FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 21:22:51 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak promowac konia maÂłopolskiego ?  (Przeczytany 22989 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #15 : Sierpień 04, 2009, 19:21:58 »

Dlaczego? Ja nie widzĂŞ w tym nic zÂłego.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #16 : Sierpień 04, 2009, 19:42:08 »

no, ale Ty sprzedajesz koniki po 3 tysiÂące zÂł, czyli po 700euro, dlatego nie widzisz w tym nic zÂłego

ja bym wolaÂł, Âżeby mÂłody, zdrowy angloarab kosztowaÂł ze 3 tysiÂące euro, a lepszy wiĂŞcej.. ale dopĂłki ludzie bĂŞdÂą hodowaĂŚ "maÂłopolaki" kryjÂąc beleczem, to jest to nierealne, bo obraz rasy jest taki, a nie inny..
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #17 : Sierpień 04, 2009, 22:35:07 »

hmm...ja tez bym chciaÂła,ale pokaz mi takich kupcĂłw!
ostatnio widziaÂłam takich prawie rok temu i koni do wyboru zebraÂło sie ze trzydzieÂści....

Dla mnie antyreklama to jak sie wciska za granice osÂławionego ogiera,ktory dziwnie ostatnio nie startowaÂł, no i idzie za ciezkie pieniadze,a potem kupiec dzwoni z pretensjami bo kon juz szybko nic nie przeskoczy...
Albo to ze zagraniczni kupcy czesto musza kÂłamac,bo jak sie polaczek dowie to od razu dostaje maÂłpiego rozumu i cene podnosi razy 5. Niedawno tak kolezanka srokata kobyÂłke na sÂłowacje sprzedawaÂła.
NiemiÂło miec opinie narodu kretaczy i cwaniakĂłw.
ArkaGrecja
UÂżytkownik

« Odpowiedz #18 : Sierpień 05, 2009, 06:24:09 »

Promocja ras na zachodzie, przykÂłady tylko podajĂŞ:
1. Jak by³am w Holandii jeszcze d³ugo przed naszym wejœciem do UE, to ukazywa³a siê tam cz-b gazeta (papier taki jak u nas np Wyborcza, czyli cienki i w cenie takiej gazety codziennej), ze zdjêciami, co tydzieù wyniki wszystkich wystaw hodowlanych, zawodów selekcyjnych, uznawania ogierów, fryzy, gelderlandery, KWPN, kuce, powo¿enie, skoki, uje¿d¿enie, nawet zawody w s¹siedniej wsi, wszystko tam by³o, ³¹cznie z pochodzeniem, hodowc¹. To jest wszytkim dostêpna rzetelna informacja.

2. W tej¿e Holandii wykaz ogierów KWPN/NRPS by³ formatu jak nasz Koù Polski, tylko parê razy grubszy, z fotografiami ogiera i potomstwa, z ca³¹ stron¹ poœwiêcon¹ na rodowód, przodków, potomstwo i osi¹gniêcia samego ogiera.

3. ZwiÂązek oldenburski, stado Warendorf, Moritzburg, stada francuskie, stado Flyinge, zwiÂązek fiĂąski, zwiÂązek szwedzkich prywatnych wÂłaÂścicieli ogierĂłw, szwedzki zwiÂązek ujeÂżdÂżeniowy wydajÂą pocztĂłwki ze swoimi ogierami/koĂąmi nazwanymi z imienia lub z paradami ogierĂłw, organizujÂą parady, przeglÂądy. U nas termin przeglÂądĂłw to prawie top secret, a tam siĂŞ reklamujÂą w gazetach i na poczÂątku sezonu wiedzÂą co ktĂłrego dnia i o ktĂłrej godzinie. Powiecie, Âże to stare kraje UE...

4. A w takiej Irlandii, ksiêga stadna ISH jest aktualizowana CO ROKU, ³¹cznie z tym, ¿e pisz¹ szczer¹ prawdê o ogierze, jego obecny status, ile klaczy pokry³ - imiê, rasa, w³aœciciel klaczy, ile skutecznie !!!, ile urodzi³o siê Ÿrebaków, p³eÌ, maœÌ!!! Co roku dopisuj¹ w potomstwie licencjonowane, sprzedane za granicê, zmiany w³aœcicieli w kraju. Tak samo klacze, aktualizacja w potomstwie. Nawet jeœli nie staÌ ich na druk, to jest ona dostêpna w wersji elektronicznej.

U nas jest ustawa o ochronie danych osobowych...

Jak ma funkcjonowaĂŚ nasza hodowla, skoro przed kwalifikacjami do ZT nie wiadomo nawet czy ogier jest w ogĂłle pÂłodny, czy ma zdrowe trzeszczki, i nie ma zmian w chrzÂąstkach??? Bo za drogo dla hodowcy, Âżeby to zrobiĂŚ??? A co ma potem powiedzieĂŚ wÂłaÂściciel potomstwa, ile jego wynosi diagnoza i leczenie!!! WiĂŞcej niÂż koĂą do rekreacji warty. Ostrzejsza selekcja kosztem 1000-1500 za RTG... i juÂż w katalogu ogierĂłw moÂżna siĂŞ promowaĂŚ, Âże nie ma zmian radiologicznych.

W dobie druku cyfrowego i dobrych drukarek domowych nie zrobiĂŚ nawet folderku? Nie mieĂŚ strony internetowej, albo chociaÂż galerii zdjĂŞĂŚ ogiera i potomstwa?
Ja uwa¿am, ¿e wszelkie wyjazdy na premiowanie Ÿrebi¹t, regionalne czempionaty, samo pokazanie siê daje jakiœ efekt promocyjny, wczeœniej czy póŸniej. Szkoda koni stresowaÌ czy w³aœcicielowi siê nie chce??? Konie maj¹ byÌ z dobrym charakterem i ³api¹ce za oko, dlaczego? Lat temu 15 pojecha³am na obóz jeŸdziecki, gdzie na wo¿enie dzieci przychodzili Niemcy (Mazury) i jeŸdzili te¿ sami, konie umia³y iœÌ do przodu i na boki, do ty³u niektóre... Œl¹zaczki, sptki, trakeny, ma³opolanki. Których potomstwo co roku wyje¿d¿a³o z turystami do nowych domów? Okr¹g³e, masywne œl¹zaczek i œliczne ma³opolanek...

Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #19 : Sierpień 05, 2009, 13:26:49 »

no, ale Ty sprzedajesz koniki po 3 tysiÂące zÂł, czyli po 700euro, dlatego nie widzisz w tym nic zÂłego

ja bym wolaÂł, Âżeby mÂłody, zdrowy angloarab kosztowaÂł ze 3 tysiÂące euro, a lepszy wiĂŞcej.. ale dopĂłki ludzie bĂŞdÂą hodowaĂŚ "maÂłopolaki" kryjÂąc beleczem, to jest to nierealne, bo obraz rasy jest taki, a nie inny..

teraz nawet hanowera znajdziesz i za 700-1000 euro mÂłodego...
wydaje mi siê ¿e nie w nazwie tkwi sukces w tym wypadku a w wynikach.. osoby z zagranicy na ogó³ to klienci szukaj¹cy konia do sportu, jak zobacz¹ dobrze zapowiadaj¹cego siê konia to czy to ma³opolak czy angloarab dadz¹ za niego dobr¹ cenê...

moÂże moje odczucia sÂą mylne, ale wÂłaÂśnie wydaje mi siĂŞ Âże koĂą maÂłopolski ma byĂŚ naszÂą rodzimÂą rasÂą, jako rasa kojarzona z PolskÂą, a wÂśrĂłd znajomych spotykam ludzi ktĂłrzy majÂą konie maÂłopolskie, ale jako Âże to ma byĂŚ wielki koĂą sportowy to od razu uÂżywajÂą okreÂślenia angloarabski, Âżeby dumniej brzmiaÂło... szczerze mam nadzieje Âże kiedyÂś dochowam siĂŞ wspaniaÂłego konia ktĂłry bĂŞdzie miaÂł chĂŞci i moÂżliwoÂści do odnoszenia sukcesĂłw w sporcie i dla mnie bĂŞdzie to zdecydowanie maÂłopolak ...

jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #20 : Sierpień 05, 2009, 17:32:08 »

"maÂłopolak" brzmi infantylnie, kojarzy siĂŞ z dziewczynkÂą co kocha konisie, buduje obraz rasy jako czysto hobbistycznej, niepowaÂżnej
amazonka80
UÂżytkownik

« Odpowiedz #21 : Sierpień 05, 2009, 21:38:47 »

"maÂłopolak" brzmi infantylnie, kojarzy siĂŞ z dziewczynkÂą co kocha konisie, buduje obraz rasy jako czysto hobbistycznej, niepowaÂżnej
Jasiek.....Ma³opolaki to taka sama nazwa jak holsztyny czy hanowery ró¿nica polega na tym, ¿e hodowcy tych ras wypromowali je w najwy¿szym sporcie i s¹ dumni ze swoich koni.
Nie rozumiem skoro to takie "infantylne, kojarzy siê z dziewczynk¹ co kocha konie" to po co hodujesz t¹ rase, mo¿e dla ciebie bardziej godne hodowania s¹ konie Polskie Konie Szlachetnej Pó³krwi-ale ta rasa to jeden wielki œmietnik.
MoÂże zamiast krytykowaĂŚ nazwĂŞ zajmij siĂŞ promocjÂą tej rasy.
ArkaGrecja... Bardzo dobre przykÂłady promocji.

A tak apropo promocji.... Janów Podlaski podj¹³ myœlê, ¿e bardzo dobr¹ decyzjê- wysy³aj¹c swoje obiecuj¹ce konie do Paw³a Spisaka- naszego olimpijczyka i tak w³aœnie powinno byÌ.

Prawda jest taka, ¿e jeœli wszyscy hodowcy zaczn¹ dbaÌ o jakoœÌ a nie iloœÌ i zaczniemy profesjonalnie podchodziÌ do hodowli... mamy szansê odbiÌ siê od dna! A nie jak jest w tej chwili, ¿e jest ok 200 ogierów ma³opolskich, które kryj¹ po 3-4 klacze....
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #22 : Sierpień 05, 2009, 22:33:54 »

A tak apropo promocji.... Janów Podlaski podj¹³ myœlê, ¿e bardzo dobr¹ decyzjê- wysy³aj¹c swoje obiecuj¹ce konie do Paw³a Spisaka- naszego olimpijczyka i tak w³aœnie powinno byÌ.

jakie konie masz na myÂśli ? AtrakcjĂŞ ?
szkoda tylko, Âże ciekawe mÂłode ogiery zamiast do ZT trafiÂły na tor 
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #23 : Sierpień 05, 2009, 22:57:35 »

Nie rozumiem skoro to takie "infantylne, kojarzy siê z dziewczynk¹ co kocha konie" to po co hodujesz t¹ rase, mo¿e dla ciebie bardziej godne hodowania s¹ konie Polskie Konie Szlachetnej Pó³krwi-ale ta rasa to jeden wielki œmietnik.
MoÂże zamiast krytykowaĂŚ nazwĂŞ zajmij siĂŞ promocjÂą tej rasy.

po pierwsze nie hodujĂŞ, bo to za duÂżo powiedziane
po drugie co ma wspĂłlnego takie czy inne patrzenie na sposĂłb nazywania z decyzjÂą o podjĂŞciu/zaprzestaniu hodowli?
po trzecie co jest zÂłego w krytyce?
no i po czwarte to ja siê zawodowo zajmujê czymœ innym, a konie to moja przyjemnoœÌ, jak niemal wszystkich na tym forum. (Te wyj¹tki to np. ludzie co je¿d¿¹ na imprezy, a potem sprzedaj¹ zdjêcia.) Zamiast poœwiêcaÌ czas na promocjê, wolê siê cieszyÌ tymi piêknymi zwierzêtami lub zarabiaÌ na ich utrzymanie. Promocjê zostawiam dla zawodowców.
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #24 : Sierpień 06, 2009, 10:49:11 »

Zamiast poÂświĂŞcaĂŚ czas na promocjĂŞ, wolĂŞ siĂŞ cieszyĂŚ tymi piĂŞknymi zwierzĂŞtami lub zarabiaĂŚ na ich utrzymanie. PromocjĂŞ zostawiam dla zawodowcĂłw.
[/quote]
 Jak tak kazdy by uwazaÂł to nie byÂłoby pokazĂłw,bo co mnie obchodzi promocja rasy-niech inni pracuja na to zebym ja mĂłgÂł sprzedac konika za 10000 a nie za wysmiewane wczesniej 3000!
Uwazasz ze jak ja jade na drugi koniec polski z koniem wartym obecnie max 5000 na wystawe ktĂłra mnie kosztuje 1000zÂł i jest to 3 wystawa tego ogiera w tym roku a zadna blisko to dlatego ze mnie stac? tez wolaÂłabym za to np.zmienic sobie obskurne pÂłytki w kuchni ale uwazam ze bez promocji sie nie istnieje a Âżerowanie na cudzym zaangazowaniu w propagowanie rasy,na zasadzie-ja nie mam na to ochoty-jest nie w porzadku.Kto to jest zawodowiec? Ktos od marketingu? takim kimÂś musi by kaÂżdy hodowca sam dla siebie i dla rasy ogĂłlnie inaczej w gospodarce rynkowej zdechnie to smiercia naturalna a jezdzic bedziecie na holsztynach za 10 lat bo tam kazdy hodowca angazuje swĂłj czas i oszczednosci nawet jak pracuje  na nie w innym zawodzie...
Piszesz o sobie ze nie hodujesz-czyli tylko mnoÂżysz i uzytkujesz? takie podejscie jest w peÂłni usprawiedliwione tylko u prostego uzytkownika konia,bo mu promocja rasy ma prawo wisiec zgniÂłym kalafiorem-a nie u zaangazowanego miÂłosnika rasy.
mĂłwimy holsztyny,hanowery,szetlandy,hucuÂły,wielkopolaki,quartery itd itp.To po prostu uproszczenie peÂłnych nazw,nie do konca wygodnych w potocznej mowie...
Dla mnie infantylne to jest jak ktos ma 1 czy 2 konie i dodaje sobie do imion literke( jak u Ratiny Z),albo mieni sie stadnin¹ choc do 5 klaczy hodowlanych(przyje³o sie ze od tej liczby matek mówimy o stadninie) brak mu wiele,bo po³owa to wa³achy...Nie mówi¹c juz ze dla mnie stadnina zajmuje sie g³ównie hodowl¹.
Przy okazji sp rozwija sie,na razie to smietnik,ale hodowcy wiedza co chca osiagnac-konia sportowego,a wiec maja spore szanse na sukces...
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #25 : Sierpień 06, 2009, 12:29:48 »

wyraziÂłem siĂŞ niejasno, nie bĂŞdĂŞ siĂŞ zajmowaÂł promocjÂą rasy, a nie swoich koni

je¿eli siê dochowam Ÿrebaka, którego bêdzie warto pokazaÌ na czempionacie, to go naturalnie poka¿ê

promocjÂą rasy powinni siĂŞ zajmowaĂŚ zawodowcy, czyli ludzie, ktĂłrzy zarabiajÂą na tym pieniÂądze - hodowcy w stadninach, dziennikarze, pracownicy PZHK, etc.

to co ja robiê niestety bardziej podchodzi pod mno¿enie koni (raczej dodawanie ni¿ mno¿enie), ni¿ pod hodowlê, ale có¿, jak siê nie ma co siê lubi, to siê lubi co siê ma

dodawanie literki jest dla mnie bardziej ÂżaÂłosne niÂż infantylne, ale to juÂż nie moja sprawa, nie zwiÂązana na szczĂŞÂście z "maÂłopolskim" tematem
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #26 : Sierpień 06, 2009, 15:27:05 »

SÂądzĂŞ, Âże w tej chwili najlepszÂą promocjÂą zwÂłaszcza mÂłodych koni bez wzglĂŞdu na rasĂŞ sÂą MPMK w kaÂżdej kategorii. 
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #27 : Sierpień 07, 2009, 00:10:00 »

a to jasiek zwracam honor Chichot
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #28 : Sierpień 09, 2009, 14:21:45 »

SÂądzĂŞ, Âże w tej chwili najlepszÂą promocjÂą zwÂłaszcza mÂłodych koni bez wzglĂŞdu na rasĂŞ sÂą MPMK w kaÂżdej kategorii. 

moim zdaniem generalnie najlepszÂą promocjÂą sÂą wszelkie formy sportu

a dobry koĂą nie potrzebuje literki, Âżeby skojarzyĂŚ go z hodowcÂą
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #29 : Grudzień 06, 2014, 20:22:08 »

Co sÂądzicie o takiej promocji ?
https://www.youtube.com/watch?v=5ej_OnGNPDI&feature=youtu.be
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: