FORUM O KONIACH MA£OPOLSKICH
Grudzieñ 17, 2024, 13:37:53 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Karmienie  (Przeczytany 98169 razy)
0 u¿ytkowników i 7 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
ms_konik
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 105

« Odpowiedz #30 : Sierpieñ 25, 2008, 08:26:20 »

Ja¶ko- a uwa¿asz, ¿e parkur 140 czy 150 ³atwiej pokonaæ koniowi 172 czy 155?
Owszem, kiedy¶ takie niedu¿e konie spokojnie sobie lata³y takie konkursy (Artemor, Drobnica-156 czy 158) ale to by³y "pere³ki".
¦wiat idzie do przodu i niezbêdnym wydaje siê pod±¿anie za nim .
Ja np. nie jestem gigantem (170) a nieco ¶miesznie wygl±dam na koniku 163, trochê nie wyobra¿am sobie siebie na np.155, tak¿e wzrostem zawê¿a siê grono potencjalnych u¿ytkowników-nabywców Smutny.
A je¶li chodzi o karmienie to nasza wiedza te¿ mocno siê poszerzy³a w tym zakresie-optymalne ¿ywienie dostosowane do wieku pozwala maksymalnie wspomóc uwarunkowania genetyczne(uzdolnienia, mo¿liwo¶ci).
ar...?
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 2362

« Odpowiedz #31 : Sierpieñ 25, 2008, 19:49:47 »

iza90

a chetnei jedz± ten osteomin ? Bo s³ysza³am od znajomej ¿e jej maluchy nie bardzo za tym pzrepadaj±, a trochê to kosztuje i g³upio by³oby gdyby nie jad³y.
Ekologiczne (takie koszone z jednego pokosu, koszone po 1 lipca, tak ?) siano moim zdaniem dla koni, a sczególnie m³odych najlepsze nie jest

ja¶ko
a ile by³o tych po 160 ?? Przecie¿ nawet nie po³owa, to trzeba im je¶æ nie daæ , ¿eby nie ros³y ? Przyczyna raczej tkwi w doborze a nie ¿ywieniu tak myslê

ms_konik
155 to ma³o na skoczka fakt, ale czy nie wystarczy przedia³ 163-168 ? Berlin Bej ma 165 i urody mu to bynajmniej nie odbiera, a swoj± drog± ja sobie radzê na koniu 163, a na pewno nale¿ê do wiekszego przedia³u tak wzrostowego jak i wagowego
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #32 : Sierpieñ 25, 2008, 20:12:43 »

ekologiczne - bez nawozów, koszone i zbierane bez deszczu (na szczê¶cie), I pokos z ma³± ilo¶ci± koniczyny, II pokos z wiêksz±.

Osteomin je 50% m³odziaków, najlepiej te, które od razu po odstawieniu dosta³y osteomin, gorzej te, które po odstawieniu pare miesiêcy mia³y czysty owies.
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #33 : Sierpieñ 27, 2008, 08:01:33 »

mój tez nie gnieciony je
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #34 : Sierpieñ 27, 2008, 10:16:04 »

Karmienie ¼rebaków kosztuje mnie maj±tek  Niezdecydowany
Ja¶ko  raczej siê z Tob± nie mogê zgodziæ, mam ¼rebaki , które mimo, ¿e otrzymuj± to samo co pozosta³e jako doros³e konie osi±gaj± wzrost od 155- 160 cm w k³êbie- jak dla mnie to genetyka ( matka ma 155 cm ) po ogierze  o wzro¶cie 161 cm ¼rebak osi±gn±³ jako doros³y koñ 160 cm,  a po ogierze 171 cm  osi±gn±³ 156 cm i co Ty na to?
Mam klacz, która daje bardzo du¿e ¼rebaki i mimo, ¿e jako roczniaki maj± ju¿ oko³o 160 cm jako doros³e konie nie s± gigantami, owszem zdarza siê osi±gn± wzrost do 170 cm , ale to nie 180   
Poniewa¿ wiem ju¿ czego mogê siê spodziewaæ po moich babach bardzo rozwa¿nie dobieram do nich facetów  . A i tak niespodzianki mog± siê zdarzyæ i w tym ca³y urok hodowli, gdyby wszytko by³o z góry wiadome mieliby¶my same Ratiny Z  i np. Olympic Ferro
ja¶ko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 215

« Odpowiedz #35 : Sierpieñ 27, 2008, 21:00:49 »

Teraz jasniej.
Moim zdaniem niepowinno sie przesadzac z przekarmianiem mlodziezy paszami tresciwymi poniewaz mlody organizm przyzwyczaja sie do duzej ilosci  latwo przyswajalnej paszy a potem w wieku doroslym ciezko bedzie sie mu obyc bez musli i tych innych wynalazkow.nie jest to zelazna zasada ale po takim postepowaniu przez kilka konskich pokolen bedzie dochodzilo do wyradzania cechy jaka jest dobre wykorzystanie paszy naszych malopolakow.Odwracam sytuace i zamiast tresciwej paszy mlodziezy dajemy obietosciowa dobrej jakosci np;siano z trawy zlucerna plus jakies mineralki a w wieku 3 lat jak konis pujdzie do roboty zacznie dostawac tresciwa pasze to pewnie bedzie lepiej wykorzystywac jak ten poprzedni i bedzie wydajniejszy.
Lumi
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 754

« Odpowiedz #36 : Sierpieñ 28, 2008, 09:35:32 »

Tak karmiê dwulatki i  trzylatki ( siano i pastwisko, owies "symbolicznie" )
Poniewa¿ mam tez konie prywatne w treningu ( ró¿nych ras ) mogê tylko powiedzieæ, ¿e m³p super wykorzystuj± paszê  i zawsze wygl±daj± ¶wietnie.
ms_konik
U¿ytkownik

« Odpowiedz #37 : Sierpieñ 28, 2008, 09:55:38 »

U nas ¿ywienie zró¿nicowane wiekowo(tak jak pewnie u innych ¶wiadomych hodowców   ):
-do ok. 1,5 roku intensywne ¿ywienie, musli, witaminy, wapno, owies(do 4 kg), siano, pastwisko;
 Â¼rebiêta w zale¿no¶ci od pochodzenia ró¿nie rosn± i w razie co zmniejszamy dawki niektórym (puchniêcie stawów=przebia³czenie)
-w wieku 1,5-2 zmniejszamy udzia³ pasz tre¶ciwych na rzecz objêto¶ciowych.W tym czasie bardzo ³atwo o przesadzenie z bia³kiem, a za tym idzie sk³onno¶æ do nakostniaków, osteochondroza i inne cholerstwa, ¿e nie wspomnê ju¿ o problemach z g³ow± przy nadmiarze energii , m³ode ogry np.

Wzrost jaki osi±gaj± jest ró¿ny, wiadomo genetyka.
I tak np. 4-latek ma 164 (ale matka 153 cm),
2-latek 165 cm (matka 165)
3-latki ogry w tym samym wieku:  jeden 170 cm, drugi  160 cm(matki ró¿ni±ce siê mocno pochodzeniem i ró¿nego wzrostu, odpowiednio  172 cm i 163 cm)
Ojciec u wszystkich ten sam 170 cm.
Iza90
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 718

« Odpowiedz #38 : Sierpieñ 28, 2008, 11:18:47 »

ms_konik, u Ciebie konie dostaj± wymusony ruch (roczniaki i starsze), typu ganianie w lon¿owniku / na padoku / uje¿d¿alni?
wenecja i warka
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Sierpieñ 28, 2008, 12:15:37 »

a nam wys³odki i odstawienie oleju pomog³o  Chichot
wkoñcu kon przesta³ odpalaæ:) znowu moge z nia normalnie pracowaæ
dziêki za wszelkie rady Chichot
goha
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 635

« Odpowiedz #40 : Sierpieñ 28, 2008, 14:12:26 »

tak my¶la³am ¿e to sprawa oleju
ms_konik
U¿ytkownik

« Odpowiedz #41 : Sierpieñ 28, 2008, 20:19:24 »

Iza90- nigdy.
Raczej modlê siê, ¿eby w koñcu zaczê³y siê pa¶æ zamiast i oraæ pastwisko .
W zimie z kolei modlê siê, ¿eby nóg nie po³ama³y .
Wachmistrz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #42 : Sierpieñ 29, 2008, 14:18:17 »

,,Pañskie oko konia tuczy,,. My¶lê ¿e wiêkszo¶æ (nawet tych b. m³odych- zreszt± nawet to wynika z dyskusji) zoriêtowaæ siê ju¿ zd±¿y³o ¿e efekty karmienia, czy to z³ego, czy odpowiedniego bardzo szybko ,,widaæ na koniu,,. Wiedza plus do¶wiadczenie ma tu wiod±ce znaczenie. Zgadzam siê oczywi¶cie z Ja¶ko jako z dojrza³ym i do¶wiadczonym hodowc±. :-)

Acha, do ustalonego sposobu karmienia ka¿dy organizm siê przystosowuje, bo to przystosowywanie siê osobników do warunków bytowania. Osobniki przekazuj± te cechy przystosowawcze potomstwu. Potomstwo dalej je udoskonala. Na szersz± skalê to ewolucja. A czy ewolucja nie ma przypadkiem czego¶ wspólnego z genetyk±?
A np. czyta³em w literaturze my¶liwskiej ¿e jako¶æ poro¿a u koz³ów sarny zale¿na jest bardziej od dokarmiania pog³owia ni¿ od selekcji koz³ów. Tote¿ my¶lê ¿e dobór, selekcja ale i ze¿reæ odpowiednio te¿ trzeba. (Jak m³ode ,,swojego,, nie zje to stare ju¿ nie uro¶nie. Hahahahaha....)
Marko
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 104

« Odpowiedz #43 : Wrzesieñ 09, 2008, 02:04:54 »

w tym temacie zgadzam siê w 100% z Ja¶kiem i Wachmistrzem nie karmi siê koni wynalazkami z McDONALDA

Je¶li zajmujesz siê koñmi – MY¦L CZ£OWIEKU TO NIE BOLI
Wachmistrz
U¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #44 : Wrzesieñ 15, 2008, 16:21:09 »

No i OK.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: