wenecja i warka
Gość
|
 |
« : Sierpień 20, 2008, 13:29:20 » |
|
Ostatnio (okres ostatnich 7 -8 miesiĂŞcy) mieliÂśmy problemy z karmieniem konia najpierw dieta (z powodu choroby) potem kiepskiej jakoÂści jedzenie itp. Teraz klacz wkoĂącu doszÂła do siebie. Ale mamy problem mĂłj koĂą zawsze dostawaÂł sporo jedzenia nawet kiedy nie pracowaÂła dostawaÂła 5 kg mieszanki i do tego sianko. Teraz dostaje 4,5 kg owsa i sianko a energiia jÂą rozpiera Âże nie poznaje konia. MyÂślaÂłam Âże moÂże to dlatego Âże przegieÂłam z jazdami i koĂą sie buntuje. ZrobiÂłam jej przerwe ale to nie pomogÂło. StwierdziÂłam wiĂŞc Âże dostaje zbyt wiele owsa. Czy to moÂżliwe Âże organizm konia przez okres kiedy byÂły problemy z iloÂściÂą i jakoÂściÂą jedzenia przyzwyczaiÂł sie do mniejszej dawki energii i teraz kiedy znowu kon dostaje starÂą dawke energii poprostu jÂą roznosi.
Dodam ¿e teraz czêœÌ owsa zastapi³am wys³odkami które podobn¹ s¹ tucz¹ce ale nie tak energetyczne jak owies .
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2008, 14:44:06 » |
|
Je¿eli jest ju¿ temat o karmieniu, mam jedno pytanie do wszystkich: jak karmicie m³odzie¿ (od odsadzenia do 3 latka)? S³ysza³am du¿o ró¿nych wersji i zachowawczo karmiê roczne konie sianem do oporu, a owsem 4-5 kg dziennie (do 3kg w wieczornym karmieniu) i oczywiœcie pastwisko w sezonia pastwiskowym, a poza sezonem wymuszone bieganie. Niektórzy karmi¹ 6-8kg owsa dziennie, nie wiem, czy to nie jest za du¿o dla m³odego konia. Matki stadne dostaj¹ ok. 2kg owsa, siano i pastwisko do oporu. Inne konie w zale¿noœci od potrzeby.
|
|
|
|
|
|
|
edyta03maz
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2008, 13:46:48 » |
|
witam dobry temat ja niestety nie mam moÂżliwoÂści codziennego doglÂądania swojej kobyÂłki jeÂżeli chodzi o karmienie, trzymam ja na hotelu wiec zaglÂądam do nie 3-4 razy w tygodniu, zaleÂży jak mi czas pozwala. mam jÂą juÂż ok 3 miesiĂŞcy i niestety trochĂŞ schudÂła, zwracaÂłam uwagĂŞ hodowcy na to Âże konisko leci z wagi i mieli poprawiĂŚ sie z karmieniem jej. postanowiÂłam jednak zainwestowaĂŚ w gotowe pasze Eggersmanna. kobyÂłka jest juÂż na niej 2 tydzieĂą , krĂłtki czas na widoczne efekty ale chyba sÂą, zobaczymy co bĂŞdzie dalej czy macie jakieÂś doÂświadczenia z paszÂą tej firmy, czytajÂąc na innych forach jest dosyĂŚ zachwalana, zakupiÂłam jej wiĂŞcej wiec gdyby ktoÂś byÂł zainteresowany mogĂŞ odsprzedaĂŚ. kolejny problem to przebiaÂłkowanie kobyÂłki, zmiana miejsca i sposobu Âżywienia miaÂła chyba na to wpÂływ i to teÂż przyczyniÂło siĂŞ do mojej decyzji zakupienia paszy z odpowiednio dobranymi skÂładnikami ale proszĂŞ o opinie na temat produktĂłw Eggersmanna?
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2008, 14:33:30 » |
|
ja po kilku ciezkich kolkach postanowilam przestawic kobylisko na gotowe pasze. Od ponad 2 lat karmie tylko eggersmann'em. odpukac nic sie od tego czasu nie dzieje.. siersc sie swieci, nie chudnie ani nie nabiera wagi w zastraszajacym tempie. Byc moze finansowo nie jet jakos super tanio ale tych nerwow i pieniedzy wydanych na zycie konia nikt nie jest w stanie policzyc, wiec wole dokladac miesiecznie na pasze i spac spokojnie  ja polecam
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2008, 15:11:36 » |
|
edyta03mazja koby³ce kupi³am w³aœnie musli eggersmanna (bez owsa) - bardzo jej smakuje, ciekawa jestem czy rzeczywiœcie nie bêdzie jej po niej nosi³o. Mam kontakt z pani¹ , która rozprowadza eggersmanna w woj. mazowieckim i s³ysza³am, ¿e teraz jakoœc zdecydowanie siê poprawi³a, bo zmieni³ siê dystrybutor krajowy, który przebija³y terminy spo¿ycia (!) i robi³ podobno rózne dziwne rzeczy inne wenecja i warkatak czytam twój post i siê zastanawiam czy takie ¿ywienie nie prowadzi do pzrebia³kowania ? Ogólnie sadzê, ¿e ¿ywienie nei powinno polegaÌ na tym, ¿e jeœli wszyscy daj¹ 5 kg to ja te¿. Moje konie (latem ) jedz¹ na prawdê ma³e iloœci paszy treœciwej i ka¿dy mo¿e oceniÌ czy tak Ÿle wygl¹daj¹ . Prawda jest te¿ taka, ¿e maj¹ super siano i trawê do oporu. Troszkê mam stracha przed du¿ymi dawkami pasz treœciwych - szczególnie owsa, którym ³atwo przebia³kowaÌ , dostarcza za du¿o energii, która najczêœciej siê gromadzi albo wychodzi bokiem na jeŸdzie. Pasze polecam dla m³odziaków - nie warto oszczêdzaÌ, bo ¿ywienie Ÿrebi¹t od 2 do 6 miesi¹ca ¿ycia nawet drogimi jest op³acalne i na pewno zaprocentuje  [img]Iza90[/b] 6-8 kg owsa dla roczniaka ?? Strasznie du¿o moim zdaniem - moja jad³a ze 3 kg +witaminy + marchw z otrêbami (pó³ 10 l wiadra) zim¹, teraz w¿era 2 worek havensa foal cubes (po³ na pó³ z owsem) i jest równa z matk¹ (czyli ma ju¿ ponad 160) w wieku nieca³ego 1,5 roku Chcia³abym siê jeszcze zapytaÌ czy ktoœ u¿ywa³ pasz dla klaczy Zucht Musli/pellets, albo Havensa Ferto Lac ? Bo siê zastanawiam czym moj¹ Ÿrebn¹ klacz ¿ywiÌ w tym roku na jesieni.
|
|
|
|
|
|
|
ess_Ka
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2008, 15:41:07 » |
|
ChciaÂłabym siĂŞ jeszcze zapytaĂŚ czy ktoÂś uÂżywaÂł pasz dla klaczy Zucht Musli/pellets, albo Havensa Ferto Lac ? Bo siĂŞ zastanawiam czym mojÂą ÂźrebnÂą klacz ÂżywiĂŚ w tym roku na jesieni.
na ÂŚK kermit karmiÂła zucht'em. JeÂśli by sie tutaj nikt nie znalazl to zawsze ja mozesz podpytac.
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2008, 15:58:07 » |
|
ess_KadziĂŞki 
|
|
|
|
|
|
|
wenecja i warka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2008, 21:41:47 » |
|
wenecja i warka
OgĂłlnie sadzĂŞ, Âże Âżywienie nei powinno polegaĂŚ na tym, Âże jeÂśli wszyscy dajÂą 5 kg to ja teÂż.
ale ja nigdzie nie napisa³am ¿e daje tyle bo inni tak daj¹ Napisa³am tylko ¿e zawsze dostawa³a 5 kg. Dostawa³a tyle bo takie zapotrzebowanie mia³ jej organizm. Uwa¿am ¿e iloœÌ oraz to co dostaje koù powinno byÌ dobierane indywidualnie i tak te¿ robie Gniada zawsze dostawa³a 5kg a Siwa nieca³e 4kg Teraz te¿ staram sie obserwowaÌ konie i koby³y s¹ karmione ca³kowicie inaczej. Tylko Moje pytanie dotyczy³o czegoœ innego ni¿ iloœÌ jedzenia pytanie brzmia³o "Czy to mo¿liwe ¿e organizm konia przez okres kiedy by³y problemy z iloœci¹ i jakoœci¹ jedzenia przyzwyczai³ sie do mniejszej dawki energii i teraz kiedy znowu kon dostaje star¹ dawke energii poprostu j¹ roznosi."
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 22, 2008, 10:01:51 » |
|
przepraszam, ale troszkĂŞ zrobiÂłam maÂły OT luxno powiÂązany z TwojÂą wypowiedziÂą  i nadal siĂŞ dziwiĂŞ, ale pewnie dziwna jestem WysÂłodkami nigdy karmiÂłam i nie zmaierzam (nie widzĂŞ takiej potzreby) , moÂże to one sÂą przyczynÂą tego nadmiaru energii ?
|
|
|
|
|
|
|
wenecja i warka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 22, 2008, 11:01:23 » |
|
ar sory nie chce być złośliwa ale prosze czytaj ze zrozumieniem
Napisałam że dopiero teraz zaczełam karmić wysłodkami które mają właśnie mniej energii niż owies.
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 22, 2008, 11:12:44 » |
|
a my karmimy wys³odkami, od ok. pó³ roku, wszystkie konie dostaj¹, dwa razy dziennie, jedz¹ bardzo, bardzo chêtnie. ar...?, nadmiar energii raczej nie od wys³odków maj¹ one owszem du¿a koncentracje energii w 1kg suchej masy, ale jako produkt sprasowany, po namoczeniu, kiedy to z jednego kilograma dostajemy kilka razy wiêcej masy do podania iloœÌ tej energii w paszy jest stosunkowo niewielka. S¹ doskona³ym uzupe³nieniem i urozmaiceniem diety. Na Twoje pytanie Wenecjo, nie potrafie odpowiedzieÌ, ale by³abym sk³onna zaryzykowaÌ stwierdzenie, ze tak, ze to mo¿liwe. Przyzwyczajona ju¿ do innego poziomu energii w paszy teraz odczuwa jej nadmiar, byÌ moze faktycznie tak sie dzieje. Niektórzy karmi¹ 6-8kg owsa dziennie, nie wiem, czy to nie jest za du¿o dla m³odego konia.
wg mnie to za duÂżo
|
|
|
|
|
|
|
wenecja i warka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 22, 2008, 11:24:46 » |
|
montana bardzo dziêkuje za odpowiedŸ Ja te¿ myœle ¿e jest to prawdopodobne. Jeœli zast¹pienie czêœci owsa wys³odkami nie przyniesie efektów to zakupie pewnie jak¹œ pasze nisko eneretyczn¹ i bêde zastêpowaÌ ni¹ czêœÌ owsa.
Teraz karmienie wygl¹da tak œniadanie siano , miarka (pavo) owsa, wys³odki obiad siano, 1,5miarki owsa, spora graœÌ sieczki z lucern¹ kolacja 1,5 miarki owsa , siano , troche oleju, witaminy
jesli nadal bedzie jÂą roznosiĂŚ
to na kolacje zamiast 1,5miarki owsa bĂŞdzie dostawaĂŚ 0,5 miarki owsa i 1 miarke nisko eneretycznego musli.
|
|
|
|
|
|
|
Doma
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 22, 2008, 11:27:21 » |
|
NiektĂłrzy karmiÂą 6-8kg owsa dziennie, nie wiem, czy to nie jest za duÂżo dla mÂłodego konia.
to chyba dawka dla xx bardziej, niÂż MaÂłopolakĂłw..
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 22, 2008, 11:37:59 » |
|
Wenecja, a moze ograniczyc ten olej i lucerne ? ten olej to ³y¿ka, czy pó³ szklanki ? olej mozna podawac rzadziej ni¿ codziennie, to mo¿e tak co drugi, co trzeci dzien dawaÌ olej.
|
|
|
|
|
|
|
wenecja i warka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 22, 2008, 12:37:01 » |
|
lucerna niejest czyst¹ lucern¹ wiêcj ta zió³ek, s³omy, suszonej marchewki ni¿ lucerny  oleju dostaje mniejwiêcej 10ml .
|
|
|
|
|
|
|
|