FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:53:22 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Zdjêcia koni ma³opolskich  (Przeczytany 202235 razy)
0 u¿ytkowników i 31 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
galopada
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 543

« Odpowiedz #450 : Maj 28, 2011, 17:55:46 »

przychudy? delikatnie mowi±c chudy. No ale mo¿e ja mam spaczone pojêcie o tym jak powinien wygl±daæ koñ. :|
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #451 : Maj 28, 2011, 18:20:17 »

Jak dla mnie to nie wygl±da tak strasznie. Bywaj± du¿o chudsze konie, bywaj± grubsze. W kondycji hodowlanej na pewno nie jest i powinien nabraæ, ale tragedii nie ma. Wygl±da jak koñ w treningu wy¶cigowym. Mo¿e siê spala, jak jego charakter?
meghana
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 143

« Odpowiedz #452 : Maj 28, 2011, 18:33:38 »

Gdyby mój koñ dostawa³ tyle paszy tre¶ciwej to rozwali³by ca³a okolicê w drobny mak. A mo¿e nawet wygl±da³aby na spasion± ¶l±zaczkê w ci±¿y. Mo¿e faktycznie Arioso jest nerwusem, który "siê spala"?
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #453 : Maj 28, 2011, 20:29:34 »

galopada ma racje ,ogier jak na kryjacego wygl±da nêdznie jeszcze to ¿ywienie!brakewey powiedz wla¶cicielce mo¿e by marcepanów mu dawaæ,zastanawiam siê po co rozmna¿aæ takiego konia,ani ³adny,ani dzielny jeszcze to wykorzystanie paszy?
breakaway
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 265

« Odpowiedz #454 : Maj 28, 2011, 22:34:40 »

W³a¶cicielowi nie w³a¶cicielce po 1. Po 2 po¶rednikiem nie jestem - sami mu powiedzcie. No i nie podoba siê koñ? Nikt kryæ nie ka¿e . Ja nie decydujê o tym jakim ogierem te klacze s± kryte, ale mi siê koñ podoba.

meghana nerwusem raczej nie jest, owszem denerwuje siê kiedy stoi w boksie, a konie chodz± po dworze, ale nie jest typem zabijaki . Pod siod³em spokojny, w obej¶ciu równie¿. Z tego co mi wiadomo, koñ im spad³ mocno z masy ostatnimi czasy, dlaczego? Nie mam bladego pojêcia i nie mnie to oceniaæ. W ka¿dym razie wolê chudszego konia w dobrej formie, ni¿ tak zapasione konie jak np. nasz siwy czy siwa.

Podsumowuj±c mogê stwierdziæ, ¿e nie mam prawa decydowaæ o jego diecie/ilo¶ci, czy jako¶ci pracy i dostosowaniu do tego diety. Robiê tylko to, co polecono mi przy nim robiæ .

___________________________________________________________________________________________

Dopiszê post pod postem, bo nie mogê edytowaæ, nie wiem dlaczego  Z politowaniem. ¯eby nie by³o: nie uwa¿am, ¿e tak powinien ten koñ wygl±daæ - my¶lê, ¿e dobrze by by³o, jakby przybra³ cia³ka, to oczywiste. Ale nie przesadzajmy, nie jest to obraz nêdzy i rozpaczy, nie jest to koñ zabiedzony, nie karmiony, w tragicznej kondycji  Z politowaniem. Przyjecha³ do nas koñ zadbany, przepe³niony energi±, weso³y, chêtny do biegania, mam informacje ¿e regularnie je¿d¿ony, powodów jego spadniêcia z masy nie znam i nie wnikam. Prezes chce go 'poprawiæ', wiêc mo¿e mu siê uda pomóc trochê w³a¶cicielom w owym 'poprawieniu'. Mrugniêcie
k213
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 8

« Odpowiedz #455 : Maj 29, 2011, 12:15:07 »

to ja siê wypowiem...bo widzê ¿e wszyscy rozumy pozjadali a sytuacji nie znaj±.

1. Arioso pojecha³ na krycie, poniewa¿ u nas jest remont stajni i nie ma miejsc ¿eby wstawiæ 4klacze na stanówkê. By³a opcja wo¿enia go ale jest to bezsensowne woziæ konia co drugi dzieñ 70km w jedn± stronê. Wiêc pojecha³, zrobi co ma zrobiæ i wraca do domu.

2. Charakter - jest bardzo spokojny, nie spala siê, nie ma "korby" jak dostanie owies, jest grzeczny jak dziecko
3. Trening - koñ jest w regularnym treningu skokowym. Na trening sk³adaj± siê jazdy skokowe wysoko¶ciowe, gimnastyczne, jazdy uje¿d¿eniowe, lon¿a, trening interwa³owy (swobodny galop ok 6km w terenie). I co jak co ale nie mo¿na powiedzieæ ¿e ma s³ab± muskulaturê....ten koñ to sama kupa miê¶ni a zero t³uszczu i tu le¿y jego/nasz problem

4. ¯ywienie - jak pisa³am koñ jest w treningu, st±d dostaje takie ilo¶ci urozmaiconej paszy. Jest to koñ baaaardzo trudny do "utuczenia", typ szybkiego matabolika. Uda³o nam siê go trochê poprawiæ, niestety przy zmianie sier¶ci zimowej spad³ z wagi na ³eb na szyjê i wygl±da tak jak wygl±da, co oczywi¶cie nas nie cieszy...bynajmniej, bo kg hodowali¶my u niego starannie i ka¿dy jeden by³ nasz± rado¶ci± :/
Ja¶ko nie wiem jaki jest powód uszczypliwej marcepanowej uwagi ale skoro s±dzisz ¿e na nich ma szanse siê poprawi¶ to oczywi¶cie mu je kupimy Z politowaniem Nasze konie dostaj± muesli, granulaty, lucerne, oleje, suplementy, witaminy....wg Ciebie to ¼le??
Je¶li Wasze konie wygl±daj± jak p±czki w ma¶le na garstce owsa i sianie no to gratulujê i zazdroszczê takich koni i nie ¿yczê Wam ¿eby¶cie kiedy¶ trafili na takiego, którego utuczenie bêdzie Wasz± zmor±, bo uwierzcie kombinowanie w dawkach ¿ywieniowych, kupowanie 100 dodatków, robienie wszystkiego ¿eby koñ wygl±da³ dobrze do fajnych nie nale¿y...
Odrobaczany jest regularnie, badania krwi i sprawdzane zêby równie¿.

Co do ³adno¶ci i dzielno¶ci. O gustach siê nie dyskutuje. Skoro ju¿ jest przekategoryzowany na kategoriê B z ilo¶ci± ok35 opisanych ¼rebi±t, by³ czempionem jako 2-latek, ukoñczy³ ZT na 3lokacie z wysokim indeksem, zdoby³ z³oty medal na Polagrze 2011 i razem z Biagaczem mia³ najlepsze wyniki za skoki luzem, jest zbonitowany na 80pkt no to chyba jednak komu¶ siê podoba i nie jest z nim a¿ tak "¼le". 

Koñczê mój wywód i wstawiam zdjêcia konia z pocz±tku kwietnia przed spadkiem z wagi (1 i 2) i konia "bez miê¶ni" (3)

ja¶ko
U¿ytkownik

« Odpowiedz #456 : Maj 29, 2011, 13:09:26 »

W³a¶ciciel przyznaje siê do krycia obwo¼nego!!!Co na to Statu LZHK.
k213
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 8

« Odpowiedz #457 : Maj 29, 2011, 13:23:36 »

Nigdzie nie napisa³am ¿e jestem w³a¶cicielem tak samo breakaway wiêc do niczego siê nie przyznajê Drogi ja¶ko
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #458 : Maj 29, 2011, 16:14:47 »

To ja mam w takim razie pytanie: bêd±c w³a¶cicielem ogiera, cz³owiek nie mo¿e zawie¼æ go do innej stajni? Musi o pozwolenie pytaæ?  Co?
raija
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 10

« Odpowiedz #459 : Maj 29, 2011, 17:22:05 »

Co jest w tym z³ego, ¿e ogier jedzie do klaczy, a nie klacz do ogiera?

Skoczek dusz±, dupoklepacz czynem, luzak umiejêtno¶ciami.
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #460 : Maj 29, 2011, 18:32:26 »

Ja w³a¶nie te¿ tego nie rozumiem  Z politowaniem. Koñ jest prywatn± w³asno¶ci±, wiêc chyba w³a¶ciciel ma do tego prawo?  Co? Widocznie kogo¶ to strasznie boli, ¿e koñ jest tam gdzie jest i ¿e Prezes dogada³ siê z p. Fabianem 
ja¶ko
U¿ytkownik

« Odpowiedz #461 : Maj 29, 2011, 21:21:18 »

Dziewczyny jeste¶cie nie w temacie.
Pozdrawiam i koñczê dyskusje.
breakaway
U¿ytkownik

« Odpowiedz #462 : Maj 29, 2011, 21:39:28 »

No skoro nie jeste¶my, to mo¿e niech nas kto¶ bardziej do¶wiadczony i w temacie u¶wiadomi jak to wygl±da od strony prawnej?
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #463 : Maj 29, 2011, 22:26:13 »

z tego co wiem nawet Panstwowe Stadniny te¿ potrafia na 2 miesiace wydzierzawic malemu hodowcy ogiera i nie widza w tym problemu, ale w³a¶ciciel ogiera te¿ wystawiaja swiadectwo krycia. wiec to jest takie krycie tylko na w³asne potrzeby i nie mo¿e s±siadom kryæ
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #464 : Maj 29, 2011, 22:30:24 »

Chyba chodzi raczej o to, ¿e TEORETYCZNIE ogier powinie kryæ w zarejestrowanym punkcie kopulacyjnym,kontrolowanym przez inspektorat wet,z odpowiednim zapleczem(próbnik itp) a nie byc wo¿ony pod koby³y jak wiejski kotlet-co nawiasem mówiac jest ostatnio nagminne;)
Nie on jeden i pewnie nie ostatni.
Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: