FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 09, 2025, 12:09:22 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Karmienie  (Przeczytany 101260 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
floren
UÂżytkownik

« Odpowiedz #105 : Czerwiec 11, 2009, 19:29:48 »

Eeh, ja własnie trzymam konia w stadninie hodowlanej koni zimnokrwistych [powiedziałabym raczej nie stadninie, a rozmnażalni....]. Własciciel stajni juz nie raz chciał mnie przekonac, ze moj małopolak powinien jesc przynajmniej 6kg owsa dziennie. Bo wstedy byłby "ładniejszy", nabrałby szyji, grzebien tłuszczowy by mu wyrósł jak u zimniaka, i kłąb by sie przynajmniej zrównał z grzbietem. Masakra :/ Po takim karmieniu to chyba by sie tylko na odstrzał nadawał, podejśc na pewno by się nie dało, o jeździe nie mówiąc, a ochwat gwarantowany.
O ziemniakach tez juz słyszałam... znajoma to pochwala. Sama ma konika ok 145w kębie, zatuczony tak ze sie toczy a nie idzie... :/
To co ludzie robią, i jak karmią zwierzeta, przyprawia mnie o dreszcze :/
maciejka.14
UÂżytkownik

« Odpowiedz #106 : Marzec 17, 2010, 21:38:58 »

tak sobie teraz pomyœla³am, ¿e zareklamujê Wam super paszê:) Otó¿ moja znajoma nieca³y rok temu wprowadzi³a na rynek swoj¹ w³asn¹ paszê granulowan¹ dla koni hodowlanych i sportowych. Ja dajê t¹ paszê swoim rumakom od czasu jak wesz³a na rynek, zaczê³o siê od jednego worka na spróbowanie a teraz co dwa miesi¹ce zamawiamy zapas worków bo konie œlinotoku dostaj¹ na zapach paszy.
juÂż piszĂŞ konkrety- sÂą dwie linie- sportowa AGROVITAL SPORT, jak sama nazwa mĂłwi dla koni sportowych i intensywnie uÂżytkowanych, Âświetne ÂżrĂłdÂło energii a przy okazji biotyny- dla zdrowych kopyt i sierÂści i linia hodowlana AGROVITAL - dla klaczy hodowlanych, Âżrebiat, ogrĂłw i rekreantĂłw wzbogacona dodatkowo o droÂżdÂże paszowe.  Tak wyglÂądajÂą pasze w okresie wiosenno-letnim, jesieniÂą i zimÂą pasza wzbogacona zostaje o cenny betakaroten, tzw. marchewki, co jest szczegĂłlnie istotne dla rozrodu. Pasza jest w bardzo atrakcyjnej cenie bo zimowa wersja kosztuje 34 zÂł (i jest droÂższa od letniej)za 30 kg worek- myÂślĂŞ, Âże Âświetna cena, bo inne granulaty zaczynajÂą siĂŞ zazwyczaj od 50 zÂł.
MoÂże nie ma tak Âładnego opakowania jak PAVO czy EGERSMANN, ale w koĂącu nie szata zdobi czÂłowieka.
Na nasz teren paszĂŞ wprowadziÂłam ja, w tej chwili robimy co dwa miesiÂące konkretne dostawy, bo  pasze znalazÂły jeszcze ok. 10 amatorĂłw z podwĂłrka.
Ludzie bardzo sobie je chwal¹, bo jak masz jednego konia to mo¿esz i mu gwiazdkê z nieba daÌ, ale jak jest ich ju¿ kilka a chcesz daÌ im coœ pysznego i wartoœciowego to i cena i iloœÌ gra du¿¹ rolê.
Pasza jest dodawana do owsa w iloÂści 30-50% dawki owsa, ma wszelkie potrzebne witaminy i mineraÂły tak ,Âże nie ma potrzeby kupowania dodatkowych witamin.
skÂład mieszanek- jĂŞczmieĂą, kukurydza, pszenica,otrĂŞby pszenne, suszony wywar kukurydziany, droÂżdÂże, Âśruta sÂłonecznikowa, melasa, olej sojowy i mieszanka witaminowo- mineralna.
trochĂŞ siĂŞ rozpisaÂłam, ale na prawdĂŞ gorÂąco polecam!
a, w asortymencie jest jeszcze gotowy mesz, wystarczy zalaĂŚ gorÂącÂą wodÂą i pomieszaĂŚ, takÂże Âświetna sprawa zwÂłaszcza dla klaczy hodowlanych przed lub po wyÂżrebieniu i na zimowe mroÂżne wieczory, mesz kosztuje 33 zÂł za 30kg.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #107 : Marzec 17, 2010, 21:59:20 »

30 zl za worek to wychodzi 1200 za tonĂŞ? dobrze liczĂŞ?

ja jadĂŞ od jakiegoÂś czasu na paszy firmy Agro KociĂŞbÂą

http://www.agro-kocieba.pl/strony/pokaz/zywienie_koni_1

sk³ad jest podobny do wy¿ej wymienionego, ale trochê bogatszy (choÌ objêty tajemnic¹, mo¿na co nieco wyci¹gn¹Ì), a kosztuje ok. 800 zl za tonê, w zale¿noœci od aktualnych cen sk³adników i dowóz gratis. Za worek 25 kg wychodzi 20 zl, jak sie kupuje na worki, a nie na tony, to troche drozej.

pasza pachnie wiÂśniami w czekoladzie i nie znika bÂłyskawicznie, nie miaÂłem kolki w stajni od kiedy jej uÂżywam, a uÂżywam jej od roku juÂż
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #108 : Marzec 17, 2010, 22:12:24 »

pasza pachnie wiÂśniami w czekoladzie i nie znika bÂłyskawicznie, nie miaÂłem kolki w stajni od kiedy jej uÂżywam, a uÂżywam jej od roku juÂż
moim zdaniem to zapach cukierkĂłw IrysĂłw, w kaÂżdym razzie fantstyczny 
ÂżaÂłujĂŞ, Âże nie mam tej paszy pod rĂŞkÂą, kiedyÂś kupiÂłam dwa worki i bardzo moim koniom smakowaÂły, a samochĂłd pachniaÂł niÂą przez tydzieĂą
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #109 : Marzec 17, 2010, 22:14:35 »

chciaÂłem napisaĂŚ, Âże znika bÂłyskawicznie oczywiÂście 

ÂżaÂłujĂŞ, Âże nie mam tej paszy pod rĂŞkÂą, kiedyÂś kupiÂłam dwa worki i bardzo moim koniom smakowaÂły, a samochĂłd pachniaÂł niÂą przez tydzieĂą

zadzwoĂą i zamĂłw, to Ci dowiozÂą
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #110 : Marzec 17, 2010, 22:19:06 »

jasiek zaintrygowaÂłeÂś mnie tÂą paszÂą 
my karmimy horsegrannem z Olkusza, wychodzi przy systematycznych zamĂłwieniach jakoÂś ok 1000zÂł za  tonĂŞ, 1200zÂł, mniej wiĂŞcej, worki 25kg, nie pachnie nadzwyczaj smakowicie, ale na pewno efekt na koniach lepszy niÂż na owsie... do tego dostajÂą musli sport sukcesu, ktĂłre jest nie do podrobienia, absolutnie Âświetne, ale nie wiem  czy siĂŞ nie skuszĂŞ na worek tego granulatu na prĂłbĂŞ 
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #111 : Marzec 17, 2010, 22:22:31 »

Rozumiem Âże jak trzeba konia poprawiĂŚ,czy wydobyĂŚ po chorobie ale non stop na granulacie?Przesada.
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #112 : Marzec 17, 2010, 22:26:57 »

Nie wiem czy przesada. Wczeœniej sam robi³em paszê, kupowa³em zbo¿a, witaminy, dodatki, trzeba by³o wymieszaÌ, zeœrutowaÌ/ugnieœÌ. A teraz kupujê za 800 stów, mieszam pó³ na pó³ z owsem, a konie wp... jak szalone, s¹ zdrowe, sierœÌ siê b³yszczy nawet u 25-letnich babÌ. Bardzo wygodna i dobra cenowo sprawa.
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #113 : Marzec 17, 2010, 22:32:07 »

dok³adnie, poza tym u nas folbluciki szkoda obci¹¿aÌ potê¿nymi dawkami owsa, szkoda ¿o³¹dka, a granulat 1 kg, to jak 2 kg owsa, jest ³atwiej przyswajalny.. generalnie same korzyœci.. u starszych koni nie ma problemów z gryzieniem przynajmniej w przypadku horsegrann, sta³a cena, sta³a jakoœÌ, nie muszê siê obawiaÌ ¿e nie znajdê dobrej jakoœci owsa, a w okolicach Krakowa ró¿nie bywa...
Arcturus
UÂżytkownik

« Odpowiedz #114 : Marzec 17, 2010, 22:40:13 »

Ja czasem , szczegĂłlnie zima uÂżywam "Sukcesu" , to polska karma spod Torunia . CaÂłkiem porzÂądna . O takie cus  - " Pasza wykonana jest z wysokiej jakoÂści Âśrut zboÂżowych, suszu z lucerny, dodatkĂłw energetycznych, makro i mikroelementĂłw , melasy. Zawiera droÂżdÂże pastewne, siemiĂŞ lniane, tÂłuszcze roÂślinne oraz zwiĂŞkszonÂą zawartoœÌ witaminy E. "
boswell
UÂżytkownik

« Odpowiedz #115 : Marzec 18, 2010, 20:55:18 »

Schaumann ma tanie pasze i granulat witaminowy.DowĂłz takÂże gratis.Besterly sa fajne-od czasu do czasu.
Mimo to preferujĂŞ pasze naturalnÂą z dodatkiem dobrych witamin, a paszy ktĂłra ma tajny skÂład nie tkneÂła bym! Diabli wiedza co tam jest-moze zwykÂły mocznik nawozowy ktĂłry rewelacyjnie poprawia energetycznosc paszy? albo inny rĂłwnie fajny skÂładnik...sztuczne aromaty.
Nawiasem mĂłwiac nasze prawo nakÂłada na producenta obowiazek zamieszczania peÂłnego skÂładu na opakowaniu  lub udostepnienia go na ¿¹danie..
- moim zdaniem powoli wchodzimy w faze hodowli jaka dawno osiagneli hod.trzody,-czyli g³ównie granulaty,max wydajnosci min kosztów.
Tylko jak powiedzieÂł profesor K.na szkoleniu- was nie ma interesowac dobre samopoczucie zwierzat-tylko zysk...a nas chyba nie do koĂąca .
O zwiÂązku bardzo przetworzonej paszy przemysÂłowej z zaburzeniami ukÂł.pokarmowego, sporo juz napisano.
Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #116 : Marzec 26, 2010, 11:19:28 »

ja jadĂŞ od jakiegoÂś czasu na paszy firmy Agro KociĂŞbÂą
http://www.agro-kocieba.pl/strony/pokaz/zywienie_koni_1
sk³ad jest podobny do wy¿ej wymienionego, ale trochê bogatszy (choÌ objêty tajemnic¹, mo¿na co nieco wyci¹gn¹Ì), a kosztuje ok. 800 zl za tonê, w zale¿noœci od aktualnych cen sk³adników i dowóz gratis. Za worek 25 kg wychodzi 20 zl, jak sie kupuje na worki, a nie na tony, to troche drozej.
jasiek a jakiego granulatu uÂżywasz? bo majÂą chyba 3 rodzaje, w maÂłych iloÂściach teÂż sportowy granulat powiedzieli 30zÂłza 25 kg, a;e skÂład caÂłkiem ciekawy muszĂŞ przyznaĂŚ.. bĂŞdĂŞ w stajni to porĂłwnam sobie z horsegrannem z ciekawoÂści  ale patrzÂąc na skÂład powinien sÂłuÂżyĂŚ naszym folblucikom
jasiek
UÂżytkownik

« Odpowiedz #117 : Marzec 26, 2010, 16:32:17 »

Ja kupujĂŞ taki bez owsa, nie pamiĂŞtam jak siĂŞ nazywa, ale sprawdzĂŞ jak bĂŞdĂŞ w stajni.
axo
UÂżytkownik

« Odpowiedz #118 : Kwiecień 22, 2010, 19:25:55 »

Mam dwa pytania, proszĂŞ o pilnÂą moÂżliwie poradĂŞ

Co s¹dzicie o dodatku jêczmienia dla koni niepracuj¹cych - czy w ma³ych iloœciach jest bezpieczne? (I co to jest "ma³a bezpieczna iloœÌ" w tym wypadku Waszym zdaniem? :] )

Jak dÂługo moÂże byĂŚ przechowywane i bezpiecznie podawane ziarno gniecione?

"chcĂŞ sÂłoĂąca, wichru i tententu..."
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #119 : Kwiecień 22, 2010, 20:37:00 »

JĂŞczmieĂą ja zawsze daje z owsem 30% to norma.
Odnosnie gniecionki to dÂługie przetrzymywanie nie szkodzi, tylko traci na wartoÂści trochĂŞ.
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: