĂŞ podoba i nie jest z nim aÂż tak "Âźle". 

KoĂączĂŞ mĂłj wywĂłd i wstawiam zdjĂŞcia konia z poczÂątku kwietnia przed spadkiem z wagi (1 i 2) i konia "bez miĂŞÂśni" (3)

jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #456 : Maj 29, 2011, 13:09:26 »

WÂłaÂściciel przyznaje siĂŞ do krycia obwoÂźnego!!!Co na to Statu LZHK.
k213
UÂżytkownik

« Odpowiedz #457 : Maj 29, 2011, 13:23:36 »

Nigdzie nie napisaÂłam Âże jestem wÂłaÂścicielem tak samo breakaway wiĂŞc do niczego siĂŞ nie przyznajĂŞ Drogi jaÂśko
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #458 : Maj 29, 2011, 16:14:47 »

To ja mam w takim razie pytanie: bĂŞdÂąc wÂłaÂścicielem ogiera, czÂłowiek nie moÂże zawieŸÌ go do innej stajni? Musi o pozwolenie pytaĂŚ?  Co?
raija
UÂżytkownik

« Odpowiedz #459 : Maj 29, 2011, 17:22:05 »

Co jest w tym zÂłego, Âże ogier jedzie do klaczy, a nie klacz do ogiera?

Skoczek duszÂą, dupoklepacz czynem, luzak umiejĂŞtnoÂściami.
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #460 : Maj 29, 2011, 18:32:26 »

Ja wÂłaÂśnie teÂż tego nie rozumiem  Z politowaniem. KoĂą jest prywatnÂą wÂłasnoÂściÂą, wiĂŞc chyba wÂłaÂściciel ma do tego prawo?  Co? Widocznie kogoÂś to strasznie boli, Âże koĂą jest tam gdzie jest i Âże Prezes dogadaÂł siĂŞ z p. Fabianem 
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #461 : Maj 29, 2011, 21:21:18 »

Dziewczyny jesteÂście nie w temacie.
Pozdrawiam i koĂączĂŞ dyskusje.
breakaway
UÂżytkownik

« Odpowiedz #462 : Maj 29, 2011, 21:39:28 »

No skoro nie jesteÂśmy, to moÂże niech nas ktoÂś bardziej doÂświadczony i w temacie uÂświadomi jak to wyglÂąda od strony prawnej?
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #463 : Maj 29, 2011, 22:26:13 »

z tego co wiem nawet Panstwowe Stadniny teÂż potrafia na 2 miesiace wydzierzawic malemu hodowcy ogiera i nie widza w tym problemu, ale wÂłaÂściciel ogiera teÂż wystawiaja swiadectwo krycia. wiec to jest takie krycie tylko na wÂłasne potrzeby i nie moÂże sÂąsiadom kryĂŚ
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #464 : Maj 29, 2011, 22:30:24 »

Chyba chodzi raczej o to, Âże TEORETYCZNIE ogier powinie kryĂŚ w zarejestrowanym punkcie kopulacyjnym,kontrolowanym przez inspektorat wet,z odpowiednim zapleczem(prĂłbnik itp) a nie byc woÂżony pod kobyÂły jak wiejski kotlet-co nawiasem mĂłwiac jest ostatnio nagminne;)
Nie on jeden i pewnie nie ostatni.
Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: