FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 16:26:26 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Karmienie  (Przeczytany 101234 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
wenecja i warka
Gość
« : Sierpień 20, 2008, 13:29:20 »

Ostatnio (okres ostatnich 7 -8 miesiĂŞcy) mieliÂśmy problemy z karmieniem konia
najpierw dieta (z powodu choroby) potem kiepskiej jakoÂści jedzenie itp.
Teraz klacz wkoĂącu doszÂła do siebie.
Ale mamy problem
mĂłj koĂą zawsze dostawaÂł sporo jedzenia nawet kiedy nie pracowaÂła dostawaÂła 5 kg mieszanki i do tego sianko.
Teraz dostaje 4,5 kg owsa i sianko a energiia jÂą rozpiera Âże nie poznaje konia.
MyÂślaÂłam Âże moÂże to dlatego Âże przegieÂłam z jazdami i koĂą sie buntuje.
ZrobiÂłam jej przerwe ale to nie pomogÂło.
StwierdziÂłam wiĂŞc Âże dostaje zbyt wiele owsa.
Czy to moÂżliwe Âże organizm konia  przez okres kiedy byÂły problemy z iloÂściÂą i jakoÂściÂą jedzenia przyzwyczaiÂł sie do mniejszej dawki energii i teraz kiedy znowu kon dostaje starÂą dawke energii poprostu jÂą roznosi.

Dodam ¿e teraz czêœÌ owsa zastapi³am wys³odkami które podobn¹ s¹ tucz¹ce ale nie tak energetyczne jak owies .
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2008, 14:44:06 »

Je¿eli jest ju¿ temat o karmieniu, mam jedno pytanie do wszystkich: jak karmicie m³odzie¿ (od odsadzenia do 3 latka)? S³ysza³am du¿o ró¿nych wersji i zachowawczo karmiê roczne konie sianem do oporu, a owsem 4-5 kg dziennie (do 3kg w wieczornym karmieniu) i oczywiœcie pastwisko w sezonia pastwiskowym, a poza sezonem wymuszone bieganie. Niektórzy karmi¹ 6-8kg owsa dziennie, nie wiem, czy to nie jest za du¿o dla m³odego konia.
Matki stadne dostajÂą ok. 2kg owsa, siano i pastwisko do oporu.
Inne konie w zaleÂżnoÂści od potrzeby.
edyta03maz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2008, 13:46:48 »

witam
dobry temat
ja niestety nie mam moÂżliwoÂści codziennego doglÂądania swojej kobyÂłki jeÂżeli chodzi o karmienie, trzymam ja na hotelu wiec zaglÂądam do nie 3-4 razy w tygodniu, zaleÂży jak mi czas pozwala.
mam jÂą juÂż ok 3 miesiĂŞcy i niestety trochĂŞ schudÂła, zwracaÂłam uwagĂŞ hodowcy na to Âże konisko leci z wagi i mieli poprawiĂŚ sie z karmieniem jej.
postanowiÂłam jednak zainwestowaĂŚ w gotowe pasze Eggersmanna.
kobyÂłka jest juÂż na niej 2 tydzieĂą , krĂłtki czas na widoczne efekty ale chyba sÂą, zobaczymy co bĂŞdzie dalej
czy macie jakieÂś doÂświadczenia z paszÂą tej firmy, czytajÂąc na innych forach jest dosyĂŚ zachwalana,
zakupiÂłam jej wiĂŞcej wiec gdyby ktoÂś byÂł zainteresowany mogĂŞ odsprzedaĂŚ.
kolejny problem to przebiaÂłkowanie kobyÂłki, zmiana miejsca i sposobu Âżywienia miaÂła chyba na to wpÂływ i to teÂż przyczyniÂło siĂŞ do mojej decyzji zakupienia paszy z odpowiednio dobranymi skÂładnikami
ale proszĂŞ o opinie na temat produktĂłw Eggersmanna?
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2008, 14:33:30 »

ja po kilku ciezkich kolkach postanowilam przestawic kobylisko na gotowe pasze. Od ponad 2 lat karmie tylko eggersmann'em. odpukac nic sie od tego czasu nie dzieje.. siersc sie swieci, nie chudnie ani nie nabiera wagi w zastraszajacym tempie. Byc moze finansowo nie jet jakos super tanio ale tych nerwow i pieniedzy wydanych na zycie konia nikt nie jest w stanie policzyc, wiec wole dokladac miesiecznie na pasze i spac spokojnie ja polecam
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2008, 15:11:36 »

edyta03maz

ja kobyÂłce kupiÂłam wÂłaÂśnie musli eggersmanna (bez owsa) - bardzo jej smakuje, ciekawa jestem czy rzeczywiÂście nie bĂŞdzie jej po niej nosiÂło.
Mam kontakt z paniÂą , ktĂłra rozprowadza eggersmanna w woj. mazowieckim i sÂłyszaÂłam, Âże teraz jakoÂśc zdecydowanie siĂŞ poprawiÂła, bo zmieniÂł siĂŞ dystrybutor krajowy, ktĂłry przebijaÂły terminy spoÂżycia (!) i robiÂł podobno rĂłzne dziwne rzeczy inne Smutny

wenecja i warka

tak czytam twĂłj post i siĂŞ zastanawiam czy takie Âżywienie nie prowadzi do pzrebiaÂłkowania ?

OgĂłlnie sadzĂŞ, Âże Âżywienie nei powinno polegaĂŚ na tym, Âże jeÂśli wszyscy dajÂą 5 kg to ja teÂż. Moje konie (latem ) jedzÂą na prawdĂŞ maÂłe iloÂści paszy treÂściwej i kaÂżdy moÂże oceniĂŚ czy tak Âźle wyglÂądajÂą . Prawda jest teÂż taka, Âże majÂą super siano i trawĂŞ do oporu. TroszkĂŞ mam stracha przed duÂżymi dawkami pasz treÂściwych - szczegĂłlnie owsa, ktĂłrym Âłatwo przebiaÂłkowaĂŚ , dostarcza za duÂżo energii, ktĂłra najczĂŞÂściej siĂŞ gromadzi albo wychodzi bokiem na jeÂździe.

Pasze polecam dla mÂłodziakĂłw - nie warto oszczĂŞdzaĂŚ, bo Âżywienie ÂźrebiÂąt od 2 do 6 miesiÂąca Âżycia nawet drogimi jest opÂłacalne i na pewno zaprocentuje

[img]Iza90[/b]

6-8 kg owsa dla roczniaka ?? Strasznie du¿o moim zdaniem - moja jad³a ze 3 kg +witaminy + marchw z otrêbami (pó³ 10 l wiadra) zim¹, teraz w¿era 2 worek havensa foal cubes (po³ na pó³ z owsem) i jest równa z matk¹ (czyli ma ju¿ ponad 160) w wieku nieca³ego 1,5 roku

ChciaÂłabym siĂŞ jeszcze zapytaĂŚ czy ktoÂś uÂżywaÂł pasz dla klaczy Zucht Musli/pellets, albo Havensa Ferto Lac ? Bo siĂŞ zastanawiam czym mojÂą ÂźrebnÂą klacz ÂżywiĂŚ w tym roku na jesieni.
ess_Ka
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2008, 15:41:07 »

ChciaÂłabym siĂŞ jeszcze zapytaĂŚ czy ktoÂś uÂżywaÂł pasz dla klaczy Zucht Musli/pellets, albo Havensa Ferto Lac ? Bo siĂŞ zastanawiam czym mojÂą ÂźrebnÂą klacz ÂżywiĂŚ w tym roku na jesieni.

na ÂŚK kermit karmiÂła zucht'em. JeÂśli by sie tutaj nikt nie znalazl to zawsze ja mozesz podpytac.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2008, 15:58:07 »

ess_Ka
dziĂŞki
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2008, 21:41:47 »

wenecja i warka

OgĂłlnie sadzĂŞ, Âże Âżywienie nei powinno polegaĂŚ na tym, Âże jeÂśli wszyscy dajÂą 5 kg to ja teÂż.

ale ja nigdzie nie napisaÂłam Âże daje tyle bo inni tak dajÂą
NapisaÂłam tylko Âże zawsze dostawaÂła 5 kg.
DostawaÂła tyle bo takie zapotrzebowanie miaÂł jej organizm.
Uwa¿am ¿e iloœÌ oraz to co dostaje koù powinno byÌ dobierane indywidualnie
i tak teÂż robie
Gniada zawsze dostawaÂła 5kg a Siwa niecaÂłe 4kg
Teraz teÂż staram sie obserwowaĂŚ konie i kobyÂły sÂą karmione caÂłkowicie inaczej.

Tylko Moje pytanie dotyczy³o czegoœ innego ni¿ iloœÌ jedzenia
pytanie brzmiaÂło
"Czy to moÂżliwe Âże organizm konia  przez okres kiedy byÂły problemy z iloÂściÂą i jakoÂściÂą jedzenia przyzwyczaiÂł sie do mniejszej dawki energii i teraz kiedy znowu kon dostaje starÂą dawke energii poprostu jÂą roznosi."
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 22, 2008, 10:01:51 »

przepraszam, ale troszkĂŞ zrobiÂłam maÂły OT luxno powiÂązany z TwojÂą wypowiedziÂą i nadal siĂŞ dziwiĂŞ, ale pewnie dziwna jestem
WysÂłodkami nigdy karmiÂłam i nie zmaierzam (nie widzĂŞ takiej potzreby) , moÂże to one sÂą przyczynÂą tego nadmiaru energii ?
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #9 : Sierpień 22, 2008, 11:01:23 »

ar sory nie chce być złośliwa ale prosze czytaj ze zrozumieniem

Napisałam że dopiero teraz zaczełam karmić wysłodkami które  mają właśnie mniej energii niż owies.
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Sierpień 22, 2008, 11:12:44 »

a my karmimy wys³odkami, od ok. pó³ roku, wszystkie konie dostaj¹, dwa razy dziennie, jedz¹ bardzo, bardzo chêtnie.
ar...?, nadmiar energii raczej nie od wysÂłodkĂłw
majÂą one owszem duÂża koncentracje energii w 1kg suchej masy, ale jako produkt sprasowany,
po namoczeniu, kiedy to z jednego kilograma dostajemy kilka razy wiêcej masy do podania iloœÌ tej energii w paszy jest stosunkowo niewielka.
SÂą doskonaÂłym uzupeÂłnieniem i urozmaiceniem diety.

Na Twoje pytanie Wenecjo, nie potrafie odpowiedzieĂŚ, ale byÂłabym skÂłonna zaryzykowaĂŚ stwierdzenie, ze tak, ze to moÂżliwe.
Przyzwyczajona juÂż do innego poziomu energii w paszy teraz odczuwa jej nadmiar, byĂŚ moze faktycznie tak sie dzieje.

NiektĂłrzy karmiÂą 6-8kg owsa dziennie, nie wiem, czy to nie jest za duÂżo dla mÂłodego konia.

wg mnie to za duÂżo
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #11 : Sierpień 22, 2008, 11:24:46 »

montana bardzo dziĂŞkuje za odpowiedÂź
Ja teÂż myÂśle Âże jest to prawdopodobne.
Jeœli zast¹pienie czêœci owsa wys³odkami nie przyniesie efektów to zakupie pewnie jak¹œ pasze nisko eneretyczn¹ i bêde zastêpowaÌ ni¹ czêœÌ owsa.

Teraz karmienie wyglÂąda tak
Âśniadanie
siano , miarka (pavo) owsa, wysÂłodki
obiad
siano, 1,5miarki owsa, spora graœÌ sieczki z lucern¹
kolacja
1,5 miarki owsa , siano , troche oleju, witaminy

jesli nadal bedzie jÂą roznosiĂŚ

to na kolacje zamiast 1,5miarki owsa
bĂŞdzie dostawaĂŚ 0,5 miarki owsa i 1 miarke nisko eneretycznego musli.

Doma
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Sierpień 22, 2008, 11:27:21 »

NiektĂłrzy karmiÂą 6-8kg owsa dziennie, nie wiem, czy to nie jest za duÂżo dla mÂłodego konia.

to chyba dawka dla xx bardziej, niÂż MaÂłopolakĂłw..
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 22, 2008, 11:37:59 »

Wenecja, a moze ograniczyc ten olej i lucerne ?
ten olej to ³y¿ka, czy pó³ szklanki ?
olej mozna podawac rzadziej niÂż codziennie, to moÂże tak co drugi, co trzeci dzien dawaĂŚ olej.
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #14 : Sierpień 22, 2008, 12:37:01 »

lucerna niejest czystÂą lucernÂą wiĂŞcj ta zió³ek, sÂłomy, suszonej marchewki niÂż lucerny 
oleju dostaje mniejwiĂŞcej 10ml .
Strony: [1] 2 3 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: