FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:34:08 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Karmienie  (Przeczytany 98145 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
wenecja i warka
Go¶æ
« : Sierpieñ 20, 2008, 13:29:20 »

Ostatnio (okres ostatnich 7 -8 miesiêcy) mieli¶my problemy z karmieniem konia
najpierw dieta (z powodu choroby) potem kiepskiej jako¶ci jedzenie itp.
Teraz klacz wkoñcu dosz³a do siebie.
Ale mamy problem
mój koñ zawsze dostawa³ sporo jedzenia nawet kiedy nie pracowa³a dostawa³a 5 kg mieszanki i do tego sianko.
Teraz dostaje 4,5 kg owsa i sianko a energiia j± rozpiera ¿e nie poznaje konia.
My¶la³am ¿e mo¿e to dlatego ¿e przegie³am z jazdami i koñ sie buntuje.
Zrobi³am jej przerwe ale to nie pomog³o.
Stwierdzi³am wiêc ¿e dostaje zbyt wiele owsa.
Czy to mo¿liwe ¿e organizm konia  przez okres kiedy by³y problemy z ilo¶ci± i jako¶ci± jedzenia przyzwyczai³ sie do mniejszej dawki energii i teraz kiedy znowu kon dostaje star± dawke energii poprostu j± roznosi.

Dodam ¿e teraz czê¶æ owsa zastapi³am wys³odkami które podobn± s± tucz±ce ale nie tak energetyczne jak owies .
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 20, 2008, 14:44:06 »

Je¿eli jest ju¿ temat o karmieniu, mam jedno pytanie do wszystkich: jak karmicie m³odzie¿ (od odsadzenia do 3 latka)? S³ysza³am du¿o ró¿nych wersji i zachowawczo karmiê roczne konie sianem do oporu, a owsem 4-5 kg dziennie (do 3kg w wieczornym karmieniu) i oczywi¶cie pastwisko w sezonia pastwiskowym, a poza sezonem wymuszone bieganie. Niektórzy karmi± 6-8kg owsa dziennie, nie wiem, czy to nie jest za du¿o dla m³odego konia.
Matki stadne dostaj± ok. 2kg owsa, siano i pastwisko do oporu.
Inne konie w zale¿no¶ci od potrzeby.
edyta03maz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 9

« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 21, 2008, 13:46:48 »

witam
dobry temat
ja niestety nie mam mo¿liwo¶ci codziennego dogl±dania swojej koby³ki je¿eli chodzi o karmienie, trzymam ja na hotelu wiec zagl±dam do nie 3-4 razy w tygodniu, zale¿y jak mi czas pozwala.
mam j± ju¿ ok 3 miesiêcy i niestety trochê schud³a, zwraca³am uwagê hodowcy na to ¿e konisko leci z wagi i mieli poprawiæ sie z karmieniem jej.
postanowi³am jednak zainwestowaæ w gotowe pasze Eggersmanna.
koby³ka jest ju¿ na niej 2 tydzieñ , krótki czas na widoczne efekty ale chyba s±, zobaczymy co bêdzie dalej
czy macie jakie¶ do¶wiadczenia z pasz± tej firmy, czytaj±c na innych forach jest dosyæ zachwalana,
zakupi³am jej wiêcej wiec gdyby kto¶ by³ zainteresowany mogê odsprzedaæ.
kolejny problem to przebia³kowanie koby³ki, zmiana miejsca i sposobu ¿ywienia mia³a chyba na to wp³yw i to te¿ przyczyni³o siê do mojej decyzji zakupienia paszy z odpowiednio dobranymi sk³adnikami
ale proszê o opinie na temat produktów Eggersmanna?
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 21, 2008, 14:33:30 »

ja po kilku ciezkich kolkach postanowilam przestawic kobylisko na gotowe pasze. Od ponad 2 lat karmie tylko eggersmann'em. odpukac nic sie od tego czasu nie dzieje.. siersc sie swieci, nie chudnie ani nie nabiera wagi w zastraszajacym tempie. Byc moze finansowo nie jet jakos super tanio ale tych nerwow i pieniedzy wydanych na zycie konia nikt nie jest w stanie policzyc, wiec wole dokladac miesiecznie na pasze i spac spokojnie ja polecam
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 21, 2008, 15:11:36 »

edyta03maz

ja koby³ce kupi³am w³a¶nie musli eggersmanna (bez owsa) - bardzo jej smakuje, ciekawa jestem czy rzeczywi¶cie nie bêdzie jej po niej nosi³o.
Mam kontakt z pani± , która rozprowadza eggersmanna w woj. mazowieckim i s³ysza³am, ¿e teraz jako¶c zdecydowanie siê poprawi³a, bo zmieni³ siê dystrybutor krajowy, który przebija³y terminy spo¿ycia (!) i robi³ podobno rózne dziwne rzeczy inne Smutny

wenecja i warka

tak czytam twój post i siê zastanawiam czy takie ¿ywienie nie prowadzi do pzrebia³kowania ?

Ogólnie sadzê, ¿e ¿ywienie nei powinno polegaæ na tym, ¿e je¶li wszyscy daj± 5 kg to ja te¿. Moje konie (latem ) jedz± na prawdê ma³e ilo¶ci paszy tre¶ciwej i ka¿dy mo¿e oceniæ czy tak ¼le wygl±daj± . Prawda jest te¿ taka, ¿e maj± super siano i trawê do oporu. Troszkê mam stracha przed du¿ymi dawkami pasz tre¶ciwych - szczególnie owsa, którym ³atwo przebia³kowaæ , dostarcza za du¿o energii, która najczê¶ciej siê gromadzi albo wychodzi bokiem na je¼dzie.

Pasze polecam dla m³odziaków - nie warto oszczêdzaæ, bo ¿ywienie ¼rebi±t od 2 do 6 miesi±ca ¿ycia nawet drogimi jest op³acalne i na pewno zaprocentuje

[img]Iza90[/b]

6-8 kg owsa dla roczniaka ?? Strasznie du¿o moim zdaniem - moja jad³a ze 3 kg +witaminy + marchw z otrêbami (pó³ 10 l wiadra) zim±, teraz w¿era 2 worek havensa foal cubes (po³ na pó³ z owsem) i jest równa z matk± (czyli ma ju¿ ponad 160) w wieku nieca³ego 1,5 roku

Chcia³abym siê jeszcze zapytaæ czy kto¶ u¿ywa³ pasz dla klaczy Zucht Musli/pellets, albo Havensa Ferto Lac ? Bo siê zastanawiam czym moj± ¼rebn± klacz ¿ywiæ w tym roku na jesieni.
ess_Ka
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 206

« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 21, 2008, 15:41:07 »

Chcia³abym siê jeszcze zapytaæ czy kto¶ u¿ywa³ pasz dla klaczy Zucht Musli/pellets, albo Havensa Ferto Lac ? Bo siê zastanawiam czym moj± ¼rebn± klacz ¿ywiæ w tym roku na jesieni.

na ¦K kermit karmi³a zucht'em. Je¶li by sie tutaj nikt nie znalazl to zawsze ja mozesz podpytac.
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 21, 2008, 15:58:07 »

ess_Ka
dziêki
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 21, 2008, 21:41:47 »

wenecja i warka

Ogólnie sadzê, ¿e ¿ywienie nei powinno polegaæ na tym, ¿e je¶li wszyscy daj± 5 kg to ja te¿.

ale ja nigdzie nie napisa³am ¿e daje tyle bo inni tak daj±
Napisa³am tylko ¿e zawsze dostawa³a 5 kg.
Dostawa³a tyle bo takie zapotrzebowanie mia³ jej organizm.
Uwa¿am ¿e ilo¶æ oraz to co dostaje koñ powinno byæ dobierane indywidualnie
i tak te¿ robie
Gniada zawsze dostawa³a 5kg a Siwa nieca³e 4kg
Teraz te¿ staram sie obserwowaæ konie i koby³y s± karmione ca³kowicie inaczej.

Tylko Moje pytanie dotyczy³o czego¶ innego ni¿ ilo¶æ jedzenia
pytanie brzmia³o
"Czy to mo¿liwe ¿e organizm konia  przez okres kiedy by³y problemy z ilo¶ci± i jako¶ci± jedzenia przyzwyczai³ sie do mniejszej dawki energii i teraz kiedy znowu kon dostaje star± dawke energii poprostu j± roznosi."
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 22, 2008, 10:01:51 »

przepraszam, ale troszkê zrobi³am ma³y OT luxno powi±zany z Twoj± wypowiedzi± i nadal siê dziwiê, ale pewnie dziwna jestem
Wys³odkami nigdy karmi³am i nie zmaierzam (nie widzê takiej potzreby) , mo¿e to one s± przyczyn± tego nadmiaru energii ?
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 22, 2008, 11:01:23 »

ar sory nie chce być złośliwa ale prosze czytaj ze zrozumieniem

Napisałam że dopiero teraz zaczełam karmić wysłodkami które  mają właśnie mniej energii niż owies.
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 22, 2008, 11:12:44 »

a my karmimy wys³odkami, od ok. pó³ roku, wszystkie konie dostaj±, dwa razy dziennie, jedz± bardzo, bardzo chêtnie.
ar...?, nadmiar energii raczej nie od wys³odków
maj± one owszem du¿a koncentracje energii w 1kg suchej masy, ale jako produkt sprasowany,
po namoczeniu, kiedy to z jednego kilograma dostajemy kilka razy wiêcej masy do podania ilo¶æ tej energii w paszy jest stosunkowo niewielka.
S± doskona³ym uzupe³nieniem i urozmaiceniem diety.

Na Twoje pytanie Wenecjo, nie potrafie odpowiedzieæ, ale by³abym sk³onna zaryzykowaæ stwierdzenie, ze tak, ze to mo¿liwe.
Przyzwyczajona ju¿ do innego poziomu energii w paszy teraz odczuwa jej nadmiar, byæ moze faktycznie tak sie dzieje.

Niektórzy karmi± 6-8kg owsa dziennie, nie wiem, czy to nie jest za du¿o dla m³odego konia.

wg mnie to za du¿o
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 22, 2008, 11:24:46 »

montana bardzo dziêkuje za odpowied¼
Ja te¿ my¶le ¿e jest to prawdopodobne.
Je¶li zast±pienie czê¶ci owsa wys³odkami nie przyniesie efektów to zakupie pewnie jak±¶ pasze nisko eneretyczn± i bêde zastêpowaæ ni± czê¶æ owsa.

Teraz karmienie wygl±da tak
¶niadanie
siano , miarka (pavo) owsa, wys³odki
obiad
siano, 1,5miarki owsa, spora gra¶æ sieczki z lucern±
kolacja
1,5 miarki owsa , siano , troche oleju, witaminy

jesli nadal bedzie j± roznosiæ

to na kolacje zamiast 1,5miarki owsa
bêdzie dostawaæ 0,5 miarki owsa i 1 miarke nisko eneretycznego musli.

Doma
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 441

« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 22, 2008, 11:27:21 »

Niektórzy karmi± 6-8kg owsa dziennie, nie wiem, czy to nie jest za du¿o dla m³odego konia.

to chyba dawka dla xx bardziej, ni¿ Ma³opolaków..
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 22, 2008, 11:37:59 »

Wenecja, a moze ograniczyc ten olej i lucerne ?
ten olej to ³y¿ka, czy pó³ szklanki ?
olej mozna podawac rzadziej ni¿ codziennie, to mo¿e tak co drugi, co trzeci dzien dawaæ olej.
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 22, 2008, 12:37:01 »

lucerna niejest czyst± lucern± wiêcj ta zió³ek, s³omy, suszonej marchewki ni¿ lucerny 
oleju dostaje mniejwiêcej 10ml .
Strony: [1] 2 3 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: