ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 22, 2008, 13:29:26 » |
|
wenecja i warkataka okrÂągÂła ta miarka (z podziaÂłkÂą do 1,5 l)? PrzecieÂż litr owsa waÂży pomiĂŞdzy 500 - 800 g  a ja zawsze siĂŞ zastanawiam jak dajĂŞ owies i paszĂŞ czy mozna je pomieszaĂŚ czy w jednym odpasie zadaĂŚ to a wdopiero w drugim innÂą paszĂŞ ?
|
|
|
|
|
|
|
Kawusia
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 22, 2008, 14:06:55 » |
|
W moj¹ miarkê 1,5 litara wchodzi ok. 1 kg niegniecionego owsa  . Ja mieszam gotowe musli z owsem, zazwyczaj na kolacjê dostaj¹ do owsa musli, sieczkê z lucerny, trochê otr¹b pszennych, witaminki, czasami jeszcze zió³ka, czosnek lub granulowane siemiê lniane- to na mokro.
|
|
|
|
|
|
|
wenecja i warka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 22, 2008, 14:27:27 » |
|
wenecja i warkataka okrÂągÂła ta miarka (z podziaÂłkÂą do 1,5 l)? PrzecieÂż litr owsa waÂży pomiĂŞdzy 500 - 800 g  wszystko zaleÂży od jakoÂści owsa w takiej miarce mieÂści sie od 0,5 kg do 1 kg owsa. My mamy teraz dobry owies w stajni i wtakiej miarce mieÂści sie 1kg.
|
|
|
|
|
|
|
goha
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 22, 2008, 15:25:29 » |
|
mĂłj dostaje 1 miarkĂŞ rano, w poÂłudnie 2 miarki, wieczĂłr 1 jeÂśli chodzi o WenecjĂŞ to dla mnie nic dziwnego w tym nie ma Âże koĂą siĂŞ przyzwyczaiÂł do mniejszej iloÂści energii... jest to zupeÂłnie moÂżliwe i caÂłkiem normalne  tak jak montana zalecaÂłabym ograniczenie oleju (albo chwilowe zaprzestanie) - mĂłj przy podawaniu oleju dostaÂł niesamowitego "kopa"
|
|
|
|
|
|
|
wenecja i warka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 22, 2008, 17:21:08 » |
|
dziĂŞki dziewczyny za rady odstawie jej olej i zobaczymy 
|
|
|
|
|
|
|
montana
Administrator
UÂżytkownik

|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 24, 2008, 13:23:28 » |
|
jest jeszcze jedna doœÌ istotna sprawa, owies dostaje ca³y czy gnieciony ?
i to samo pytanie do wszystkich, karmicie swoje konie caÂłym czy gniecionym owsem ?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 24, 2008, 14:26:06 » |
|
Ja dajê ca³y, bez³uskowy. W ŒK jest artyku³ p. Anny Piêty z Walewic na temat owsa , siana i ich jakoœci. Autorka pzrekonuje, ¿e zdrowe, doros³e konie powinny jeœÌ owies niegnieciony  a co do pasz jeszcze i ich wagi, wczoraj z ciekawoœci powa¿y³am jedzonko moich kopytnych: waga litra : - owies ca³y, bez³uskowy 0,9 kg - Pavo Podo Start (pasza dla Ÿreboli  ) 1 kg - Havens Foal Cubes (pasza dla m³odzie¿y 12-18 miesiêcy) 1kg - Eggersmann F-Musli 0,8 kg
|
|
|
|
|
|
|
wenecja i warka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 24, 2008, 19:11:58 » |
|
Ja daje nie gnieciony.
|
|
|
|
|
|
|
jaÂśko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 24, 2008, 20:19:04 » |
|
dajecie wynalzki i takim sposobem wyradzaja sie nam konie,musli malopolakom???,siano z lucerny??? to dla slazakow.
|
|
|
|
|
|
|
axo
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 24, 2008, 20:35:14 » |
|
moja karmiona owsem niegniecionym (artykuÂł w ÂŚK mnie w tym utwierdziÂł), siano i pastwisko, czyli zupeÂłnie "normalnie" i nie planujĂŞ zmian, ale z ciekawoÂści: dlaczego akurat dla maÂłopolakĂłw musli zÂłe, a lucerna dla ÂślÂązakĂłw? myÂślĂŞ, Âże karmienie to sprawa bardzo indywidualna, moÂże dana rasa ma generalnie pewien sposĂłb wykorzystywania paszy w jakimÂś stopniu roÂżny od innych ras, ale jeÂśli konkretnemu koniowi bardziej sÂłuÂży musli, to niby czemu nie?
|
|
|
|
"chcĂŞ sÂłoĂąca, wichru i tententu..."
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 24, 2008, 20:46:57 » |
|
musli chyba trujÂące nie jest ? moja klacz jak je za duÂżo owsa niestety daje czadu(zresztÂą nie dziwne jak ma siĂŞ taki rodowĂłd folblut na shagyi  ) i od razu wÂłazi jej na stawy, a tak ma zbilansowanÂą lekkostarwnÂą mieszankĂŞ> To Âźle, Âże o niÂą dbam ? Lepiej Âżeby skoĂączyÂła jak konie Janosika , chyba nie.
|
|
|
|
|
|
|
wenecja i warka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 24, 2008, 21:36:59 » |
|
a ja lubie muslli uwa¿am ¿e odpowiednio dobrane do konia to fajna sprawa zawiera witaminy i mikroelementy których sam owies nie dostarczy organizmowi, no i napewno ma lepsze walory smakowe od samego owsa. Dodam te¿ ¿e niektóre rodzaje takich pasz s¹ stosowane leczniczo i wzmacniaj¹co na ca³y organizm lub wybran¹ jego czêœÌ np. muslli z zio³ami na drogi oddechowe. Ale co do tego ma rasa koni to hmm  ?
|
|
|
|
|
|
|
ar...?
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 24, 2008, 21:57:23 » |
|
heh rasa ma pewnie tyle do tego, ¿e jest nieroz³¹czn¹ czêœci¹ pewnej ideologii  m³p twardy wiadomo, ale czas pêdzi do przodu i nie mo¿na zostaÌ przy tym co by³o dobre i mia³o zastosowanie 100 lat temu, no chyba, ¿e nikt od tamtego czasu nic lepszego nie wymysli³  oj smakuje musli smakuje i wcale siê nie dziwe - wygl¹da apetycznie 
|
|
|
|
|
|
|
jaÂśko
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 25, 2008, 07:03:36 » |
|
obiasniam bardziej zrozumiale:czy normalnym jest ze klaczka malopolska w wieky 1 roku ma 160 wzrostu(byly takie na chapionacie),a mlodziez naszego gatunku w wieku 16 lat wazy 70_80 kg i dalej obiadaja sie lodami i zapiekankami.
|
|
|
|
|
|
|
Iza90
UÂżytkownik
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 25, 2008, 08:11:42 » |
|
Ja karmiĂŞ mÂłodzieÂż zwykÂłym, niegniecionym owsem + dodatkiem Eggersmann Osteomin, i siankiem ekologicznym. Starsze konie tylko owsem i sianem. W sezonie zimowym dodatkowo marchew i olej.
|
|
|
|
|
|
|
|