FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 12:03:51 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Karmienie  (Przeczytany 98139 razy)
0 u¿ytkowników i 10 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 22, 2008, 13:29:26 »

wenecja i warka

taka okr±g³a ta miarka (z podzia³k± do 1,5 l)? Przecie¿ litr owsa wa¿y pomiêdzy 500 - 800 g

a ja zawsze siê zastanawiam jak dajê owies i paszê czy mozna je pomieszaæ czy w jednym odpasie zadaæ to a wdopiero w drugim inn± paszê ?
Kawusia
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 22, 2008, 14:06:55 »

W moj± miarkê 1,5 litara wchodzi ok. 1 kg niegniecionego owsa .
Ja mieszam gotowe musli z owsem, zazwyczaj na kolacjê dostaj± do owsa musli, sieczkê z lucerny, trochê otr±b pszennych, witaminki, czasami jeszcze zió³ka,  czosnek  lub granulowane siemiê lniane- to na mokro.
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 22, 2008, 14:27:27 »

wenecja i warka

taka okr±g³a ta miarka (z podzia³k± do 1,5 l)? Przecie¿ litr owsa wa¿y pomiêdzy 500 - 800 g

wszystko zale¿y od jako¶ci owsa
w takiej miarce mie¶ci sie od 0,5 kg do 1 kg owsa.
My mamy teraz dobry owies w stajni i wtakiej miarce mie¶ci sie 1kg.
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 22, 2008, 15:25:29 »

mój dostaje 1 miarkê rano, w po³udnie 2 miarki, wieczór 1

je¶li chodzi o Wenecjê to dla mnie nic dziwnego w tym nie ma ¿e koñ siê przyzwyczai³ do mniejszej ilo¶ci energii... jest to zupe³nie mo¿liwe i ca³kiem normalne tak jak montana zaleca³abym ograniczenie oleju (albo chwilowe zaprzestanie) - mój przy podawaniu oleju dosta³ niesamowitego "kopa"
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 22, 2008, 17:21:08 »

dziêki dziewczyny za rady
odstawie jej olej i zobaczymy Chichot
montana
Administrator
U¿ytkownik
*
Wiadomo¶ci: 1575

« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 24, 2008, 13:23:28 »

jest jeszcze jedna do¶æ istotna sprawa, owies dostaje ca³y czy gnieciony ?

i to samo pytanie do wszystkich, karmicie swoje konie ca³ym czy gniecionym owsem ?
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #21 : Sierpieñ 24, 2008, 14:26:06 »

Ja dajê ca³y, bez³uskowy.
W ¦K jest artyku³ p. Anny Piêty z Walewic na temat owsa , siana i ich jako¶ci. Autorka pzrekonuje, ¿e zdrowe, doros³e konie powinny je¶æ owies niegnieciony

a co do pasz jeszcze i ich wagi, wczoraj z ciekawo¶ci powa¿y³am jedzonko moich kopytnych:

waga litra :

- owies ca³y, bez³uskowy 0,9 kg
- Pavo Podo Start (pasza dla ¼reboli ) 1 kg
- Havens Foal Cubes (pasza dla m³odzie¿y 12-18 miesiêcy) 1kg
- Eggersmann F-Musli 0,8 kg
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Sierpieñ 24, 2008, 19:11:58 »

Ja daje nie gnieciony.
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #23 : Sierpieñ 24, 2008, 20:19:04 »

dajecie wynalzki i takim sposobem wyradzaja sie nam konie,musli malopolakom???,siano z lucerny??? to dla slazakow.
axo
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 75

« Odpowiedz #24 : Sierpieñ 24, 2008, 20:35:14 »

moja karmiona owsem niegniecionym (artyku³ w ¦K mnie w tym utwierdzi³), siano i pastwisko, czyli zupe³nie "normalnie" i nie planujê zmian, ale z ciekawo¶ci: dlaczego akurat dla ma³opolaków musli z³e, a lucerna dla ¶l±zaków? my¶lê, ¿e karmienie to sprawa bardzo indywidualna, mo¿e dana rasa ma generalnie pewien sposób wykorzystywania paszy w jakim¶ stopniu ro¿ny od innych ras, ale je¶li konkretnemu koniowi bardziej s³u¿y musli, to niby czemu nie?

"chcê s³oñca, wichru i tententu..."
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Sierpieñ 24, 2008, 20:46:57 »

musli chyba truj±ce nie jest ? moja klacz jak je za du¿o owsa niestety daje czadu(zreszt± nie dziwne jak ma siê taki rodowód folblut na shagyi ) i od razu w³azi jej na stawy, a tak ma zbilansowan± lekkostarwn± mieszankê> To ¼le, ¿e o ni± dbam ? Lepiej ¿eby skoñczy³a jak konie Janosika , chyba nie.
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Sierpieñ 24, 2008, 21:36:59 »

a ja lubie muslli uwa¿am ¿e odpowiednio dobrane do konia to fajna sprawa
zawiera witaminy i mikroelementy których sam owies nie dostarczy organizmowi, no i napewno ma lepsze walory smakowe od samego owsa.
Dodam te¿ ¿e niektóre rodzaje takich pasz s± stosowane leczniczo i wzmacniaj±co na ca³y organizm lub wybran± jego czê¶æ  np. muslli z zio³ami na drogi oddechowe.

Ale co do tego ma rasa koni to hmm Co??
ar...?
U¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Sierpieñ 24, 2008, 21:57:23 »

heh rasa ma pewnie tyle do tego, ¿e jest nieroz³±czn± czê¶ci± pewnej ideologii Smutny
m³p twardy wiadomo, ale czas pêdzi do przodu i nie mo¿na zostaæ przy tym co by³o dobre i mia³o zastosowanie 100 lat temu, no chyba, ¿e nikt od tamtego czasu nic lepszego nie wymysli³
oj smakuje musli smakuje i wcale siê nie dziwe - wygl±da apetycznie 
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #28 : Sierpieñ 25, 2008, 07:03:36 »

obiasniam bardziej zrozumiale:czy normalnym jest ze klaczka malopolska w wieky 1 roku ma 160 wzrostu(byly takie na chapionacie),a mlodziez naszego gatunku w wieku 16 lat wazy 70_80 kg i dalej obiadaja sie lodami i zapiekankami.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #29 : Sierpieñ 25, 2008, 08:11:42 »

Ja karmiê m³odzie¿ zwyk³ym, niegniecionym owsem + dodatkiem Eggersmann Osteomin, i siankiem ekologicznym. Starsze konie tylko owsem i sianem. W sezonie zimowym dodatkowo marchew i olej.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: