FORUM O KONIACH MAŁOPOLSKICH
Kwiecień 15, 2025, 09:27:19 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Karmienie  (Przeczytany 101464 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ms_konik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #30 : Sierpień 25, 2008, 08:26:20 »

JaÂśko- a uwaÂżasz, Âże parkur 140 czy 150 Âłatwiej pokonaĂŚ koniowi 172 czy 155?
Owszem, kiedyÂś takie nieduÂże konie spokojnie sobie lataÂły takie konkursy (Artemor, Drobnica-156 czy 158) ale to byÂły "pereÂłki".
Œwiat idzie do przodu i niezbêdnym wydaje siê pod¹¿anie za nim .
Ja np. nie jestem gigantem (170) a nieco Âśmiesznie wyglÂądam na koniku 163, trochĂŞ nie wyobraÂżam sobie siebie na np.155, takÂże wzrostem zawĂŞÂża siĂŞ grono potencjalnych uÂżytkownikĂłw-nabywcĂłw Smutny.
A jeÂśli chodzi o karmienie to nasza wiedza teÂż mocno siĂŞ poszerzyÂła w tym zakresie-optymalne Âżywienie dostosowane do wieku pozwala maksymalnie wspomĂłc uwarunkowania genetyczne(uzdolnienia, moÂżliwoÂści).
ar...?
UÂżytkownik

« Odpowiedz #31 : Sierpień 25, 2008, 19:49:47 »

iza90

a chetnei jedzÂą ten osteomin ? Bo sÂłyszaÂłam od znajomej Âże jej maluchy nie bardzo za tym pzrepadajÂą, a trochĂŞ to kosztuje i gÂłupio byÂłoby gdyby nie jadÂły.
Ekologiczne (takie koszone z jednego pokosu, koszone po 1 lipca, tak ?) siano moim zdaniem dla koni, a sczegĂłlnie mÂłodych najlepsze nie jest

jaÂśko
a ile by³o tych po 160 ?? Przecie¿ nawet nie po³owa, to trzeba im jeœÌ nie daÌ , ¿eby nie ros³y ? Przyczyna raczej tkwi w doborze a nie ¿ywieniu tak myslê

ms_konik
155 to ma³o na skoczka fakt, ale czy nie wystarczy przedia³ 163-168 ? Berlin Bej ma 165 i urody mu to bynajmniej nie odbiera, a swoj¹ drog¹ ja sobie radzê na koniu 163, a na pewno nale¿ê do wiekszego przedia³u tak wzrostowego jak i wagowego
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #32 : Sierpień 25, 2008, 20:12:43 »

ekologiczne - bez nawozów, koszone i zbierane bez deszczu (na szczêœcie), I pokos z ma³¹ iloœci¹ koniczyny, II pokos z wiêksz¹.

Osteomin je 50% mÂłodziakĂłw, najlepiej te, ktĂłre od razu po odstawieniu dostaÂły osteomin, gorzej te, ktĂłre po odstawieniu pare miesiĂŞcy miaÂły czysty owies.
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #33 : Sierpień 27, 2008, 08:01:33 »

mĂłj tez nie gnieciony je
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #34 : Sierpień 27, 2008, 10:16:04 »

Karmienie ÂźrebakĂłw kosztuje mnie majÂątek  Niezdecydowany
JaÂśko  raczej siĂŞ z TobÂą nie mogĂŞ zgodziĂŚ, mam Âźrebaki , ktĂłre mimo, Âże otrzymujÂą to samo co pozostaÂłe jako dorosÂłe konie osiÂągajÂą wzrost od 155- 160 cm w k³êbie- jak dla mnie to genetyka ( matka ma 155 cm ) po ogierze  o wzroÂście 161 cm Âźrebak osiÂągn¹³ jako dorosÂły koĂą 160 cm,  a po ogierze 171 cm  osiÂągn¹³ 156 cm i co Ty na to?
Mam klacz, ktĂłra daje bardzo duÂże Âźrebaki i mimo, Âże jako roczniaki majÂą juÂż okoÂło 160 cm jako dorosÂłe konie nie sÂą gigantami, owszem zdarza siĂŞ osiÂągnÂą wzrost do 170 cm , ale to nie 180   
PoniewaÂż wiem juÂż czego mogĂŞ siĂŞ spodziewaĂŚ po moich babach bardzo rozwaÂżnie dobieram do nich facetĂłw  . A i tak niespodzianki mogÂą siĂŞ zdarzyĂŚ i w tym caÂły urok hodowli, gdyby wszytko byÂło z gĂłry wiadome mielibyÂśmy same Ratiny Z  i np. Olympic Ferro
jaÂśko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #35 : Sierpień 27, 2008, 21:00:49 »

Teraz jasniej.
Moim zdaniem niepowinno sie przesadzac z przekarmianiem mlodziezy paszami tresciwymi poniewaz mlody organizm przyzwyczaja sie do duzej ilosci  latwo przyswajalnej paszy a potem w wieku doroslym ciezko bedzie sie mu obyc bez musli i tych innych wynalazkow.nie jest to zelazna zasada ale po takim postepowaniu przez kilka konskich pokolen bedzie dochodzilo do wyradzania cechy jaka jest dobre wykorzystanie paszy naszych malopolakow.Odwracam sytuace i zamiast tresciwej paszy mlodziezy dajemy obietosciowa dobrej jakosci np;siano z trawy zlucerna plus jakies mineralki a w wieku 3 lat jak konis pujdzie do roboty zacznie dostawac tresciwa pasze to pewnie bedzie lepiej wykorzystywac jak ten poprzedni i bedzie wydajniejszy.
Lumi
UÂżytkownik

« Odpowiedz #36 : Sierpień 28, 2008, 09:35:32 »

Tak karmiĂŞ dwulatki i  trzylatki ( siano i pastwisko, owies "symbolicznie" )
PoniewaÂż mam tez konie prywatne w treningu ( ró¿nych ras ) mogĂŞ tylko powiedzieĂŚ, Âże mÂłp super wykorzystujÂą paszĂŞ  i zawsze wyglÂądajÂą Âświetnie.
ms_konik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #37 : Sierpień 28, 2008, 09:55:38 »

U nas Âżywienie zró¿nicowane wiekowo(tak jak pewnie u innych Âświadomych hodowcĂłw   ):
-do ok. 1,5 roku intensywne Âżywienie, musli, witaminy, wapno, owies(do 4 kg), siano, pastwisko;
 ÂźrebiĂŞta w zaleÂżnoÂści od pochodzenia ró¿nie rosnÂą i w razie co zmniejszamy dawki niektĂłrym (puchniĂŞcie stawĂłw=przebiaÂłczenie)
-w wieku 1,5-2 zmniejszamy udzia³ pasz treœciwych na rzecz objêtoœciowych.W tym czasie bardzo ³atwo o przesadzenie z bia³kiem, a za tym idzie sk³onnoœÌ do nakostniaków, osteochondroza i inne cholerstwa, ¿e nie wspomnê ju¿ o problemach z g³ow¹ przy nadmiarze energii , m³ode ogry np.

Wzrost jaki osi¹gaj¹ jest ró¿ny, wiadomo genetyka.
I tak np. 4-latek ma 164 (ale matka 153 cm),
2-latek 165 cm (matka 165)
3-latki ogry w tym samym wieku:  jeden 170 cm, drugi  160 cm(matki ró¿niÂące siĂŞ mocno pochodzeniem i ró¿nego wzrostu, odpowiednio  172 cm i 163 cm)
Ojciec u wszystkich ten sam 170 cm.
Iza90
UÂżytkownik

« Odpowiedz #38 : Sierpień 28, 2008, 11:18:47 »

ms_konik, u Ciebie konie dostajÂą wymusony ruch (roczniaki i starsze), typu ganianie w lonÂżowniku / na padoku / ujeÂżdÂżalni?
wenecja i warka
Gość
« Odpowiedz #39 : Sierpień 28, 2008, 12:15:37 »

a nam wysÂłodki i odstawienie oleju pomogÂło  Chichot
wkoĂącu kon przestaÂł odpalaĂŚ:) znowu moge z nia normalnie pracowaĂŚ
dziĂŞki za wszelkie rady Chichot
goha
UÂżytkownik

« Odpowiedz #40 : Sierpień 28, 2008, 14:12:26 »

tak myÂślaÂłam Âże to sprawa oleju
ms_konik
UÂżytkownik

« Odpowiedz #41 : Sierpień 28, 2008, 20:19:24 »

Iza90- nigdy.
Raczej modlê siê, ¿eby w koùcu zaczê³y siê paœÌ zamiast i oraÌ pastwisko .
W zimie z kolei modlĂŞ siĂŞ, Âżeby nĂłg nie poÂłamaÂły .
Wachmistrz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #42 : Sierpień 29, 2008, 14:18:17 »

,,Paùskie oko konia tuczy,,. Myœlê ¿e wiêkszoœÌ (nawet tych b. m³odych- zreszt¹ nawet to wynika z dyskusji) zoriêtowaÌ siê ju¿ zd¹¿y³o ¿e efekty karmienia, czy to z³ego, czy odpowiedniego bardzo szybko ,,widaÌ na koniu,,. Wiedza plus doœwiadczenie ma tu wiod¹ce znaczenie. Zgadzam siê oczywiœcie z Jaœko jako z dojrza³ym i doœwiadczonym hodowc¹. :-)

Acha, do ustalonego sposobu karmienia kaÂżdy organizm siĂŞ przystosowuje, bo to przystosowywanie siĂŞ osobnikĂłw do warunkĂłw bytowania. Osobniki przekazujÂą te cechy przystosowawcze potomstwu. Potomstwo dalej je udoskonala. Na szerszÂą skalĂŞ to ewolucja. A czy ewolucja nie ma przypadkiem czegoÂś wspĂłlnego z genetykÂą?
A np. czyta³em w literaturze myœliwskiej ¿e jakoœÌ poro¿a u koz³ów sarny zale¿na jest bardziej od dokarmiania pog³owia ni¿ od selekcji koz³ów. Tote¿ myœlê ¿e dobór, selekcja ale i ze¿reÌ odpowiednio te¿ trzeba. (Jak m³ode ,,swojego,, nie zje to stare ju¿ nie uroœnie. Hahahahaha....)
Marko
UÂżytkownik

« Odpowiedz #43 : Wrzesień 09, 2008, 02:04:54 »

w tym temacie zgadzam siĂŞ w 100% z JaÂśkiem i Wachmistrzem nie karmi siĂŞ koni wynalazkami z McDONALDA

JeÂśli zajmujesz siĂŞ koĂąmi – MYÂŚL CZÂŁOWIEKU TO NIE BOLI
Wachmistrz
UÂżytkownik

« Odpowiedz #44 : Wrzesień 15, 2008, 16:21:09 »

No i OK.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: