FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 08, 2025, 15:06:09 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Karmienie  (Przeczytany 101229 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #15 : Sierpień 22, 2008, 13:29:26 »

wenecja i warka

taka okrÂągÂła ta miarka (z podziaÂłkÂą do 1,5 l)? PrzecieÂż litr owsa waÂży pomiĂŞdzy 500 - 800 g

a ja zawsze siĂŞ zastanawiam jak dajĂŞ owies i paszĂŞ czy mozna je pomieszaĂŚ czy w jednym odpasie zadaĂŚ to a wdopiero w drugim innÂą paszĂŞ ?
Kawusia
UÂżytkownik

« Odpowiedz #16 : Sierpień 22, 2008, 14:06:55 »

W mojÂą miarkĂŞ 1,5 litara wchodzi ok. 1 kg niegniecionego owsa .
Ja mieszam gotowe musli z owsem, zazwyczaj na kolacjĂŞ dostajÂą do owsa musli, sieczkĂŞ z lucerny, trochĂŞ otrÂąb pszennych, witaminki, czasami jeszcze zió³ka,  czosnek  lub granulowane siemiĂŞ lniane- to na mokro.
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #17 : Sierpień 22, 2008, 14:27:27 »

wenecja i warka

taka okrÂągÂła ta miarka (z podziaÂłkÂą do 1,5 l)? PrzecieÂż litr owsa waÂży pomiĂŞdzy 500 - 800 g

wszystko zaleÂży od jakoÂści owsa
w takiej miarce mieÂści sie od 0,5 kg do 1 kg owsa.
My mamy teraz dobry owies w stajni i wtakiej miarce mieÂści sie 1kg.
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #18 : Sierpień 22, 2008, 15:25:29 »

mĂłj dostaje 1 miarkĂŞ rano, w poÂłudnie 2 miarki, wieczĂłr 1

jeÂśli chodzi o WenecjĂŞ to dla mnie nic dziwnego w tym nie ma Âże koĂą siĂŞ przyzwyczaiÂł do mniejszej iloÂści energii... jest to zupeÂłnie moÂżliwe i caÂłkiem normalne tak jak montana zalecaÂłabym ograniczenie oleju (albo chwilowe zaprzestanie) - mĂłj przy podawaniu oleju dostaÂł niesamowitego "kopa"
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #19 : Sierpień 22, 2008, 17:21:08 »

dziĂŞki dziewczyny za rady
odstawie jej olej i zobaczymy Chichot
montana
Administrator
UÂżytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Sierpień 24, 2008, 13:23:28 »

jest jeszcze jedna doœÌ istotna sprawa, owies dostaje ca³y czy gnieciony ?

i to samo pytanie do wszystkich, karmicie swoje konie caÂłym czy gniecionym owsem ?
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #21 : Sierpień 24, 2008, 14:26:06 »

Ja dajĂŞ caÂły, bezÂłuskowy.
W ŒK jest artyku³ p. Anny Piêty z Walewic na temat owsa , siana i ich jakoœci. Autorka pzrekonuje, ¿e zdrowe, doros³e konie powinny jeœÌ owies niegnieciony

a co do pasz jeszcze i ich wagi, wczoraj z ciekawoÂści powaÂżyÂłam jedzonko moich kopytnych:

waga litra :

- owies caÂły, bezÂłuskowy 0,9 kg
- Pavo Podo Start (pasza dla Âźreboli ) 1 kg
- Havens Foal Cubes (pasza dla mÂłodzieÂży 12-18 miesiĂŞcy) 1kg
- Eggersmann F-Musli 0,8 kg
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #22 : Sierpień 24, 2008, 19:11:58 »

Ja daje nie gnieciony.
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #23 : Sierpień 24, 2008, 20:19:04 »

dajecie wynalzki i takim sposobem wyradzaja sie nam konie,musli malopolakom???,siano z lucerny??? to dla slazakow.
axo
UÂżytkownik

« Odpowiedz #24 : Sierpień 24, 2008, 20:35:14 »

moja karmiona owsem niegniecionym (artykuÂł w ÂŚK mnie w tym utwierdziÂł), siano i pastwisko, czyli zupeÂłnie "normalnie" i nie planujĂŞ zmian, ale z ciekawoÂści: dlaczego akurat dla maÂłopolakĂłw musli zÂłe, a lucerna dla ÂślÂązakĂłw? myÂślĂŞ, Âże karmienie to sprawa bardzo indywidualna, moÂże dana rasa ma generalnie pewien sposĂłb wykorzystywania paszy w jakimÂś stopniu roÂżny od innych ras, ale jeÂśli konkretnemu koniowi bardziej sÂłuÂży musli, to niby czemu nie?

"chcĂŞ sÂłoĂąca, wichru i tententu..."
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #25 : Sierpień 24, 2008, 20:46:57 »

musli chyba trujÂące nie jest ? moja klacz jak je za duÂżo owsa niestety daje czadu(zresztÂą nie dziwne jak ma siĂŞ taki rodowĂłd folblut na shagyi ) i od razu wÂłazi jej na stawy, a tak ma zbilansowanÂą lekkostarwnÂą mieszankĂŞ> To Âźle, Âże o niÂą dbam ? Lepiej Âżeby skoĂączyÂła jak konie Janosika , chyba nie.
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #26 : Sierpień 24, 2008, 21:36:59 »

a ja lubie muslli uwaÂżam Âże odpowiednio dobrane do konia to fajna sprawa
zawiera witaminy i mikroelementy ktĂłrych sam owies nie dostarczy organizmowi, no i napewno ma lepsze walory smakowe od samego owsa.
Dodam teÂż Âże niektĂłre rodzaje takich pasz sÂą stosowane leczniczo i wzmacniajÂąco na caÂły organizm lub wybranÂą jego czêœÌ  np. muslli z zioÂłami na drogi oddechowe.

Ale co do tego ma rasa koni to hmm Co??
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #27 : Sierpień 24, 2008, 21:57:23 »

heh rasa ma pewnie tyle do tego, ¿e jest nieroz³¹czn¹ czêœci¹ pewnej ideologii Smutny
mÂłp twardy wiadomo, ale czas pĂŞdzi do przodu i nie moÂżna zostaĂŚ przy tym co byÂło dobre i miaÂło zastosowanie 100 lat temu, no chyba, Âże nikt od tamtego czasu nic lepszego nie wymysliÂł
oj smakuje musli smakuje i wcale siĂŞ nie dziwe - wyglÂąda apetycznie 
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #28 : Sierpień 25, 2008, 07:03:36 »

obiasniam bardziej zrozumiale:czy normalnym jest ze klaczka malopolska w wieky 1 roku ma 160 wzrostu(byly takie na chapionacie),a mlodziez naszego gatunku w wieku 16 lat wazy 70_80 kg i dalej obiadaja sie lodami i zapiekankami.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #29 : Sierpień 25, 2008, 08:11:42 »

Ja karmiĂŞ mÂłodzieÂż zwykÂłym, niegniecionym owsem + dodatkiem Eggersmann Osteomin, i siankiem ekologicznym. Starsze konie tylko owsem i sianem. W sezonie zimowym dodatkowo marchew i olej.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: