FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:02:09 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Karmienie  (Przeczytany 98133 razy)
0 u¿ytkowników i 8 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
floren
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 18

« Odpowiedz #105 : Czerwiec 11, 2009, 19:29:48 »

Eeh, ja własnie trzymam konia w stadninie hodowlanej koni zimnokrwistych [powiedziałabym raczej nie stadninie, a rozmnażalni....]. Własciciel stajni juz nie raz chciał mnie przekonac, ze moj małopolak powinien jesc przynajmniej 6kg owsa dziennie. Bo wstedy byłby "ładniejszy", nabrałby szyji, grzebien tłuszczowy by mu wyrósł jak u zimniaka, i kłąb by sie przynajmniej zrównał z grzbietem. Masakra :/ Po takim karmieniu to chyba by sie tylko na odstrzał nadawał, podejśc na pewno by się nie dało, o jeździe nie mówiąc, a ochwat gwarantowany.
O ziemniakach tez juz słyszałam... znajoma to pochwala. Sama ma konika ok 145w kębie, zatuczony tak ze sie toczy a nie idzie... :/
To co ludzie robią, i jak karmią zwierzeta, przyprawia mnie o dreszcze :/
maciejka.14
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 108

« Odpowiedz #106 : Marzec 17, 2010, 21:38:58 »

tak sobie teraz pomy¶la³am, ¿e zareklamujê Wam super paszê:) Otó¿ moja znajoma nieca³y rok temu wprowadzi³a na rynek swoj± w³asn± paszê granulowan± dla koni hodowlanych i sportowych. Ja dajê t± paszê swoim rumakom od czasu jak wesz³a na rynek, zaczê³o siê od jednego worka na spróbowanie a teraz co dwa miesi±ce zamawiamy zapas worków bo konie ¶linotoku dostaj± na zapach paszy.
ju¿ piszê konkrety- s± dwie linie- sportowa AGROVITAL SPORT, jak sama nazwa mówi dla koni sportowych i intensywnie u¿ytkowanych, ¶wietne ¿ród³o energii a przy okazji biotyny- dla zdrowych kopyt i sier¶ci i linia hodowlana AGROVITAL - dla klaczy hodowlanych, ¿rebiat, ogrów i rekreantów wzbogacona dodatkowo o dro¿d¿e paszowe.  Tak wygl±daj± pasze w okresie wiosenno-letnim, jesieni± i zim± pasza wzbogacona zostaje o cenny betakaroten, tzw. marchewki, co jest szczególnie istotne dla rozrodu. Pasza jest w bardzo atrakcyjnej cenie bo zimowa wersja kosztuje 34 z³ (i jest dro¿sza od letniej)za 30 kg worek- my¶lê, ¿e ¶wietna cena, bo inne granulaty zaczynaj± siê zazwyczaj od 50 z³.
Mo¿e nie ma tak ³adnego opakowania jak PAVO czy EGERSMANN, ale w koñcu nie szata zdobi cz³owieka.
Na nasz teren paszê wprowadzi³am ja, w tej chwili robimy co dwa miesi±ce konkretne dostawy, bo  pasze znalaz³y jeszcze ok. 10 amatorów z podwórka.
Ludzie bardzo sobie je chwal±, bo jak masz jednego konia to mo¿esz i mu gwiazdkê z nieba daæ, ale jak jest ich ju¿ kilka a chcesz daæ im co¶ pysznego i warto¶ciowego to i cena i ilo¶æ gra du¿± rolê.
Pasza jest dodawana do owsa w ilo¶ci 30-50% dawki owsa, ma wszelkie potrzebne witaminy i minera³y tak ,¿e nie ma potrzeby kupowania dodatkowych witamin.
sk³ad mieszanek- jêczmieñ, kukurydza, pszenica,otrêby pszenne, suszony wywar kukurydziany, dro¿d¿e, ¶ruta s³onecznikowa, melasa, olej sojowy i mieszanka witaminowo- mineralna.
trochê siê rozpisa³am, ale na prawdê gor±co polecam!
a, w asortymencie jest jeszcze gotowy mesz, wystarczy zalaæ gor±c± wod± i pomieszaæ, tak¿e ¶wietna sprawa zw³aszcza dla klaczy hodowlanych przed lub po wy¿rebieniu i na zimowe mro¿ne wieczory, mesz kosztuje 33 z³ za 30kg.
jasiek
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 1700

« Odpowiedz #107 : Marzec 17, 2010, 21:59:20 »

30 zl za worek to wychodzi 1200 za tonê? dobrze liczê?

ja jadê od jakiego¶ czasu na paszy firmy Agro Kociêb±

http://www.agro-kocieba.pl/strony/pokaz/zywienie_koni_1

sk³ad jest podobny do wy¿ej wymienionego, ale trochê bogatszy (choæ objêty tajemnic±, mo¿na co nieco wyci±gn±æ), a kosztuje ok. 800 zl za tonê, w zale¿no¶ci od aktualnych cen sk³adników i dowóz gratis. Za worek 25 kg wychodzi 20 zl, jak sie kupuje na worki, a nie na tony, to troche drozej.

pasza pachnie wi¶niami w czekoladzie i nie znika b³yskawicznie, nie mia³em kolki w stajni od kiedy jej u¿ywam, a u¿ywam jej od roku ju¿
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #108 : Marzec 17, 2010, 22:12:24 »

pasza pachnie wi¶niami w czekoladzie i nie znika b³yskawicznie, nie mia³em kolki w stajni od kiedy jej u¿ywam, a u¿ywam jej od roku ju¿
moim zdaniem to zapach cukierków Irysów, w ka¿dym razzie fantstyczny 
¿a³ujê, ¿e nie mam tej paszy pod rêk±, kiedy¶ kupi³am dwa worki i bardzo moim koniom smakowa³y, a samochód pachnia³ ni± przez tydzieñ
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #109 : Marzec 17, 2010, 22:14:35 »

chcia³em napisaæ, ¿e znika b³yskawicznie oczywi¶cie 

¿a³ujê, ¿e nie mam tej paszy pod rêk±, kiedy¶ kupi³am dwa worki i bardzo moim koniom smakowa³y, a samochód pachnia³ ni± przez tydzieñ

zadzwoñ i zamów, to Ci dowioz±
Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #110 : Marzec 17, 2010, 22:19:06 »

jasiek zaintrygowa³e¶ mnie t± pasz± 
my karmimy horsegrannem z Olkusza, wychodzi przy systematycznych zamówieniach jako¶ ok 1000z³ za  tonê, 1200z³, mniej wiêcej, worki 25kg, nie pachnie nadzwyczaj smakowicie, ale na pewno efekt na koniach lepszy ni¿ na owsie... do tego dostaj± musli sport sukcesu, które jest nie do podrobienia, absolutnie ¶wietne, ale nie wiem  czy siê nie skuszê na worek tego granulatu na próbê 
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #111 : Marzec 17, 2010, 22:22:31 »

Rozumiem ¿e jak trzeba konia poprawiæ,czy wydobyæ po chorobie ale non stop na granulacie?Przesada.
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #112 : Marzec 17, 2010, 22:26:57 »

Nie wiem czy przesada. Wcze¶niej sam robi³em paszê, kupowa³em zbo¿a, witaminy, dodatki, trzeba by³o wymieszaæ, ze¶rutowaæ/ugnie¶æ. A teraz kupujê za 800 stów, mieszam pó³ na pó³ z owsem, a konie wp... jak szalone, s± zdrowe, sier¶æ siê b³yszczy nawet u 25-letnich babæ. Bardzo wygodna i dobra cenowo sprawa.
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #113 : Marzec 17, 2010, 22:32:07 »

dok³adnie, poza tym u nas folbluciki szkoda obci±¿aæ potê¿nymi dawkami owsa, szkoda ¿o³±dka, a granulat 1 kg, to jak 2 kg owsa, jest ³atwiej przyswajalny.. generalnie same korzy¶ci.. u starszych koni nie ma problemów z gryzieniem przynajmniej w przypadku horsegrann, sta³a cena, sta³a jako¶æ, nie muszê siê obawiaæ ¿e nie znajdê dobrej jako¶ci owsa, a w okolicach Krakowa ró¿nie bywa...
Arcturus
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 319

« Odpowiedz #114 : Marzec 17, 2010, 22:40:13 »

Ja czasem , szczególnie zima u¿ywam "Sukcesu" , to polska karma spod Torunia . Ca³kiem porz±dna . O takie cus  - " Pasza wykonana jest z wysokiej jako¶ci ¶rut zbo¿owych, suszu z lucerny, dodatków energetycznych, makro i mikroelementów , melasy. Zawiera dro¿d¿e pastewne, siemiê lniane, t³uszcze ro¶linne oraz zwiêkszon± zawarto¶æ witaminy E. "
boswell
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 466

« Odpowiedz #115 : Marzec 18, 2010, 20:55:18 »

Schaumann ma tanie pasze i granulat witaminowy.Dowóz tak¿e gratis.Besterly sa fajne-od czasu do czasu.
Mimo to preferujê pasze naturaln± z dodatkiem dobrych witamin, a paszy która ma tajny sk³ad nie tkne³a bym! Diabli wiedza co tam jest-moze zwyk³y mocznik nawozowy który rewelacyjnie poprawia energetycznosc paszy? albo inny równie fajny sk³adnik...sztuczne aromaty.
Nawiasem mówiac nasze prawo nak³ada na producenta obowiazek zamieszczania pe³nego sk³adu na opakowaniu  lub udostepnienia go na ¿±danie..
- moim zdaniem powoli wchodzimy w faze hodowli jaka dawno osiagneli hod.trzody,-czyli g³ównie granulaty,max wydajnosci min kosztów.
Tylko jak powiedzie³ profesor K.na szkoleniu- was nie ma interesowac dobre samopoczucie zwierzat-tylko zysk...a nas chyba nie do koñca .
O zwi±zku bardzo przetworzonej paszy przemys³owej z zaburzeniami uk³.pokarmowego, sporo juz napisano.
Doma
U¿ytkownik

« Odpowiedz #116 : Marzec 26, 2010, 11:19:28 »

ja jadê od jakiego¶ czasu na paszy firmy Agro Kociêb±
http://www.agro-kocieba.pl/strony/pokaz/zywienie_koni_1
sk³ad jest podobny do wy¿ej wymienionego, ale trochê bogatszy (choæ objêty tajemnic±, mo¿na co nieco wyci±gn±æ), a kosztuje ok. 800 zl za tonê, w zale¿no¶ci od aktualnych cen sk³adników i dowóz gratis. Za worek 25 kg wychodzi 20 zl, jak sie kupuje na worki, a nie na tony, to troche drozej.
jasiek a jakiego granulatu u¿ywasz? bo maj± chyba 3 rodzaje, w ma³ych ilo¶ciach te¿ sportowy granulat powiedzieli 30z³za 25 kg, a;e sk³ad ca³kiem ciekawy muszê przyznaæ.. bêdê w stajni to porównam sobie z horsegrannem z ciekawo¶ci  ale patrz±c na sk³ad powinien s³u¿yæ naszym folblucikom
jasiek
U¿ytkownik

« Odpowiedz #117 : Marzec 26, 2010, 16:32:17 »

Ja kupujê taki bez owsa, nie pamiêtam jak siê nazywa, ale sprawdzê jak bêdê w stajni.
axo
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 75

« Odpowiedz #118 : Kwiecieñ 22, 2010, 19:25:55 »

Mam dwa pytania, proszê o piln± mo¿liwie poradê

Co s±dzicie o dodatku jêczmienia dla koni niepracuj±cych - czy w ma³ych ilo¶ciach jest bezpieczne? (I co to jest "ma³a bezpieczna ilo¶æ" w tym wypadku Waszym zdaniem? :] )

Jak d³ugo mo¿e byæ przechowywane i bezpiecznie podawane ziarno gniecione?

"chcê s³oñca, wichru i tententu..."
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #119 : Kwiecieñ 22, 2010, 20:37:00 »

Jêczmieñ ja zawsze daje z owsem 30% to norma.
Odnosnie gniecionki to d³ugie przetrzymywanie nie szkodzi, tylko traci na warto¶ci trochê.
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: