FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 08:50:11 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Jak promowac konia ma³opolskiego ?  (Przeczytany 22020 razy)
0 u¿ytkowników i 12 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 04, 2009, 19:21:58 »

Dlaczego? Ja nie widzê w tym nic z³ego.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 04, 2009, 19:42:08 »

no, ale Ty sprzedajesz koniki po 3 tysi±ce z³, czyli po 700euro, dlatego nie widzisz w tym nic z³ego

ja bym wola³, ¿eby m³ody, zdrowy angloarab kosztowa³ ze 3 tysi±ce euro, a lepszy wiêcej.. ale dopóki ludzie bêd± hodowaæ "ma³opolaki" kryj±c beleczem, to jest to nierealne, bo obraz rasy jest taki, a nie inny..
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 04, 2009, 22:35:07 »

hmm...ja tez bym chcia³a,ale pokaz mi takich kupców!
ostatnio widzia³am takich prawie rok temu i koni do wyboru zebra³o sie ze trzydzie¶ci....

Dla mnie antyreklama to jak sie wciska za granice os³awionego ogiera,ktory dziwnie ostatnio nie startowa³, no i idzie za ciezkie pieniadze,a potem kupiec dzwoni z pretensjami bo kon juz szybko nic nie przeskoczy...
Albo to ze zagraniczni kupcy czesto musza k³amac,bo jak sie polaczek dowie to od razu dostaje ma³piego rozumu i cene podnosi razy 5. Niedawno tak kolezanka srokata koby³ke na s³owacje sprzedawa³a.
Niemi³o miec opinie narodu kretaczy i cwaniaków.
ArkaGrecja
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 96

« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 05, 2009, 06:24:09 »

Promocja ras na zachodzie, przyk³ady tylko podajê:
1. Jak by³am w Holandii jeszcze d³ugo przed naszym wej¶ciem do UE, to ukazywa³a siê tam cz-b gazeta (papier taki jak u nas np Wyborcza, czyli cienki i w cenie takiej gazety codziennej), ze zdjêciami, co tydzieñ wyniki wszystkich wystaw hodowlanych, zawodów selekcyjnych, uznawania ogierów, fryzy, gelderlandery, KWPN, kuce, powo¿enie, skoki, uje¿d¿enie, nawet zawody w s±siedniej wsi, wszystko tam by³o, ³±cznie z pochodzeniem, hodowc±. To jest wszytkim dostêpna rzetelna informacja.

2. W tej¿e Holandii wykaz ogierów KWPN/NRPS by³ formatu jak nasz Koñ Polski, tylko parê razy grubszy, z fotografiami ogiera i potomstwa, z ca³± stron± po¶wiêcon± na rodowód, przodków, potomstwo i osi±gniêcia samego ogiera.

3. Zwi±zek oldenburski, stado Warendorf, Moritzburg, stada francuskie, stado Flyinge, zwi±zek fiñski, zwi±zek szwedzkich prywatnych w³a¶cicieli ogierów, szwedzki zwi±zek uje¿d¿eniowy wydaj± pocztówki ze swoimi ogierami/koñmi nazwanymi z imienia lub z paradami ogierów, organizuj± parady, przegl±dy. U nas termin przegl±dów to prawie top secret, a tam siê reklamuj± w gazetach i na pocz±tku sezonu wiedz± co którego dnia i o której godzinie. Powiecie, ¿e to stare kraje UE...

4. A w takiej Irlandii, ksiêga stadna ISH jest aktualizowana CO ROKU, ³±cznie z tym, ¿e pisz± szczer± prawdê o ogierze, jego obecny status, ile klaczy pokry³ - imiê, rasa, w³a¶ciciel klaczy, ile skutecznie !!!, ile urodzi³o siê ¼rebaków, p³eæ, ma¶æ!!! Co roku dopisuj± w potomstwie licencjonowane, sprzedane za granicê, zmiany w³a¶cicieli w kraju. Tak samo klacze, aktualizacja w potomstwie. Nawet je¶li nie staæ ich na druk, to jest ona dostêpna w wersji elektronicznej.

U nas jest ustawa o ochronie danych osobowych...

Jak ma funkcjonowaæ nasza hodowla, skoro przed kwalifikacjami do ZT nie wiadomo nawet czy ogier jest w ogóle p³odny, czy ma zdrowe trzeszczki, i nie ma zmian w chrz±stkach??? Bo za drogo dla hodowcy, ¿eby to zrobiæ??? A co ma potem powiedzieæ w³a¶ciciel potomstwa, ile jego wynosi diagnoza i leczenie!!! Wiêcej ni¿ koñ do rekreacji warty. Ostrzejsza selekcja kosztem 1000-1500 za RTG... i ju¿ w katalogu ogierów mo¿na siê promowaæ, ¿e nie ma zmian radiologicznych.

W dobie druku cyfrowego i dobrych drukarek domowych nie zrobiæ nawet folderku? Nie mieæ strony internetowej, albo chocia¿ galerii zdjêæ ogiera i potomstwa?
Ja uwa¿am, ¿e wszelkie wyjazdy na premiowanie ¼rebi±t, regionalne czempionaty, samo pokazanie siê daje jaki¶ efekt promocyjny, wcze¶niej czy pó¼niej. Szkoda koni stresowaæ czy w³a¶cicielowi siê nie chce??? Konie maj± byæ z dobrym charakterem i ³api±ce za oko, dlaczego? Lat temu 15 pojecha³am na obóz je¼dziecki, gdzie na wo¿enie dzieci przychodzili Niemcy (Mazury) i je¼dzili te¿ sami, konie umia³y i¶æ do przodu i na boki, do ty³u niektóre... ¦l±zaczki, sptki, trakeny, ma³opolanki. Których potomstwo co roku wyje¿d¿a³o z turystami do nowych domów? Okr±g³e, masywne ¶l±zaczek i ¶liczne ma³opolanek...

Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 05, 2009, 13:26:49 »

no, ale Ty sprzedajesz koniki po 3 tysi±ce z³, czyli po 700euro, dlatego nie widzisz w tym nic z³ego

ja bym wola³, ¿eby m³ody, zdrowy angloarab kosztowa³ ze 3 tysi±ce euro, a lepszy wiêcej.. ale dopóki ludzie bêd± hodowaæ "ma³opolaki" kryj±c beleczem, to jest to nierealne, bo obraz rasy jest taki, a nie inny..

teraz nawet hanowera znajdziesz i za 700-1000 euro m³odego...
wydaje mi siê ¿e nie w nazwie tkwi sukces w tym wypadku a w wynikach.. osoby z zagranicy na ogó³ to klienci szukaj±cy konia do sportu, jak zobacz± dobrze zapowiadaj±cego siê konia to czy to ma³opolak czy angloarab dadz± za niego dobr± cenê...

mo¿e moje odczucia s± mylne, ale w³a¶nie wydaje mi siê ¿e koñ ma³opolski ma byæ nasz± rodzim± ras±, jako rasa kojarzona z Polsk±, a w¶ród znajomych spotykam ludzi którzy maj± konie ma³opolskie, ale jako ¿e to ma byæ wielki koñ sportowy to od razu u¿ywaj± okre¶lenia angloarabski, ¿eby dumniej brzmia³o... szczerze mam nadzieje ¿e kiedy¶ dochowam siê wspania³ego konia który bêdzie mia³ chêci i mo¿liwo¶ci do odnoszenia sukcesów w sporcie i dla mnie bêdzie to zdecydowanie ma³opolak ...

jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 05, 2009, 17:32:08 »

"ma³opolak" brzmi infantylnie, kojarzy siê z dziewczynk± co kocha konisie, buduje obraz rasy jako czysto hobbistycznej, niepowa¿nej
amazonka80
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #21 : Sierpieñ 05, 2009, 21:38:47 »

"ma³opolak" brzmi infantylnie, kojarzy siê z dziewczynk± co kocha konisie, buduje obraz rasy jako czysto hobbistycznej, niepowa¿nej
Jasiek.....Ma³opolaki to taka sama nazwa jak holsztyny czy hanowery ró¿nica polega na tym, ¿e hodowcy tych ras wypromowali je w najwy¿szym sporcie i s± dumni ze swoich koni.
Nie rozumiem skoro to takie "infantylne, kojarzy siê z dziewczynk± co kocha konie" to po co hodujesz t± rase, mo¿e dla ciebie bardziej godne hodowania s± konie Polskie Konie Szlachetnej Pó³krwi-ale ta rasa to jeden wielki ¶mietnik.
Mo¿e zamiast krytykowaæ nazwê zajmij siê promocj± tej rasy.
ArkaGrecja... Bardzo dobre przyk³ady promocji.

A tak apropo promocji.... Janów Podlaski podj±³ my¶lê, ¿e bardzo dobr± decyzjê- wysy³aj±c swoje obiecuj±ce konie do Paw³a Spisaka- naszego olimpijczyka i tak w³a¶nie powinno byæ.

Prawda jest taka, ¿e je¶li wszyscy hodowcy zaczn± dbaæ o jako¶æ a nie ilo¶æ i zaczniemy profesjonalnie podchodziæ do hodowli... mamy szansê odbiæ siê od dna! A nie jak jest w tej chwili, ¿e jest ok 200 ogierów ma³opolskich, które kryj± po 3-4 klacze....
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #22 : Sierpieñ 05, 2009, 22:33:54 »

A tak apropo promocji.... Janów Podlaski podj±³ my¶lê, ¿e bardzo dobr± decyzjê- wysy³aj±c swoje obiecuj±ce konie do Paw³a Spisaka- naszego olimpijczyka i tak w³a¶nie powinno byæ.

jakie konie masz na my¶li ? Atrakcjê ?
szkoda tylko, ¿e ciekawe m³ode ogiery zamiast do ZT trafi³y na tor 
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Sierpieñ 05, 2009, 22:57:35 »

Nie rozumiem skoro to takie "infantylne, kojarzy siê z dziewczynk± co kocha konie" to po co hodujesz t± rase, mo¿e dla ciebie bardziej godne hodowania s± konie Polskie Konie Szlachetnej Pó³krwi-ale ta rasa to jeden wielki ¶mietnik.
Mo¿e zamiast krytykowaæ nazwê zajmij siê promocj± tej rasy.

po pierwsze nie hodujê, bo to za du¿o powiedziane
po drugie co ma wspólnego takie czy inne patrzenie na sposób nazywania z decyzj± o podjêciu/zaprzestaniu hodowli?
po trzecie co jest z³ego w krytyce?
no i po czwarte to ja siê zawodowo zajmujê czym¶ innym, a konie to moja przyjemno¶æ, jak niemal wszystkich na tym forum. (Te wyj±tki to np. ludzie co je¿d¿± na imprezy, a potem sprzedaj± zdjêcia.) Zamiast po¶wiêcaæ czas na promocjê, wolê siê cieszyæ tymi piêknymi zwierzêtami lub zarabiaæ na ich utrzymanie. Promocjê zostawiam dla zawodowców.
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Sierpieñ 06, 2009, 10:49:11 »

Zamiast po¶wiêcaæ czas na promocjê, wolê siê cieszyæ tymi piêknymi zwierzêtami lub zarabiaæ na ich utrzymanie. Promocjê zostawiam dla zawodowców.
[/quote]
 Jak tak kazdy by uwaza³ to nie by³oby pokazów,bo co mnie obchodzi promocja rasy-niech inni pracuja na to zebym ja móg³ sprzedac konika za 10000 a nie za wysmiewane wczesniej 3000!
Uwazasz ze jak ja jade na drugi koniec polski z koniem wartym obecnie max 5000 na wystawe która mnie kosztuje 1000z³ i jest to 3 wystawa tego ogiera w tym roku a zadna blisko to dlatego ze mnie stac? tez wola³abym za to np.zmienic sobie obskurne p³ytki w kuchni ale uwazam ze bez promocji sie nie istnieje a ¿erowanie na cudzym zaangazowaniu w propagowanie rasy,na zasadzie-ja nie mam na to ochoty-jest nie w porzadku.Kto to jest zawodowiec? Ktos od marketingu? takim kim¶ musi by ka¿dy hodowca sam dla siebie i dla rasy ogólnie inaczej w gospodarce rynkowej zdechnie to smiercia naturalna a jezdzic bedziecie na holsztynach za 10 lat bo tam kazdy hodowca angazuje swój czas i oszczednosci nawet jak pracuje  na nie w innym zawodzie...
Piszesz o sobie ze nie hodujesz-czyli tylko mno¿ysz i uzytkujesz? takie podejscie jest w pe³ni usprawiedliwione tylko u prostego uzytkownika konia,bo mu promocja rasy ma prawo wisiec zgni³ym kalafiorem-a nie u zaangazowanego mi³osnika rasy.
mówimy holsztyny,hanowery,szetlandy,hucu³y,wielkopolaki,quartery itd itp.To po prostu uproszczenie pe³nych nazw,nie do konca wygodnych w potocznej mowie...
Dla mnie infantylne to jest jak ktos ma 1 czy 2 konie i dodaje sobie do imion literke( jak u Ratiny Z),albo mieni sie stadnin± choc do 5 klaczy hodowlanych(przyje³o sie ze od tej liczby matek mówimy o stadninie) brak mu wiele,bo po³owa to wa³achy...Nie mówi±c juz ze dla mnie stadnina zajmuje sie g³ównie hodowl±.
Przy okazji sp rozwija sie,na razie to smietnik,ale hodowcy wiedza co chca osiagnac-konia sportowego,a wiec maja spore szanse na sukces...
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Sierpieñ 06, 2009, 12:29:48 »

wyrazi³em siê niejasno, nie bêdê siê zajmowa³ promocj± rasy, a nie swoich koni

je¿eli siê dochowam ¼rebaka, którego bêdzie warto pokazaæ na czempionacie, to go naturalnie poka¿ê

promocj± rasy powinni siê zajmowaæ zawodowcy, czyli ludzie, którzy zarabiaj± na tym pieni±dze - hodowcy w stadninach, dziennikarze, pracownicy PZHK, etc.

to co ja robiê niestety bardziej podchodzi pod mno¿enie koni (raczej dodawanie ni¿ mno¿enie), ni¿ pod hodowlê, ale có¿, jak siê nie ma co siê lubi, to siê lubi co siê ma

dodawanie literki jest dla mnie bardziej ¿a³osne ni¿ infantylne, ale to ju¿ nie moja sprawa, nie zwi±zana na szczê¶cie z "ma³opolskim" tematem
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #26 : Sierpieñ 06, 2009, 15:27:05 »

S±dzê, ¿e w tej chwili najlepsz± promocj± zw³aszcza m³odych koni bez wzglêdu na rasê s± MPMK w ka¿dej kategorii. 
boswell
U¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Sierpieñ 07, 2009, 00:10:00 »

a to jasiek zwracam honor Chichot
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #28 : Sierpieñ 09, 2009, 14:21:45 »

S±dzê, ¿e w tej chwili najlepsz± promocj± zw³aszcza m³odych koni bez wzglêdu na rasê s± MPMK w ka¿dej kategorii. 

moim zdaniem generalnie najlepsz± promocj± s± wszelkie formy sportu

a dobry koñ nie potrzebuje literki, ¿eby skojarzyæ go z hodowc±
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #29 : Grudzieñ 06, 2014, 20:22:08 »

Co s±dzicie o takiej promocji ?
https://www.youtube.com/watch?v=5ej_OnGNPDI&feature=youtu.be
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj